Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

Kansen en knelpunten natuurinclusieve landbouw

Begin 2021 onderzochten studenten van HAS Hogeschool de kansen en knelpunten van natuurinclusieve landbouw in de gebieden ‘De Hilver’ en ‘Het land van Heusden en Altena’.

presentatie studenten

Meer aandacht voor vernieuwde vormen van landbouw

Er is in Nederland steeds meer aandacht voor vernieuwde vormen van landbouw zoals die van natuurinclusieve landbouw (NIL). Dit past bij de ontwikkelingen en doelen die het Rijk heeft opgesteld in het LNV-programma, namelijk het verbinden van de landbouw en natuur. Dit doel is gekoppeld aan de opgaven rondom het klimaatakkoord van Parijs en de stikstofreduceringsdoelstellingen.

Onderzoeksproject natuurinclusieve landbouw

Om deze reden heeft het regieorgaan-SIA in samenwerking met onder andere de HAS-hogeschool (lectoraat Innovatief Ondernemen met Natuur) een onderzoekstraject opgestart om de kansen en knelpunten van een transitie naar NIL te onderzoeken in zeven pilotgebieden verdeeld over heel Nederland. Twee daarvan bevinden zich in Noord-Brabant en worden onderzocht door onderzoekers van de HAS Hogeschool, dit zijn ‘De Hilver’ en ‘Het land van Heusden en Altena’.

Kansen en knelpunten

In beide gebieden zijn ondernemers druk bezig met alternatieve vormen van landbouw en liggen er vraagstukken rondom het thema natuurinclusieve landbouw. Met deze reden heeft het lectoraat twee onderzoeksgroepen aangesteld die in de twee deelgebieden een onderzoek hebben uitgevoerd naar de kansen en knelpunten van NIL. Hierbij is ook gekeken naar de gebied specifieke vraagstukken die er lagen.

presentatie studenten

Onderzoeksresultaten

De resultaten van dit onderzoek kunnen beschouwd worden als vooronderzoek voor het grotere SIA-traject dat doorloopt tot 2024. Het onderzoeksrapport is geschreven door vijf HAS studenten met de verschillende studie achtergronden Bedrijfskunde & Agri-foodbusiness, International Food & Agri-foodbusiness, Management van de leefomgeving en Toegepaste biologie.

Lees hier de samenvatting van het rapport. 

Meer informatie via Daan Groot, HAS Hogeschool.