Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

Portret wethouder Paula Jorritsma

Paula Jorritsma-Verkade (Progressief Altena), beheert als wethouder in de gemeente Altena de portefeuilles zorg en welzijn, participatiewet, Wmo, Jeugdwet, jongerenwerk, ouderenbeleid, dierenwelzijn, cultuur en erfgoed en monumenten en archeologie. Zij stemde altijd al PvdA en werd in 2012 politiek actief in de gemeente Woudrichem.

Paula: “Toen meer overheidstaken naar de gemeenten overgingen, vond ik het tijd om kleur te bekennen, me aan te sluiten bij een politieke partij om te bezien of ik iets nuttigs zou kunnen doen voor of  in de gemeenteraad.”

“De politiek moet meer divers worden”

Ze vindt dat de politiek meer divers moet worden, zodat ze de samenleving zo representatief mogelijk vertegenwoordigt. “Een samenleving waarin we naar elkaar omkijken en waarin iedereen kan zijn wie hij of zij is. Waarin anders zijn en diversiteit niet met argusogen worden bekeken, maar met nieuwsgierigheid. Vrouwen dragen hier aan bij.”

Ze denkt dat een vrouwelijke blik in de politiek noodzakelijk is om beleid en plannen voor de gemeente inclusiever te maken. Paula: “Bovendien denk ik dat een meer diverse politiek ook zal leiden tot een vriendelijker klimaat, dat mensen van buiten het nu bestaande netwerk sneller de stap richting de politiek zullen zetten. Daarbij vind ik ook dat politiek moet gaan over de inhoud, de idealen en actie. Niet over de persoon of over hoe goed je iemand zo snel mogelijk onderuit kan halen in een debat.” In het college wordt ook zo gedacht. De burgemeester verwoordde het zo: ‘Ik denk dat alle collegeleden verschillende competenties en vaardigheden hebben. En in het college gaan we daar volkomen ‘genderneutraal’ mee om. In de samenwerking komt dan ook de kracht naar voren.”

‘Blijf knokken voor jezelf”

Over haar persoonlijke ambitie in de politiek is ze gedecideerd: “Vanuit een veilige, fijne situatie zie ik het als een verplichting om me in te zetten voor mensen, die het minder goed getroffen hebben. Blijf daarom knokken voor jezelf, voor de wereld, ook al weet je dat je een korreltje in de woestijn bent.” Concreet betekent dat Paula zich inzet voor duurzaamheid in allerlei opzichten, zoals volhoudbare zorg, zorg voor de planeet, duurzame ontwikkelingsdoelen en vrouwenrechten.