Corona

We staan op een bijzonder punt. De besmettingen met het coronavirus nemen nog steeds toe. Ook liggen er nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis. Aan de andere kant: er worden nu snel steeds meer mensen gevaccineerd. De verwachting is dat er over een aantal weken veel minder mensen met corona in het ziekenhuis liggen. We snakken naar een samenleving zonder coronamaatregelen. En met toegangstesten kan er ook steeds meer.

Het kabinet heeft daarom een openingsplan gemaakt. Het veilig openen van de samenleving gaat stap voor stap. Dit kan alleen als er minder mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen. Het is ook belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten voorkomt besmettingen. Zo kan er sneller meer.

Huidige maatregelen blijven gelden tot openingsplan

Op z’n vroegst wordt de eerste stap in het openingsplan gezet op 28 april. Tot die tijd blijven de huidige coronamaatregelen gelden.

Wel gaat de buitenschoolse opvang (bso) per 19 april weer voor alle kinderen open. Voor het hoger onderwijs geldt nog steeds, zoals eerder aangekondigd, dat studenten vanaf 26 april 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dat kan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten.

Op het coronadashbord vindt u altijd de meest actuele cijfers op een rij, ook per gemeente.

Vindt u het best lastig om al deze richtlijnen goed te begrijpen? Kijk dan eens op Steffie.nl. Hier probeert men lastige onderwerpen wat makkelijker uit te leggen. Is de Nederlandse taal lastig voor u? Op Pharos.nl kunt u kiezen uit verschillende talen die ook voorgelezen worden.

Openingsplan

Afstand houden en de hygiene-afspraken na blijven komen, is nog steeds van het grootste belang. Heeft u verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius? Blijf thuis en laat u testen! Op de website van Rijksoverheid kunt u lezen hoe u hiervoor een afspraak kunt maken.

Alle maatregelen en adviezen leest u op de website van de Rijksoverheid.

Ook de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant heeft een eigen website waar u actuele informatie specifiek voor onze regio vindt.

Volgt u ons al op Facebook of Instagram? Hier plaatsen wij bijna dagelijks de nieuwste informatie over het virus en tips hoe hier mee om te gaan.