Wees alert op de eikenprocessierups

In de openbare ruimte zuigt de gemeente de nesten weg

Nestkastje

De eikenprocessierups is inmiddels voor de 4e keer verveld en dat betekent helaas dat ze jeukende brandharen hebben gekregen. De nesten zijn in kaart gebracht. Sinds mei zuigt de gemeente ze weg in de openbare ruimte.

Plekken waar veel mensen komen, zoals scholen en zorginstellingen, hebben voorrang op plekken waar minder mensen komen.

Voor eigen terrein kunt u een bestrijdingsbedrijf inschakelen. De brandharen kunnen zorgen voor jeuk, dus blijf zoveel mogelijk uit de buurt van de rupsen.

Bent u toch met de rups in aanraking gekomen? Spoel dan de brandharen af met water en trek schone kleren aan. De brandharen kunnen namelijk in kleren blijven hangen. Ook is het mogelijk om met een kledingroller of plakband de haren van de huid te verwijderen.

Nesten

Een nest gezien? Meld deze via gemeentealtena.nl/melden of 0183 - 51 61 00.

Natuurlijke bestrijding

Naast deze maatregelen probeert de gemeente ook de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te stimuleren. Dit doen we samen met Natuurinclusief Altena. Hiervoor hebben we op verschillende plekken nestkastjes opgehangen. Ook hebben we het beheer van bermen aangepast en bloemenmengsels gezaaid. Dit trekt vogels en insecten, de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.

Wat kunt u zelf doen

U kunt zelf meewerken aan een betere omgeving voor de natuurlijke vijanden zoals mezen en insecten. U kunt bijvoorbeeld bloemen planten en uw tuin zo natuurlijk mogelijk inrichten met veel groen. Let wel op dat u geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ook kunt u nestkastjes en vleermuiskasten ophangen in uw tuin. Hang deze dan zo dicht mogelijk bij een eikenboom. Het nestkastje kan beter niet in een eikenboom worden gehangen, dan kunnen er brandharen en rupsen in komen. Kijk op rupsen.info voor meer tips.