Gemeente Altena: Nieuwsberichten Het laatste nieuws van de gemeente Altena nl Gemeente Altena Thu, 18 Jul 2024 13:58:04 +0200 Thu, 18 Jul 2024 13:58:04 +0200 news-1741 Mon, 15 Jul 2024 10:31:44 +0200 De Week van ons Eten Altena https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/de-week-van-ons-eten-altena De Week van Ons Eten - voorheen Dutch Food Week - komt eraan! En ook dit jaar doet Altena weer mee. Van 5 t/m 12 oktober bruist het in de regio van de activiteiten.

 

 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1740 Mon, 15 Jul 2024 09:55:08 +0200 Gemeentegids 2024 https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/gemeentegids-2024 In 2024 verschijnt er geen papieren gemeentegids. De gemeentegids is alleen digitaal te vinden op onze website. Ook de gegevens in de digitale gemeentegids willen we graag zo actueel mogelijk houden. Deze week start Akse Media/LokaalTotaal daarom met het controleren van de adressen voor de digitale gemeentegids. 

Vermelding

Bedrijven, verenigingen en instanties die al in de digitale gemeentegids van Altena staan, worden benaderd door Akse Media/LokaalTotaal via email. In de mail staat een persoonlijke code waarmee u eventuele wijzigingen kunt doorgeven.

Nieuwe vermeldingen

Verenigingen of instanties die nog niet in de digitale gemeentegids vermeld staan maar dat wel graag willen, moeten zich zelf aanmelden. Dat kan per e-mail: karin@aksemedia.nl (o.v.v. Digitale Gemeentegids Altena)

Wijzigingen en/of aanmeldingen graag doorgeven voor 6 augustus 2024.
 

]]>
Nieuwsoverzicht Ondernemers
news-1739 Mon, 15 Jul 2024 09:48:46 +0200 Werkendam: werkzaamheden De Graaff, Werkina en Eemsteyn https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/werkendam-werkzaamheden-de-graaff-werkina-en-eemsteyn Door het weer van de afgelopen tijd lopen de werkzaamheden aan De Graaff, Werkina en Eemsteyn helaas uit. 

De aannemer is nu bezig met de werkzaamheden op de kruising Eemsteyn /Werkina. Hierdoor is de Werkina afgesloten tussen Graaf van Hornelaan en de Graaff. Het verkeer wordt omgeleid. De werkzaamheden duren tot zaterdag 27 juli. 

Tijdens de bouwvakvakantie van 29 juli tot en met vrijdag 16 augustus is de Werkina open voor verkeer.

Op maandag 19 augustus worden de werkzaamheden weer opgestart. We verwachten dat deze werkzaamheden vrijdag 13 september klaar zijn. Dit is afhankelijk van het weer.
 

]]>
Werkzaamheden
news-1738 Thu, 11 Jul 2024 14:42:01 +0200 Asfaltonderhoud in verschillende kernen https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/asfaltonderhoud Vanaf 5 augustus - 15 oktober 2024. Maandag 5 augustus starten we met het vernieuwen van asfalt in verschillende kernen. Sommige wegen worden afgezet als het asfalt vernieuwd wordt. Dit kan leiden tot hinder, vertragingen en ongemak. Een omleiding staat aangegeven.

Omleiding

De kleine werkzaamheden duren vaak heel kort en het is helaas niet mogelijk omwonenden vooraf schriftelijk te informeren.  Voor de grotere werkzaamheden is de weg soms langer afgesloten.

Hulpdiensten worden bij alle langdurige afsluitingen ingelicht. Bij slecht weer kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld. De werkzaamheden duren tot ongeveer 15 oktober. 

Waar vinden de werkzaamheden plaats

 • Almkerk: Provincialeweg Zuid;
 • Andel: Duizendmorgen, Parallelweg;
 • Babyloniënbroek: Broeksestraat;
 • Drongelen: Molensteeg;
 • Dussen: Hoek 49, Korn, Matersteeg, Landweg, Loswal,Oude Kerkstraat, Pleunesteeg;
 • Eethen: C. Branderhorststraat;
 • Genderen: Buitenstraat, Kelderstraat, Meerhoek;
 • Giessen: Parallelweg, Veldweg;
 • Hank: Jachtlaan, Jannezandweg, Maaspad, Oranjepolderweg, Pauluszand, Perenboom, Keizersveer;
 • Meeuwen: Dorpsstraat, Hangoord;
 • Nieuwendijk: Buitendijk 13, Groene Dwarssteeg;
 • Sleeuwijk: Esdoornlaan, Hoekeinde,Transvaal, Vijcie;
 • Veen: Maasdijk;
 • Werkendam: Dijkgraaf den Dekkerweg, Heimansgatweg, Schans, Sleeuwijksedijk, Weeresteinweg, Werkensedijk;
 • Wijk en Aalburg: Anjelierstraat, Dode Steeg, Kromme Nol, Maasdijk 263, Parallelweg, Rivelstraat, Wijksestraat, Wijkse Bol;
 • Woudrichem: Veldweg.

Heeft u vragen?

Neem dan contact op met:

 

]]>
Werkzaamheden
news-1737 Wed, 10 Jul 2024 11:01:59 +0200 Militaire oefeningen in juli https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/militaire-oefeningen-in-juli Er vinden binnenkort militaire oefeningen plaats in de gemeente Altena. 

15 juli tot en met 18 juli 

De oefening is voor opleiding en training van militairen van de Koninklijke Landmacht. De militairen oefenen te voet en met voertuigen.  De activiteiten zijn overdag, in de avond en nacht.

22 en 25 juli 

De oefening is voor opleiding en training van militairen van de Koninklijke Luchtmacht. De militairen oefenen met militaire voertuigen en helikopters. De activiteiten zijn overdag tussen 08.00 en 16.30 uur.

Hinder

Heeft u hinder van de militaire oefeningen? U kunt dan contact opnemen met de Sectie Communicatie van 13 Lichte Brigade via Communicatie.13LTBRIG@mindef.nl.
 

]]>
Nieuwsoverzicht
news-1736 Wed, 10 Jul 2024 09:40:41 +0200 Nieuws van de gemeenteraad https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/nieuws-van-de-gemeenteraad-3 De raad gaat met zomerreces

Dinsdag 2 juli was de laatste Raadsvergadering voor de vakantieperiode. Daarin hebben de raadsfracties onder meer hun mening gegeven over de Kadernota. Het college kan daarom de komende periode de Begroting 2025 opstellen. Deze verschijnt in het najaar.

U kunt de vergadering van 2 juli terugkijken via: https://altena.raadsinformatie.nl/ (klik in de kalender op 2 juli: Raadsvergadering).

3 september: Inloop en Altenaronde

Op dinsdag 3 september is in het gemeentehuis in Almkerk de Inloop en Altenaronde van de gemeenteraad. De onderwerpen voor de Altenaronde worden later bekend.

Wel is het al mogelijk om u aan te melden voor de Inloop als u een onderwerp wilt voorleggen aan de gemeenteraad. De Inloop begint die avond om 19.00 uur. U bent van harte welkom. Via onderstaande contactgegevens kunt u zich aanmelden bij de griffie. U kunt daar ook terecht voor meer informatie.

Hoe kan ik in gesprek met de raad? Binnen 2 minuten weet u meer

Hoe en wanneer kunt u als inwoner met de raad in gesprek? Hoe werkt de raad precies? Wat is het verschil tussen een Altenaronde en een Altenatafel? Op al deze vragen krijgt u door dit filmpje in korte tijd antwoord. 

praat met de raad

Verder op de agenda na het zomerreces

 • 3 september:    Inloop
 • 3 september:    Altenaronde
 • 10 september:  Altenatafel
 • 24 september: Raadsvergadering

Informatie en contact

Meer informatie over de gemeenteraad? Bijvoorbeeld wanneer en hoe de raad precies vergadert? Of wilt u een keer inspreken of gebruikmaken van de Inloop? Kijk op https://www.gemeentealtena.nl/gemeenteraad.

U kunt ook altijd contact opnemen met de raadsgriffie. Dat kan via:

telefoon:             0183 – 51 60 30

WhatsApp:         06 – 22 15 60 88

mail:                   griffie@gemeentealtena.nl

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht Gemeenteraad
news-1735 Tue, 09 Jul 2024 13:11:12 +0200 Sleeuwijk: asfaltonderhoud Rijksstraatweg https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/sleeuwijk-asfaltonderhoud-rijksstraatweg Het asfalt van de Rijksstraatweg is aan vervanging toe. De deklaag heeft vele scheuren en gaten en kan overlast en onveiligheid geven. Tijdens de werkzaamheden zullen verkeersregelaars het verkeer omleiden.  Het onderhoud is tussen de rotonde van het Transvaal en het Zandpad.

De werkzaamheden zijn van maandag 19 augustus tot en met zaterdag 24 augustus. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden.

Vragen?

Stel ze aan Teus Zaal via t.zaal@gemeentealtena.nl of bel naar 0183 – 51 67 82.
 

]]>
Werkzaamheden
news-1734 Fri, 05 Jul 2024 11:06:04 +0200 Gemeente Altena gaat Biesboschhaven vernieuwen https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/gemeente-altena-gaat-biesboschhaven-vernieuwen De gemeente Altena wil de Biesboschhaven Zuid in Werkendam de komende jaren flink vernieuwen. Samen met ondernemers in het gebied en het Regionaal Ontwikkelbedrijf Bedrijventerreinen (ROB) bereiden ze een grondruil, herverkaveling en grote infrastructurele aanpassingen voor. Op dinsdag 2 juli heeft het college een voorbereidingsbesluit genomen en een voorlopig voorkeursrecht op de percelen gevestigd.

Doel van de herontwikkeling

Het doel is de kwaliteit van de haven te verbeteren en de ruimte beter te benutten. 

Belang van de maritieme industrie

De maritieme industrie is erg belangrijk voor de lokale en regionale economie. In Werkendam biedt deze industrie meer dan 2.000 directe banen en 400 tot 600 indirecte banen, wat goed is voor 11% van de werkgelegenheid in Altena. De gemeente wil deze sector behouden en versterken. 

Voorbereidingsbesluit en voorkeursrecht

Om de herontwikkeling goed te laten verlopen, heeft het college een voorbereidingsbesluit genomen. Nieuwe plannen die niet passen binnen de beoogde situatie kunnen nu worden afgewezen. De gemeente heeft anderhalf jaar de tijd om het Omgevingsplan definitief aan te passen. Het college heeft ook een voorlopig voorkeursrecht gevestigd. Als iemand in het gebied grond wil verkopen, heeft de gemeente het eerste recht van koop. Het college vraagt de gemeenteraad in september om dit voorkeursrecht te bekrachtigen.

Samenwerking met private partijen

De samenwerking met private partijen is van groot belang. De gemeente wil daarom zorgen dat de haven kan meegroeien met de ambities en wensen van private partijen. Het ROB deed een haalbaarheidsstudie en onderzocht samen met bedrijven hoe binnen de beperkte ruimte maximaal resultaat te behalen was. 

 

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht
news-1742 Fri, 05 Jul 2024 10:57:00 +0200 Katern over lokaal voedsel https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/katern-over-lokaal-voedsel De gemeente publiceerde een katern over Lokaal voedsel

Boodschap van het katern is dat lokaal kopen duurzaam en gezond is, en een bijdrage levert aan de leefbaarheid en lokale economie. We wilden een indruk geven van de veelzijdigheid aan lokaal voedsel in Altena, verschillende soorten verkooppunten en de betaalmogelijkheden. We lieten producenten en partners aan het woord. En publiceerden een kaart. 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1733 Tue, 02 Jul 2024 09:47:24 +0200 Nieuws van de gemeenteraad https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/nieuws-van-de-gemeenteraad-2 De raad gaat met zomerreces

Dinsdag 2 juli was de laatste raadsvergadering voor het zomerreces. Daarin hebben de raadsfracties onder meer hun mening gegeven over de Kadernota. Het college kan daarom de komende periode de Begroting 2025 opstellen. Deze verschijnt in het najaar. 

U kunt de vergadering van 2 juli terugkijken via www.altena.raadsinformatie.nl (klik in de kalender op 2 juli: Raadsvergadering).

Hoe kan ik in gesprek met de raad? Binnen 2 minuten weet je meer

Hoe en wanneer kunt u als inwoner met de raad in gesprek? Hoe werkt de raad precies? Wat is het verschil tussen een Altenaronde en een Altenatafel? Op al deze vragen krijgt u door dit filmpje in korte tijd antwoord. Scan de QR-code en bekijk het filmpje. 

praat met de raad

Verder op de agenda na het zomerreces

•    3 september: Inloop
•    3 september: Altenaronde
•    10 september: Altenatafel
•    24 september: Raadsvergadering

Informatie en contact

Meer informatie over de gemeenteraad? Bijvoorbeeld wanneer en hoe de raad precies vergadert? Of wilt u een keer inspreken of gebruikmaken van de Inloop? Kijk op www.gemeentealtena.nl/gemeenteraad.

U kunt ook altijd contact opnemen met de raadsgriffie. Dat kan via: 
•    telefoon: 0183 – 51 60 30 
•    WhatsApp: 06 – 22 15 60 88 
•    mail: griffie@gemeentealtena.nl
 

]]>
Gemeenteraad
news-1732 Tue, 02 Jul 2024 09:39:49 +0200 Maak kennis met Henri Boevé (AltenaLokaal) https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/maak-kennis-met-henri-boeve-altenalokaal Raadslid Henri van Boevé (AltenaLokaal) stelt zich graag aan u voor. U kunt het filmpje hier bekijken.

]]>
Gemeenteraad
news-1731 Mon, 01 Jul 2024 11:07:30 +0200 Aannemer geselecteerd voor de bouw van Hart van Almkerk https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/aannemer-geselecteerd-voor-de-bouw-van-hart-van-almkerk De voorbereiding voor het Hart van Almkerk zijn in volle gang. Het ontwerp van het gebouw en de buitenruimte zijn gepresenteerd. Inmiddels is het Verlaat gesloopt. Ook is er begonnen aan het verplaatsen van Geldmaat en het aanpassen van het busstation.

We hebben een aannemer geselecteerd voor de bouw van het Hart van Almkerk. Na een lange voorbereiding en een Europese aanbestedingsprocedure is aannemingsbedrijf Tankens uit Andel gekozen. Uit een voorinschrijving van 20 aannemers zijn door de notaris 5 partijen geselecteerd. Uiteindelijk hebben 3 partijen ingeschreven, waarvan Tankens is gekozen.

Wanneer de bouw exact start, is nog niet bekend. We onderzoeken nog enkele aanpassingen die in de tekeningen moeten worden verwerkt. We verwachten in het najaar meer duidelijkheid te hebben.

]]>
Nieuwsoverzicht
news-1730 Mon, 01 Jul 2024 11:00:48 +0200 Sleeuwijk: Hervatting herstraten fietspad Rijksstraatweg https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/sleeuwijk-hervatting-herstraten-fietspad-rijksstraatweg H. van Hemert Grondwerk & Bestrating gaat de uitvoering van het herstraten van het fietspad langs de Rijksstraatweg in Sleeuwijk hervatten. Door de vele graafactiviteiten in het fietspad is er veel slijtage aan het tegelwerk ontstaan. De werkzaamheden bestaan uit het vervangen van de oude tegelbestrating en het herstellen van de afwatering.

De werkzaamheden starten 11 juli en worden eind augustus 2024 afgerond. Dit is afhankelijk van het weer.

Tijdens de werkzaamheden zijn percelen soms kortstondig niet bereikbaar, wij verzoeken u om op deze momenten een parkeerplaats buiten de werkzaamheden te zoeken. Gebruikers van het fietspad worden langs de werkzaamheden geleid.

Vragen?

Stel ze gerust aan de heer Teus Zaal via t.zaal@gemeentealtena.nl of bel naar 0183 - 51 61 82

]]>
Werkzaamheden
news-1729 Mon, 01 Jul 2024 10:58:21 +0200 Babyloniënbroek – Eethen: Werkzaamheden Oude Weidesteeg https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/babylonienbroek-eethen-werkzaamheden-oude-weidesteeg-1 Maandag 15 juli start aannemer Van der Plas Civiel BV met de laatste fase van de werkzaamheden aan de Oude Weidesteeg.

De werkzaamheden bevatten het aanbrengen van gele coating op de kruisingsvlakken en rode coating op de fietsstraat en stroken.

De werkzaamheden starten 15 juli en zijn gereed op 26 juli 2024. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden

Bereikbaarheid

Tijdens de werkzaamheden is doorgaand verkeer niet mogelijk wordt deze omgeleid.

Vanaf dinsdag 16 juli  kan de aangegeven omleiding worden gevolgd.

Vragen?

Stel ze gerust aan de heer Henk Valkis via h.valkis@gemeentealtena.nl of bel naar 0183 – 51 61 00

]]>
Werkzaamheden
news-1724 Wed, 26 Jun 2024 10:21:41 +0200 Bomen kappen https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/bomen-kappen De komende tijd worden bomen gekapt op de volgende adressen. De reden waarom dit gebeurt staat erbij vermeld.

 

Kern Straat Boom Reden
Almkerk Sportlaan Meedere Essen Essentaksterfte
Andel Duizendmorgen Meedere Walnootbomen Afgestorven
Dussen Middeltje Els Afgestorven
Dussen Provinciale weg Kers Afgestorven
Genderen Hoofdstraat Esdoorn en Es Afgestorven
Giessen Parallelweg Meedere Essen Essentaksterfte
Giessen Burgstraat Honingboom Afgestorven
Hank Margrietstraat Zwarte Els Aangetast door wilgenhoutrups
Hank Pastoor Lipsplantsoen Hartbladige els Aangetast door wilgenhoutrups
Nieuwendijk Rijksweg Appel Afgestorven
Rijswijk Koekoek Witte paardenkastanje Kastanjebloedingsziekte
Sleeuwijk Transvaal Zwarte els Afgestorven
Sleeuwijk Herman de Ruiterweg Meedere Elzen Aangetast door wilgenhoutrups
Veen Groeneweg Meedere Elzen Afgestorven
Veen Burgemeester van Dijkstraat Krenteboompjes Wortelrot
Werkendam Havenstraat Iep Iepziekte
Werkendam Dijkgraaf van Dekkerweg Haagbeuk Afgestorven
Werkendam Borcharenweg Meerdere Pluimiepen Iepziekte
Werkendam Draepkilweg Es Essentaksterfte
Werkendam Akkerwinde Schietwilg Kandelaberen
Werkendam Akkerwinde Schijncipres Op erfgrens
Werkendam Laan van Welgelegen Esdoorn  Afgestorven
Werkendam Pijlstaartpad Appel Afgestorven
Werkendam Eemsteijn Iep Iepziekte
Werkendam Koelemaaier Zwarte Els Aangetast door wilgenhoutrups
Werkendam Sportlaan Iep Iepziekte
Wijk en Aalburg Bosseweg Meerdere Essen Essentaksterfte
Wijk en Aalburg Klaverplak Meedere Essen Essentaksterfte
Woudrichem Benjaminslaan Es Essentaksterfte
Woudrichem Ruigenhoekweg Iep Afgestorven
Woudrichem Benjaminslaan Esdoorn Afgestorven
]]>
Nieuwsoverzicht
news-1723 Wed, 26 Jun 2024 10:15:28 +0200 Almkerk: werkzaamheden voorbereiding ‘Hart van Almkerk’ https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/almkerk-werkzaamheden-voorbereiding-hart-van-almkerk De werkzaamheden als voorbereiding op de bouw van de nieuwe multifunctionele accommodatie “Hart van Almkerk”  rondom het voormalige Verlaat in Almkerk zijn volop bezig.

Geldmaat (pinautomaat) tijdelijk buiten werking

Tot en met 30 juni is de Geldmaat (Verlaat 1) niet beschikbaar. U kunt gebruik maken van de pinautomaat in de Albert Heijn, Voorstraat 2a in Almkerk. Vanaf 1 juli is de Geldmaat klaar voor gebruik op de nieuwe locatie, bij de huidige bushalte aan de zijde van Altenahove.

Bushalte buurtbussen wordt verplaatst

De bushalte voor de buurtbussen is inmiddels definitief verplaatst naar het middeneiland tussen de twee bestaande bushaltes.

Parkeren tijdens de werkzaamheden

De tijdelijke parkeerplaatsen rondom Altenahove zijn aangelegd. Deze blijven beschikbaar zolang de werkzaamheden duren.

Uiterlijk vrijdag 26 juli zijn de tijdelijke parkeerplaatsen en de blijvende parkeerplaatsen voor het pand van Altenahove gereed voor gebruik. Tot die tijd kunt u gebruikmaken van de huidige parkeerplaatsen.

Meer informatie

Meer informatie en een plattegrond met de nieuwe locaties van de parkeerplaatsen, geldautomaat en de bushalte vindt u op onze website of scan de QR-code:

qr code

Vragen?

Neem dan contact op met de projectleider via a.mekes@atabcivieletechniek.nl.

]]>
Werkzaamheden
news-1722 Wed, 26 Jun 2024 10:10:52 +0200 Natuurvriendelijk oevers maaien https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/natuurvriendelijk-oevers-maaien Naast gazons en bermen maait de gemeente ook oevers. Dit doen we natuurvriendelijk. Dat wil zeggen dat we bij vijvers en waterpartijen stukken groen laten staan om broed- en schuilgelegenheid te bieden voor dieren. Ook draagt het bij aan sterke oevers en een betere waterkwaliteit.

Wat merkt u?

 • Na het maaien van oevers blijft het maaisel een paar dagen liggen. Zo kunnen insecten een veilig heenkomen zoeken en kunnen bloemzaden uit het maaisel vallen. Er kan dus wat maaisel op een voetpad of de rijbaan liggen. Uiterlijk 5 dagen na het maaien, maar niet eerder dan 48 uur, halen we dit weg.
 • Oevers zullen niet zo strak gemaaid zijn als u misschien gewend bent. We maaien stukken niet en minder vaak.

Door anders te maaien geven bieden we insecten, vogels en zoogdieren een fijne leefplek. En is er ruimte voor bloemen en kruiden. We houden rekening met recreatie, vissen en veiligheid.

]]>
Nieuwsoverzicht
news-1720 Tue, 18 Jun 2024 16:56:30 +0200 Maak kennis met Corné van Gammeren (SGP) https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/maak-kennis-met-corne-van-gammeren-sgp Raadslid Corné van Gammeren (SGP) stelt zich graag aan u voor. U kunt het filmpje hier bekijken.

 

 

 

]]>
news-1718 Tue, 18 Jun 2024 16:36:37 +0200 Uppel: werkzaamheden Uppelsehoek https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/uppel-werkzaamheden-uppelsehoek Maandag 24 juni starten we met de reconstructie van de Uppelsehoek. Maandag 24 juni starten we met de reconstructie van de Uppelsehoek. We brengen nieuw wegdek en bermverharding aan.

De werkzaamheden worden in 2 fases uitgevoerd:

 • Fase 1 vanaf de Veldstraat tot aan de Omloop
 • Fase 2 vanaf de Omloop tot aan de Woudrichemseweg

Het verkeer wordt omgeleid.

De werkzaamheden duren tot ongeveer eind augustus. Dit hangt af van het weer.

Vragen?

Stel ze aan Henk Valkis via h.valkis@gemeentealtena.nl  of naar 0183 – 51 61 00.

]]>
Werkzaamheden
news-1716 Fri, 14 Jun 2024 10:53:12 +0200 Sleeuwijk: Werkzaamheden Meidoornlaan, Berkenlaan en Notenlaan https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/sleeuwijk-werkzaamheden-meidoornlaan-berkenlaan-en-notenlaan-1 Maandag 17 juni starten we met het afronden van de rioleringswerkzaamheden en het aanbrengen van de nieuwe bestrating.

Planning

Maandag 17 juni starten we met de werkzaamheden en het werk is ongeveer eind september klaar. Dit hangt van het weer. 

Verkeer wordt omgeleid.

Afvalinzameling

Op de dag van de afvalinzameling zet de aannemer de afvalcontainers op  een locatie waar deze kunnen worden opgehaald. De woningen en bedrijven zijn bereikbaar.

Bel of mail als u vragen heeft

Heeft u vragen over de werkzaamheden? Neem dan contact op met:

]]>
Werkzaamheden
news-1702 Mon, 03 Jun 2024 12:38:13 +0200 Almkerk: voorbereiding openbare ruimte ‘Hart van Almkerk’ https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/werkzaamheden-hart-van-almerk Het terrein rondom het voormalige Verlaat wordt aangepast. Geldmaat (pinautomaat) tijdelijk buiten werking

Van 10 juni 2024 tot en met 30 juni 2024 wordt de geldmaat (Verlaat 1) definitief verplaatst naar de nieuwe locatie bij de huidige bushalte aan de zijde van Altenahove. Op de plattegrond onderaan deze pagina zijn de oude en de nieuwe locaties aangegeven met een rood/wit vakje. Tijdens deze periode is de geldmaat buiten werking. In deze periode kan gebruikt gemaakt worden van de pinautomaat in de Albert Heijn, Voorstraat 2a in Almkerk. Vanaf 1 juli is de pinautomaat op de nieuwe locatie klaar voor gebruik.

Bushalte buurtbussen wordt verplaatst

De bushalte voor de buurtbussen wordt in juni 2024 definitief verplaatst naar het middeneiland tussen de twee bestaande bushaltes. Op de tekening onderaan deze pagina is de nieuwe locatie aangegeven met een lichtblauw vakje. Tijdens de verplaatsing blijft de bushalte bereikbaar voor reizigers.

Parkeren tijdens de werkzaamheden

Maandag 10 juni wordt gestart met de aanleg van tijdelijke parkeerplaatsen rondom Altenahove. Deze blijven beschikbaar zolang de werkzaamheden duren. Daarna worden de tijdelijke parkeerplaatsen opgeheven.

Gelijktijdig worden de nieuwe, blijvende parkeerplaatsen voor het pand van Altenahove aangelegd. De locaties van deze parkeerplaatsen zijn weergegeven op de plattegrond onderaan deze pagina: tijdelijke parkeerplaatsen zijn aangegeven met groene vakken, de blijvende parkeerplaatsen zijn met donkerblauw aangegeven. Uiterlijk vrijdag 26 juli 2024 zijn de tijdelijke parkeerplaatsen en de blijvende parkeerplaatsen voor het pand van Altenahove gereed voor gebruik. Tot die tijd kan men gebruikmaken van huidige parkeerplaatsen.

Eenrichtingsverkeer Rivierenland

Tijdens de werkzaamheden is het Rivierenland eenrichtingsverkeer. 

Met deze aanpassingen zetten we belangrijke stappen richting de realisatie van het “Hart van Almkerk”. Wij bedanken iedereen voor het begrip en de medewerking tijdens de werkzaamheden.

Vragen?

Neem dan contact op met de projectleider via a.mekes@atabcivieletechniek.nl.

 

Oude en nieuwe locaties Hart van Almkerk

Plattegrond met oude en nieuwe locatie geldmaat (rood/wit vakje), verplaatste bushalte (lichtblauw vakje), tijdelijke (groene vakken) en blijvende parkeerplaatsen (donkerblauwe vakken).

]]>
Werkzaamheden
news-1699 Thu, 30 May 2024 14:47:00 +0200 Werkendam: Kruispunt Dijkgraaf Den Dekkerweg – Zandsteeg https://www.gemeentealtena.nl/verkeer/maatregelen/dijkgraaf-den-dekkerweg Werkzaamheden news-1696 Tue, 28 May 2024 14:07:32 +0200 Vervangen openbare verlichting https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/vervangen-openbare-verlichting-1 Vanaf maandag 3 juni vervangt de gemeente circa 1.000 lampen in de lantaarnpalen in verschillende straten in de kernen Almkerk, Andel, Babyloniënbroek, Drongelen, Dussen, Eethen, Genderen, Giessen, Hank, Meeuwen, Nieuwendijk, Sleeuwijk, Veen, Werkendam, Wijk en Aalburg en Woudrichem.

Op www.gemeentealtena.nl/lantaarnpalen kunt u lezen welke lantaarnpalen aan de beurt zijn.

Energiezuinige ledverlichting

De lantaarnpalen krijgen energiezuinige ledverlichting. Het witte licht vergroot de zichtbaarheid van personen en obstakels op straat. Ook zijn kleuren beter zichtbaar. Daarnaast zijn de lichtbundels scherper, zodat er minder strooilicht is. Hierdoor worden alleen die plaatsen verlicht die verlicht moeten worden. Dit vermindert de lichtvervuiling, wat goed is voor flora en fauna. Alle lantaarnpalen blijven ’s nachts branden en worden trapsgewijs gedimd.

Na deze vervanging is ruim 92% van alle lantaarnpalen voorzien van LED-verlichting.

Vragen?

Neem contact op met:
•    Dick van Weelden via d.vanweelden@gemeentealtena.nl of 0183 – 51 67 74;
•    Ira van de Water via i.vandewater@gemeentealtena.nl of 0183 – 51 67 80.
 

]]>
Werkzaamheden
news-1693 Tue, 28 May 2024 10:25:01 +0200 Andel: werkzaamheden Kammetweg https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/andel-werkzaamheden-kammetweg Van maandag 3 juni tot ongeveer vrijdag 19 juli werkt Brabant Water aan de Kammetweg in Andel. De woningen aan de Kammetweg zijn dan minder of niet bereikbaar.  Wij vragen u uw auto buiten het werkgebied te parkeren. 

Een omleiding is aangegeven. 

Afvalinzameling


Op de dag van afvalinzameling vragen wij u om de container op de locatie te plaatsen waar u deze altijd plaatst. De aannemer verplaatst de container naar de locatie waar deze wordt opgehaald. De lege containers worden weer teruggeplaatst.

Vragen?


Neem dan contact op met Willem Windau van firma Timmermans via 06 – 22 50 24 81 of via w.windau@timmermansinfra.nl
 

]]>
Werkzaamheden
news-1690 Wed, 22 May 2024 11:02:01 +0200 Almkerk: werkzaamheden Dirk van Clevestraat https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/almkerk-werkzaamheden-dirk-van-clevestraat Aannemer Van der Stelt BV start met de rioolvervanging in de Dirk van Clevestraat te Almkerk.

Werkzaamheden

In onderstaand figuur is met geel aangegeven welk gedeelte van de riolering vervangen gaat worden. Vanaf woensdag 29 mei wordt de Dirk van Clevestraat voor het doorgaande verkeer afgesloten vanaf huisnummer 5 tot en met 19 voor de duur van ongeveer een week. Aansluitend wordt er gewerkt in het “woonerf” achter de Dirk van Clevestraat 1 tot en met 7. Na ongeveer drie weken wordt de Dirk van Clevestraat afgesloten ter hoogte van huisnummer 2. Als de exacte datum hiervan bekend is zullen we hier op dat moment over berichten.

Omleiding

Planning

De werkzaamheden zijn naar verwachting, afhankelijk van de weersomstandigheden, uiterlijk 19 juli gereed.

Vragen? 

Neem dan contact op met Otto de Keizer via 0183 – 51 69 76 of via o.dekeizer@gemeentealtena.nl.
 

]]>
Werkzaamheden
news-1688 Wed, 22 May 2024 09:28:30 +0200 Toolbox voor meer natuurinclusieve landbouw https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/toolbox-voor-meer-natuurinclusieve-landbouw Onderzoek HAS Green Academy afgerond

De afgelopen 2 jaar werkte Altena als een van de onderzoeksgebieden mee aan een onderzoek van de HAS Green Academy. Dit onderzoek draaide om het bevorderen van natuurinclusieve landbouw. Na eerdere deelrapporten heeft het onderzoek nu een praktisch eindresultaat opgeleverd: een toolbox voor meer natuurinclusieve landbouw.

Lessons learned

Om natuurinclusieve landbouw te stimuleren adviseerde HAS Green Academy in deelonderzoeken al hoe we beter gebiedsgericht kunnen samenwerken, dat het pas opgerichte ondersteuningsnetwerk waardevol is voor technische vraagstukken van boeren en dat ontmoetingen in het veld en op de boerderij toegevoegde waarde hebben voor alle betrokken partijen.

Toolbox met 21 tools

Daarnaast ontwikkelde HAS Green Academy een toolbox met daarin 21 tools om natuurinclusieve landbouw te bevorderen. Zowel beleidsmakers, bestuurders als boeren kunnen deze toolbox gebruiken. De tools zijn afgestemd op sociale, economische, ecologische en institutionele factoren, en zijn bruikbaar op het niveau van bedrijven, netwerken of gebieden. Op gebiedsniveau is bijvoorbeeld de verkenner gebiedsgericht werken van WUR in te zetten. Op bedrijfsniveau is er bijvoorbeeld een rekentool natuurinclusieve landbouw 2.0 beschikbaar, een Excelbestand speciaal voor melkveehouders.

Internationale Dag van de Biodiversiteit

Het is vandaag, 22 mei, de Internationale Dag van de Biodiversiteit. De gemeente Altena hecht grote waarde aan een rijke biodiversiteit. Eén van de manieren waarop de gemeente deze waarde concreet maakt is met het programma circulair voedselsysteem. In een circulair voedselsysteem gaan we zorgvuldig en respectvol om met energie, grondstoffen, natuur en elkaar. We koesteren onze natuurlijke lokale bronnen en maken de kringloop sluitend: ‘van boer tot bord’.

Natuurinclusieve landbouw

In het programma circulair voedselsysteem werkt de gemeente samen met inwoners, partijen uit onderwijs, ondernemers, organisaties en overheid. Dat gebeurt met concrete acties en een open blik. Daarom deed de gemeente mee aan deze onderzoeken over natuurinclusieve landbouw. Bij natuurinclusieve landbouw worden natuur en landbouw met elkaar verweven, waarbij ze elkaar versterken. De ontwikkeling naar meer natuurinclusieve landbouw gaat echter niet vanzelf. Er zijn uitdagingen op bedrijfsniveau, gebiedsniveau en in het netwerk rondom de boerenbedrijven.

De lessen en tools uit het onderzoek bieden interessante aanknopingspunten om natuurinclusieve landbouw te stimuleren en zo bij te dragen aan een rijke biodiversiteit. Bekijk hier het hele onderzoeksrapport.

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1683 Thu, 16 May 2024 09:57:49 +0200 Langetermijnvisie ruimtelijke ontwikkeling Almkerk https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/langetermijnvisie-ruimtelijke-ontwikkeling-almkerk Het college van B&W heeft een voorkeursrichting gekozen voor de ruimtelijke ontwikkeling van Almkerk. In de dorpsstrategie voor 2040 en verder zet het college in op een sportlocatie aan de overkant van de Alm tegenover het gemeentehuis. Aansluitend aan het gebied van sport voorziet de gemeente ten oosten hiervan woningbouw. Ook wordt er ingezet op woningbouw op de locatie Mottekasteel en op de vrijkomende locatie van de huidige sportvelden. De winkelvoorzieningen blijven in het huidige centrum, waarbij de wens is dat het centrum geoptimaliseerd wordt.

In gesprekken met onder meer omwonenden, verenigingen, dorpsraden en detailhandel is vorig jaar input opgehaald en zijn scenario’s besproken. Naast deze inbreng is in de afweging gekeken naar uitkomsten van aanvullend onderzoek. Zo is er onderzoek gedaan naar wat keuzes betekenen voor bijvoorbeeld mobiliteit, het landschap en gezondheid. Op basis van deze uitkomsten is een voorkeursrichting gekozen.

Inzet op woningbouw

Woningbouw is een belangrijk thema in de visie. Gezien de woningbouwopgave en ambitie van Altena zet het college in op het bijbouwen van 300 tot 700 woningen in Almkerk in de periode tot 2040. Hiervoor is een sprong over de Alm nodig, naast de voorziene nieuwe sportlocatie.

Wethouder Hans Tanis: “We delen met deze langetermijnvisie voor 2040 en verder, welke ontwikkelingen we wenselijk vinden voor Almkerk en deels voor Nieuwendijk. Op basis van alle input en aanvullende onderzoeken vinden wij een sprong over de Alm voor één sportlocatie en evenemententerrein de beste keuze. Dit in combinatie met woningbouw. We zetten stevig in op het bouwen van nieuwe woningen. Daarnaast is het optimaliseren van het dorpshart op het gebied van onder andere parkeren en openbare ruimte wenselijk. Deze integrale visie geeft op hoofdlijnen duidelijkheid waar we ontwikkelkansen zien en welke richting we op willen met Almkerk.”

Toekomstbestendige sportlocatie

Het college ziet in de visie één sportlocatie voor zich waar diverse verenigingen en sporten samenkomen. Ook evenementen zoals de zomerfeesten krijgen hier een plek.

Wethouder Shah Sheikkariem: “We hebben bij het maken van keuzes goed geluisterd naar de ontvangen input. Als wethouder sport ben ik er van overtuigd dat één mooie toekomstbestendige sportlocatie een parel wordt en bijdraagt aan een vitaal Altena. Daarnaast is het terrein multifunctioneel inzetbaar als locatie voor evenementen. In de uitwerking hebben we vanzelfsprekend oog voor een goede en veilige bereikbaarheid van de locatie.”

Langetermijnvisie vertalen naar concrete plannen

Het college stelt het voorkeurscenario voor aan de gemeenteraad, die er in haar vergadering van 18 juni een besluit over neemt. Na vaststelling van de dorpsstrategie, volgen er verdiepende onderzoeken naar de haalbaarheid, waarbij onder andere wordt ingezoomd op de financiën. Ook gaat de gemeente in gesprek met de sportverenigingen.

Wethouder Hans Tanis: “Het is een visie op hoofdlijnen voor de lange termijn. Dit vraagt dus nog geduld in de uitvoering. We gaan aan de slag om de visie te vertalen in concrete projecten die we bespreken met betrokkenen. Participatie is daarbij een wezenlijk onderdeel. Wij staan er samen met de gemeenteraad voor, om keuzes te maken in het algemeen belang. We realiseren ons dat het maken van keuzes voor sommigen een ander resultaat geeft dan gehoopt. Er zijn inwoners voor wie de omgeving waarin zij wonen of werken verandert, of zijn er gronden nodig van ondernemers. Het samenwerken aan de plannen is daarom voor ons belangrijk. Ik zie er naar uit aan de slag te gaan met de vervolgstappen.”

Op onze website leest u meer informatie over dorpsstrategie Almkerk.

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht
news-1680 Tue, 14 May 2024 14:18:13 +0200 Hank: werkzaamheden Zwaanstraat / Roerdompstraat en Reigerstraat https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/hank-start-werkzaamheden-zwaanstraat-roerdompstraat-en-reigerstraat Aannemer Pauw Dodewaard is gestart met de uitvoering van het vervangen van de riolering in de Zwaanstraat, Roerdompstraat en de Reigerstraat in Hank.

Werkzaamheden

Het betreft hier het vervangen het DWA-riool en aanbrengen van een HWA-afvoer en het aanbrengen van nieuw straatwerk.

Planning

De werkzaamheden zijn naar verwachting rond februari 2025 klaar. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden.

De werkzaamheden worden in diverse fases uitgevoerd en de start van de werkzaamheden is in de Zwaanstraat ter hoogte van de Jachtsloot/Kerkstraat.

Omleiding

Tijdens de werkzaamheden worden de betreffende straten in fases afgesloten en zal het verkeer worden omgeleid.

Momenteel is de Roerdompstraat en de Reigerstraat bereikbaar via de Aalscholverstraat.

Afvalinzameling

Op de dag van de afvalinzameling zal de aannemer zo nodig de afvalcontainers verzamelen naar een locatie waar deze kunnen worden opgehaald.

Vragen?

Stel ze aan de heer Henk Valkis via h.valkis@gemeentealtena.nl of Patrick Nieuwerth via p.nieuwerth@gemeentealtena.nl of bel naar 0183 – 51 61 00.

]]>
Werkzaamheden
news-1679 Tue, 14 May 2024 14:13:43 +0200 Babyloniënbroek: Werkzaamheden Broeksestraat https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/babylonienbroek-werkzaamheden-broeksestraat-2 Dinsdag 21 mei starten we met werkzaamheden aan de Broeksestraat. Tussen de Oude Weidesteeg en de Biesheuvelweg wordt de Broeksestraat volledig vernieuwd. De bermen worden verstevigd met grasbetontegels en op diverse plaatsen worden passeerstroken aangelegd.

Planning

De werkzaamheden duren tot vrijdag 19 juli. Dit is ook afhankelijk van de weersomstandigheden.

Bereikbaarheid

De Broeksestraat is tijdens de werkzaamheden afgesloten tussen de Oude Weidesteeg en de Biesheuvelweg voor al het verkeer. Een omleiding wordt aangegeven.

Vragen?

Stel ze gerust aan:
•    Michiel Boon, toezichthouder van de gemeente Altena via m.boon@gemeentealtena.nl  of bel naar 0183 – 51 61 00. 
 

]]>
Werkzaamheden
news-1678 Tue, 14 May 2024 14:03:00 +0200 Gratis tuinafval VGR Almkerk stopt https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/gratis-tuinafval-vgr-almkerk-stopt Vanaf 1 juli kunt u geen gratis  tuinafval meer brengen bij VGR in Almkerk. Ook de maandelijkse gratis uitgave van compost stopt vanaf dan. Tegen betaling blijft het mogelijk bij VGR uw tuinafval te brengen of compost te halen.

Andere locaties

De brenglocatie bij VGR in Almkerk was ingezet om het wegvallen van milieustation Hank op te vangen. En omdat de wachttijden bij de milieustations in Giessen en Werkendam opliepen. Door een burgerinitiatief kunnen inwoners tuinafval weer brengen bij het inzamelstation in Hank. De wachttijden in Giessen en Werkendam zijn korter door aanpassingen. 

Compostacties in voor-en najaar

In het voor- en najaar organiseren we een gratis compostactie. 

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht