Zwemmen in natuurwater

Goede kwaliteit van en zwemveiligheid in natuurwater staan voorop

Wijkse Bol

In onze gemeente zijn er naast zwembaden ook zwemlocaties in natuurwater. De strandjes aan de Afgedamde Maas in Andel en Rijswijk, en de Wijkse Bol in Wijk en Aalburg zijn echter nog niet officieel als zwemlocaties toegewezen door Provincie Noord-Brabant. Dit is wel belangrijk omdat we dan controle hebben op de kwaliteit van het water en de veiligheid van de zwemmer.
We hebben het zwemwaterprotocol in gang gezet en de Provincie neemt eind dit jaar een besluit over de officiƫle aanwijzing. Voor veilige zwemwaterlocaties kijk op: www.zwemwater.nl.

Zwemwaterprotocol is noodzakelijk

Voor het officieel aanwijzen van zwemlocaties is het doorlopen van een protocol noodzakelijk.

Het protocol houdt onder andere in dat wij tijdens het zwemseizoen 2020 achterhalen hoeveel mensen gebruikmaken van de strandjes aan de Afgedamde Maas. Uiteraard wordt daarbij de privacy van de gasten in acht genomen. Daarnaast worden monsters van het water genomen om de kwaliteit van het water te meten. In het najaar presenteren wij de onderzoeksresultaten aan Omgevingsdienst en Rijkswaterstaat.

Het zwemseizoen duurt van 1 mei tot 1 oktober maar ziet er dit jaar anders uit

De richtlijnen van het RIVM om het coronavirus te bestrijden, gelden ook voor zwemlocaties. Strandjes horen namelijk tot de openbare ruimte en hier gelden dezelfde RIVM-regels als op straat. Voor actuele informatie daarover kunt u terecht op www.zwemwater.nl/nieuws#CoronaProtocol

Voor de Put aan de Omloop geldt een permanent negatief zwemadvies

Eind 2019 is  door de Provincie Noord-Brabant en gemeente Altena vastgesteld dat de Put aan de Omloop niet meer geschikt is om in te zwemmen. Dit betekent dat hier een permanent negatief zwemadvies geldt. Wij vragen u dan ook om hier niet te gaan zwemmen of uw hond te laten zwemmen.  De slechte kwaliteit van het water met name door de aanwezigheid van blauwalg, kan namelijk de gezondheid van de zwemmers en honden in gevaar brengen.