Gemeente Altena: Nieuwsberichten Het laatste nieuws van de gemeente Altena nl Gemeente Altena Fri, 30 Jul 2021 15:20:12 +0200 Fri, 30 Jul 2021 15:20:12 +0200 news-649 Wed, 28 Jul 2021 11:14:51 +0200 Sleeuwijk: Bouwwerkzaamheden Lommerrijk Wonen https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/sleeuwijk-bouwwerkzaamheden-lommerrijk-wonen Begin oktober starten de bouwwerkzaamheden voor Lommerrijk Wonen in Sleeuwijk. Dit betreft het gebied tussen de Jan van Arkelstraat en Munnikenland op de voormalige locatie van de Verschoorschool.

Er is een route ingesteld voor het bouwverkeer:

 •  heen over Larikslaan/Transvaal
 •  terug over Munnikenland/Rijksstraatweg

Dit om ervoor te zorgen dat de verkeersbewegingen over het dorp verdeeld worden. 

]]>
Werkzaamheden
news-648 Wed, 28 Jul 2021 10:24:34 +0200 Onderzoek naar draagvlak voor een kunst- en cultuurcentrum https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/onderzoek-naar-draagvlak-voor-een-kunst-en-cultuurcentrum Is er draagvlak voor een kunst- en cultuurcentrum binnen de gemeente Altena? Om deze vraag te beantwoorden voert Abel van Dijk, samen met de gemeente Altena, een onderzoek uit. Abel doet dit als onderdeel van zijn masteropleiding Culturele Geografie en Toerisme aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

Inwoners kunnen aangeven waar zij wel of geen behoefte aan hebben binnen een cultuurcentrum. De resultaten van het onderzoek worden meegenomen in een advies aan het college van Burgemeester en Wethouders over de mogelijke realisatie van een kunst- en cultuurcentrum in Altena.

Wilt u meedoen met dit onderzoek?

Neem dan deel aan de enquête. Dat kost ongeveer 5 à 10 minuten en is volledig anoniem. 

Vragen?

Stel ze gerust aan Abel van Dijk. U kunt hem bereiken via abel.vandijk@student.ru.nl

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht
news-647 Tue, 27 Jul 2021 16:46:30 +0200 Midgraaf: Groot onderhoud https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/midgraaf-groot-onderhoud Werkzaamheden van half augustus tot half november Van half augustus tot half november werken we aan de Midgraaf. De hele weg, tussen de A27 en de Andel, is in fases dicht. 

De actuele informatie over deze werkzaamheen is te vinden op de pagina Midgraaf

]]>
Werkzaamheden
news-551 Tue, 27 Jul 2021 16:34:00 +0200 Collectieve inkoopactie isolatie https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/collectieve-inkoopactie-isolatie Bent u huiseigenaar en wilt u uw huis isoleren? Doe dan mee met de collectieve inkoopactie isolatiemaatregelen van AltenaWoontSlim. Voordelen

De slimste manier om energie te besparen is een goede isolatie van uw woning. Want energie die u niet verbruikt, hoeft ook niet te worden opgewekt. Een goede spouw-, vloer- of dakisolatie levert direct een forse besparing op uw energierekening. Zo levert spouwisolatie voor een gemiddelde hoekwoning al snel een besparing op van € 650 per jaar.

Doe mee aan de inkoopactie en profiteer van de voordelen:

 • Als u meer dan 1 besparingsmaatregel uitvoert wordt het nog aantrekkelijker. U krijgt dan een subsidie van de overheid die kan oplopen tot 20% van uw investering.
 • De inkoopactie loopt via AltenaWoontSlim. Het energieloket AltenaWoontSlim is een onafhankelijke partij die werkt met betrouwbare leveranciers uit de regio.
 • De prijs van de maatregelen daalt omdat wij in 1 keer veel inkopen.
 • We stellen hoge kwaliteitseisen aan de producten, installatie en service van de leveranciers.
 • U bent verzekerd van goede garantievoorwaarden.

Informatie en aanmelden

 • U kunt zich tot en met 15 augustus voor deze actie aanmelden.
 • Wilt u meer informatie, stel uw vraag dan via info@altenawoontslim.nl
 • Heeft u interesse? Meld u aan op www.altenawoontslim.nl/isolatie en vul uw gegevens in.
 • De leverancier neemt contact met u op voor een afspraak.
 • Daar ontvangt u een persoonlijke offerte. Pas nadat u deze offerte heeft ontvangen, beslist u of u gebruik wilt maken van het aanbod.
 • Na uw akkoord komt de leverancier uw huis isoleren.
]]>
Nieuwsoverzicht
news-646 Tue, 27 Jul 2021 16:08:56 +0200 Bepaalt u met ons de route? https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/bepaalt-u-met-ons-de-route Samen de route bepalen naar een toekomstbestendig toeristisch Altena! Wilt u met ons meedenken over de toekomst van toerisme en recreatie in de gemeente Altena? Meld u dan aan en geef uw mening!

De Toeristische Visie vraagt om een herijking en doorkijk naar de toekomst. Samen met onze organisaties, bedrijven, inwoners en bestuur willen we de route bepalen naar een toekomstbestendig, toeristisch Altena. Dit doen we met een wandelroute bij Fort Giessen en digitale enquête. Met vragen en stellingen willen we onze ambities toetsen en uw reacties ophalen.

We willen dat toerisme bijdraagt aan de kwaliteit van de leefomgeving voor inwoners, bezoekers en ondernemers. Een goede balans tussen economie en leefomgeving is belangrijk. We zijn benieuwd naar uw mening. Bepaalt u met ons de route?

Deelnemen

Uw inbreng en deelname worden zeer gewaardeerd! Reserveer een tijdslot tussen 10.00 uur en 15.00 uur voor de wandeltocht bij Fort Giessen, Giessensesteeg 2 in Giessen. U kunt hiervoor ook contact opnemen met Djenny Kastelijns, haar contactgegevens staan hieronder. De wandeltochten vinden plaats op:

 • vrijdag 27 augustus
 • zaterdag 28 augustus

Liever online deelnemen?

Vul de enquête in en meld u aan voor de Route naar toeristisch Altena. Dit kost ongeveer 3 minuten van uw tijd.

Vragen?

Stel ze aan Djenny Kastelijns via d.kastelijns@gemeentealtena.nl of telefonisch via 0183 - 51 67 11.

 

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht
news-644 Mon, 26 Jul 2021 17:07:48 +0200 De forten in Altena en de vesting Woudrichem zijn werelderfgoed https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/unesco-plaatst-hollandse-waterlinies-op-werelderfgoedlijst Trots op deze erkenning van de waarde van de Waterlinies De forten in Altena en de vesting Woudrichem zijn werelderfgoed

Het Werelderfgoedcomité van Unesco heeft de Hollandse Waterlinies op de Werelderfgoedlijst geplaatst. In Altena vallen daar de forten: Fort Altena, Fort Giessen, Fort Bakkerskil, Fort Steurgat en de vesting onder. Ook Slot Loevestein hoort bij de Waterlinie.

Wethouder Paula Jorritsma: Ik ben enorm blij en trots dat Unesco de waarde van de Waterlinies erkent. We kunnen de linie nu als richtsnoer gebruiken om ons gebied én toekomstbestendig én met respect voor de historie in te richten. Dat biedt zoveel mooie kansen. Onze cultuur moeten we koesteren als ons fundament, als de bodem van de taart en niet als de kers er bovenop.

Lees alle info op Unesco plaatst waterlinies op werelderfgoedlijst

 

 

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht
news-643 Fri, 23 Jul 2021 19:58:09 +0200 Negatief zwemadvies voor vijf zwemlocaties https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/negatief-zwemadvies-voor-vijf-zwemlocaties Zwemmen in de Wijksche Waard, Badstrand Veen, De Aakvlaai, De Hoge Waard en De Mosterdpot wordt afgeraden. De provincie Noord-Brabant heeft 16 negatieve zwemadviezen afgegeven voor zwemgelegenheden aan de Maas of aan een vertakking van de Maas. Ook in onze gemeente hebben vijf zwemwaterlocaties een negatief zwemadvies gekregen:

 • Wijksche Waard
 • Badstrand Veen
 • De Aakvlaai
 • De Hoge Waard
 • De Mosterdpot

Door het gestegen waterpeil van de Maas zijn niet alle zwemlocaties toegankelijk en kan geen bemonstering plaatsvinden. Er is daardoor onvoldoende zicht op de huidige zwemwaterkwaliteit. Daarnaast kan de fysieke veiligheid niet worden gegarandeerd door bijvoorbeeld drijfafval, steile taluds, objecten onder water, etc.

Negatief zwemadvies

Aangewezen zwemwaterlocaties in Brabant worden regelmatig gecontroleerd op veiligheid en waterkwaliteit. Als daar aanleiding voor is, kan de provincie een zwemverbod of negatief zwemadvies instellen. Een negatief zwemadvies houdt in dat zwemmen in de betreffende plas wordt ontraden, maar (op eigen risico) nog wel mág. Zodra de fysieke veiligheid op orde is en de zwemwaterkwaliteit onderzocht is, worden de maatregelen op deze locaties ingetrokken.

Veilig zwemmen

Weten waar je veilig in natuurwater kunt zwemmen? Check www.zwemwater.nl.

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht
news-641 Tue, 20 Jul 2021 11:43:19 +0200 Kunt u de informatie vinden die u zoekt? https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/kunt-u-de-informatie-vinden-die-u-zoekt Onderzoek naar toegankelijkheid website gemeente ‘Hoe vraag ik een identiteitsbewijs aan?’
‘Waar vind ik het bestemmingsplan voor het gebied waar ik woon?’
 ‘Wat is een Persoons Gebonden Budget?’
 ‘Wanneer vergadert de gemeenteraad?’

Kunt u de antwoorden op deze vragen vinden op onze website? Gaat dat makkelijk? En vindt u de informatie duidelijk?

Doe mee met het onderzoek en ontvang een kleine attentie

Voor een onderzoek naar de toegankelijkheid van de gemeentelijke website(s) zoeken we vrijwilligers. Vindt u het leuk om een aantal zoekopdrachten zoals hierboven uit te voeren? En ons te laten weten hoe dat gaat? Meldt u zich dan aan.  U krijgt dan een uitnodiging voor het onderzoek dat eind september plaatsvindt. Dit duurt ongeveer een uur en is in het gemeentehuis (natuurlijk alleen als dat mogelijk is vanwege Corona). Als dank voor uw deelname ontvangt u een kleine attentie.

Met de resultaten willen we de website verbeteren. We vinden het belangrijk dat inwoners informatie over de gemeente zo makkelijk mogelijk kunnen vinden.  De gemeenteraad heeft het college ook gevraagd hier samen met inwoners naar te kijken.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via communicatie@gemeentealtena.nl . Ook als u meer informatie wilt over het onderzoek kunt u via dit mailadres uw vragen stellen. Bellen kan natuurlijk ook via 0183 – 51 61 00.

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht
news-640 Tue, 20 Jul 2021 11:39:18 +0200 Brief van burgemeester Egbert Lichtenberg https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/brief-van-burgemeester-egbert-lichtenberg-2 Een fijne zomer, maar blijf voorzichtig, het virus is nog niet weg Beste mensen,

De vakanties zijn voor velen aangebroken en ik wil u graag een mooie zomerperiode toewensen.
Een periode waarin we allemaal net even wat meer rust nemen, tijd nemen voor elkaar en met een mooi zonnetje genieten van de zaken om ons heen.

Wat corona betreft, tsja wat kan ik u daarover zeggen. De zomer begon zo mooi, maar ons enthousiasme bleek snel te groot.
De versoepelingen bleken te ruimhartig en wij vonden het samen best moeilijk om de overgebleven coronaspelregels toch goed te blijven volgen.

Begrijpelijk, ik denk dat dat voor velen van ons geldt, ook voor mij.

Ik ben wel dankbaar dat ook in Altena al zo veel inwoners twee vaccinaties hebben gehad. Ondanks dat het virus zo enorm oplaait, is de kans om ernstig ziek te worden, aanzienlijk afgenomen. En met uw inenting helpt u ook mee voorkomen dat anderen ernstig getroffen worden.

Ook in onze gemeente stonden er weer mooie zomeractiviteiten gepland. Veel vrijwilligers hebben vol goede moed de draad weer opgepakt en zijn gaan organiseren. Maar voor een aantal van deze activiteiten bleek de tijd toch nog niet rijp. We proberen wel zoveel mogelijk de kinderactiviteiten door te laten gaan, maar andere mooie evenementen kunnen toch geen doorgang vinden. We houden ons daarbij aan de richtlijnen die ons vanuit Den Haag worden voorgesteld.

Het virus is nog niet weg, nee we zijn er nog niet. Het is mijn taak om u daar op te blijven wijzen.
1,5 meter afstand houden, blijft de norm. Vaak uw handen wassen, blijft de standaard. En thuisblijven bij klachten en u laten testen, blijft noodzakelijk. En daarnaast is de aandacht voor goede ventilatie heel belangrijk gebleken.
Blijf voorzichtig, wees zorgvuldig in uw keuze voor een vakantiebestemming en houdt u aan de richtlijnen die in de betreffende landen gelden en aan de regels die gelden als u weer thuis bent.

Ik heb er alle vertrouwen in dat het u, inwoners van Altena lukt ook nu weer, nog steeds, vol te houden. En ik spreek de wens uit dat het ons allen lukt een nieuwe virusuitbraak in het najaar te voorkomen.

Beste mensen,
ik wens u een vreugdevolle zomer, in goede gezondheid voor u en uw naasten.

Egbert Lichtenberg,
burgemeester

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht
news-638 Tue, 13 Jul 2021 12:09:47 +0200 Dutch Food Week Altena: 9 - 17 oktober https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/dutch-food-week-altena-9-t-m-16-oktober Altena doet voor de eerste keer mee met de Dutch Food Week. Dutch Food Week is hét landelijke podium waar gezondheid, goed leven en duurzaamheid centraal staan. Tijdens de Dutch Food Week delen partijen uit de foodsector hun enthousiasme, kennis en kunde met de samenleving. Het thema is dit jaar: de positieve kracht van voedsel.

Dutch Food Week Altena heeft een week lang een vol programma

Boeren, tuinders, organisaties, (lokale) overheden en het onderwijs organiseren leuke en boeiende activiteiten. Denk aan rondleidingen, workshops, proeverijen, masterclasses, lezingen, fiets- en wandeltochten en excursies. Deze staan allemaal in het teken van de positieve kracht van voedsel.

Doe je ook mee?

Organiseer samen met anderen een activiteit tijdens de Dutch Food Week Altena en laat zien wat Altena te bieden heeft op voedselgebied.

4 redenen om mee te doen!

 1. DFWA biedt je een podium om al je kennis, kunde en enthousiasme over duurzaamheid, goed leven en gezondheid aan iedereen te tonen.
 2. Je kunt publicitair meeliften op de landelijke campagne van Dutch Food Week. Daarmee bereik je nog meer mensen!
 3. Vanuit de gemeente krijg je hulp bij het bedenken van een activiteit en breed bekend maken daarvan. De uitvoering ervan en het aantrekken van publiek ligt wel in je eigen handen.
 4. Door met veel anderen DWFA te organiseren, krijgt jouw bijdrage aan deze campagne een grotere uitstraling, groter bereik, een zo groot mogelijk effect!

Ben jij ook zo enthousiast om een geweldige DFWA te organiseren?

Meld hier snel jouw activiteit aan! Liefst vóór 3 september, want dan profiteer je langer van de publiciteit en promotie.

‘’ Eerder aanmelden = meer publiciteit en promotie’’

Op zoek naar leuke voorbeelden en inspiratie?

Altena doet voor de eerste keer mee, maar de Dutch Food Week wordt dit jaar voor de zevende keer georganiseerd. Veel ondernemers en organisaties gingen ons dus voor. Bekijk hier eerder georganiseerde activiteiten en laat je inspireren.

Wil je meer weten over DFWA?

Neem dan contact met ons op: Albertien Perdok of Djenny Kastelijns. Wij zijn bereikbaar via dutchfoodweekaltena@gemeentealtena.nl. Alles is bespreekbaar en we denken graag met je mee!

 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-637 Tue, 13 Jul 2021 09:27:00 +0200 Dit is een intern nieuwsbericht https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/dit-is-een-intern-nieuwsbericht Lees hier verder voor het interessante bericht Dit is de rest van de tekst.

]]>
Test hier je nieuws
news-635 Tue, 06 Jul 2021 15:49:20 +0200 Sleeuwijk: Maatregelen Rijksstraatweg Noord https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/sleeuwijk-maatregelen-rijksstraatweg-noord Voorlopig plan voor gedeelte tussen het Zandpad en Munnikenland. Voor de Rijksstraatweg-noord, het gedeelte tussen het Zandpad en Munnikenland, is een voorlopig plan   uitgewerkt.

Riool Rijksstraatweg-noord

Onderzoek laat zien dat het riool aan de Rijksstraatweg-noord, vergroot moet worden om toekomstige zware buien aan te kunnen. Hiervoor willen we voor huisnummers 14 tot en met 56 een apart regenwater-riool aanleggen en de straatkolken langs de stoep daarop aansluiten. Dit aparte regenwater-riool wordt aangelegd tussen de rijbaan en de bomen, dus onder de huidige wegberm/parkeerstrook. Daar hebben de bomen geen wortels en liggen geen kabels en leidingen.

Parkeren

Om de parkeermogelijkheden langs de Rijksstraatweg-noord te verbeteren stellen we voor om de huidige parkeerstrook en bermstrook, tussen huisnummers 14 en 56, om te vormen tot een verharde parkeerstrook. We gebruiken daarvoor grasbetontegels, die water doorlaten. We voeren dit uit tegelijk met de werkzaamheden aan het riool.
Ook voorzien we de rijbaan van een nieuwe laag asfalt.

30 km inrichting

Tegelijk met de werkzaamheden voor het riool willen we de straat beter inrichten als 30 km weg. Wij stellen de volgende maatregelen voor:

 • de rijbaan tussen huisnummer 8 en het Zandpad 0,5 m smaller maken aan de even-zijde;
 • de huidige verhoogde inrit aan het Zandpad  opnieuw te bestraten en verlengen tot huisnummer 60;
 • tussen het Zandpad en het Munnikenland 4 wegversmallingen, met (bol)drempel-elementen, aanleggen;
 • op de kruising Rijksstraatweg-Munnikenland een verhoogd plateau aanleggen;
 • doortrekken van het voetpad vanaf het Munnikenland richting het Hoekeinde.

Bel of mail als u vragen heeft

Heeft u vragen of opmerkingen? Corné Mudde helpt u graag.
Tot 14 juli en vanaf 9 augustus is hij bereikbaar via 0183 - 51 67 29 of c.mudde@gemeentealtena.nl

 

]]>
Werkzaamheden
news-634 Tue, 06 Jul 2021 14:28:11 +0200 Word Tegelwipper van de Maand https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/word-tegelwipper-van-de-maand Win een tegoedbon voor je tuin Het NK Tegelwippen is nog in volle gang. Om gemeente Oosterhout in te halen moeten we flink aan de bak. Help jij mee? Dan maak je ook nog kans op een cadeaubon van Tuincentrum Kolbach van € 100!

Hoe doe je mee?

 • Wip tegels uit je tuin en vervang ze door groen
 • Geef het aantal gewipte tegels en een foto door op nk-tegelwippen.nl/meedoen
 • Geef het aantal tegels en een foto ook door op www.gemeentealtena.nl/tegelwippen
 • In de maanden juli, augustus en september maak je kans op de Altena Tegelwipper van de Maand en krijg je een cadeaubon van Tuincentrum Kolbach ter waarde van € 100.

Kijk voor meer info en doorgeven van je tegels op www.gemeentealtena.nl/tegelwippen.

Veel succes!

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht
news-628 Tue, 29 Jun 2021 14:49:27 +0200 Dussen: nieuwe waterleiding langs Molenkade https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/dussen-nieuwe-waterleiding-langs-molenkade Start op 5 juli Maandag 5 juli start Brabantwater met de aanleg van een nieuwe waterleiding langs de Molenkade in Dussen. Tussen het Groot-Zuideveld en het Molenplantsoen komt een nieuwe leiding in het voetpad langs de woningen/winkels.

De werkzaamheden duren ongeveer 4 weken. De Molenkade blijft tijdens het werk bereikbaar. Enige verkeershinder is niet uit te sluiten omdat de rijbaan tijdelijk wordt versmald. Ook is er dan wat minder parkeerruimte beschikbaar.

Voor vragen over deze werkzaamheden kunt u contact opnemen met Eric de Graaf van Brabantwater, via telefoonnummer 073 - 683 89 00.

Opknappen Molenkade

Aan het einde van de zomervakantie start de gemeente met een flinke opknapbeurt van de Molenkade. Tussen het Molenplantsoen en de provinciale weg richten we de weg wat anders in; meer groen, nieuwe bestratingen, asfalt en verlichting (zie de afbeelding).

 Deze werkzaamheden duren waarschijnlijk tot medio november. Meer informatie over dit werk volgt in augustus. Heeft u nu al vragen? Neem dan contact op met Corné Mudde, telefoonnummer 0183 – 51 67 29, of via c.mudde@gemeentealtena.nl.

]]>
Werkzaamheden
news-622 Tue, 22 Jun 2021 11:46:51 +0200 Andel-Veen: Nog voor de zomer extra maatregelen Middenweg https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/nog-voor-de-zomer-extra-maatregelen-middenweg-andel-veen verkeersveiligheid wordt vergroot Gemeente Altena legt nog voor de zomer extra verkeersremmende maatregelen aan om de verkeersveiligheid op de Middenweg tussen Andel en Veen op korte termijn te vergroten. Dit is vooruitlopend op het besluit om een vrijliggend fietspad aan te leggen langs de Middenweg.

Na gesprekken met aanwonenden is een voorstel met maatregelen ontwikkeld. Er komen twee extra drempels en zeven sluisjes met ‘straatjuwelen’. Daarnaast legt de gemeente bij de huidige Gumacon-drempels, geleiders aan om te voorkomen dat verkeer langs de drempel rijdt. Ook worden er kleine aanpassingen gedaan aan de kruispunten met de Kammetweg en met de Duizendmorgen. De huidige visuele verdrijfvlakken worden fysiek uitgevoerd met ongelijke bestrating.

voorbeeld Gumacon drempel 

Afbeelding: voorbeeld Gumacon drempel

De werkzaamheden vinden nog voor de zomervakantie plaats. De Middenweg wordt hiervoor kort afgesloten voor doorgaand verkeer. Er wordt een omleiding aangegeven. De woningen en bedrijven aan de Middenweg blijven bereikbaar tijdens de werkzaamheden.

Besluit vrijliggend fietspad

De gemeenteraad van Altena neemt na de zomer een besluit of er langs de Middenweg een vrijliggend fietspad komt. Als dit besloten wordt, duurt het nog enige tijd voor het fietspad er ligt. Zo moet onder andere het bestemmingsplan worden gewijzigd, moet er grond worden aangekocht en moeten routedelen voorbelast worden.

]]>
Werkzaamheden Gemeenteraad
news-623 Tue, 22 Jun 2021 09:43:27 +0200 Vraag de Mantelzorgwaardering voor 2021 aan https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/vraag-nu-de-mantelzorgwaardering-voor-2021-aan Wilt u mensen bedanken die voor u zorgen? Vraag dan mantelzorgwaardering aan. U kunt kiezen voor waardebonnen van Puur uit Altena (producten), Uit jouw streek (restaurants) of een geldbedrag op uw bankrekening. Een aanvraag indienen is mogelijk van 1 juli t/m 31 december 2021. Het gaat om een bedrag van € 120,00.

Hoe vraagt u de Mantelzorgwaardering aan? Dat kan op verschillende manieren:

 • Ga naar www.gemeentealtena.nl/mantelzorgwaardering. Vul het digitale formulier in met gebruikmaking van het eigen DigiD. Hiermee heeft u de aanvraag gedaan. U krijgt automatisch een bericht daarvan.
 • Ontvangt u liever het aanvraagformulier met retourenveloppe thuis op de mat? Dan kunt u bellen naar gemeente Altena - OnS Altena: 0183 - 51 60 60. Of mailen naar:  ons@gemeentealtena.nl. Vul het aanvraagformulier in en stuur dit terug in de retourenveloppe.

Wat gebeurt er met mijn aanvraag?

Aanvragen voor september ingediend, behandelen wij in september. Alle tussen 1 september en 31 oktober toegekende mantelzorgwaarderingen 2021 betalen wij uit in de maand november 2021. Uitbetaling van alle toegekende mantelzorgwaarderingen tussen 1 november en 31 december 2021 vindt plaats in januari 2022.

Is uw aanvraag goedgekeurd, dan krijgt u het bedrag van de Mantelzorgwaardering snel daarna op uw bankrekening gestort of de waardebon naar keuze toegestuurd.

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met gemeente Altena - OnS Altena, bereikbaar via 0183 - 51 60 60 of ons@gemeentealtena.nl.

Meer informatie is ook te lezen op www.gemeentealtena.nl/mantelzorgwaardering

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht
news-608 Wed, 09 Jun 2021 10:22:19 +0200 Vragen over maaien https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/vragen-over-maaien Het maaiseizoen is in volle gang. Hoe maait de gemeente momenteel? We krijgen momenteel veel meldingen over het maaien van groenstroken in de gemeente. We leggen u graag uit hoe we maaien, en wat u kunt doen als er volgens u niet juist gemaaid is.

De meeste gazons en groenstroken binnen de kernen maaien we wekelijks. Groenstroken die wat verder uit de dorpskern liggen maaien we iedere 3 weken.

Doordat er een aantal verkeerde tekeningen zijn aangeleverd bij de aannemer, zijn sommige stukken niet gemaaid. Heel vervelend. De aannemer neemt deze mee in de volgende ronde. Die volgende ronde kan dus de week erop zijn, of over 3 weken. Eerder is helaas niet mogelijk door de grote hoeveelheid maaiwerk.

Onze excuses voor de overlast.

Is er volgens u ergens niet (goed) gemaaid? Geef uw melding door. Door de grote hoeveelheid meldingen, ook telefonisch, kunnen wij niet op iedere melding reageren. Wij controleren uw melding met de tekeningen. Als het niet klopt, maaien wij dus in de volgende ronde.

 

]]>
Onderhoud bomen en groen
news-607 Tue, 08 Jun 2021 13:18:34 +0200 Werkendam: Ophogen en voorbelasten nieuwbouwlocatie ‘Achter de Schans’ gestart https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/nieuwbouwlocatie-achter-de-schans Vanaf 14 juni voeren we zand en grond aan om het terrein op te hogen. Komende jaren verrijst langs de Lange Wiep in Werkendam een nieuwe woonwijk. Om de ondergrond geschikt te maken voor de woonwijk wordt het terrein vanaf maandag 14 juni opgehoogd en ‘voorbelast’. Met het voorbelasten klinkt de ondergrond versneld in, zodat een stabiele ondergrond ontstaat.

Aannemer Martens en van Oord voert deze werkzaamheden uit. Tot oktober wordt hiervoor zo’n 100.000 m3 grond en zand aangevoerd en worden drainages aangelegd. Transport vindt plaats via de Dijkgraaf den Dekkerweg en Borcharenweg.

Vragen

Heeft u vragen? Neem dan contact op met Corné Mudde via telefoonnummer 0183 – 51 67 29 of via c.mudde@gemeentealtena.nl.

Start bouw

Als medio volgend jaar de ondergrond voldoende is ingeklonken worden bouwstraten, riolering en kabels en leidingen aangelegd. De bouw van de eerste woningen start naar verwachting in het laatste kwartaal van 2022.

Meer informatie

Op de projectpagina www.achterdeschans.nl leest u binnenkort meer informatie over het stedenbouwkundige plan en de te bouwen woningen.

]]>
Werkzaamheden
news-596 Mon, 31 May 2021 15:32:12 +0200 Maaien bermen buitengebied, zo doen wij dat https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/maaien-bermen-buitengebied-zo-doen-wij-dat Vanaf dit jaar beheren we de bermen buiten de bebouwde kom ecologisch. Altena maakt werk van duurzaamheid en biodiversiteit. Daarom gaan we vanaf dit jaar de bermen buiten de bebouwde kom ecologisch beheren. Afhankelijk van de berm hanteren we een bepaald bermbeheer.

De plannen voor meer duurzaam bermbeheer zijn ontwikkeld samen met partijen als Altenatuur, ZLTO, Brabants Landschap, ANV en Waterschap Rivierenland.

Gefaseerd maaien

In brede bermen maaien we gefaseerd. Dat betekent dat we niet de hele vegetatie weghalen, maar stukken laten staan. Op deze manier blijven na een maaibeurt voedsel- en schuilplekken over voor kleine dieren.

Hooilandbeheer: ruimte voor meer variatie in soorten

In de meeste bermen passen we hooilandbeheer toe. Dat betekent dat we 2 keer per jaar maaien, in mei en september. Het maaisel blijft enkele dagen liggen zodat het zaad kan vallen. Daarna voeren we het af.

Gras gelijk weghalen

In een kleiner deel van de bermen voeren we het gras na het maaien, in mei en augustus, direct af. Door het maaisel af te voeren komen verschraalt de bodem. Hierdoor kunnen meer soorten vegetatie zich ontwikkelen.

Minder maaien

Een klein aantal bermen is al soortenrijk en voldoende breed. We maaien daar 1 keer, vanaf medio augustus. Het maaisel laten we enkele dagen liggen voor we het afvoeren. Voor de verkeersveiligheid maaien we in mei een strook langs de weg.

Geschikte bermen

Niet alle bermen zijn geschikt om ecologisch te beheren. We hebben onderzocht welke bermen ecologische potentie hebben. Bij bermen die weinig potentie hebben, zo’n 10%, passen we klepelbeheer toe. Dat betekent dat een maaier de vegetatie klein hakt en we de verhakselde plantenresten laten liggen om te composteren.

Monitoren

We houden de komende jaren de invloed van het anders maaien op de soortenrijkdom in de gaten.

Verkeersveiligheid

Maaien voor de verkeersveiligheid doen we 3 keer per jaar. Vanaf medio mei maaien we de zichthoeken in het buitengebied voor de eerste keer. Zo hebben weggebruikers beter zicht bij kruisingen en afslagen. Het gras wordt na het maaien direct afgevoerd.

Lokale aannemers

Het maaien in het buitengebied gebeurt door lokale aannemers: Gebr. Tolenaars en BV Koek. Voor het bermbeheer is het grondgebied van Altena verdeeld in 3 percelen. Voor 2 percelen vond een openbare aanbesteding plaats. Het derde perceel is aangemerkt als experimenteergebied.

Experimenten

In het experimenteergebied maken we bijvoorbeeld bokashi. Bokashi houdt in dat maaisel uit de bermen, vaak gemengd met slootmaaisel, op een natuurlijke wijze wordt omgezet in een bodemverbeteraar. Verwerkt in een akker draagt het bij aan een betere bodemstructuur.

Aanloopproblemen   

Omdat we werken met een nieuw systeem voor arealen, een aangepaste indeling van arealen en met nieuwe aannemers, zijn er wat aanloopproblemen. Bijvoorbeeld dat een berm anders gemaaid wordt dan de bedoeling was. Samen met onze partners in het gebied houden we het bermbeheer in de gaten en passen aan waar nodig. 

Agrariërs

Agrariërs hebben een bijzonder en beroepsmatig belang in het buitengebied. Bepaalde bloeiende kruiden kunnen problemen opleveren voor bijvoorbeeld vee of aangrenzende gewassen. Meldingen hierover kunnen worden gedaan via groen@gemeentealtena.nl. Als het nodig is kan de gemeente maatwerk toepassen door pleksgewijs extra te maaien.

]]>
Onderhoud bomen en groen
news-580 Tue, 18 May 2021 16:24:55 +0200 Inzameling Taxussnoeisel https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/inzameling-taxussnoeisel-start-weer-vanaf-dinsdag-25-mei Meer dan 15 kilo snoeisel? Taxus Taxi haalt het gratis op! Stichting Taxus Taxi is ook dit jaar weer actief om zoveel mogelijk taxussnoeisel in te zamelen in de strijd tegen kanker. De taxusnaalden bevatten namelijk dé basisgrondstof voor chemotherapieën.

Meer dan 15 kilo snoeisel? Taxus Taxi haalt het gratis op!

Ook gemeente Altena doet weer mee met de jaarlijkse inzameling van taxussnoeisel. Taxus Taxi komt het snoeisel gratis voor de deur ophalen bij een minimale hoeveelheid van 15 kilo. U kunt online een afspraak maken via taxustaxi.nl/afspraak. De inzamelactie is vanaf dinsdag 25 mei en duurt tot ongeveer eind augustus. Aanmelden van snoeisel is al mogelijk vanaf maandag 24 mei, tweede pinksterdag.

Kleinere hoeveelheden zelf brengen

Kleinere hoeveelheden zijn ook van harte welkom. Die kunt u vanaf 25 mei brengen bij de milieustations Giessen en Werkendam, tijdens de normale openingstijden.

Kwaliteit snoeisel is belangrijk

De kwaliteit van het snoeisel is erg belangrijk. Zo kan de stichting alleen het snoeisel gebruiken dat in 1 jaar op de haag groeit.  Hele struiken of oude takken van een taxushaag zijn niet te gebruiken. Om het zo vers mogelijk in te zamelen vraagt de stichting u om het snoeisel direct na het snoeien aan te melden. Alle knipvoorwaarden en instructievideo’s zijn terug te vinden via taxustaxi.nl/knipvoorwaarden.

Vrijwilligers gezocht

Heeft u geen taxushaag, maar wilt u toch bijdragen aan de strijd tegen kanker? Dat kan! Het doorgewinterde team van taxusophalers is namelijk altijd op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten voor dit mooie doel. Als taxuschauffeur haalt u in de maanden juni, juli en augustus het verse taxusgroen op bij ieder die het aan de stichting wil doneren. Voor meer informatie kunt u mailen naar communicatie@taxustaxi.nl.

Gratis materialen af te halen

De gratis materialen, zoals tassen en zeilen, kunnen opgehaald worden bij verschillende uitgiftepunten die vermeld staan op taxustaxi.nl/uitgiftepunten. Ook kunt u het ophalen bij diverse partners van Taxus Taxi, waaronder Boerenbond, Welkoop, en Intratuin. 

Door een vertraging in de levering is de bekende Taxus Taxi Tas niet beschikbaar. De stichting heeft voor een passende oplossing gezorgd. Heeft u geen tassen, dan kunt u het snoeisel ook gewoon op een hoop leggen. De stichting zorgt dat het netjes wordt opgeruimd.

Meer informatie

Meer informatie over het inzamelen van taxussnoeisel en de stichting Taxus Taxi is te vinden via
taxustaxi.nl of via social media.

]]>
Onderhoud bomen en groen Nieuwsoverzicht
news-570 Thu, 06 May 2021 14:05:57 +0200 Werkendam: onderhoud Werkensedijk https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/werkendam-onderhoud-werkensedijk De Werkensedijk vanaf de Hoogstraat tot aan het afsfalt (ter hoogte van huisnummer 49) wordt opgeknapt. Er worden kabels en leidingen voor gas, elektra en water vervangen, er komt een nieuwe wegfundering te liggen voor stabiliteit van de weg en de bestaande bestrating wordt vervangen. 

De werkzaamheden starten rond eind augustus 2021.

Heeft u vragen over de werkzaamheden? Neem dan contact op met Justin Leemans. Hij is bereikbaar via 0183 - 51 67 36 of via j.leemans@gemeentealtena.nl.

]]>
Werkzaamheden
news-554 Tue, 20 Apr 2021 14:59:42 +0200 Doe mee aan het NK Tegelwippen https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/doe-mee-aan-het-nk-tegelwippen Welke gemeente vervangt de meeste tegels door groen? Altena doet mee aan het NK Tegelwippen en gaat de strijd aan met Oosterhout. In welke gemeente halen inwoners de meeste tegels uit voor- en achtertuinen en vervangen die door groen? Doet u mee? Wip zoveel mogelijk tegels uit uw tuin en zet er een plant voor terug. Geef op nk-tegelwippen.nl door hoeveel tegels u heeft gewipt. Dan kan tot 30 september 2021.

Klimaatverandering

Bij het NK Tegelwippen gaat het erom in welke gemeente inwoners de meeste tegels uit hun tuin vervangen door groen. Maar naast de eer staat er veel meer op het spel. Het klimaat verandert. Dit merken we door langere periodes met extreme hitte, periodes van droogte of juist hevige regenbuien, waardoor straten onderlopen.

Het vervangen van tegels door groen helpt om wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Bovendien is omgeven worden door groen prettig en goed voor de gemoedstoestand.

Wat doe je met je tegels?

Geef uw afgedankte tegels een 2e leven. Misschien is er een project in de buurt dat wat stenen kan gebruiken voor een paadje. Of hergebruik ze in uw tuin als bankje, tafeltje of insectenhotel. Bijen houden van beschutting!

Uw tegels toch liever kwijt? Dan kunt u ze in de maand mei gratis naar het milieustation in Giessen of Werkendam brengen. Dat kan alleen op vertoon van de bevestigingsmail die u krijgt na het invullen op nk-tegelwippen.nl.

Kijk voor meer tips om uw tuin waterbestendig te maken op altena.gripopwater.nl.

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht
news-512 Wed, 24 Feb 2021 12:29:00 +0100 Onderzoek: Kansen voor verwaarden van kringloopstromen https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/onderzoek-kansen-voor-verwaarden-van-kringloopstromen Stichting Altena Kennispoort startte het project ‘Kansen voor verwaarding van kringlooplandbow in Altena. De gemeente ondersteunt Stichting Altena Kennispoort met het project ‘Kansen voor verwaarding van kringlooplandbouw in Altena’. 

De gemeente Altena streeft een circulair voedselsysteem na. Belangrijk is om zo weinig mogelijk afval te produceren en nieuwe grondstoffen te gebruiken. Het idee van een circulair voedselsysteem is om zo goed mogelijk alle energie- en materiaalstromen te benutten. Wat voor de één afval is, kan voor een ander een waardevolle grondstof zijn. Dit heet met een mooi woord: ‘verwaarden van reststromen'. 

Stichting Altena Kennispoort startte het project ‘Kansen voor verwaarding van kringlooplandbow in Altena'. Met dit project wil Kennispoort het kringloopgat in de landbouw van de regio Altena in kaart brengen. Het kringloopgat is het verschil tussen waar de regio nu staat en waar de regio zou staan als de kringlopen in het gebied gesloten zouden zijn. Het gaat hierbij om kringlopen van voer en mest.

Uit het onderzoek blijkt dat het sluiten van de kringloop voor voer en mest mogelijk is voor regio Altena. De kringloop voor voer en mest is nog niet gesloten op gemeentelijk niveau. Er is meer plaatsingsruimte voor dierlijke mest dan dat er mest geproduceerd wordt. Er wordt dan ook mest aangevoerd van buiten de gemeente. Desondanks wordt ook mest afgevoerd, met name pluimveemest. De productie van ruwvoer in de gemeente is ruim voldoende om te voorzien in de ruwvoerbehoefte van de dieren. Er vindt zodoende vrij weinig aanvoer van buiten de gemeente plaats, maar wel wat afvoer. Daar staat tegenover dat krachtvoer op grote schaal wordt aangevoerd van buiten de gemeente, omdat er lokaal nauwelijks krachtvoer wordt geproduceerd. Met deze inzichten kunnen we in onze gemeente verder aan de slag

Het hele onderzoek is beschikbaar via de website van Stichting Altena Kennispoort

]]>
Circulair voedselsysteem
news-498 Tue, 23 Feb 2021 08:55:27 +0100 Sleeuwijk: werkzaamheden Vijfmorgen en omgeving https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/sleeuwijk-werkzaamheden-wateroverlast-vijfmorgen-en-omgeving Maatregelen om de kans op wateroverlast te beperken We werken aan maatregelen om de kans op wateroverlast te beperken in de omgeving van de Vijfmorgen in Sleeuwijk. De werkzaamheden worden uitgevoerd in de Griendweg, Vijfmorgen en Jan van Arkelstraat met alle tussenliggende straten.

Wat houdt het plan in?

We voeren diverse werkzaamheden uit in de genoemde straten:

 • de weg krijgt een waterbergende fundering om de kans op wateroverlast te beperken. Ook vervangen we alle oude bestrating door nieuwe;
 • in het groen komen enkele vakken met bloeiende planten. De meeste bomen blijven behouden;
 • de T-splitsingen in de Jan van Arkelstraat krijgen een kleine verspringing om de snelheid te remmen;
 • om dezelfde reden passen we de kruising Jan van Arkelstraat-Griendweg aan;
 • de Jan van Arkelstraat en Vijfmorgen krijgen klinkerstroken aan de zijkant. Hierdoor lijkt de weg smaller, wat de snelheid remt;
 • In het Witte Huis en het Gerecht komen enkele parkeervakken extra in de buurt van de kruising met de Vijfmorgen.

Planning 

De werkzaamheden zijn verdeeld in 10 fases die hieronder kort beschreven worden. Voor meer details kunt u de tekening  downloaden.

 • Fase 1  week 04 tot en met 08      Omgeving zwembad en tennisbanen
 • Fase 2  week 07 t0t en met 14      Griendweg vanaf de Jan van Arkelstraat
 • Fase 3  week 13 tot en met 20      Vijfmorgen vanaf Griendweg t/m kruising Tienhont
 • Fase 4  week 19 tot en met 23      Het Witte Huis
 • Fase 5  week 23 tot en met 26      Het Gerecht
 • Fase 6  week 26 tot en met 29      Tienhont
 • Fase 7  week 33 tot en met 40      Jan van Arkelstraat t/m kruising Tienhont
 • Fase 8  week 39 tot en met 43      Vijfmorgen van Tienhont tot aan Notenlaan
 • Fase 9  week 42 tot en met 47      Florushoeve
 • Fase 10 week 46 tot en met 51     Santcade

De weeknummers bij de fases zijn een indicatie en kunnen door allerlei omstandigheden in- of uitlopen. Kort voor de werkzaamheden in een straat beginnen ontvangt u bericht van de aannemer. 

Bel of mail als u vragen heeft

Roel van Zeelst, projectleider gemeente Altena voor dit werk, helpt u graag. U bereikt hem via r.vanzeelst@gemeentealtena.nl of 06 - 51 98 92 47.

De uitvoerder is Jan van Haaften bereikbaar via 06 -  21 11 32 73.

]]>
Werkzaamheden
news-510 Thu, 11 Feb 2021 12:19:00 +0100 Carbon Farming bijeenkomst https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/carbon-farming-informatiebijeenkomst 26 april informatiebijeenkomst over carbon farming, samen met ZLTO Gemeente Altena organiseert op 26 april samen met ZLTO een informatiebijeenkomst over carbon farming. Tijdens deze bijeenkomst krijgt u informatie over hoe carbon farming bedrijven en boeren kan helpen met het verduurzamen van de bedrijfsvoering. 

Bij carbon farming werken boeren en bedrijven samen in een ‘carbon samenwerking’. Bedrijven compenseren hun CO2-uitstoot via boerenbedrijven in de omgeving. De boer gebruikt de CO2-compensastie om het koolstofgehalte in de bodem te verhogen. Dat doet hij/zij door bepaalde bodemtechnieken toe te passen. Binnen de carbon-samenwerking betaalt het bedrijf de boer voor zijn of haar inspanningen. Dit heeft een aantal voordelen:

 1. Een gezonde bodem met een hoog organisch stofgehalte, en dat is goed voor bodemleven en waterhuishouding.
 2. Koolstof wordt opgeslagen in de bodem, die anders terecht komt in de atmosfeer
 3. Bedrijven kunnen verduurzamen door hun CO2-uitstoot compenseren door koolstof op te slaan bij een boer in de regio.

Dit filmpje geeft meer informatie.

Tijdens de informatiebijeenkomst kunnen er matches ontstaan tussen boeren en bedrijven en daarmee interessante kansen voor verduurzamen.

Datum en tijd: 26 april van 14.00-16.00 uur

Locatie: afhankelijk van de dan geldende maatregelen

Meer weten? Kijk dan op deze website of neem contact op met Luuk van Wezel (ZLTO).

Inschrijven kan door een mail te sturen naar Albertien Perdok (gemeente Altena). 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-509 Thu, 11 Feb 2021 12:14:00 +0100 Workshop Symbiosis4Growth https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/workshop-symbiosis4growth-1 Workshop ‘Symbiosis4Growth’ op 31 maart van 9.30 tot 11.30 uur. Beschikt u over reststromen die u op dit moment geld kosten, maar in potentie meer waarde in zich hebben? Of heeft u juist behoefte aan grondstoffen die potentieel uit reststromen van andere bedrijven kunnen worden geproduceerd? Op 31 maart van 9.30 tot 11.30 organiseren we met REWIN West-Brabant de workshop ‘Symbiosis4Growth’. Hierin helpen we bedrijven met het verwaarden van reststromen. Na de workshop biedt REWIN mogelijkheden voor aanvullende (gratis) ondersteuning.

Tijdens deze kosteloze bijeenkomst kunnen bedrijven in Altena elkaar reststromen aanbieden, dit kan biomassa zijn, restwarmte, proceswater, hoog- of laagwaardige reststromen,  maar ook personeel of apparatuur. Er gingen al veel ondernemers u voor, die met succes zijn gekoppeld aan andere bedrijven om samen meer waarde te creëren uit reststromen. In dit filmpje krijgt u een indruk van de werksessie, die ditmaal online plaatsvindt. Een overzicht van succesvolle matches uit eerdere werksessies vindt u hier.

Circa 15-30 bedrijven gaan tijdens de bijeenkomst actief op zoek naar concrete mogelijkheden. Deze kunnen leiden tot kostenbesparing, innovatie en een positieve bijdrage aan het milieu. Veel ondernemers in Brabant en Zeeland hebben al met succes gebruik gemaakt van deze aanpak.

Datum en tijd: 31 maart van 9.30 tot 11.30 uur

Locatie: online

Meer weten? Kijk dan op deze website. Of schrijf u hier in!

]]>
Circulair voedselsysteem
news-514 Thu, 04 Feb 2021 12:35:00 +0100 Altena draagt bij aan regionale aanpak circulaire economie https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/altena-draagt-bij-aan-regionale-aanpak-circulaire-economie Samenwerking binnen de Regio West-Brabant De Regio West-Brabant (RWB) is een collegesamenwerking van de 16 gemeenten in West-Brabant. Deze 16 gemeenten werken samen om onze regio economisch te versterken op het gebied van economie, arbeidsmarkt, mobiliteit en ruimte. 

Een duurzame economie is één van de prioriteiten binnen de RWB. Om die te bereiken zijn er in de gehele regio West-Brabant acties nodig om te vergroenen, verduurzamen of te verbeteren. De RWB zet in op de volgende doelen:  

 • West-Brabant topregio in circulariteit  
 • Omschakeling naar biobased economie  
 • Meer investeringen in circulaire economie  
 • Industriële symbiose en nauwere samenwerking om industrie te 'vergroenen'  
 • Gemeenten als launching customer voor circulaire producten 

De RWB werkt haar duurzame ambitie uit in een regionale aanpak. Wethouder Matthijs van Oosten is bestuurlijk trekker circulaire economie bij de RWB. Aanvullend draagt programmamanager Albertien Perdok bij aan het ontwikkelen van de regionale aanpak circulaire economie via een ambtelijke werkgroep.  

In dit interview vertelt wethouder Van Oosten meer over de regionale doelstellingen van de RWB. 

Vragen over onze bijdrage aan de regionale aanpak circulaire economie? Stel ze aan Albertien Perdok

 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-481 Wed, 03 Feb 2021 15:17:37 +0100 Nieuwsbrief voor Ondernemers https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/nieuwsbrief-voor-ondernemers Met in deze nieuwsbrief veel informatie over regelingen die nu gelden of binnenkort van kracht worden. Ook is er nieuws over het Programma Circulair Voedselsysteem en de Ondernemerspeiling. Lees hem hieronder

null

 

 

]]>
Ondernemers
news-511 Fri, 04 Dec 2020 10:23:00 +0100 Experimenteerruimte voor de korte keten https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/experimenteerruimte-voor-de-korte-keten We willen de korte keten in Altena graag een impuls geven. In het hele land zien we de belangstelling voor de ‘korte keten’ groeien. Het heeft door de coronacrisis zelfs een flinke boost gekregen. In een korte keten is de afstand tussen producenten en consumenten van voedsel zo klein mogelijk. Het gaat om de letterlijke afstand in kilometers, maar ook om het verminderen van het aantal tussenpartijen tussen boer en bord.  

Ook in Altena is hier veel aandacht voor. De gemeente wil de korte keten in Altena graag een impuls geven. Daarom hebben we subsidie verstrekt aan het initiatief ‘Uit Jouw Streek’. Met het eerste deel van de subsidie is een bijdrage geleverd aan het ontwikkelen van een gemeente-breed bestel- en logistiek platform. Ook is er een haalbaarheidsstudie uitgevoerd.  

Eén van de uitkomsten van deze studie is dat een korte keten alleen duurzaam geborgd en gedragen kan worden als we samen de krachten bundelen. De komende tijd gaan we daarom met meerdere partijen in gesprek om gezamenlijk te bepalen wat de beste vervolgstap is.  

Op het Ondernemershuis.nl verscheen een interview over Uit Jouw Streek en de korte keten in Altena. Lees het volledige interview hier.  

Vragen? Neem contact op met Albertien Perdok.  

]]>
Circulair voedselsysteem
news-517 Tue, 03 Nov 2020 13:10:00 +0100 Nieuwe naam voor het programma https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/nieuwe-naam-voor-het-programma Albertien Perdok blikt terug op haar eerste halfjaar bij de gemeente. In mei begon Albertien Perdok, programmamanager circulaire landbouw en agrofood, vol enthousiasme aan haar mooie uitdaging bij de gemeente Altena. Haar belangrijkste opdracht is om een programma te ontwikkelen op het gebied van voedsel, landbouw en agrofood.  

Ze blikt vandaag kort terug op het eerste half jaar bij de gemeente.  

 “Als onbekende in de gemeente Altena lag mijn focus eerst op kennismaken met de mensen en het gebied, en mijn netwerk in de regio opbouwen. Ik heb sinds mei minimaal één kennismakingsgesprek per week gehad, de teller staat nu op 46. Aanvullend ben ik gestart met het ophalen van informatie voor het ontwikkelen van het programma.  

Door alle input uit die 46 gesprekken hebben we besloten om de naam van het programma verbreden. Vanaf nu is het dus het programma circulair voedselsysteem, en niet meer landbouw en agrofood. Deze nieuwe naam past beter bij het bereik en de doelen van het programma, en de initiatieven waar verschillende mensen, bedrijven en organisaties in Altena mee bezig zijn. De focus ligt namelijk niet alleen op landbouw en agrofood, maar op de hele keten: van boer tot bord.  

Wat mij betreft is Altena koploper en een experimenteergebied bij uitstek voor het realiseren van een circulair voedselsysteem. Dat komt door de vitale, grote landelijke omgeving en de ondernemersmentaliteit van de inwoners, bedrijven, organisaties, onderwijsinstellingen en politieke bestuurders. Samen vormen zij een bruisend netwerk van doeners en denkers, die zichtbaar en effectief samenwerkt aan succesvolle initiatieven en experimenten.” 

Meer weten over het programma? Stuur een mail naar Albertien Perdok

kennismaking Altenatuur Kennismaking Adriaan Straver Kennismaking Bas de Peuter Kennismaking campus kennismaking DAB Kennismaking Joost Snoek Kennismaking Meeuwis Millenaar Kennismaking Minette Straver Kennismaking Willem Groenenberg 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-513 Thu, 15 Oct 2020 12:31:00 +0200 Studenten adopteren de landbouw in Altena https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/studenten-adopteren-de-landbouw-in-altena Breda University of Applied Sciences (BUAS) en de gemeente Altena werken op een unieke manier samen.  Breda University of Applied Sciences (BUAS) en de gemeente Altena werken op een unieke manier samen. Tussen de BUAS en de gemeente is een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor een learning community van studenten. De studenten volgen de opleiding Built Environment. Dat is een opleiding gericht op het inrichten van gebouwde omgeving. 

Tijdens het studiejaar 2020-2021 gaan tientallen studenten in de gemeente Altena aan het werk. De focus ligt dit jaar op drie thema's: klimaatadaptatie, duurzame energieopwekking en landbouw. Voor het thema landbouw vragen we de studenten om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor het verduurzamen van de landbouw in Altena. De programmamanager circulair voedselsysteem begeleidt de studenten.  

Er bestaan heel veel verschillende vormen van duurzame landbouw. Om er maar een aantal te noemen: biologisch (zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen), natuur-inclusief (waarbij natuur en landbouw elkaar versterken), ‘carbon farming’ (dat heeft te maken met het opslaan van koolstof in landbouwbodems), kringlooplandbouw (waarbij bodem-plant-dier-mest kringlopen worden gesloten), duurzaam intensief (het gebruik van mest en bestrijdingsmiddelen verminderen) en er is ook nog verticale landbouw (waarbij verschillende teeltlagen op elkaar gestapeld worden).  

De studenten gaan een aantal van deze vormen onderzoeken. Wat is succesvol en waar gaat het ook wel mis? Daarna bekijken ze welke vormen interessant kunnen zijn voor Altena. Ze houden hierbij rekening met ruimtelijke, economische, maatschappelijke en persoonlijke aspecten en gevolgen voor de omgeving en voor de bedrijven.  

De resultaten van dit onderzoek gebruiken we om de eigen medewerkers, onze samenwerkingspartners en onze inwoners te inspireren en informeren.   

Meer weten over de samenwerking met de BUAS kan via deze link.   

Voor vragen over de BUAS learning community ‘duurzame landbouw’ kunt u terecht bij Albertien Perdok.  

]]>
Circulair voedselsysteem
news-515 Mon, 05 Oct 2020 13:04:00 +0200 Altena draagt bij aan Agenda Platteland van de P10 https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/altena-draagt-bij-aan-agenda-platteland-van-de-p10 De P10 is het netwerk van grote plattelandsgemeenten De P10 is het netwerk van grote plattelandsgemeenten. De 29 grootste plattelandsgemeenten van Nederland hebben veel dezelfde ambities en uitdagingen waarvoor zij zich dagelijks inzetten. In P10-verband worden die onder de aandacht gebracht van de landelijke en Europese politiek. De P10 is samen met andere organisaties zoals LTO, Vereniging Kleine Kernen, Netwerk Platteland, één van de organisaties die de plattelandsthema’s onder de aandacht brengt van diverse partijen.   

Momenteel werkt de P10 aan een Agenda Platteland. In deze agenda maakt de P10 concreet wat het wil en kan realiseren voor Nederland en hoeveel investeringen dat vraagt. De P10-visie is dat er sterke regio’s nodig zijn met een vitaal platteland waarvoor structureel middelen moeten worden vrijgemaakt. Wethouder Matthijs van Oosten en programmamanager Albertien Perdok zijn beide actief binnen de P10.  

Meer weten over de P10? Kijk dan op deze website.  

Vragen over onze bijdrage aan P10? Stel ze aan Albertien Perdok

]]>
Circulair voedselsysteem
news-516 Fri, 03 Jul 2020 13:07:00 +0200 Kennismaken met Albertien Perdok - programmamanager circulaire landbouw en agrofood https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/kennismaken-met-albertien-perdok-programmamanager-circulaire-landbouw-en-agrofood Programmamanager circulaire landbouw en agrofood “De circulaire landbouw moet het verhaal van Altena worden. Programmamanager Albertien Perdok (37) ziet een duurzame samenleving niet alleen als haar persoonlijke missie, maar wil bovenal van de gemeente Altena een lichtend voorbeeld van de circulaire landbouw en agrofoodsector maken. Op 6 mei startte ze met haar nieuwe baan bij de gemeente Altena en de komende maanden gaat ze op bezoek bij de pioniers in Altena, maar ook bij betrokkenen vanuit de reguliere landbouw en natuurorganisaties.” 

Dit is de inleiding van een interview met Albertien Perdok. Vandaag verschenen op de website van Vrouw & Altena. Hannie Visser-Kieboom ‘ging bij Albertien op bezoek’ en interviewde haar over haar opdracht bij de gemeente en haar rol als programmamanager circulaire landbouw en agrofood. 

Lees het volledige interview hier.  

]]>
Circulair voedselsysteem
news-95 Mon, 20 May 2019 16:43:26 +0200 Energie voor en door Altena https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/energie-voor-en-door-altena Altena kent veel groene inwoners, ondernemers en instellingen. Zoals de lokale energiecoöperatie Altena Nieuwe Energie. Het ene na het andere duurzame initiatief plopt uit de Altenase klei. De gemeente is blij met deze initiatieven. Wethouder duurzaamheid Roland van Vugt:

"We kunnen het niet alleen. De overgang naar een duurzamere samenleving moeten we met z’n allen maken."

Altena Nieuwe Energie – voorheen bekend als DEcAB - is zo’n initiatief. Vrijwilligers uit de gemeente hebben zich verenigd in een coöperatie om duurzame energie op te wekken. Winst maken ze niet, alles gaat naar lokale duurzaamheidsprojecten. Voorzitter Cees de Bas: "In Altena betalen we met alle huishoudens zo’n € 40 miljoen aan energie. Geld dat grotendeels naar buitenlandse bedrijven gaat. Dat kan anders. We kunnen onze eigen energie opwekken en daarmee weer nieuwe duurzame initiatieven opzetten."

Energie van de Boer

Een van de initiatieven van Altena Energie is Energie van de Boer. Een gezamenlijk zonnedak voor mensen die op hun eigen dak geen zonnepanelen kunnen of willen. Ook op ’t Rondeel in Woudrichem zijn plannen voor een gezamenlijk zonnedak. 

Grote zonnepanelenactie

Het volgende iniatief zit eraan te komen: Vanaf juni organiseert Altena Nieuwe Energie een zonnepanelenactie voor inwoners van Altena. Secretaris Ienze Koekkoek: “Door mensen bij elkaar te brengen kunnen we slim inkopen en wat doen aan de prijs. Het plaatsen gebeurt door lokale installateurs. We gaan ervoor zorgen dat de deelnemers er zo min mogelijk omkijken naar hebben."

 

]]>
Test hier je nieuws
news-55 Tue, 26 Mar 2019 16:23:26 +0100 Verbreding A27 tussen Houten – Hooipolder https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/verbreding-a27-tussen-houten-hooipolder De overeenkomsten voor het verleggen van kabels en leidingen langs de A27 zijn ondertekend. Dat betekent dat de netbeheerders kunnen starten met hun werkzaamheden. De verleggingen zijn nodig als  voorbereiding op de verbreding van de A27 tussen Houten en knooppunt Hooipolder. De eerste verleggingen vinden dit jaar al plaats.

Hinder beperken

De werkzaamheden van de diverse netbeheerders kunnen zo efficiënt mogelijk ingericht en gecombineerd worden, zodat omwonenden en bedrijven minder overlast ervaren. Per keer kun je immers één enkele nieuwe kabel verleggen, maar ook meerdere kabels en leidingen tegelijkertijd. Zo hoeft er bijvoorbeeld maar één keer een sleuf gemaakt te worden voor kabels en leidingen, of maar één keer een weg opengebroken te worden. Dat levert niet alleen een betere bereikbaarheid en leefbaarheid in de omgeving op. Het levert ook aanzienlijke tijd- en kostenbesparingen op.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over de wegverbreding van de A27 tussen Houten en knooppunt Hooipolder op:  www.rijkswaterstaat.nl/a27houtenhooipolder.

 

 

]]>
Werkzaamheden