Veel voorkomende situaties
Mijn riool is verstopt
De huiseigenaar is verantwoordelijk voor de riolering binnen de perceelgrens.
Als u huurder bent, neem dan contact op met de huiseigenaar of de woningbouwvereniging. Bepaal of laat bepalen of de verstopping op uw eigen terrein ligt of op gemeentegrond. Hiervoor moet u het ontstoppingsstuk (laten) opgraven. Het ontstoppingsstuk ligt meestal nabij de erfgrens van het perceel. De ligging van veel ontstoppingsstukken is bij ons bekend. Als het ontstoppingsstuk leeg is, zit de verstopping op uw eigen terrein. Staat het ontstoppingsstuk vol met water, dan ligt de oorzaak in het gemeentelijk riool. Maak dan een melding van de verstopping.
Als de verstopping op eigen terrein is, neem dan contact op met een loodgieter of ontstoppingsbedrijf.
Sommige woningen, vooral in het buitengebied, zijn aangesloten op drukriolering. Als een rode lamp op de besturingskast brandt, belt u dan direct met de gemeente op 0183-516100. Wij controleren dan of de pomp een storing heeft.
Er blijven plassen staan op straat bij de kolk
Kolken zijn de roosters in de weg of trottoirband die voor de afvoer van regenwater van de straat zorgen. Het kan zijn dat hier plassen blijven staan door bijvoorbeeld bladeren op het rooster. Haal dan met een hark of bezem de bladeren weg. Is dit niet de oplossing, meld het ons dan. Wij verzamelen de meldingen van verstopte kolken en laten deze dan ontstoppen. Daarnaast laten we twee keer per jaar de kolken leegzuigen.
Brandgangen en de kolken daarin zijn vaak eigendom van de woningbouw of van de bewoners gezamenlijk. Meld het bij de woningbouwvereniging als zij de eigenaar zijn.
De gemeente onderhoudt alleen de kolken op gemeentegrond.
We kunnen u wel vertellen wie de eigenaar is van de grond.
Het stinkt in huis of op straat naar riool
Bij weinig gebruik kan het met water gevulde stankslot van een afvoer in huis droogvallen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als een bad of wastafel weinig gebruikt wordt. Laat hier dan even water in lopen. Kijk eventueel ook naar de standleiding (ontluchtingspijp van de binnenhuisriolering). Vaak wordt een regenpijp als standleiding gebruikt. Komt de rioollucht uit de regenpijp, voorzie deze dan ook van een stankafsluiter. U kunt ook een loodgieter inschakelen. Zij kunnen vaststellen wat het probleem is.
Een rioollucht op straat kan ontstaan door het droogvallen van het stankslot van een straatkolk. Gooi een emmer water in de kolk. Gaat de stank niet weg, meld het ons dan. We controleren of het stankscherm nog in orde is.
Ik heb last van grondwater
Kelders en andere bouwkundige constructies onder de grond, moeten waterdicht zijn. De gemeente is niet verplicht om er voor te zorgen dat er geen grondwater in uw kelder of kruipruimte staat. In eerste instantie bent u zelf verantwoordelijk voor de waterhuishouding op uw eigen terrein en het vochtvrij houden van uw woning. Als u last heeft van teveel of te weinig grondwater, kunt u dit wel melden bij de gemeente. Wij bekijken dan of we in gemeentegrond iets moeten doen. Dit kan bijvoorbeeld het doorspuiten van bestaande gemeentelijke drainage zijn. Als u zelf een drainage aan wilt leggen en aan wilt sluiten op de rioolafvoer, moet u hiervoor toestemming vragen.
Meer informatie
Wilt u meer weten over de werking van het riool? Kijk dan op www.riool.info.