Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

Trouwambtenaren

De buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS) sluit het huwelijk of het geregistreerd partnerschap. Een paar weken van te voren heeft het bruidspaar een gesprek met de BABS om in detail de grote dag door te praten. Hieronder stellen de BABS'en van Altena zich voor.

Adrie Hogenhorst

'Ik vind het fantastisch om een warme bijdrage te kunnen leveren aan een unieke dag, waarop twee mensen die van elkaar houden, ook 'wettelijk' voor elkaar kiezen. Het is altijd weer een bijzondere eer en een dankbare taak om de ceremonie te voltrekken, op de manier zoals het bruidspaar dat wenst. Het is 'hun' dag, waaraan vaak maanden van intensieve voorbereiding voorafgaat. Een dag die in het teken staat van hun liefde en hun verhaal. Daarbij vind ik het belangrijk om in een gesprek, goed te luisteren naar de wensen van het bruidspaar, zodat de toespraak een persoonlijke toevoeging wordt, met - waar het kan - een vleugje humor. Zo draag ik graag mijn steentje bij aan een mooie huwelijksdag.

Arja van den Heuvel-Naaijen

'De huwelijksceremonie is een zeer speciale dag in het leven van twee mensen die elkaar gevonden hebben. Daarom vind ik het belangrijk dat de wensen van het bruidspaar centraal staan tijdens de plechtigheid. Tijdens een voorgesprek bij het bruidspaar thuis bespreken we wat zij belangrijk vinden in hun relatie. Hoe zien zij de huwelijksceremonie en hoe willen zij die vorm geven? Speciale wensen bij het ringen wisselen, muziek, een bijdrage van kinderen of anderen tijdens de huwelijksceremonie zijn daarbij mogelijk.

Dit verwerk ik in een persoonlijk verhaal, waarbij ernst en humor samen gaan. Ook na meer dan twintig jaar ervaring als trouwambtenaar is het voor mij nog steeds een belevenis om een huwelijk te mogen voltrekken. Ieder bruidspaar is uniek. Iedere keer is het voor mij weer bijzonder om een aandeel te leveren aan het moment waarop twee mensen door het sluiten van een huwelijk een opening maken voor hun verdere toekomst.'

Jaap Mansvelt

“Liefde is alles” Aanstaand bruidspaar! Van harte welkom! Jullie gaan/U gaat trouwen! Het is één van de mooie dagen in het leven die een bijzondere plek dient te krijgen als dierbare herinnering!

Liefde verdubbelt immers als je het deelt!

Ook bij iedereen die jullie lief is, zal dit memorabele momenten oproepen en ik vind het belangrijk om overal even oog voor te hebben. Voor het kleine meisje dat voor het eerst een bruiloft meemaakt tot een opa op leeftijd die al vele bruiloften mee heeft mogen maken Elke bruiloft heeft èn geeft haar eigen herinneringen.

Het is aan mij om de bijzondere gelegenheid zo persoonlijk mogelijk te maken. Door samen te bespreken en te ontdekken hoe jullie willen dat het officiële gedeelte eruit komt te zien, vinden we de juiste balans!

Iets wat jullie raakt, iets wat bij jullie past, samen zoeken naar een mooi passend moment. Verder houd ik ook rekening met de verdere invulling van deze dag. Ik speel graag op jullie wensen in. Het liefst op originele wijze met aandacht en humor. Uiteraard kan ik jullie hierbij ook adviseren.

Mijn naam is Jaap Mansvelt, getrouwd en met 2 dochters goed voor een energiek sociaal gezin. Naast mijn werk ben ik als vrijwilliger actief bij diverse verenigingen en instanties. Het is een eervolle taak om ook Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) te mogen zijn.

Het mooie van deze taak is jullie als bruidspaar met volle aandacht ‘te begeleiden’ naar het officiële moment, gebruik makend van persoonlijke woorden en hier en daar een knipoog. Liefde is dan alles; het moment waarop de minder leuke zaken van het leven voor even naar de achtergrond verdwijnen.

Succes met alle voorbereidingen! Daar begint het genieten al! Het uitzoeken van…… het kiezen van……welke ‘babs’ past bij jullie?…en dan opeens is het zover! Geniet ervan want voor je het weet…..zijn jullie getrouwd en is er een bijzondere herinnering geboren! Daar teken ik voor!

Joop van der Ham

Ik vind het een voorrecht om mensen te mogen trouwen, en het is dan ook een hele leuke hobby.  Je maakt deel uit van een vrolijke gebeurtenis en ik probeer de plechtigheid zo relaxed mogelijk te laten verlopen. Ruim voorafgaand aan dé dag maak ik kennis met jullie. Tijdens dit gesprek leg ik de procedure uit, jullie hebben dan vaak nog vragen aan mij en ik uiteraard aan jullie, want ik probeer m'n toespraak zo persoonlijk mogelijk te houden. Naast persoonlijk liefst ook een beetje vrolijk, er mag best gelachen worden tijdens een huwelijksceremonie, want het is tenslotte een vrolijke dag, jullie dag! Uiteraard zijn er ook plechtige momenten, zoals het uitspreken van het ja-woord, de eventuele ringwisseling en het voorlezen van de trouwakte. Vanzelfsprekend houd ik rekening met jullie wensen en verlangens. Bij het uitzoeken van een jurk of kostuum kan ik niet helpen, ook niet bij het bekijken of de stropdas bijpassend is en of de ringen mooi genoeg zijn, maar wel kan ik de plechtigheid passend maken en laten voelen als een warme deken.

Ik wens jullie een fijne voorbereidingstijd, weinig stress en een mooie feestelijke dag toe. Een dag waar jullie met veel plezier op kunnen terugkijken en door een ringetje te halen is!

Kees Noorloos

"Ik ben geboren in 1953 en woon in Almkerk. Sinds 1979 heb ik met veel plezier bij gemeente Aalburg gewerkt als communicatieadviseur. Een prachtige baan! Vanaf 01-09-2018 ben ik met pensioen. Ik blijf wel trouwambtenaar. Het is voor mij namelijk heel leuk om mee te werken aan misschien wel de belangrijkste dag uit het leven van een bruidspaar. Sinds ik begonnen ben als trouwambtenaar in 1988 heb ik al meer dan 250 bruidsparen “JA” horen zeggen. Het gaat nog steeds niet vervelen. De wens van het bruidspaar staat bij mij centraal. Het is tenslotte hun feestelijke dag. Uit het persoonlijke gesprek hoop ik bijzondere uitspraken van het bruidspaar te ontlokken voor mijn toespraak. Trouwen is natuurlijk een serieuze zaak, maar ik wil toch altijd alles wat informeel houden. Een ontspannen sfeer met een grap en een grol staat bij mij voorop. Ook de gasten mogen hierbij een rol spelen. Ik hoop nog enkele jaren met veel plezier een aantal bruidsparen “JA” te horen zeggen!"

Marian van der Wal

"Ik ben getrouwd en moeder van 2 kinderen. Ik woon in Veen en werk in het mooie Altena. In 2015 ben ik benoemd als trouwambtenaar en heb al veel stellen ‘in het echt’ mogen verbinden. Op de officiële trouwlocaties maar ook op bijzonder mooie locaties die het bruidspaar zelf uitgekozen had. In mijn dagelijkse werk ben ik directeur van Bibliotheek CultuurPuntAltena en ik vind het altijd erg leuk om daarnaast ook als trouwambtenaar een bijdrage te kunnen leveren bij mensen die elkaar gevonden hebben en dat met een huwelijk of partnerschap willen bevestigen. Voor iedereen, het paar maar ook de andere aanwezigen, is dit altijd een bijzondere gebeurtenis waar ik graag mijn best voor doe. Ik maak altijd een passende toespraak, formeel of informeel en altijd met aandacht voor bijzondere gebeurtenissen en situaties. Om elkaar een beetje te leren kennen maken we vooraf een afspraak en bespreken we hoe de ceremonie gaat maar vooral hoe jullie het willen."

Mieke Fluit

"Mijn naam is Mieke Fluit en sinds oktober 1995 ben ik buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS) bij de gemeente Aalburg. De afgelopen jaren heb ik al veel huwelijken mogen voltrekken, eenvoudig, stijlvol, plechtig, met humor. Elke keer is het weer een uitdaging om voor het bruidspaar een passende toespraak te maken. Van te voren kom ik bij het bruidspaar thuis zodat wij elkaar wat beter leren kennen. Dan komen ook de ideeën en wensen van jullie naar voren die jullie op jullie huwelijksdag belangrijk vinden. Naar aanleiding van ons gesprek ga ik een toespraak voorbereiden. Het is iedere keer weer een mooie ervaring en een eer om een goede invulling te geven voor deze belangrijke dag voor het bruidspaar. Naast BABS werk ik parttime bij een bank. Ik vind het voltrekken van huwelijken het leukst, omdat specifiek hierbij dat speciale, unieke, en het mooie waar de liefde een grote rol speelt, tegenkomt."

Rianne Vos

"Ik ben geboren in 1963 en heb drie kinderen. Sinds 1996 voltrek ik huwelijken bij de gemeente Aalburg. De drijfveer voor het werk als trouwambtenaar is mijn interesse in mensen. Waar komen ze vandaan en hoe hebben ze elkaar gevonden. Ik vind het ook mooi om een bijdrage te leveren op een voor hen zo bijzondere dag. Het gesprek met het bruidspaar vindt ruimschoots van tevoren plaats, plus minus 3 weken, omdat naar de aanloop tot het huwelijk er nog wensen en ideeën kunnen opborrelen. Tijdens het gesprek probeer ik helder te krijgen hoe het bruidspaar de invulling van de huwelijksvoltrekking wil zien, want het bruidspaar heeft de regie in handen, binnen de normen van de gemeente. De toespraak duurt ongeveer een half uur. Binnen dit kort tijdsbestek probeer ik een korte boodschap en een positief persoonlijk woord mee te geven."

Evelyne Slob - van Dalen

Laten we de liefde vieren! Van harte gefeliciteerd met jullie voorgenomen huwelijk of partnerschap! Wat een grote eer dat ik van jullie liefde een wettelijke verbinding mag maken. Ik ben zelf gelukkig getrouwd, moeder van 2 zoons en al mijn hele leven wonend in de mooie gemeente Altena.  

Graag ga ik in het voorbereidende gesprek met jullie op zoek naar het verhaal achter jullie relatie; de verbinding, de warmte, datgene wat jullie ogen doet twinkelen. Zo maak ik met veel liefde van jullie ceremonie een fijn en persoonlijk moment met hier en daar een knipoog. Het belangrijkste is dat het helemaal bij jullie past. Het is tenslotte jullie dag, met jullie liefde als stralend middelpunt! 

Geloften, ringen, muziek, het zijn allemaal elementen waar jullie je eigen draai aan kunnen geven. Ik bekijk wat jullie wensen zijn en hoe we deze in de ceremonie kunnen verweven. Samen maken we er een mooi feest van, zodat jullie dit moment voor de rest van jullie leven als liefdevolle herinnering kunnen meedragen.  

Een eigen ambtenaar meebrengen

Het is ook mogelijk een eigen trouwambtenaar mee te nemen. Deze moet al als trouwambtenaar in een andere gemeente werken en door de rechtbank zijn beëdigd. Hij of zij wordt dan voor 1 dag in de gemeente Altena benoemd.

Wilt u een eigen trouwambtenaar? DigiD logo Deze kan dit online doorgeven met zijn of haar DigiD code. Vraag dit uiterlijk 3 maanden van tevoren aan. De kosten voor benoeming tot trouwambtenaar voor één dag zijn € 75,70.