Samen proeven, leren en vernieuwen
In Altena houden we van goed en gevarieerd eten uit onze eigen streek. Eerlijk, lekker en met aandacht gemaakt. We streven naar een gezonde balans in wat we eten. Met oog voor mens, dier en de omgeving. Dit noemen we de Maaltijd van Morgen. Met partners onderzoeken we hoe plantaardig eten hier ook een plek in kan krijgen. Zonder geliefde tradities uit het oog te verliezen. Dit doen we in het Regio Deal-project Plantaardig van Boer tot Bord.
Samen experimenteren
We beginnen klein, met soja van eigen grond. Daar maken we verse tempeh van. Smaakvol, eiwitrijk, probiotisch en vol vitamine B12. Tijdens de Week van Ons Eten 2025 volgt het eerste experiment met: de hybride bal. In de loop van de tijd zullen er meer experimenten volgen. In verschillende proeftuinen met boeren, studenten, ondernemers en inwoners. Zo fantaseren we over tempeh op broodjes of in verspakketten, tempehfrietjes- en burgers of plantaardige eiwitpoeders. We proberen dingen uit en leren wat toekomst heeft en wat niet.
Regionale samenwerking
Project Plantaardig van Boer tot Bord is een samenwerking tussen gemeente Altena en Schouten Europe, Kraaiveld Services, Campus Almkerk, HAS Green Academy, Avans Hogeschool, Maaswaarden Ouderenzorg en petit restaurant Zo’ndag Werkendam.
Het project maakt deel uit van de Regio Deal West-Brabants Welvaren. Hierin investeren het Rijk en regionale partners samen in de leefbaarheid, innovatie en toekomst van de regio.
