Zo werkt de raad
De gemeenteraad is 'de baas' in een gemeente. De gemeenteraad beslist over de plannen in de gemeente. Bijvoorbeeld hoeveel belasting u betaalt en waar de gemeente haar geld aan uitgeeft. Het college voert de plannen uit en legt verantwoording af aan de gemeenteraad over genomen besluiten.
Taken van de raad
De gemeenteraad heeft drie taken:
- het vormen van de volksvertegenwoordiging
- het stellen van kaders en
- het controleren van het college van burgemeester en wethouders.
De eerste taak is een natuurlijk gevolg van de gemeenteraadsverkiezingen, inwoners kiezen de raadsleden. De raadsleden vertegenwoordigen de belangen van inwoners. De tweede taak, het kaderstellen, betekent dat de gemeenteraad op hoofdlijnen bepaalt wat er nodig is in een gemeente. Bijvoorbeeld aan zorg of sportvoorzieningen en wat dit mag kosten. Het college gaat hiermee aan de slag. De derde taak is het controleren, oftewel erop toezien dat het college de plannen uitvoert binnen de gestelde kaders.
Naast deze drie taken heeft de gemeenteraad een verbindende rol tussen inwoners en gemeente en tussen inwoners onderling.
Werkwijze
De raad werkt volgens het zogenaamde BOB-principe. BOB staat voor Beeldvorming, Opiniëren en Besluiten. Simpel gezegd: de raad luistert, de raad bespreekt en de raad besluit. Daarom zijn er drie type vergaderingen: beeldvormend, opiniërend en besluitvormend. De eerste twee noemen we de Altenaronde en Altenatatel, de laatste de raadsvergadering.
Vergadercyclus
Een gehele vergadercyclus bestaat uit vijf weken:
- Presidium-vergadering
- Altenaronde
- Altenatafel
- Tussenweek/presidium
- Raadsvergadering
Het Presidium
Het Presidium is het dagelijks bestuur van de raad. Het bereidt de agenda's voor van de Altenaronde, Altenatafel en raadsvergadering. Het Presidium bestaat uit de fractievoorzitters, griffier (secretaris) en burgemeester (voorzitter).
De Altenaronde en Altenatafel
Altenaronde: de raad luistert
Drie weken voor de raadsvergadering is de Altenaronde. Hier krijgt de raad informatie van het college, ambtenaren, inwoners, een externe deskundige, of een maatschappelijke organisatie. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een presentatie of een gesprek. Als inwoner kunt u inspreken. U kunt de gemeenteraad dan laten weten wat uw mening is. De Altenaronde is verdeeld naar onderwerpen in het sociaal, ruimtelijk en bestuurlijk domein. En de Altenaronde vindt -zo veel mogelijk- plaats in een van de kernen van Altena.
Wilt u inspreken bij de Altenaronde? Neemt u dan contact op met de raadsgriffie via 0183 - 51 61 00 of griffie@gemeentealtena.nl.
Altenatafel: de raad bespreekt
Twee weken voor de raadsvergadering is de Altenatafel. Dan geven de raadsfracties hun mening over een onderwerp en gaan daarover met elkaar in gesprek of debat. De Altenatafel is in het gemeentehuis. Er zijn meestal verschillende tafels in verschillende ruimtes. De onderwerpen zijn verdeeld naar het bestuurlijk, sociaal en ruimtelijk domein.
De Altenatafel is openbaar. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Er wordt een audioverslag gemaakt dat kort na de vergadering terug te luisteren is via altena.raadsinformatie.nl
De raadsvergadering
De gemeenteraad komt eens in de 5 weken bij elkaar voor de officiële raadsvergadering. In deze raadsvergadering debatteren de raadsleden over allerlei onderwerpen en neemt de raad besluiten. Op de agenda staan:
- hamerstukken (onderwerpen waarover meteen gestemd wordt)
- debatstukken (onderwerpen waarover het gesprek plaatsvindt)
- vragenkwartier (actuele onderwerpen)
Hamerraad
Voor onderwerpen waarover geen debat nodig is, maar gelijk gestemd kan worden is de zogenaamde hamerraad. Deze vindt plaats op de zelfde avond als de Altenatafel.
De vergaderingen van de gemeenteraad zijn openbaar en u bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. U kunt ook thuis live meekijken via altena.raadsinformatie.nl. De agenda's en de vergaderstukken vindt u bij Agenda en vergaderstukken.
Inloop
Voorafgaand aan de Altenaronde is er een inloop. Dat is een informeel moment waarop de raad zich laat bijpraten over dingen die in de samenleving spelen. Heeft u een idee dat u met de raad wilt delen? Ervaart u een probleem? Wilt u een initiatief presenteren of een petitie aanbieden? Kom dan naar de inloop. Deze vindt -zoveel mogelijk- in plaats in één van de kernen en anders in het gemeentehuis.
We kunnen ons voorstellen dat u er tegen op ziet de hele raad toe te spreken. Dat hoeft bij de inloop niet. U kunt bijvoorbeeld ook met een aantal raadsleden om tafel en uw onderwerp bespreken. U mag ook met meerdere mensen komen of een filmpje laten zien. Of u nodigt de raad uit om naar uw buurt of vereniging te komen. Er is van alles mogelijk. Dat kunt u bespreken met de griffie.
Wilt u gebruik maken van de inloop? Neemt u dan contact op met de raadsgriffie via 0183 - 51 61 00 of griffie@gemeentealtena.nl.
Kernbezoeken
De raad wil alle kernen bezoeken om zo een beeld te krijgen van hoe de kern er voor staat, wat er leeft en welke onderwerpen er spelen. Daarnaast is het een manier voor inwoners en raadsleden om kennis met elkaar te maken.
Elke maand bezoekt een afvaardiging van de gemeenteraad een andere kern. Het opstellen van een programma gebeurt samen met een dorpsraad en/of andere vertegenwoordigers van inwoners. Er kan een wandeling gemaakt worden of een bijeenkomst gehouden worden in het dorpshuis, school of bibliotheek, een gesprek met verschillende organisaties, pitches door inwoners; er is van alles mogelijk. Het gaat om een informeel bezoek. Voor inwoners biedt het de mogelijkheid om onderwerpen die spelen in de kern met raadsleden& te bespreken.
Bezoek, inloop en Altenaronde
Aansluitend aan het bezoek houdt de gemeenteraad de inloop en Altenaronde in de zelfde kern*. De raad vergadert dan dus op locatie. Bij de inloop kunnen inwoners zelf onderwerpen aan de orde stellen. Heeft u hiervoor interesse? Neem dan van te voren contact op met de griffie: griffie@gemeentealtena.nl.
* Wanneer vergaderen op locatie niet mogelijk is, vindt de vergadering plaats in het gemeentehuis of online.