Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

Ambrosia

Ambrosia wordt ook wel hooikoortsplant genoemd. Dit geeft al aan dat de plant hooikoortsklachten kan veroorzaken. Tijdens de bloei komen grote hoeveelheden pollen vrij. Deze pollen zijn zeer sterk allergeen wat betekent dat ze snel hooikoortsklachten veroorzaken.

De plant bloeit daarbij laat, vanaf eind augustus tot en met oktober, waardoor het huidige hooikoortsseizoen met 2 maanden verlengd kan worden als Ambrosia zich massaal zou vestigen in ons land. Dat willen we voorkomen.

Hoe herken ik ambrosia?

Ambrosia is een éénjarige plant die 20 tot 150 centimeter groot kan worden. In Nederland komen twee soorten steeds vaker voor: Alsemambrosia (Ambrosia artemisiifolia) en Driedelige Ambrosia (Ambrosia trifida). Ook Zandambrosia (Ambrosia psilostachya) komt in Nederland voor (met name in natuurgebieden), maar lijkt zich niet tot nauwelijks uit te breiden.

Alsem- en Driedelige ambrosia zijn éénjarige soorten. Zandambrosia daarentegen is een overblijvende plant met ver kruipende wortelstokken die in groepen groeit. Ambrosiaplanten bloeien van eind augustus tot en met oktober. De groengrijze bloemen zijn maar 3mm groot en groeien in een aar.