Dinsdag 8 oktober: Filmfestival
De Groene Loper - Documentaires & dialoog
Ga na afloop van de documentaires in gesprek tijdens het speciaal voor deze dag samengestelde verdiepingsprogramma.
De Queeste
Drie biologische boeren die hun verlangen leven. Drie boeren die de weerbarstigheid van verandering ervaren. Drie boeren die in gesprek gaan over vragen waar zij mee worstelen. In de boeiende documentaire De Queeste gaan boeren, professionals, deskundigen en bestuurders met elkaar in gesprek over de grote uitdagingen, veranderingen en benodigdheden die nodig zijn voor een systeemverandering. Ze blikken terug op en kijken vooruit. We volgen Mees Visser, een akkerbouwer, Frank de Koning, een glastuinbouwer, en Cornelis Mosselman, een strokenteler, terwijl ze zich inspannen om hun droom van een duurzame voedseltransitie waar te maken.
Kom na afloop van De Queeste meer te weten over de achtergrond van de film tijdens een Q&A met de makers onder leiding van Willem Lageweg.
Vogels kun je niet melken
Boer Bote de Boer uit Tjerkwerd Súdwest-Fryslân kijkt reikhalzend uit naar de komst van de grutto. In heel Friesland laat deze weidevogel zich nauwelijks nog zien, maar bij hem blijft hij komen, in groten getale zelfs. Ook dit jaar is alles gereed voor zijn komst. Het grondwater staat hoog, de plasdrassen zijn aangelegd. En het ouderwetse weidegras zit bomvol kruiden en insecten, precies zoals de grutto’s het graag hebben. Astrid, Bote’s vrouw, gunt haar man zijn vogels. Als ze met zijn tweeën waren, mocht hij van haar zijn gang gaan. Maar ze zijn niet met zijn tweeën, ze hebben vijf kinderen. De oudste zonen willen de boerderij graag in de toekomst overnemen. Maar dan moet er nog wel steeds een boerderij om over te nemen zijn.
Ontdek meer over de transitie van de agrarische sector na afloop van ‘Vogels kun je niet melken’ in een gesprek met lokale partijen die hierbij betrokken zijn. Gemeente Altena, ZLTO Altena-Biesbosch, ANV Altena Biesbosch en Altenatuur zijn aanwezig om al uw vragen te beantwoorden.
De Groene Loper is onderdeel van De Week van Ons Eten. Een week waarin van alles te beleven is wat te maken heeft met de toekomstbestendige maaltijd. Die maaltijd is gezond en lekker, gemaakt met duurzame, dichtbij geproduceerde ingrediënten.