Doe mee aan het NK Tegelwippen

Maak uw tuin waterbestendig

tegelwippen

Altena doet ook dit jaar mee weer aan het NK Tegelwippen en gaat de strijd aan met andere gemeenten. In welke gemeente wippen inwoners de meeste tegels uit hun tuin en vervangen deze door groen? Het NK Tegelwippen duurt tot en met 31 oktober 2022. We dagen je uit om zoveel mogelijk tegels uit de eigen tuin te verruilen voor groen. Geef jouw gewipte tegels en een bewijsfoto van je gewipte (gevel)tuin op via www.nk-tegelwippen.nl en ze worden opgeteld bij de Tegelteller van Altena. Met het NK Tegelwippen maken we Altena tegel voor tegel een stukje groener.

Waarom Tegelwippen?

Naast dat we natuurlijk strijden voor de eer, heeft deze wedstrijd een veel belangrijker doel. Het klimaat verandert. Dit merken we steeds vaker door langere periodes met extreme hitte, periodes van droogte of juist hevige regenbuien waardoor de straten onderlopen. Het vervangen van tegels door groen helpt. Groen werkt verkoelend en geeft schaduw, terwijl tegels juist extra opwarmen. Door meer groen kan regenwater in de bodem zakken en opgevangen worden voor de droge periodes.

De gemeente werkt eraan om ons gebied hierop aan te passen door het aanleggen van wateropvang, wadi's, halfverharding en groene daken. Ook inwoners kunnen meehelpen, door hun voor- en achtertuinen te vergroenen.

Wat doe je met je tegels?

Geef je afgedankte tegels een 2e leven. Misschien is er een project in de buurt dat wat stenen kan gebruiken voor een paadje. Of hergebruik ze in je tuin als bankje, tafeltje of insectenhotel. Bijen houden van beschutting!

Ontvang een tegoedbon voor boom of struik

Tegels gewipt? Als je dit ook doorgeeft aan de gemeente, sturen we een tegoedbon voor een boom of struik. Geef je gewipte tegels en foto’s door.

Kijk voor meer tips om uw tuin waterbestendig te maken op altena.gripopwater.nl