Bestemmingsplannen
In ruimtelijke plannen (bestemmingsplannen, wijzigingsplannen) staan regels voor bijvoorbeeld woningbouw, winkels, bedrijven en groen. Een ruimtelijk plan regelt waar en wat op een perceel gebouwd of aangelegd mag worden. Ook staat in een ruimtelijk plan hoe het perceel en/of gebouw gebruikt mag worden. Het is verstandig om een bestemmingsplan te controleren als u bijvoorbeeld plannen heeft voor een bedrijf aan huis. Of als u plannen heeft om te gaan bouwen.
Met welke ruimtelijke plannen zijn we bezig?
De ruimtelijke plannen waarmee we nu bezig zijn, zijn in procedure of liggen ter inzage. U kunt reageren op deze ruimtelijke plannen zolang de termijn nog niet gesloten is.
Bestemmingsplannen die ter inzage liggen kunt u op afspraak inzien. We nemen binnen 5 werkdagen contact met u op voor een afspraak en zorgen dat de stukken voor u klaar liggen.
Wilt u ruimtelijke plannen bekijken?
Dat kan via www.ruimtelijkeplannen.nl. Op die website vindt u bijna alle bestemmingsplannen en ruimtelijke plannen van gemeente Altena die nu gelden. Voor meer uitleg gaat u naar achtergrondinformatie over bestemmingsplannen.
Mijn plan past waarschijnlijk niet in het bestemmingsplan. Wil de gemeente meewerken?
Heeft u een bouwplan dat waarschijnlijk niet in het bestemmingsplan past? Dan kunnen we met u in gesprek om te kijken welke mogelijkheden er zijn. Om uw plan zo goed mogelijk te kunnen beoordelen hebben we deze informatie nodig:
- Een situatietekening van de terreininrichting. Zowel van de bestaande situatie als van de nieuwe situatie.
- Tekeningen op schaal 1:100 met plattegronden. Zowel van de bestaande situatie als van de nieuwe situatie. De tekeningen zijn inclusief beoogd gebruik/bestemming, doorsneden en geveltekeningen. De geveltekeningen zijn inclusief aangrenzende bebouwing, details, materialen, kleuren en relevante installaties.
- Foto's van de bestaande situatie en de omliggende bebouwing.
U kunt uw plannen online bij ons aanleveren. U logt in met uw DigiD code.
Monumenten
Gaat het om een monument? Stuur dan extra documenten mee
- Bij een inpandige wijziging: tekeningen en foto's van het interieur.
- Bij restauratie- of herstelwerkzaamheden: een gebrekenplan (bijvoorbeeld een rapport van de Monumentenwacht, tekeningen en foto's) en een restauratieplan (werkomschrijving/-bestek en tekeningen).
Kosten
Aan het verstrekken van informatie zijn geen kosten verbonden. Houdt wel rekening met een doorlooptijd van enkele weken. Is er grondiger onderzoek nodig, dan kunnen er wel kosten in rekening gebracht worden. Maar hier wordt u vooraf over geïnformeerd. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om uw bouwplan direct bij het omgevingsloket in te dienen. Dan bent u de gewone leges verschuldigd maar heeft uw wel binnen de gestelde termijnen (8 weken plus maximaal 6 weken verlenging) een uitspraak van ons.
Vervolg
Hebben we uw plannen goedgekeurd en wilt u uw plan uitvoeren? Dan moet u nog wel een omgevingsvergunning aanvragen.
Invoering van de Omgevingswet
Op 1 januari 2024 gaat de Omgevingswet in. Lees in het volgende blok wat dit voor uw plannen betekent.
Wat betekent de invoering van de Omgevingswet?
Op 1 januari 2024 gaat de Omgevingswet in. Dat heeft gevolgen voor ruimtelijke plannen. In het bijzonder voor bouwplannen waarvoor een bestemmingsplan moet wijzigen. Het is door een minimale voorbereidingstijd van 6 maanden niet meer mogelijk om een aanvraag voor een bestemmingsplan wijziging te doen.
Wij kunnen u in het voorbereidingstraject informeren welke mogelijkheden er zijn.
Bij de invoering van nieuwe wetgeving geldt een overgangsrecht voor lopende procedures. In de ‘Invoeringswet Omgevingswet’ is dit overgangsrecht als volgt geregeld:
Aanvragen voor bestemmingsplanwijziging
Vanaf het moment dat de Omgevingswet in werking treedt, kennen we geen bestemmingsplannen meer, maar alleen één omgevingsplan. Bestemmingsplannen die vóór inwerkingtreding van de Omgevingswet als ontwerp ter inzage worden gelegd, vallen nog onder de huidige wet- en regelgeving. Plannen die na inwerkingtreding omgevingswet ter inzage worden gelegd, moeten opgebouwd worden als een wijziging van het omgevingsplan.
Wat houdt de Omgevingsvisie Altena in?
De Omgevingsvisie is in voorbereiding.
Neem gerust contact op bij vragen
Het is altijd mogelijk uw initiatief aan ons voor te leggen. In verband met de juridische gevolgen kunnen wij telefonisch geen inhoudelijke informatie geven. Wij adviseren u om hiervoor het formulier Initiatiefplan in te vullen. U logt in met uw DigiD code. We doen ons best om binnen 5 werkdagen contact met u op te nemen.
Heeft u nog geen concreet plan, maar wel een vraag? Stel uw vraag aan ons via het formulier Informatieverzoek leefomgeving. We doen ons best om binnen 5 werkdagen contact met u op te nemen. U kunt hiervoor ook bellen naar telefoonnummer 0183 - 51 61 00. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur.
Achtergrondinformatie over bestemmingsplannen
Voordat een bestemmingsplan geldig is, volgt de gemeente een procedure. Deze procedure zorgt ervoor dat inwoners van Altena volop kunnen meedenken. De raad neemt de mening van inwoners namelijk mee in zijn besluit. De procedure bestaat uit 3 fasen: voorontwerp, ontwerp en vaststelling van het bestemmingsplan.
Fase 1: voorontwerp
De gemeente maakt eerst een voorontwerp bestemmingsplan. In deze periode kiezen we er vaak voor om inwoners, ondernemers en belanghebbenden te betrekken.
Fase 2: ontwerp
De gemeente maakt een ontwerpbestemmingsplan. Dit plan is 6 weken lang in te zien bij de gemeente of via www.ruimtelijkeplannen.nl. De periode wordt vooraf bekendgemaakt op onze gemeentepagina in het Altena Nieuws, op onze website bij Bekendmakingen en op www.overheid.nl.
Belanghebbenden kunnen een zienswijze indienen
In de ontwerpfase kunnen belanghebbenden binnen 6 weken hun mening geven over het ontwerpbestemmingsplan. Dit noemen we een zienswijze indienen. De gemeenteraad bekijkt de zienswijzen voordat hij een besluit neemt.
Fase 3: vaststelling bestemmingsplan
De gemeenteraad stelt het bestemmingsplan vast. Dit besluit publiceren we op onze gemeentepagina in het Altena Nieuws, op onze website bij Bekendmakingen en op www.overheid.nl.
Belanghebbenden kunnen in beroep
Bent u het niet eens met de vaststelling? Dan kunt u binnen 6 weken in beroep gaan bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Herziening van een bestemmingsplan
Soms kunnen we besluiten om een bestemmingsplan te herzien. Dit betekent dat we bekijken of de regels en uitgangspunten in het bestemmingsplan nog gelden. Herziening van een bestemmingsplan vraagt om een zorgvuldige procedure. Vaak duurt dit minimaal 6 maanden, maar vaak een jaar of nog langer. Wilt u weten of een bestemmingsplan wordt herzien? Dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen of het formulier Informatieverzoek leefomgeving invullen. U logt in met uw DigiD code.