Hoe werkt de gemeenteraad?
De gemeenteraad van Altena werkt volgens de zogenaamde BOB-methode. Dit staat voor Beeldvormen, Opiniëren en Besluiten. Daarom zijn er drie type vergaderingen: beeldvormend, opiniërend (meningsvormend) en besluitvormend. De eerste twee noemen we de Altenaronde en Altenatafel. De laatste is de Raadsvergadering.
De gemeenteraad volgt altijd de volgende stappen:
- Presidium-vergadering
- Altenaronde, inclusief Kernbezoek en Inloop
- Altenatafel
- Tussenweek met Presidium-vergadering
- Raadsvergadering
Op deze pagina leest u meer over hoe de raad tijdens deze stappen werkt. En hoe u hierbij betrokken kunt zijn. Wilt u in gesprek met de gemeenteraad? Dat kan. Op onze website leest u hoe u zelf in gesprek kunt met de gemeenteraad.
Het Presidium
Het Presidium bereidt de agenda's voor van de verschillende vergaderingen. Het Presidium bestaat uit de fractievoorzitters, de burgemeester (voorzitter) en de griffier (secretaris).
Altenaronde
De raad luistert
In de Altenaronde krijgt de raad informatie. Deze informatie komt van het college van burgemeester en wethouders, ambtenaren, inwoners, ondernemers of (andere) deskundigen. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een presentatie of een gesprek. Het gaat meestal over onderwerpen die de raad later behandelt tijdens een Altenatafel of Raadsvergadering. Zo heeft de raad later alle informatie die nodig is om een mening te vormen. En om eventueel een besluit te nemen.
Inspreken
Als inwoner of betrokkene kunt u tijdens de Altenaronde inspreken. U kunt de gemeenteraad dan laten weten wat uw mening is over het onderwerp dat centraal staat. De Altenaronde vindt meestal plaats in een van de dorpen of de stad van Altena.
Wilt u inspreken bij de Altenaronde? Neemt u dan contact op met de raadsgriffie via 0183 - 51 61 00 of griffie@gemeentealtena.nl.
Agenda en documenten
De agenda's en bijbehorende vergaderdocumenten van elke Altenaronde vindt u op ons raadsinformatiesysteem.
Altenatafel
De raad bespreekt
Bij de Altenatafel geven de raadsfracties hun mening over de verschillende voorstellen. Zij gaan daarover met elkaar in gesprek of debat. De Altenatafel is in het gemeentehuis in Almkerk. Er vinden dan meestal verschillende tafels tegelijkertijd plaats.
Na bespreking in de Altenatafel bepaalt de raad of een voorstel door kan naar de Raadsvergadering. En zo ja: als hamerstuk (zonder debat) of als debatstuk.
Agenda en documenten
De agenda's en bijbehorende vergaderdocumenten van elke Altenatafel vindt u op ons raadsinformatiesysteem.
Raadsvergadering
De raad besluit
Tijdens de Raadsvergadering debatteren de raadsleden nog over een aantal voorstellen. En neemt de raad besluiten. Op de agenda staan meestal:
- vragenkwartier: vragen aan het college over actuele onderwerpen;
- hamerstukken: voorstellen waarover de raad alleen nog stemt;
- debatstukken: voorstellen waarover de raad eerst nog spreekt;
- moties vreemd aan de orde: moties van de raad over een onderwerp dat niet op de agenda van de Raadsvergadering staat. Meestal gaat het om een actueel onderwerp.
Agenda en documenten
De agenda's en bijbehorende vergaderdocumenten van elke Raadsvergadering vindt u op ons raadsinformatiesysteem.
De Inloop
Heeft u een idee dat u met de raad wilt delen? Of ervaart u een probleem dat u de raad voor wilt leggen? Kom dan naar de Inloop. Deze vindt voorafgaand aan de Altenaronde plaats.
We kunnen ons voorstellen dat u er tegenop ziet om de hele raad toe te spreken. Dat hoeft bij de Inloop niet. U kunt ook met een aantal raadsleden uw onderwerp bespreken. U kunt ook met meerdere mensen komen. Of bijvoorbeeld een filmpje laten zien. Of u nodigt de raad uit om naar uw buurt of vereniging te komen. Er is van alles mogelijk!
Overweegt u gebruik te maken van de Inloop? Neemt u dan contact op met de raadsgriffie via 0183 - 51 61 00 of griffie@gemeentealtena.nl.
Het Kernbezoek
De raad wil alle dorpen en de stad van Altena bezoeken. Zo krijgt de raad een beeld van hoe de plaats er voor staat en wat er leeft. Daarnaast is het een manier voor inwoners en raadsleden om elkaar te ontmoeten.
Elke maand bezoekt een afvaardiging van de gemeenteraad daarom een dorp of stad. Het opstellen van het programma gebeurt samen met een dorpsraad en/of andere inwoners. Het bezoek kan bijvoorbeeld bestaan uit een wandeling, een bijeenkomst in het dorpshuis, een gesprek met inwoners of een presentatie door een vereniging. Er is van alles mogelijk! Het gaat om een laagdrempelig bezoek.
Bezoek, Inloop en Altenaronde
Aansluitend aan het bezoek houdt de gemeenteraad de Inloop en Altenaronde in dezelfde plaats. De raad vergadert dan dus op locatie. Bij de Inloop kunnen inwoners zelf onderwerpen aan de orde stellen. Wilt u daarvan gebruikmaken? Neem dan van tevoren contact op met de griffie via griffie@gemeentealtena.nl. Zie ook het bovenstaande kopje over ‘De Inloop’.
De vergaderingen bijwonen?
De Altenarondes, Altenatafels en raadsvergaderingen zijn bijna altijd openbaar. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. De Altenaronde is meestal op locatie. Via deze website en lokale media staat de locatie aangegeven. De Altenatafels en raadsvergaderingen zijn in het gemeentehuis in Almkerk (Sportlaan 170).
U kunt de Altenatafels en raadsvergaderingen ook thuis live meekijken. Dat kan via https://altena.raadsinformatie.nl/live. Of u kijkt later terug via https://altena.raadsinformatie.nl/. Hier vindt u ook de agenda's en bijbehorende vergaderdocumenten.