Gemeente Altena: Nieuwsberichten Het laatste nieuws van de gemeente Altena nl Gemeente Altena Sun, 15 May 2022 18:51:31 +0200 Sun, 15 May 2022 18:51:31 +0200 news-1046 Wed, 11 May 2022 10:28:46 +0200 Nieuws van de gemeenteraad https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/nieuws-van-de-gemeenteraad-16 17 mei: Altenatafels Dinsdag 17 mei is de tweede ronde in de vergadercyclus van de gemeenteraad: de Altenatafels. Hierin gaan de raadsleden met elkaar in gesprek of debat over verschillende voorstellen. Zij bepalen of deze voorstellen door kunnen naar de eerstvolgende raadsvergadering ter besluitvorming.

De Altenatafels beginnen om 19.30 uur met op de agenda onder andere:

 • Visie en aanbesteding jeugdzorgregio West-Brabant Oost (WBO)
 • Beleidskader kleine windturbines
 • Landschapinvesteringsfonds gebiedsvisie Groeneweg-Wijksestraat

De complete agenda vindt u op altena.raadsinformatie.nl/  (klik in de kalender op 17 mei: Altenatafel).

Live volgen en/of terugluisteren

Er wordt tegelijkertijd vergaderd in twee ruimtes. Daarom is een deel van de Altenatafels live te volgen via de livestream altena.raadsinformatie.nl/live. De gehele vergaderavond is later terug te luisteren via altena.raadsinformatie.nl

Verder op de agenda in mei:

 • 31 mei: Raadsvergadering

7 juni: De raad bezoekt Wijk en Aalburg

Op 7 juni brengt de gemeenteraad in de middag een bezoek aan Wijk en Aalburg. De raadsleden willen vooral in gesprek met inwoners, organisaties en ondernemers. Op dit moment bereiden we het bezoek voor, maar we staan natuurlijk open voor ideeën! ’s Avonds tussen 19.00 en 19.30 uur vindt er een Inloop plaats. Als inwoner van Wijk en Aalburg kunt u hier zaken onder de aandacht van de raad brengen.

Woont u in Wijk en Aalburg?

Bent u inwoner van of ondernemer in Wijk en Aalburg? En wilt u kennismaken met de raad? Wilt u gebruik maken van de Inloop om iets onder de aandacht te brengen? Of wilt u gewoon eens kijken hoe de raad vergadert? U bent van harte welkom! Voor meer informatie en om u aan te melden kunt u contact opnemen met de griffie.

Informatie en contact

Wilt u meer informatie over de gemeenteraad? Wilt u weten wanneer de raad vergadert? Of wilt u een keer inspreken of gebruik maken van de Inloop? Kijk op www.gemeentealtena.nl/gemeenteraad of op altena.raadsinformatie.nl

 Of neem contact op met de griffie:

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht Gemeenteraad
news-1045 Wed, 11 May 2022 10:18:17 +0200 Geef uw mening over de veerdiensten https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/geef-uw-mening-over-de-veerdiensten-en-waarom-u-deze-wel-of-niet-gebruikt Invullen van de vragenlijst kan tot en met 31 mei Wat vindt u van de veerdiensten en pontjes in onze gemeente? Wat vindt u van de ticketprijs, de dienstregeling en de faciliteiten?

Of waarom maakt u geen gebruik van de veerdiensten? Wij horen het graag! 

Doe mee en help ons de bereikbaarheid van Altena te verbeteren. Vul de vragenlijst in.

Invullen van de vragenlijst kan tot en met 31 mei. Het invullen kost u ongeveer 5 minuten.

Wij waarderen het enorm als u de vragenlijst invult. Onder de deelnemers verloten we daarom 20 cadeaubonnen van 25 euro.

Neem gerust contact met ons op

Heeft u vragen of heeft u niet de mogelijkheid de enquête digitaal in te vullen? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 0183 51 61 00 of via e-mailadres verkeer@gemeentealtena.nl.

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht
news-979 Wed, 11 May 2022 09:34:00 +0200 Hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne  https://www.gemeentealtena.nl/oekraine Antwoorden op veelgestelde vragen over de hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne.  Homepage publicatie news-1044 Wed, 11 May 2022 09:25:25 +0200 Bijeenkomsten windmolens Waalwijk https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/bijeenkomsten-windmolens-waalwijk Eerste bijeenkomst is op dinsdag 17 mei van 19.00 tot 21.00 uur in Sociaal Cultureel Centrum Den Bolder in Waspik Wat zijn de mogelijke effecten van zonne- en windenergie in Waalwijk? Dat wordt dit jaar onderzocht in de milieueffectrapportage. De gemeente Waalwijk organiseert dit jaar diverse themamarkten voor belanghebbenden. Ook inwoners van gemeente Altena zijn van harte welkom om het gesprek aan te gaan over het onderzoek en hun input te geven.

De eerste bijeenkomst is op dinsdag 17 mei van 19.00 tot 21.00 uur in Sociaal Cultureel Centrum Den Bolder in Waspik. Thema die avond is Landschap en ecologie. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar duurzaam@waalwijk.nl.

Themamarkten en inloopspreekuur

Gedurende het jaar organiseert Waalwijk 5 inloopbijeenkomsten waarin steeds een  concreet onderzoeksthema centraal staat. Stel uw vragen of ga in gesprek met experts, onderzoekers, initiatiefnemers en lokale belangenverenigingen.

Ook is er iedere dinsdag een inloopspreekuur van 15.00 uur tot 17.00 uur in Cultureelcentrum Zidewinde in Sprang-Capelle (Julianalaan 2). U kunt zonder afspraak langskomen om uw vragen te stellen of input voor het onderzoek aan te dragen.

De gemeente Waalwijk wil met deze bijeenkomsten alle belangen zo goed mogelijk in beeld brengen, zodat de gemeenteraad van Waalwijk later een zorgvuldig besluit kan nemen over de zonnevelden en windturbines.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht op: waalwijk.nl/duurzame-energie. Daar kunt u zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief Zonne- en windenergie in Waalwijk. Hebt u tussendoor een vraag of opmerking? Stuur dan een e-mail naar duurzaam@waalwijk.nl.

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht
news-1043 Wed, 11 May 2022 09:13:59 +0200 Gemeentehuis en milieustations gesloten https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/gemeentehuis-en-milieustations-gesloten-2 Donderdag 26 mei (Hemelvaartsdag) en maandag 6 juni (2e Pinksterdag). Het gemeentehuis en de milieustations in Giessen en Werkendam zijn gesloten op donderdag 26 mei (Hemelvaartsdag) en maandag 6 juni (2e Pinksterdag).

]]>
Homepage publicatie
news-1040 Fri, 29 Apr 2022 14:35:03 +0200 Altena zet in op het behalen van de titel ‘Fairtrade gemeente’ https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/altena-zet-in-op-het-behalen-van-de-titel-fairtrade-gemeente Doelstellingen van een Fairtrade gemeente passen bij de doelstellingen van een Global Goals gemeente. De actieve werkgroep Fairtrade gaat samen met de gemeente Altena aan de slag om de titel ‘Fairtrade gemeente’ binnen te halen. In een Fairtrade gemeente zorgen inwoners, winkels, bedrijven en de gemeente samen voor meer eerlijke en duurzame handel. De voormalige gemeente Woudrichem had de titel al verworven. De werkgroep die destijds daarbij betrokken was, zet zich nu opnieuw met veel enthousiasme en energie in om de titel ‘Fairtrade gemeente’ voor heel Altena te behalen.

“Producten voor een eerlijke prijs. Dat is het beginsel van Fairtrade. Als gemeente met een grote eigen productie beseffen we dat het belangrijk is dat boeren en bedrijven een eerlijke prijs krijgen voor hun werk. Dat is niet overal vanzelfsprekend. Om het krijgen en betalen van een eerlijke prijs te stimuleren steunt de gemeente de Fairtrade gedachte en zet zich in om de titel Faitrade gemeente te behalen.”

Egbert Lichtenberg, burgemeester gemeente Altena

We zijn heel blij met de ondersteuning van de gemeente om Altena de titel Fairtrade gemeente te behalen. Eerlijke prijzen voor goederen vergroten de levensomstandigheden van de boeren. Fairtrade valt onder de Global Goals, die samen de levensomstandigheden van alle mensen verbeteren. Daarom is het belangrijk om de juiste prijs voor een product te betalen. Dan kunnen bijvoorbeeld koffieboeren in Colombia hun kinderen naar school sturen. In Altena zetten we ons als werkgroep in om zoveel mogelijk Fairtrade producten inde schappen te krijgen van bijvoorbeeld supermarkten, maatschappelijke instellingen, horeca andere winkels.

Klary van Veen, werkgroep Fairtrade Altena

Gemeente Altena  is ook een Global Goals gemeente, daarbinnen past de titel ‘Fairtrade gemeente’

De gemeente wil bijdragen aan de wereldwijde 17 duurzaamheidsdoelstellingen (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties. We zijn dan ook een Global Goals gemeente en dragen dit graag uit. De duurzaamheidsdoelstellingen zijn een gedeelde verantwoordelijkheid, zowel van de gemeente als van inwoners en bedrijven. Als gemeenschap moeten we bijdragen aan het beter doorgeven van de aarde en het bestrijden van achterstand en armoede. De doelstellingen van een Fairtrade gemeente passen bij de doelstellingen van een Global Goals gemeente.

Doe actief mee en word lid van de werkgroep Fairtrade

De werkgroep Fairtrade is op zoek naar extra vrijwilligers om de doelstellingen van fairtrade te realiseren. Wilt u als inwoner of bedrijf zich actief inzetten om de titel ‘Fairtrade gemeente’ te behalen?  Dan kunt u zich hiervoor aanmelden bij de gemeente Altena via ondernemen@gemeentealtena.nl  

]]>
Nieuwsoverzicht
news-1039 Fri, 29 Apr 2022 14:27:02 +0200 Enquête verduurzamen begraafplaatsen https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/enquete-verduurzamen-begraafplaatsen Mogelijkheden voor herinrichten, vergroenen en natuurlijk begraven Graag horen wij uw mening over het meer natuurvriendelijk inrichten van begraafplaatsen. Een groene begraafplaats draagt bij aan een rustige sfeer en uitstraling, en versterkt de biodiversiteit.

Vul de vragenlijst in

U kunt de enquête (anoniem) invullen via https://aandeslag.gemeentealtena.nl. Het invullen duurt ongeveer 5 minuten. U maakt eerst een account aan via de knop ‘registreren’. Meedoen aan de enquête kan tot en met 20 mei.

Sleeuwijk en Genderen

Met de resultaten gaan we als eerste plannen maken voor de begraafplaatsen in Sleeuwijk en Genderen. Later volgen de andere begraafplaatsen.

]]>
Nieuwsoverzicht
news-1037 Tue, 26 Apr 2022 21:10:23 +0200 Kristal en Schaal van Altena uitgereikt https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/kristal-en-schaal-van-altena-uitgereikt Kristal van Altena voor Jesse van Oord en Schaal van Altena voor Hartenbrigade Tijdens de voorjaarsreceptie op dinsdag 26 april werden voor het eerst de waarderingsprijzen het Kristal en de Schaal van Altena uitgereikt door burgemeester Lichtenberg.

Het Kristal van Altena is voor een jongere die zich extra heeft ingespannen en ingezet voor de gemeenschap van Altena. Deze prijs is gegaan naar Jesse van Oord uit Hank. 
Het kristal is ontworpen door Lisette Colijn en verbeeldt een groeiend kristal.

De schaal van Altena is een jaarlijkse prijs voor een organisatie die zich uitzonderlijk inzet voor de gemeenschap van Altena.Deze prijs is gegaan naar de Hartenbrigade. 
De Schaal van Altena is een cirkelvormig object met ronde uitsparingen. De 21 uitsparingen zijn verschillend van grootte en verbeelden de 21 kernen van onze gemeente. De schaal is ontworpen door Sybille van Gammeren.

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht
news-1035 Tue, 26 Apr 2022 08:45:10 +0200 Koninklijke Onderscheiding voor 16 inwoners van Altena https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/koninklijke-onderscheiding-voor-16-inwoners-van-altena-1 Burgemeester Egbert Lichtenberg heeft alle gedecoreerden thuis bezocht. Burgemeester Egbert Lichtenberg heeft vandaag 16 inwoners van onze gemeente verrast met een Koninklijke Onderscheiding.
De burgemeester heeft alle gedecoreerden bezocht en ze de versierselen opgespeld.

De volgende inwoners zijn benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau:

 • De heer Z. (Zweer) Groeneveld uit Meeuwen
 • De heer L. (Leendert) Crielaard uit Meeuwen
 • De heer A.A.W. (Aartjos) Hak uit Meeuwen
 • De heer J. (Jan) van Gelder uit Sleeuwijk
 • De heer W. (Wouter) van Vliet uit Wijk en Aalburg
 • Mevrouw P.G. (Elly) Thur - Pellikaan uit Andel
 • De heer T. (Tonny) van der Stelt uit Andel
 • De heer G.P. (Gerrit) Versteeg uit Andel
 • Mevrouw L.I. (Linda) Oppenhuizen – van Wel uit Giessen
 • Mevrouw J.H. (Jozien) Heijstek – de Zeeuw uit Rijswijk
 • De heer H. (Huib) Heijstek uit Rijswijk
 • De heer J.H. (Jan) Struik uit Werkendam
 • Mevrouw A.P. (Annette) Wijnja – Visser uit Werkendam
 • De heer P. (Paul) Wijnja uit Werkendam
 • De heer S. (Stoffel) Flikweert uit Nieuwendijk
 • De heer B. (Bert) van Houwelingen uit Almkerk

Alle gedecoreerden van harte gefeliciteerd!

]]>
Nieuwsoverzicht
news-1028 Wed, 20 Apr 2022 11:24:39 +0200 Almkerk: werkzaamheden Anjerlaan, Meidoornlaan en Fresialaan https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/almkerk-werkzaamheden-anjerlaan-meidoornlaan-en-fresialaan Werkzaamheden starten 25 april Maandag 25 april start aannemersbedrijf Van der Stelt met renovatiewerkzaamheden in de Anjerlaan, Meidoornlaan en Fresialaan in Almkerk. De werkzaamheden zullen duren tot en met het vierde kwartaal van 2022.
Hierdoor is de toegang van deze straten in delen afgesloten.

De afsluiting is aangegeven met borden.

Vragen?

Stel ze aan de heer Mark Peijnenburg via m.peijnenburg@gemeentealtena.nl of bel naar 0183 – 51 67 52.

]]>
Werkzaamheden
news-1027 Wed, 20 Apr 2022 11:20:16 +0200 Gratis compost https://www.gemeentealtena.nl/afval/compost Vanaf 7 mei iedere 1e zaterdag van de maand gratis compost halen Nieuwsoverzicht news-1020 Wed, 13 Apr 2022 12:36:07 +0200 Doe mee aan het NK Tegelwippen https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/doe-mee-aan-het-nk-tegelwippen-1 Maak uw tuin waterbestendig Altena doet ook dit jaar mee weer aan het NK Tegelwippen en gaat de strijd aan met andere gemeenten. In welke gemeente wippen inwoners de meeste tegels uit hun tuin en vervangen deze door groen? Het NK Tegelwippen duurt tot en met 31 oktober 2022. We dagen je uit om zoveel mogelijk tegels uit de eigen tuin te verruilen voor groen. Geef jouw gewipte tegels en een bewijsfoto van je gewipte (gevel)tuin op via www.nk-tegelwippen.nl en ze worden opgeteld bij de Tegelteller van Altena. Met het NK Tegelwippen maken we Altena tegel voor tegel een stukje groener.

Waarom Tegelwippen?

Naast dat we natuurlijk strijden voor de eer, heeft deze wedstrijd een veel belangrijker doel. Het klimaat verandert. Dit merken we steeds vaker door langere periodes met extreme hitte, periodes van droogte of juist hevige regenbuien waardoor de straten onderlopen. Het vervangen van tegels door groen helpt. Groen werkt verkoelend en geeft schaduw, terwijl tegels juist extra opwarmen. Door meer groen kan regenwater in de bodem zakken en opgevangen worden voor de droge periodes. 

De gemeente werkt eraan om ons gebied hierop aan te passen door het aanleggen van wateropvang, wadi's, halfverharding en groene daken. Ook inwoners kunnen meehelpen, door hun voor- en achtertuinen te vergroenen. 

Wat doe je met je tegels?

Geef je afgedankte tegels een 2e leven. Misschien is er een project in de buurt dat wat stenen kan gebruiken voor een paadje. Of hergebruik ze in je tuin als bankje, tafeltje of insectenhotel. Bijen houden van beschutting!

Ontvang een tegoedbon voor boom of struik

Tegels gewipt? Als je dit ook doorgeeft aan de gemeente, sturen we een tegoedbon voor een boom of struik. Geef je gewipte tegels en foto’s door.

Kijk voor meer tips om uw tuin waterbestendig te maken op altena.gripopwater.nl

]]>
Nieuwsoverzicht
news-1013 Wed, 06 Apr 2022 11:48:14 +0200 Werkzaamheden Middenweg Andel-Veen https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/werkzaamheden-middenweg-andel-veen Werkzaamheden starten 19 april Dinsdag 19 april start aannemer van der Plas uit Giessen met het aanleggen van tijdelijke verkeersmaatregelen aan de Middenweg/Veensesteeg in Andel en Veen. De werkzaamheden duren ongeveer 5 weken. De tijdelijke verkeersmaatregelen moeten de weg veilig en leefbaar houden en zijn vooruitlopend op de aanleg van een vrijliggend fietspad op deze route.

Planning

Om de overlast zoveel mogelijk te beperken, voeren we de werkzaamheden uit in 2 fases:

 1. Kruising Neerandelseweg tot en met Duizendmorgen
 2. Duizendmorgen tot en met Zoutendijk

Omleiding

Tijdens de werkzaamheden is de weg dicht voor gemotoriseerd doorgaand verkeer. Dit is op werkdagen tussen 07.00 en 17.00 uur. Verkeer wordt omgeleid via de N267. De omleiding geven we met borden aan. Fietsers hebben tijdens de werkzaamheden wel doorgang.

Aantal bushaltes vervalt tijdelijk

Door de werkzaamheden is het tijdelijk niet mogelijk om gebruik te maken van de bushaltes bij zwembad Aqua Altena en aan de Kammetweg en Duizendmorgen in Andel. Reizigers kunnen gebruik maken van de bushaltes aan de Neerandelseweg in Andel en de Schmitzstraat in Veen.

Meer informatie leest u op www.gemeentealtena.nl/middenweg.

Vragen?

Stel ze gerust aan:
Aannemer Van der Plas:
Teus Komejan 06-10 47 79 03 of  teus@vanderplas-giessen.nl

Gemeente Altena:
Henk Valkis: 06-51 56 32 41 of h.valkis@gemeentealtena.nl
Justin Leemans 06-30 09 63 82 of j.leemans@gemeentealtena.nl   

]]>
Werkzaamheden
news-989 Wed, 23 Mar 2022 14:53:00 +0100 Start twee-jaar durend onderzoek natuurinclusieve landbouw https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/start-twee-jaar-durend-onderzoek-natuurinclusieve-landbouw Altena is één van de zes pilotgebieden in een landelijk onderzoek. Op 17 februari was het startoverleg voor het twee jaar durende onderzoek naar gebiedsgerichte kansen voor natuurinclusieve landbouw. Altena is één van de zes pilotgebieden in een landelijk onderzoek van vier agrarische Hogescholen. Het onderzoek duurt twee jaar en HAS Hogeschool voert het onderzoek in Altena uit.

Kansen en belemmeringen in beeld

We weten al veel over natuurinclusieve landbouw. Uit recent onderzoek is gebleken dat een effectieve samenwerking binnen een gebiedsgerichte aanpak een belangrijke succesfactor is voor de versterking van natuurinclusieve landbouw. Het blijft voor gebiedsactoren echter erg lastig om te bepalen waar je als eerste mee aan de slag  moet.  Denk aan gebiedspartijen zoals gemeente, waterschap en de verschillende lokale belanghebbenden zoals ZLTO, ANV, AJK en individuele agrariërs. Het onderzoek van HAS Hogeschool geeft inzicht in de belangrijkste kansen en belemmeringen voor bedrijven en ons gebied.

Voorbereidend onderzoek

Ter voorbereiding op dit onderzoek over natuurinclusieve landbouw, deed HAS Hogeschool in 2021 een voorbereidend onderzoek. Drie studenten brachten de belangrijkste partijen in beeld met behulp van een belanghebbenden-analyse. Ook onderzochten ze welke thema’s actueel en belangrijk zijn voor Altena. Een belangrijke conclusie was dat individuele agrarische ondernemers nog veel te weinig worden betrokken.

Met het voorbereidend onderzoek is ook bepaald wat de belangrijkste vragen zijn voor Altena. Het twee-jaar durende onderzoek zal zich daarom grotendeels richten op deze onderzoeksvraag: ‘Hoe kunnen de actoren in het gebied meer gezamenlijkheid uitstralen?’.

Startoverleg met gebiedspartijen

Op 17 februari was het startoverleg van het twee-jaar durende onderzoek. HAS Hogeschool nodigde een brede vertegenwoordiging van gebiedspartijen uit. De resultaten uit het voorbereidend onderzoek werden gepresenteerd. Ook spraken de aanwezige partijen over de belangrijkste onderzoeksvraag: hoe kunnen we beter samenwerken?

Gebiedsgerichte samenwerking

De vierdejaars studenten van de HAS onderzoeken de komende 6 maanden hoe we in Altena beter kunnen samenwerken als het gaat om toekomstbestendige landbouw. Wat zijn de wensen en behoeften van de verschillende gebiedspartijen en individuele agrariërs? Wat gaat er al goed? Wat gaat er minder goed? Hoe ziet de gebiedsgerichte samenwerking eruit? Voor de zomer worden de eerste tussentijdse resultaten verwacht.

Meer informatie over het onderzoek via Daan Groot, HAS Hogeschool.

]]>
Circulair voedselsysteem
news-992 Tue, 22 Mar 2022 08:39:47 +0100 Hank: Werkzaamheden Kerkstraat https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/werkzaamheden-kerkstraat-hank Vanaf eind april/begin mei tot november 2022 is steeds een deel van de weg afgesloten Dat is nodig om de riolering te vervangen en de weg te asfalteren.

Planning


Het werk gebeurt in fases. De weg is dus niet altijd helemaal afgesloten.

 • Eind april tot eind mei: Buitendijk – Sint Elisabethstraat
 • Eind mei tot eind juni: Sint Elisabethstraat – Kerkplein
 • Eind juni – medio augustus:  Kerkplein – Warmondplein
 • Medio juli – medio september: Warmondplein – Julianastraat
 • Medio september – medio oktober: Julianastraat – Steurstraat
 • Medio oktober – medio november: Kerkstraat – Beatrixstraat

Hierdoor is er in die periode geen doorgaand auto-, vracht- en traktorverkeer mogelijk.
Het doorgaande verkeer van en naar de Biesbosch wordt omgeleid via Werkendam – Grotewaardweg.

Contact

Tijdens de uitvoering kunt u voor informatie contact opnemen met:
Aannemer Pauw Dodewaard, dhr. Jelmer Rennes, uitvoerder, mobiel : 06-33135714
Gemeente Altena, dhr. Henk Valkis, toezichthouder, mobiel : 0183-516738
Gemeente Altena, dhr. Anton de Witt, projectleider, mobiel : 0183-516731


 

]]>
Werkzaamheden
news-990 Sun, 20 Mar 2022 15:02:15 +0100 Start inwonersonderzoek en 0-meting programma circulair voedselsysteem https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/start-inwonersonderzoek-en-0-meting-programma-circulair-voedselsysteem In 2022 verzamelt de gemeente belangrijke gegevens over het voedselsysteem in Altena. In 2022 verzamelt de gemeente belangrijke gegevens over het voedselsysteem in Altena. De gemeente kijkt naar de hele voedselketen, van boer tot bord. We willen graag weten hoe bedrijven ervoor staan in Altena. We willen ook weten wat inwoners weten over (lokaal en gezond) voedsel. Daarom starten deze maand twee onderzoeken.

Het belang van onderzoek

De gemeente werkt met gebiedspartners aan een circulair voedselsysteem. Een bord met gezond eten, uit Altena, duurzaam geteeld/geproduceerd, zonder verspilling. We willen weten hoe het nu gaat in Altena. Hoe gezond eten onze inwoners? Hoe duurzaam telen en produceren ondernemers? Worden er veel streekproducten gekocht en gegeten? Een heleboel vragen waar we graag antwoord op willen. Door het doen van onderzoek kunnen we deze vragen beantwoorden. Zo weten we: hier staan we nu. Deze gegevens helpen om te bepalen wat er beter kan in Altena.

Twee onderzoeken

We doen twee verschillende onderzoeken. We gaan een inwonersonderzoek doen. Vragen inwoners om een enquête in te vullen over verschillende onderwerpen. We krijgen informatie over de kennis en houding van inwoners. Onderzoeksbureau Dimensus voert het inwonersonderzoek uit. Ze maken de enquête en vragen daarna aan een representatieve groep inwoners om de enquête in te vullen.

In het andere onderzoek verzamelt Onderzoeksbureau Metabolic belangrijke gegevens over het voedselsysteem in Altena. Metabolic gebruikt bestaande gegevens uit landelijke bronnen zoals het CBS. Ze kijken ook naar lokale bronnen, zoals de monitoring van Altenatuur. Ook gaan ze met lokale experts in gesprek.

Nul-meting programma circulair voedselsysteem

De twee onderzoeken geven samen een goed een goed beeld van wat we nu weten over de onderwerpen uit het programma circulair voedselsysteem. Denk aan vragen zoals: Hoe gezond eten onze inwoners? Hoeveel streekproducten worden gekocht? Hoe circulair zijn onze inwoners? Hoe gezond zijn de bodems in Altena? Etc.

Deze nul-meting helpt ons om goede doelen te stellen. Ook helpt deze informatie de gemeente om beter aan te sluiten bij de behoeften van onze inwoners, ondernemers en organisaties.

]]>
Circulair voedselsysteem
news-921 Wed, 09 Feb 2022 10:18:00 +0100 Online workshop circulaire economie voor gemeenten https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/online-workshop-circulaire-economie-voor-gemeenten Tijdens dit online evenement vertellen verschillende sprekers over het nut en noodzaak om binnen een gemeente aan circulaire economie te werken. Programmamanager Albertien Perdok vertelt tijdens het evenement over hoe we in Altena werken aan de circulaire economie met het programma circulair voedselsysteem. ©Regio West-Brabant

De transitie naar een circulaire economie is voor alle partijen in West-Brabant een opgave. Zo ook voor gemeenten. Die willen graag aan de slag. Maar weten niet altijd hoe. Met het evenement 'Circulair Denken & Doen' inspireren we gemeenten en geven we hen handvatten om écht aan de slag te gaan met circulaire economie. Circulair Denken & Doen wordt georganiseerd door Regio West-Brabant, de gemeente Breda en Avans Hogescholen.

Tijdens dit online evenement vertellen verschillende sprekers over het nut en noodzaak om binnen een gemeente aan circulaire economie te werken. Hoe jaag je de verduurzaming van het bedrijfsleven aan? En hoe zorg je er als gemeente voor dat je op de juiste, circulaire wijze inkopen en aanbestedingen doet? Experts en ervaringsdeskundigen geven tijdens dit evenement antwoord op deze vragen. Zij geven praktische inzichten en tools om de eerste stappen richting een circulaire economie binnen een gemeente te zetten. Zowel in circulair denken als in circulair 'doen'.

Programma

13:00    Opening, met Boaz Adank, wethouder gemeente Breda

13:05    Keynote door Elisah Pals, Klimaatburgemeester van Breda

13:30    Keynote door Klaske Kruk: Waarom aan de slag met circulaire economie?

14:00    Toelichting uitvoeringsprogramma Circulaire Economie Regio West-Brabant

14:15    Pauze

14:30    Teasers & voorbeelden: Wat kun je als gemeente zelf doen? Er zijn vier deelsessies.

 1. Duurzaam inkopen en aanbesteden; begin bij het projectidee
 2. Aanjagen verduurzaming van het bedrijfsleven
 3. Circulaire gebiedsontwikkeling via een serious game
 4. Aan de slag met je inwoners en het circulair ambachtscentrum

15.00   Einde

Aanmelden en meer informatie via:

https://www.west-brabant.eu/actueel/agenda/circulair-denken-en-doen

Datum

Woensdag, 09 februari, 2022

13:00 - 15:00.

Locatie

Online / Microsoft Teams

]]>
Circulair voedselsysteem
news-922 Mon, 07 Feb 2022 14:24:00 +0100 Onderzoek naar de korte keten economie in Altena https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/onderzoek-naar-de-korte-keten-economie-in-altena Deze week start een onderzoek over de korte keten in Altena. Het onderzoek gaat over de ervaringen van ondernemers met de korte keten, over de ontwikkelingen ervan in de gemeente en over het opdoen van nieuwe kennis. Hiermee wil de gemeente inzicht krijgen over de mogelijkheden om de korte keten economie te stimuleren. ©Weeda Media

Wat is een korte keten economie?

In een korte keten is de afstand tussen producenten en consumenten van voedsel zo klein mogelijk. De afstand tussen boer en bord zeg maar. Het gaat om de letterlijke afstand in kilometers, maar ook om het verminderen van het aantal schakels en tussenpartijen tussen boer en bord. Denk hierbij aan een boerderij waar je producten van eigen land kunt kopen of een supermarkt met streekproducten.

De korte keten is belangrijk

De korte keten draagt bij aan een betere verbinding tussen boeren en burgers. Ook zijn producten meestal verser en minder bewerkt. Lokale producten hebben minder klimaatbelasting, omdat er minder kilometers voor transport nodig zijn. Nu legt ons voedsel gemiddeld 30.000 km af voordat het op ons bord ligt. De korte keten kan ook bijdragen aan beter verdienmodel voor boeren.

In Altena produceren ongeveer 300 boeren en tuinders prachtige producten. Zij produceren onder andere aardappelen, groenten, fruit, granen, melk, vlees, en eieren. Het merendeel van deze producten is bestemd voor de export. Export is nu nog de belangrijkste inkomstenbron voor boeren en tuinders. In de toekomst zou het mooi zijn als lokale verkoop ook een belangrijke inkomstenbron wordt. Dan kunnen onze inwoners met smaak en trots vaker producten van ons eigen boerenland eten.

Huidige situatie in Altena

Er zijn in Altena al meerdere verkooppunten en samenwerkingsverbanden. Op dit moment staat in de korte keten het aanbod centraal. Dat betekent dat producenten denken vanuit hun eigen bedrijf: welke producten wil ik verkopen? Dat is niet altijd aantrekkelijk voor consumenten. Ook staat de verkoop aan individuele consumenten centraal. Terwijl partijen als supermarkten, kantines en horeca ook interessante afnemers van streekproducten kunnen zijn. Met dit onderzoek willen we kennis opdoen over een meer vraaggestuurde korte keten in Altena. Ook willen we met dit onderzoek de samenwerking tussen twee bedrijven verkennen: de ‘business 2 business’ markt.

Uitvoering onderzoek door overheid, onderwijs en ondernemers

Het onderzoek wordt uitgevoerd door studenten van HAS-hogeschool, in samenwerking met de gemeente Altena en lokale ondernemers. Het onderzoek moet het volgende opleveren: een marktverkenning op basis van deskresearch en interviews en het opzetten van een praktijkcase met een concreet resultaat. Het onderzoek duurt ongeveer 6 maanden. Na de zomer worden de resultaten verwacht.

Meer informatie

Artikel over de korte keten in Altena   

Over het O&O fonds Regio West-Brabant

HAS-hogeschool voert het onderzoek uit. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage uit het Onderzoek & Ontwikkelfonds van Regio West-Brabant.

logo HAS

 

Logo Regio West Brabant

]]>
Circulair voedselsysteem
news-950 Tue, 04 Jan 2022 09:45:00 +0100 De Kracht van Altena - Samen werken aan een circulair voedselsysteem https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/de-kracht-van-altena-samen-werken-aan-een-circulair-voedselsysteem Blog #4 Dutch Food Week Altena - De toekomst van ons voedsel Speciaal voor Dutch Food Week Altena schrijft programmamanager Albertien Perdok een aantal blogs. Zij gaat in op één van de thema’s van Dutch Food Week. In haar blog denkt ze na over de vraag: “Hoe zijn we in Altena bezig met dit thema?” Albertien wil de mooie voorbeelden laten zien uit onze streek en uit onze agrofood sector. Deze week gaat de blog over het thema ‘De toekomst van ons voedsel".

Wat betekent voedsel voor jou?

Voedsel heeft voor verschillende mensen een andere betekenis. Wat betekent het voor jou?

 • Gezelligheid? Gezellig uit eten met vrienden of familie bijvoorbeeld?
 • Gezondheid? Vanwege (medische) gezondheidsredenen of voor betere sportprestaties?
 • Gezamenlijkheid? Voedsel heeft een symbolische, culturele of religieuze betekenis, bijvoorbeeld typische familiegerechten of oliebollen bij oud en nieuw.
 • Duurzaamheid? Een dieet dat vleesvrij, lokaal, onbewerkt of verpakkingsvrij is.
 • Gedoe? Iedereen heeft er wel een mening over.
 • Geld? Er zijn veel mensen die hun inkomsten verdienen met het maken, verwerken, vervoeren, verpakken, bereiden of verkopen van voedsel.

Genoeg en betaalbaar voedsel voor iedereen

Wat voedsel ook voor jou betekent, het is voor iedereen een eerste levensbehoefte. Zonder voedsel kan geen mens overleven. De Verenigde Naties hebben 17 duurzame doelen (global goals). Zij streven naar geen honger in de wereld en voldoende, veilige en voedzame levensmiddelen voor elk mens. Om voedsel voor iedereen beschikbaar en betaalbaar te maken, is de voedselketen in grote delen van de wereld intensiever geworden. Dat betekent meer opbrengsten per hectare grond. Het betekent ook meer gebruik van machines en middelen zoals kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen.

Geen goede balans tussen economie, ecologie, sociaal en ruimte

De laatste jaren krijgen we het inzicht dat deze intensieve productie ook negatieve kanten heeft. Negatief voor boeren die steeds meer moeten doen voor minder geld en minder waardering. Negatief voor het milieu, omdat we (te) veel vragen van de bodem en er te veel stoffen in het water en in de natuur terecht komen die schade aanbrengen. Negatief voor mensen, want winkels liggen vol met ongezonde producten waardoor steeds meer mensen te zwaar zijn.

De toekomst van ons voedselsysteem

Hoe kunnen we die negatieve kanten van het voedselsysteem omzetten naar iets positiefs? Dit is een uitdaging voor ons allemaal. Voor iedereen in het voedselsysteem. Dus voor onder andere boeren, supermarkten, consumenten, transportbedrijven, horeca ondernemers, de levensmiddelenindustrie en toeleveranciers. We moeten streven naar een voedselsysteem dat rekening houdt met ruimte, ecologie, economie en sociaal. Wat bedoel ik? We produceren voedsel op de juiste plek, zonder negatieve gevolgen op het milieu en de natuur, op basis van een gezond verdienmodel voor de ondernemer en rekening houden met sociale aspecten.

Programma circulair voedselsysteem

Dutch Food Week Altena en het werken aan de toekomst van ons voedsel passen bij het streven van wethouders Matthijs van Oosten en Roland van Vugt om in 2046 een circulair voedselsysteem te realiseren. De gemeente ontwikkelt daarvoor een programma. Met dit programma willen we het voedselsysteem circulair en in meerdere opzichten duurzaam en gezond ontwikkelen. Altena heeft alles in huis om dat te bereiken: de vitale en mooie landelijke omgeving, de diversiteit van onze landbouw en voedselsector en de ondernemersmentaliteit van de inwoners.

De Kracht van Altena

Met het programma circulair voedselsysteem werkt de gemeente samen met gebiedspartners aan de toekomst van Altena en van ons voedsel. Onze ambitie is dat circulair denken en doen in het voedselsysteem van Altena gewoon wordt. We werken aan zeven doelen:

 1. We eten gezonder voor onszelf en voor het milieu
 2. We kopen en verkopen vaker lokaal voedsel
 3. We hebben meer circulair ondernemerschap
 4. We zorgen nóg beter voor ons natuurlijk kapitaal
 5. We gaan slimmer om met grondstoffen
 6. We hebben meer talent voor circulair denken en doen
 7. We communiceren beter en werken effectiever samen

Nieuwsgierig naar het programma? Kijk op onze website en lees de startnotitie:

Meer weten over Dutch Food Week Altena?

Kijk op onze website voor de video reportage, de andere blogs en de deelnemers en activiteiten van 2021: www.gemeentealtena.nl/dutchfoodweek.

]]>
Circulair voedselsysteem
news-865 Mon, 13 Dec 2021 16:16:38 +0100 Tree Tag laat waarde bomen zien https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/tree-tag-laat-waarde-bomen-zien 10 bijzondere bomen in Altena krijgen TreeTag. Tien belangrijke bomen in Altena krijgen een TreeTag. Dit informatiebordje geeft inzicht in de waarde van bomen.  

De Hollandse Linde aan de Koepoorstraat in Woudrichem is de eerste van 10 bomen in Altena met een TreeTag. Wie dit informatiebordje leest, weet hoeveel koolstof de boom opslaat (genoeg voor 2 een retourvlucht per persoon van Amsterdam naar New York), hoeveel water de boom opneemt (gelijk aan 271 keer douchen) en de zuurstofproductie (genoeg voor 28 personen per dag).

“De TreeTags zijn bedoeld om mensen nog meer bewust te maken van het belang van bomen”, vertelt wethouder Roland van Vugt. “Bomen geven kleur en vorm aan onze buitenruimte. Met deze bordjes laten we zien hoe bomen bijdragen aan het milieu en onze gezondheid.”

10 bomen

Naast de linde in Woudrichem komen er bordjes bij een plataan in Almkerk, een paardenkastanje in Babyloniënbroek, een beuk in Drongelen, een vleugelnoot in Dussen, een els in Eethen, een zilverlinde in Meeuwen, een Canadese populier in Sleeuwijk, een haagbeuk in Uitwijk en een paardenkastanje in Wijk en Aalburg. Deze bomen zijn gekozen omdat ze opvallen en op plekken staan weer veel mensen langskomen

Waarde bomen berekenen

Adviesbureau Tree-o-Logic berekent met speciale software de financiële en maatschappelijke waarde die een of meerdere bomen leveren aan hun omgeving. Zoals regenwater vasthouden, zuurstof leveren, de temperatuur aangenaam houden en luchtvervuiling afvangen. In meerdere gemeenten wordt met deze actie aandacht gevraagd voor het belang van bomen.

 

]]>
Onderhoud bomen en groen
news-862 Wed, 08 Dec 2021 11:41:03 +0100 De 4 lessen van de masterclass korte keten https://www.gemeentealtena.nl/ondernemen/programma-circulair-voedselsysteem/standaard-titel Tijdens Dutch Food Week Altena deden twaalf ondernemers uit Altena mee aan de Masterclass Korte Keten. Circulair voedselsysteem news-860 Wed, 08 Dec 2021 10:30:00 +0100 Zienswijze gemeente Altena op provinciale beleidskader https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/zienswijze-gemeente-altena-op-provinciale-beleidskader De gemeente Altena heeft een zienswijze ingediend op het provinciale ontwerpbeleidskader landbouw en voedsel Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben het ontwerp-beleidskader Landbouw en Voedsel vastgesteld. Hierin wordt een lange termijnstrategie geschetst voor een duurzame toekomst van de Brabantse landbouw- en voedselketen. Het ontwerp-beleidskader lag met plan-MER tussen 12 oktober en 22 november 2021 ter inzage. De provincie heeft in totaal 22 zienswijzen ontvangen.

De gemeente Altena diende ook een zienswijze in. Het provinciale beleidskader is namelijk van belang voor ons gebied en ons beleid.

De zienswijze van de gemeente bestaat uit drie onderdelen:

 1. Eerst geven we aan welke aanknopingspunten we zien tussen het beleid van de gemeente en het ontwerpbeleidskader.
 2. Daarna geven we onze zienswijze op het ontwerpbeleidskader en het PlanMER.
 3. We sluiten onze brief af met een verzoek om nauwer samen te werken en gezamenlijk op te trekken richting ministerie om Altena aan te wijzen als landelijk experimenteergebied voor de voedselketen 3.0.

Download hier de zienswijze van gemeente Altena 

Klik hier meer informatie over het ontwerpbeleidskader. 

 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-832 Mon, 22 Nov 2021 12:27:00 +0100 Startnotitie programma circulair voedselsysteem https://www.gemeentealtena.nl/ondernemen/programma-circulair-voedselsysteem/startnotitie-programma-circulair-voedselsyteem De Kracht van Altena – Samen op weg naar een circulair voedselsysteem Circulair voedselsysteem news-831 Fri, 22 Oct 2021 11:45:00 +0200 Dutch Food Week Altena 2021 een succes https://www.gemeentealtena.nl/ondernemen/programma-circulair-voedselsysteem/dutch-food-week-altena-2021-een-succes 8 dagen * 18 activiteiten * 13 organisatoren * ruim 65 duizend mensen bereikt via sociale media * ruim 1.000 bezoekers en deelnemers Van 9 tot en met 16 oktober bruiste het in Altena van de activiteiten rondom de positieve kracht van voedsel. Altena deed namelijk voor de eerste keer mee met de landelijke campagne Dutch Food Week. Dit jaar stonden gezondheid, duurzaamheid en goed leven centraal. Hier maakt de gemeente Altena zich het hele jaar door hard voor, maar tijdens Dutch Food Week extra.

 

Enthousiast agrarisch ondernemerschap

Roland van Vugt, wethouder duurzaamheid: “Altena deed dit jaar voor het eerst mee met Dutch Food Week. Tijdens deze eerste eigen editie waren er 18 activiteiten door 13 verschillende organisatoren. We hebben enthousiast agrarisch ondernemerschap gezien en een divers palet aan vakmanschap. Er was veel aanloop van inwoners die zich positief hebben laten verrassen door de veelzijdigheid van onze streek. Het is belangrijk de waarde van voedsel te ontdekken, te zien waar het vandaan komt, hoe het geteeld wordt en welke gezonde producten dit oplevert. Dutch Food Week Altena 2021 stond in het teken van nieuwe samenwerkingen, ontdekkingen, innovatie en liet zien wat ons gebied voor moois te bieden heeft. Deze 2021 editie smaakt zeker naar meer!”

fietsen voor mijn eten

Met veel plezier meegedaan

Johan van ’t Sant, Lekker Gemekker, open dag boerderij op 16 oktober: ‘Met veel plezier hebben we meegedaan met de Dutch food week Altena omdat we het belangrijk vinden het verhaal achter ons bedrijf en product te vertellen. Omdat het heel de dag lekker druk was maar niet te druk hebben we hier goed de kans voor gekregen. Naar schatting zijn er ongeveer 300 mensen langs geweest. Wat ons betreft zeker voor herhaling vatbaar”

Bruisend programma

Er waren activiteiten voor jong en oud, voor inwoners en voor ondernemers. Belangrijk thema voor Altena was de korte voedselketen, waarbij de afstand tussen boer en bord zo klein mogelijk is. Denk aan boerderijverkoop of bezorging van lokale producten en maaltijden aan huis. Inwoners konden boerderijen bezoeken, meedoen aan Fietsen voor m’n Eten, en een maaltijdbox of verassingstas bestellen. Voor ondernemers was er een thema-avond en masterclass georganiseerd over de korte keten.

Simone Koekkoek

 

DWA lekker gemekker

Programma circulair voedselsysteem

Dutch Food Week Altena past bij het streven van wethouders Matthijs van Oosten en Roland van Vugt om in 2046 een circulair voedselsysteem te realiseren. Altena heeft alles in huis om dat te bereiken: de vitale en mooie landelijke omgeving, de diversiteit van onze landbouw en voedselsector en de ondernemersmentaliteit van de inwoners.

Meer informatie en een compleet overzicht vind je hier: www.gemeentealtena.nl/dutchfoodweek.

 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-947 Fri, 22 Oct 2021 09:34:00 +0200 Hoe kunnen we voedselverspilling tegengaan? https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/hoe-kunnen-we-voedselverspilling-tegengaan Blog #3 Dutch Food Week Altena - Voedselverspilling Speciaal voor Dutch Food Week Altena schrijft programmamanager Albertien Perdok een aantal blogs. Zij gaat in op één van de thema’s van Dutch Food Week. In haar blog denkt ze na over de vraag: “Hoe zijn we in Altena bezig met dit thema?” Albertien wil de mooie voorbeelden laten zien uit onze streek en uit onze agrofood sector. Deze week gaat de blog over het thema ‘Voedselverspilling’.

We verspillen per persoon 96 tot 149 kg voedsel per jaar

Voedselverspilling betekent dat voedsel dat voor mensen bedoeld is, daar niet voor wordt gebruikt. Een deel van het voedsel gaat verloren tijdens productie en transport. Een deel van het voedsel gaat verloren in winkels en supermarkten. Het meeste gaat verloren bij mensen thuis, ruim de helft. De voedselverspilling in Nederland is per persoon tussen de 96 en 149 kilogram per jaar. Brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen worden het meest verspild.

Voedselverspilling is slecht voor het milieu en onze portemonnee

In mijn vorige blog legde ik uit dat we heel veel nodig hebben om voedsel te produceren. Denk aan grond, mest, arbeid, gewasbeschermingsmiddelen, brandstof, energie, machines. Het is daarom echt zonde dat we in Nederland 1,6 tot 2,5 miljard voedsel per jaar verspillen. Ofwel een file van Utrecht naar Barcelona met bumper aan bumper rijdende vrachtwagens gevuld met voedsel. Dat is slecht voor het milieu, omdat grondstoffen en energie verloren gaan. Het is ook zonde voor onze portemonnee. Als we voedselverspilling stoppen, dan kunnen we ongeveer € 120,- per persoon per jaar besparen. En, .. we kunnen per persoon onze milieu-impact met 9% verkleinen!

Hoe kunnen we voedselverspilling tegengaan?

Er zijn verschillende manieren om voedselverspilling tegen te gaan. De Ladder van Moerman laat zien wat we kunnen doen. Het voorkomen of stoppen van verspilling is de meest wenselijke optie. Daarna kijken we of we voedselverliezen nog kunnen benutten voor mensen of dieren. Ook kunnen we van voedselresten grondstoffen maken voor de industrie. Als het echt niet anders kan, dan kunnen we voedselresten gebruiken voor meststoffen of compost. Wat we echt niet willen is het verbranden of storten van voedselresten.

Ladder van Moerman

Wat kan ik zelf doen?

Thuis kan je ook voedselverspilling tegengaan. Door voedselverspilling te voorkomen of door voedsel te composteren. Stichting Samen tegen Voedselverspilling geeft adviezen om voedselverspilling door consumenten tegen te gaan. Deze adviezen kan je meteen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van je voorraad of een boodschappenlijst maken. Klik hier voor alle tips. Ook kan je thuis aan de slag met het maken van compost. Belangrijk is dat voedselresten van goede kwaliteit zijn en geschikt zijn voor compostering. Milieucentraal legt op hun site uit hoe je zelf compost kan maken.

Brabantse voorbeelden

Ook in gemeente Altena en onze provincie zijn we bezig met het tegengaan van voedselverspilling. Ik benoem hieronder een paar voorbeelden aan de hand van de Ladder van Moerman:

 • Tegengaan van verspilling: Watrestje.nu is een groep vrijwilligers uit Brabant die consumenten helpt om voedselverspilling tegen te gaan door informatie en recepten te delen, en activiteiten te organiseren. 
 •  Voeding voor mensen: De Verspillingsfabriek in Veghel maakt soepen en sauzen van afgekeurd groente en fruit en restjes zoals kopjes, stronken en kontjes.
 • Veevoer: Circular Food Center in Meijerijstad wil op grote schaal reststromen verwerken tot diervoer. Ze werken aan twee concrete voorbeelden, namelijk de kringloopkarbonade en het verspillingsvrije ei. 
 • Chemie en materialen: Poly Products in Altena onderzoekt de inzet van bio-gebaseerde grondstoffen in composietproducten. Dan wordt er minder gebruik gemaakt van fossiele grondstoffen. Poly Products is deelnemer in het Europese Interreg-project SeaBioComp. Hier onderzoeken ze hoe je bio-composiet-producten maakt met aardappelzetmeel. 
 • Chemie en materialen: PeelPioniers in Den Bosch is de schillenboer van de 21ste eeuw. PeelPioineers verwerkt de sinaasappelschillen, die anders verbrand zouden worden als afval, tot functionele ingrediënten voor de levensmiddelenindustrie. 
 • Composteren: In Altena loopt een proef met wormenhotels. Op vijf plekken komen wormenhotels. Buurtbewoners gooien er hun groente- en fruitafval in. De 1000 wormen doen vervolgens het werk. Voor informatie over wormen, composteren en wormenhotels kan je terecht bij Megrow, in Almkerk. 

De positieve kracht van voedsel

Van 9 tot en met 16 oktober bruiste het in Altena van de activiteiten rondom de positieve kracht van voedsel. Altena deed namelijk voor de eerste keer mee met de landelijke campagne Dutch Food Week. Dit jaar stonden gezondheid, duurzaamheid en goed leven centraal. Hier maakt de gemeente Altena zich het hele jaar door hard voor, maar tijdens Dutch Food Week extra. Benieuwd naar wat het programma van Dutch Food Week Altena was? Kijk op: www.gemeentealtena.nl/dutchfoodweek.

Programma circulair voedselsysteem

Dutch Food Week Altena en tegengaan van voedselverspilling passen bij het streven van wethouders Matthijs van Oosten en Roland van Vugt om in 2046 een circulair voedselsysteem te realiseren. Altena heeft alles in huis om dat te bereiken: de vitale en mooie landelijke omgeving, de diversiteit van onze landbouw en voedselsector en de ondernemersmentaliteit van de inwoners. Lees hier verder voor meer informatie over het programma

]]>
Circulair voedselsysteem
news-946 Tue, 19 Oct 2021 09:21:00 +0200 Een gezonde voedselomgeving is als een broodtrommel https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/een-gezonde-voedselomgeving-is-als-een-broodtrommel Blog #2 Dutch Food Week Altena - Gezonde levensstijl Speciaal voor Dutch Food Week Altena schrijft programmamanager Albertien Perdok een aantal blogs. Zij gaat in op één van de thema’s van Dutch Food Week. In haar blog denkt ze na over de vraag: “Hoe zijn we in Altena bezig met dit thema?” Albertien wil de mooie voorbeelden laten zien uit onze streek en uit onze agrofood sector. Deze week gaat de blog over het thema ‘Gezonde levensstijl".

Hoe vaak denk jij aan eten?

Wist je dat iedereen ongeveer 200 voedselkeuzes per dag maakt? Die keuzes hebben invloed op jouw gezondheid. Als je meer of minder eet dan je nodig hebt, kun je over- of ondergewicht krijgen. Als je vaak ongezonde producten met bijvoorbeeld veel verzadigd vet of suiker eet, dan heb je meer kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Sporters volgen vaak een speciaal dieet omdat ze dan beter presteren. Jouw voedselkeuzes hebben niet alleen invloed op jou. Jouw keuzes hebben ook invloed op het milieu. Hoe zit dat? 

Bereken jouw eigen voedselafdruk

Voor het produceren van voedsel heb je veel nodig. Denk aan het werk van boeren en tuinders, voer voor landbouwdieren, meststoffen, water, grond, machines, fabrieken en arbeid om voedsel te verwerken en te verpakken en nog veel meer. De hoeveelheid grond die nodig is voor jouw voedingspatroon heet voedselafdruk. Bij veel Nederlanders is de voedselafdruk te groot. Per mens is op basis van een eerlijke verdeling 0,9 hectare landbouwgrond beschikbaar. Nederlanders hebben gemiddeld 1,6 ha nodig. Mijn voedselafdruk is met 1,1 ha te groot. En die van jou? Bereken het via deze website

Gezonder eten voor jezelf en voor het milieu

Je kunt je voedselafdruk op een aantal manieren verkleinen. Denk aan: niet te veel eten, minder vlees en zuivel, meer plantaardig (vegetarisch en vegan), minder bewerkt voedsel zoals snacks en snoep, minder alcohol en frisdrank, minder verpakkingen en meer lokaal en seizoensgebonden groente en fruit. Het goede nieuws is: dit voedingspatroon is ook goed voor jouw eigen gezondheid! Je slaat dus twee vliegen in één klap. Meer weten over lokaal voedsel? Lees mijn blog over de korte keten.

Er zijn twee manieren om mensen te helpen met het maken van gezonde voedselkeuzes. De eerste manier is via bewustwording. Denk aan campagnes over een gezond voedingspatroon of informatie geven over het verkleinen van je voedselafdruk. 

Gezonde voedselomgeving

De tweede manier is het zorgen voor een gezonde voedselomgeving. Met voedselomgeving bedoel ik dingen als de inrichting van een supermarkt of kantine en reclamefolders. Ik leg het graag uit aan de hand van een broodtrommel. Op de basisschool van mijn kinderen kan je geen eten en drinken kopen. Mijn kinderen eten wat ik in hun broodtrommel stop. Als ik gezonde producten in hun broodtrommel doe, eten ze gezond. Als ik ongezonde producten in hun broodtrommel stop, eten ze ongezond. Stel je voor dat een supermarkt of sportkantine een broodtrommel is. Als de supermarkt of kantine gevuld is met gezonde producten, eet je gezond. Als er alleen ongezonde producten zijn, eet je ongezond. 

Bananen

Altena wil één van de gezondste gemeenten van Nederland worden

De gemeente wil dat Altena in de top 10 van gezondste gemeenten komt. Daar werken we op verschillende manieren aan. We hebben aandacht voor bewustwording en voor een gezonde voedselomgeving. Hoe we dat doen? Bijvoorbeeld via het programma circulair voedselsysteem en het leefstijlakkoord. We werken aan informatieve campagnes en apps over gezond eten en het stimuleren van schoolfruit. Een ander voorbeeld is CHIEF, een samenwerking tussen HAK en Schouten. CHIEF wil dat mensen meer plantaardige voeding gaan eten. Dat doen ze door bewustwording bij de consument te vergroten en via onderzoek over gezondere winkels.

Een aantal wethouders van de grote steden wil graag dat gemeenten meer (wettelijke) invloed krijgen op het maken van een gezonde voedselomgeving. Dit is misschien ook interessant voor Altena. 

De positieve kracht van voedsel

Van 9 tot en met 16 oktober bruist het in Altena van de activiteiten rondom de positieve kracht van voedsel. Altena doet namelijk voor de eerste keer mee met de landelijke campagne Dutch Food Week. Dit jaar staan gezondheid, duurzaamheid en goed leven centraal. Hier maakt de gemeente Altena zich het hele jaar door hard voor, maar tijdens Dutch Food Week extra. Bekijk het complete programma van Dutch Food Week Altena!

Programma circulair voedselsysteem

Dutch Food Week Altena en een gezond voedingspatroon passen bij het streven van wethouders Matthijs van Oosten en Roland van Vugt om in 2046 een circulair voedselsysteem te realiseren. Altena heeft alles in huis om dat te bereiken: de vitale en mooie landelijke omgeving, de diversiteit van onze landbouw en voedselsector en de ondernemersmentaliteit van de inwoners. Lees hier verder voor meer informatie over het programma

 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-945 Tue, 12 Oct 2021 08:58:00 +0200 De weg van ons voedsel - de korte keten in Altena https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/de-weg-van-ons-voedsel-de-korte-keten-in-altena Blog #1 Dutch Food Week Altena - De weg van ons voedsel Speciaal voor Dutch Food Week Altena schrijft programmamanager Albertien Perdok een aantal blogs. Zij gaat in op één van de thema’s van Dutch Food Week. In haar blog denkt ze na over de vraag: “Hoe zijn we in Altena bezig met dit thema?” Albertien wil de mooie voorbeelden laten zien uit onze streek en uit onze agrofood sector. Deze week gaat de blog over het thema "de weg van ons voedsel".

Enig idee hoeveel kilometers voedsel aflegt? 

Wist je dat ons eten heel veel kilometers reist voor het op ons bord ligt? Wat denk je? Legt een gemiddelde maaltijd 3.000, 13.000 of 30.000 kilometer af? Schrik niet, het antwoord is 30.000! Voor sommige producten kan het zelfs wel 60.000 km zijn. Het gaat niet alleen over ‘exotische’ producten zoals koffie en chocolade. Het gaat bijvoorbeeld ook over tomaten. Nederlandse tomaten verkopen we in Spanje en Spaanse tomaten verkopen we in Nederland. Al dat transport kost geld. Dit maakt producten duurder, maar levert de boer niets extra’s op. Ook zorgt transport voor CO2 uitstoot. Dat draagt bij aan klimaatverandering.

Support lokale producten!

De weg die ons voedsel aflegt - van boer tot bord - is dus best wel lang. Wat jij kan doen om de voedselkilometers te verkorten? Nou, je kan vaker lokale producten kopen. In Altena produceren we heel veel lekker voedsel van eigen bodem. In ons gebied zijn ongeveer 300 boeren en tuinders. Zij produceren onder andere aardappelen, groenten, fruit, granen, melk, vlees, en eieren. Het merendeel van deze producten is bestemd voor de export. Export is nu nog de belangrijkste inkomstenbron voor boeren en tuinders. In de toekomst zou het mooi zijn als lokale verkoop ook een belangrijke inkomstenbron wordt. Daarom is het goed als consumenten vaker lokale producten kopen. Zo wordt lokale verkoop interessanter voor producenten. Gelukkig kunnen inwoners op steeds meer plekken in Altena lokale producten kopen. Dit noemen we de ‘de korte keten’.

Wat is een korte keten?

In een korte keten is de afstand tussen producenten en consumenten van voedsel zo klein mogelijk. De afstand tussen boer en bord zeg maar. Het gaat om de letterlijke afstand in kilometers, maar ook om het verminderen van het aantal (externe) tussenpartijen tussen boer en bord. Zie infographic. Gemeente Altena probeert de korte keten in Altena te versterken. We onderzoeken en stimuleren een gezamenlijk logistiek platform. Tijdens de Dutch Food Week Altena organiseren we een masterclass over de korte keten voor ondernemers. Ook willen we inwoners laten kennismaken met de korte keten tijdens de Dutch Food Week Altena. Dat doen we via deze blog. Maar ook via activiteiten als Fietsen voor m’n Eten, een Maaltijdbox en open dagen en proeverijen bij boeren en voedselondernemers.

Lokaal boodschappen doen? Probeer het uit!

Lokaal boodschappen doen is leuk, sociaal en gezond voor jezelf en voor het milieu. Vooral als je daarbij met anderen op de fiets stapt en kennismaakt met de mensen die ons voedsel maken. Nieuwsgierig? Ga tijdens de Dutch Food Week Altena en daarna eens lokaal boodschappen doen. Hieronder staan een aantal websites waar je terecht kan voor online bestellingen, fietsroutes en meer informatie.

Voor consumenten: 

Voor ondernemers

 • Uit Jouw Streek: Uit Jouw Streek is een verbinder tussen de leveranciers en transport. 

De positieve kracht van voedsel

Van 9 tot en met 16 oktober bruist het in Altena van de activiteiten rondom de positieve kracht van voedsel. Altena doet namelijk voor de eerste keer mee met de landelijke campagne Dutch Food Week. Dit jaar staan gezondheid, duurzaamheid en goed leven centraal. Hier maakt de gemeente Altena zich het hele jaar door hard voor, maar tijdens Dutch Food Week extra. Bekijk het complete programma van Dutch Food Week Altena en support lokale producenten! 

Programma circulair voedselsysteem

Dutch Food Week Altena en de korte keten passen bij het streven van de wethouders Matthijs van Oosten en Roland van Vugt om in 2046 een circulair voedselsysteem te realiseren. Altena heeft alles in huis om dat te bereiken: de vitale en mooie landelijke omgeving, de diversiteit van onze landbouw en voedselsector en de ondernemersmentaliteit van de inwoners. Lees hier verder voor meer informatie over het programma

 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-635 Wed, 29 Sep 2021 15:49:00 +0200 Sleeuwijk: Maatregelen Rijksstraatweg-noord https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/sleeuwijk-maatregelen-rijksstraatweg-noord Aangepast plan voor gedeelte tussen het Zandpad en Munnikenland Update 29 september 2021

Diverse bewoners hebben gereageerd op de voorlopige plannen. Met de reacties zijn we aan de slag gegaan en een hebben het plan op een aantal punten aangepast, de belangrijkste wijzigingen zijn:

 • aanbrengen van rode fietsstroken op de rijbaan;
 • anders inrichten van de aansluiting/inrit naar de Buitenlust.

De projecttekening is vernieuwd . De bovengenoemde wijzigingen zijn daarin verwerkt. 

Komende maanden werken we het plan verder uit

Volgend voorjaar of zomer starten we met de werkzaamheden, dit stemmen we af op de werkzaamheden aan de ijsbaan en Oudeweg. Ruim voor de start van de werkzaamheden kunt u een volgende nieuwsbrief verwachten.

Update 6 juli 2021

Voor de Rijksstraatweg-noord, het gedeelte tussen het Zandpad en Munnikenland, is een voorlopigplan  uitgewerkt.

Riool Rijksstraatweg-noord

Onderzoek laat zien dat het riool aan de Rijksstraatweg-noord, vergroot moet worden om toekomstige zware buien aan te kunnen. Hiervoor willen we voor huisnummers 14 tot en met 56 een apart regenwater-riool aanleggen en de straatkolken langs de stoep daarop aansluiten. Dit aparte regenwater-riool wordt aangelegd tussen de rijbaan en de bomen, dus onder de huidige wegberm/parkeerstrook. Daar hebben de bomen geen wortels en liggen geen kabels en leidingen.

Parkeren

Om de parkeermogelijkheden langs de Rijksstraatweg-noord te verbeteren stellen we voor om de huidige parkeerstrook en bermstrook – tussen huisnummers 14 en 56 – om te vormen tot een verharde parkeerstrook. We gebruiken daarvoor grasbetontegels, die water doorlaten. We voeren dit uit tegelijk met de werkzaamheden aan het riool.
Ook voorzien we de rijbaan van een nieuwe laag asfalt.

30 km inrichting

Tegelijk met de werkzaamheden voor het riool willen we de straat beter inrichten als 30 km weg. Wij stellen de volgende maatregelen voor:

 • de rijbaan tussen huisnummer 8 en het Zandpad 0,5 m smaller maken aan de even-zijde;
 • de huidige verhoogde inrit aan het Zandpad  opnieuw te bestraten en
  verlengen tot huisnummer 60;
 • tussen het Zandpad en het Munnikenland 4 wegversmallingen, met (bol)drempel-elementen, aanleggen;
 • op de kruising Rijksstraatweg-Munnikenland een verhoogd plateau aanleggen;
 • doortrekken van het voetpad vanaf het Munnikenland richting het Hoekeinde.

Bel of mail als u vragen heeft

Heeft u vragen of opmerkingen? Corné Mudde helpt u graag. Tot 14 juli en vanaf 9 augustus is hij bereikbaar via 0183-51 67 29 of  c.mudde@gemeentealtena.nl

 

]]>
Werkzaamheden
news-777 Thu, 02 Sep 2021 12:00:00 +0200 Kennismaken met Rogier Ostendorf https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/1-september-aan-de-slag-als-beleidsmedewerker-circulair-voedselsysteem 1 september aan de slag als Beleidsmedewerker circulair voedselsysteem Per 1 september 2021 maak ik deel uit van het team ondernemen. In de functie als beleidsmedewerker circulair voedselsysteem. Samen met Albertien Perdok ga ik aan de slag om binnen de mooie gemeente Altena stappen te maken op het gebied van circulariteit, beginnend bij het voedselsysteem. Met onze gezamenlijke kennis en ervaring op het vlak van duurzaamheid en circulair denken is onze missie om het economische systeem binnen de gemeente Altena voor toekomstige generaties houdbaar te houden.

Ik ben opgegroeid in de Alblasserwaard en woon tegenwoordig weer in Gorinchem. Mijn studietijd heb ik doorgebracht in Delft, waar ik mij  studie heb gevolgd aan de Hoge Agrarische School. In die tijd heb ik mij onder andere bezig gehouden met de transitie van gangbare melkveebedrijven naar biologische melkveebedrijven. Daarnaast heb ik de inpasbaarheid van agrarisch natuurbeheer op grondgebonden melkveebedrijven onderzocht en de invloed van deze vorm van landbouw op de waardeontwikkeling van grond. Na mijn studie ben ik gaan werken bij een plaatselijke Rabobank in de functie als (intern) accountmanager in de Food & Agri sector. In die periode heb ik veel melkveebedrijven strategisch en financieel begeleid. Ondersteuning van omschakeling van gangbare melkveebedrijven naar biologisch melkveebedrijven was tevens een onderdeel van mijn werk. In de periode dat ik als accountmanager vaak in het veld was en met de dagelijkse praktijk bezig was, ontdekte ik dat mijn interesse in het bijzonder uitging/-gaat naar de transitie van de landbouw op het vlak van circulair ondernemen en korte voedselketens, waar een eerlijk verdienmodel voor de landbouwers tegenover staat. Wat mij in het bijzonder intrigeert is hoe we uiteindelijk wereldwijd ca 10 miljard monden kunnen voeden zonder dat we de aarde volledig uitputten. Het gebruik van zoveel mogelijk natuurlijke bronnen en het tegengaan van verspilling is hierbij essentieel.

Waarom een programma circulair voedselsysteem in de gemeente Altena?

Altena heeft alles in huis om koploper te zijn in de voedseltransitie. Het is een experimenteergebied bij uitstek voor het realiseren van een circulair voedselsysteem. Dat komt door de vitale, grote landelijke omgeving en de ondernemersmentaliteit van de inwoners, bedrijven, organisaties, onderwijsinstellingen en politieke bestuurders.

De ambitie van gemeente Altena is om in 2046 een circulaire samenleving te zijn. Met het programma circulair voedselsysteem steunen wij onze inwoners en ondernemers op de weg daarnaartoe.

Onze vier programmalijnen zijn:  

 1. Bruisend netwerk
 2. Breed gedragen programma
 3. Experimenteergebied Altena
 4. Zichtbaarheid

De komende tijd zal ik mij - samen met Albertien Perdok - bezig houden met het verder opzetten en uitwerken van het programma circulair voedselsysteem.

Daarnaast zal ik deels de regie gaan voeren over uitvoeringsprojecten die uit het programma ontstaan. Tevens zal het opzetten en onderhouden van een netwerk een belangrijk deel van mijn werkzaamheden zijn.

Loopt u met een innovatief idee rond en wilt u daarover met mij en/of Albertien van gedachten wisselen? Bel ons; wij staan graag voor u klaar!

 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-649 Wed, 28 Jul 2021 11:14:51 +0200 Sleeuwijk: bouwwerkzaamheden Jan van Arkelstraat/Munnikenland https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/sleeuwijk-bouwwerkzaamheden-lommerrijk-wonen Bouwwerkzaamheden starten begin oktober Begin oktober starten de bouwwerkzaamheden voor Lommerrijk Wonen in Sleeuwijk. Dit betreft het gebied tussen de Jan van Arkelstraat en Munnikenland op de voormalige locatie van de Verschoorschool.

Er is een route ingesteld voor het bouwverkeer:

 •  heen over Larikslaan/Transvaal
 •  terug over Munnikenland/Rijksstraatweg

Dit om ervoor te zorgen dat de verkeersbewegingen over het dorp verdeeld worden. 

Bouwverkeer door Sleeuwijk

 

]]>
Werkzaamheden
news-828 Fri, 25 Jun 2021 09:39:00 +0200 Kansen en knelpunten natuurinclusieve landbouw https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/kansen-en-knelpunten-natuurinclusieve-landbouw Begin 2021 onderzochten studenten van HAS Hogeschool de kansen en knelpunten van natuurinclusieve landbouw in de gebieden ‘De Hilver’ en ‘Het land van Heusden en Altena’. Meer aandacht voor vernieuwde vormen van landbouw

Er is in Nederland steeds meer aandacht voor vernieuwde vormen van landbouw zoals die van natuurinclusieve landbouw (NIL). Dit past bij de ontwikkelingen en doelen die het Rijk heeft opgesteld in het LNV-programma, namelijk het verbinden van de landbouw en natuur. Dit doel is gekoppeld aan de opgaven rondom het klimaatakkoord van Parijs en de stikstofreduceringsdoelstellingen.

Onderzoeksproject natuurinclusieve landbouw

Om deze reden heeft het regieorgaan-SIA in samenwerking met onder andere de HAS-hogeschool (lectoraat Innovatief Ondernemen met Natuur) een onderzoekstraject opgestart om de kansen en knelpunten van een transitie naar NIL te onderzoeken in zeven pilotgebieden verdeeld over heel Nederland. Twee daarvan bevinden zich in Noord-Brabant en worden onderzocht door onderzoekers van de HAS Hogeschool, dit zijn ‘De Hilver’ en ‘Het land van Heusden en Altena’.

Kansen en knelpunten

In beide gebieden zijn ondernemers druk bezig met alternatieve vormen van landbouw en liggen er vraagstukken rondom het thema natuurinclusieve landbouw. Met deze reden heeft het lectoraat twee onderzoeksgroepen aangesteld die in de twee deelgebieden een onderzoek hebben uitgevoerd naar de kansen en knelpunten van NIL. Hierbij is ook gekeken naar de gebied specifieke vraagstukken die er lagen.

presentatie studenten

Onderzoeksresultaten

De resultaten van dit onderzoek kunnen beschouwd worden als vooronderzoek voor het grotere SIA-traject dat doorloopt tot 2024. Het onderzoeksrapport is geschreven door vijf HAS studenten met de verschillende studie achtergronden Bedrijfskunde & Agri-foodbusiness, International Food & Agri-foodbusiness, Management van de leefomgeving en Toegepaste biologie.

Lees hier de samenvatting van het rapport. 

Meer informatie via Daan Groot, HAS Hogeschool.

 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-829 Wed, 23 Jun 2021 11:52:00 +0200 Bezoek Commissaris van de Koning https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/bezoek-commissaris-van-de-koning Altena heeft veel indruk gemaakt op de Commissaris van de Koning, Ina Adema Eens in de twee á drie jaar bezoekt de Commissaris van de Koning in Provincie Noord-Brabant de gemeente Altena. Op 14 juli was haar eerste bezoek aan de nieuwe gemeente Altena. Ina Adema ging in gesprek met de gemeenteraad, bracht een bezoek aan landbouwbedrijf Straver in Almkerk en sloot haar ochtend af bij bedrijvencluster Werkendam Maritime Industrie (WMI). We wilden de Commissaris laten zien wat de Kracht van Altena is: familiebedrijven, diversiteit en ondernemerschap. Ook vertelden we haar over het programma circulair voedselsysteem.

Commissaris van de Koning

Landbouwbedrijf Straver in Almkerk

In Almkerk bezocht de Commissaris het akkerbouwbedrijf van Wim en Petra Straver, en hun zonen Ariaan, Bert en Johannes. Ze kreeg een korte rondleiding over het familiebedrijf. Ze spraken over de ontwikkelingen in de agrarische sector, en hoe Straver daarmee omgaat. Wim Straver vertelde over het omarmen van biologische teelten. Hij vertelde ook over de samenwerking met HAK. Tijdens het bezoek kon iedereen proeven van zelfgemaakte chocoladecade, gemaakt met rode bieten van HAK. Het bezoek eindigde bij Wim & Co., het verkooppunt van Straver. Daar vertelde Ariaan Straver over het belang van goed contact met de omgeving, onder andere via de eigen winkel. Na ontvangst van een pakketje met lekkers, vervolgde de Commissaris haar bezoek naar de haven van Werkendam.

Bezoek commissaris

In de media

Het bezoek van de Commissaris van de Koning is belicht in de media:

]]>
Circulair voedselsysteem
news-827 Thu, 17 Jun 2021 09:32:00 +0200 ALTENAtieve landbouw https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/altenatieve-landbouw Tweedejaars studenten Breda University of Applied Sciences ronden onderzoeksopdracht af 1 onderzoek, 9 studenten en 10 maanden

Een jaar lang, van september 2020 tot en met juni 2021, gingen negen studenten van Breda University of Applied Sciences (BUAS) aan de slag. De hoofdvraag van hun onderzoek was: “In hoeverre zijn de bestaande manieren van duurzame landbouw geschikt voor gemeente Altena en haar agrariërs en wat is ervoor nodig om boeren te stimuleren in het overstappen naar een duurzame vorm van landbouw? Hoe kan dit op logische wijze vormgegeven worden?”

Drie fasen

De onderzoeksopdracht is verdeeld in drie delen.

 1. In het eerste deel ging de aandacht uit naar het verkennen van Altena, het onderzoeksgebied en het verkennen van de verschillende vormen van duurzame landbouw.
 2. In het tweede deel van het onderzoek richten de studenten zich op manieren om boeren te stimuleren en ondersteunen bij het overstappen naar een meer duurzame vorm van landbouw.
 3. In het derde deel werkten de studenten aan drie tools, die zij geschikt vonden voor de gemeente Altena. Namelijk een informatieve website, de ‘custormer journey’ en een ‘beslistool.

Uit het eindrapport

Conclusies

De agro-food sector is in beweging. Zowel op het gebied van techniek en nieuwe vormen van landbouw, als de maatschappelijke druk om een andere weg in te slaan. De gemeente heeft de taak een overzicht te krijgen van welke ontwikkelingen er gaande zijn en welke toegepast kunnen worden binnen de gemeentelijke grenzen van Altena. Om dit te kunnen doen is het goed te bedenken waar in het proces de agrariër zich bevindt, een Customer Journey helpt hierbij. Zo kan er de goede informatie aangeboden worden en de goede vragen gesteld worden. Mochten de plannen tot transformatie concreter worden, is een handvat zoals de beslistool een handige. De moeilijkheid ligt hierin dat vragen niet altijd bij aanvang vastgesteld kunnen worden en het een dynamische tool is. Hierdoor is het in dit project ook niet gelukt de beslistool helemaal af te ronden. Inhoudelijk zijn er een aantal conclusies te trekken; de grond in Altena is vruchtbaar. Per agrariër, per geval, zal bekeken moeten worden waar de mogelijkheden liggen tot transformatie. De meeste landbouwvormen zijn toepasbaar, alleen niet altijd wenselijk door de kostbaarheid van de grond. Akkerbouw wordt doorgaans op vruchtbaardere grond gezet in tegenstelling tot veeteelt. Dit is de grootste tegenstelling die in het gebied te vinden is.

Aanbevelingen

Ondanks dat dit een uitgebreid en grondig project is geweest, ontbreken er nog een aantal aspecten. Deze aspecten liggen buiten de expertise van de ruimtelijke denkers die aan dit project hebben meegewerkt. De beslistool kan de heilige graal van landbouwtransformatie worden als naast de ruimtelijke aspecten (die overigens nog verder uitgewerkt kunnen worden door meer te kijken naar rendement en opbrengsten vanuit grondgebruik, etc.) ook gekeken wordt naar de juridische aspecten en financiële aspecten van het uitbreiden, om vormen en verbeteren van de agrarische sector in Altena. Juridische drempels kunnen de stikstofuitstoot zijn, maar ook de bestemmingsplannen. De financiële aspecten behelzen de huidige leningen, gewenste investeringen en opbrengsten die de transformatie heeft. Om dit allemaal te realiseren, moet minutieus in kaart gebracht worden welke boer waar zit, op wat voor grond, wat de huidige situatie is, de huidige wensen, de huidige financiële mogelijkheden etc. etc.

Klik hier voor het hele rapport .

 • Dit is een publieksversie. Hoofdstuk 5 en bijlagen 1 en 2 ontbreken. Deze hoofdstukken geven informatie over de geïnterviewde boeren en zijn vanwege privacy reden weggelaten.
]]>
Circulair voedselsysteem
news-596 Mon, 31 May 2021 15:32:12 +0200 Maaien bermen buitengebied, zo doen wij dat https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/maaien-bermen-buitengebied-zo-doen-wij-dat Ecologisch maaien Altena maakt werk van duurzaamheid en biodiversiteit. Daaroom beheren we de de bermen buiten de bebouwde kom ecologisch. Afhankelijk van de berm hanteren we een bepaald bermbeheer.

De plannen voor meer duurzaam bermbeheer zijn ontwikkeld samen met partijen als Altenatuur, ZLTO, Brabants Landschap, ANV en Waterschap Rivierenland.

Gefaseerd maaien

In brede bermen maaien we gefaseerd. Dat betekent dat we niet de hele vegetatie weghalen, maar stukken laten staan. Op deze manier blijven na een maaibeurt voedsel- en schuilplekken over voor kleine dieren.

Hooilandbeheer: ruimte voor meer variatie in soorten

In de meeste bermen passen we hooilandbeheer toe. Dat betekent dat we 2 keer per jaar maaien, in mei en september. Het maaisel blijft enkele dagen liggen zodat het zaad kan vallen. Daarna voeren we het af.

Gras gelijk weghalen

In een kleiner deel van de bermen voeren we het gras na het maaien, in mei en augustus, direct af. Door het maaisel af te voeren komen verschraalt de bodem. Hierdoor kunnen meer soorten vegetatie zich ontwikkelen.

Minder maaien

Een klein aantal bermen is al soortenrijk en voldoende breed. We maaien daar 1 keer, vanaf medio augustus. Het maaisel laten we enkele dagen liggen voor we het afvoeren. Voor de verkeersveiligheid maaien we in mei een strook langs de weg.

Geschikte bermen

Niet alle bermen zijn geschikt om ecologisch te beheren. We hebben onderzocht welke bermen ecologische potentie hebben. Bij bermen die weinig potentie hebben, zo’n 10%, passen we klepelbeheer toe. Dat betekent dat een maaier de vegetatie klein hakt en we de verhakselde plantenresten laten liggen om te composteren.

Monitoren

We houden de komende jaren de invloed van het anders maaien op de soortenrijkdom in de gaten.

Verkeersveiligheid

Maaien voor de verkeersveiligheid doen we 3 keer per jaar. Vanaf medio mei maaien we de zichthoeken in het buitengebied voor de eerste keer. Zo hebben weggebruikers beter zicht bij kruisingen en afslagen. Het gras wordt na het maaien direct afgevoerd.

Lokale aannemers

Het maaien in het buitengebied gebeurt door lokale aannemers: Gebr. Tolenaars en BV Koek. Voor het bermbeheer is het grondgebied van Altena verdeeld in 3 percelen. Voor 2 percelen vond een openbare aanbesteding plaats. Het derde perceel is aangemerkt als experimenteergebied.

Experimenten

In het experimenteergebied maken we bijvoorbeeld bokashi. Bokashi houdt in dat maaisel uit de bermen, vaak gemengd met slootmaaisel, op een natuurlijke wijze wordt omgezet in een bodemverbeteraar. Verwerkt in een akker draagt het bij aan een betere bodemstructuur.

Aanloopproblemen   

Omdat we werken met een nieuw systeem voor arealen, een aangepaste indeling van arealen en met nieuwe aannemers, zijn er wat aanloopproblemen. Bijvoorbeeld dat een berm anders gemaaid wordt dan de bedoeling was. Samen met onze partners in het gebied houden we het bermbeheer in de gaten en passen aan waar nodig. 

Agrariërs

Agrariërs hebben een bijzonder en beroepsmatig belang in het buitengebied. Bepaalde bloeiende kruiden kunnen problemen opleveren voor bijvoorbeeld vee of aangrenzende gewassen. Meldingen hierover kunnen worden gedaan via groen@gemeentealtena.nl. Als het nodig is kan de gemeente maatwerk toepassen door pleksgewijs extra te maaien.

]]>
Onderhoud bomen en groen
news-826 Wed, 17 Mar 2021 09:23:00 +0100 Hoe maakt Altena de cirkel rond? https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/hoe-maakt-altena-de-cirkel-rond Dubbelinterview Albertien Perdok en Arnold Groeneveld Albertien Perdok, programmamanager circulair voedselsysteem van de gemeente Altena, gaat op de koffie bij pluimveehouder en akkerbouwer Arnold Groeneveld uit Almkerk. Een gesprek over een doolhof aan regels, doorzettingsvermogen en de toekomst van kringlooplandbouw.

Het dubbelinterview verscheen in Bedrijvig Altena, nr. 29, maart 2021.

Interview en foto’s door Marijke Verhoef, Kontakt Mediapartners

Lees het artikel "Hoe maakt Altena de cirkel rond?" 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-512 Wed, 24 Feb 2021 12:29:00 +0100 Onderzoek: Kansen voor verwaarden van kringloopstromen https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/onderzoek-kansen-voor-verwaarden-van-kringloopstromen Stichting Altena Kennispoort startte het project ‘Kansen voor verwaarding van kringlooplandbow in Altena. De gemeente ondersteunt Stichting Altena Kennispoort met het project ‘Kansen voor verwaarding van kringlooplandbouw in Altena’. 

De gemeente Altena streeft een circulair voedselsysteem na. Belangrijk is om zo weinig mogelijk afval te produceren en nieuwe grondstoffen te gebruiken. Het idee van een circulair voedselsysteem is om zo goed mogelijk alle energie- en materiaalstromen te benutten. Wat voor de één afval is, kan voor een ander een waardevolle grondstof zijn. Dit heet met een mooi woord: ‘verwaarden van reststromen'. 

Stichting Altena Kennispoort startte het project ‘Kansen voor verwaarding van kringlooplandbow in Altena'. Met dit project wil Kennispoort het kringloopgat in de landbouw van de regio Altena in kaart brengen. Het kringloopgat is het verschil tussen waar de regio nu staat en waar de regio zou staan als de kringlopen in het gebied gesloten zouden zijn. Het gaat hierbij om kringlopen van voer en mest.

Uit het onderzoek blijkt dat het sluiten van de kringloop voor voer en mest mogelijk is voor regio Altena. De kringloop voor voer en mest is nog niet gesloten op gemeentelijk niveau. Er is meer plaatsingsruimte voor dierlijke mest dan dat er mest geproduceerd wordt. Er wordt dan ook mest aangevoerd van buiten de gemeente. Desondanks wordt ook mest afgevoerd, met name pluimveemest. De productie van ruwvoer in de gemeente is ruim voldoende om te voorzien in de ruwvoerbehoefte van de dieren. Er vindt zodoende vrij weinig aanvoer van buiten de gemeente plaats, maar wel wat afvoer. Daar staat tegenover dat krachtvoer op grote schaal wordt aangevoerd van buiten de gemeente, omdat er lokaal nauwelijks krachtvoer wordt geproduceerd. Met deze inzichten kunnen we in onze gemeente verder aan de slag

Het hele onderzoek is beschikbaar via de website van Stichting Altena Kennispoort

]]>
Circulair voedselsysteem
news-510 Thu, 11 Feb 2021 12:19:00 +0100 Carbon Farming bijeenkomst https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/carbon-farming-informatiebijeenkomst 26 april informatiebijeenkomst over carbon farming, samen met ZLTO Gemeente Altena organiseert op 26 april samen met ZLTO een informatiebijeenkomst over carbon farming. Tijdens deze bijeenkomst krijgt u informatie over hoe carbon farming bedrijven en boeren kan helpen met het verduurzamen van de bedrijfsvoering. 

Bij carbon farming werken boeren en bedrijven samen in een ‘carbon samenwerking’. Bedrijven compenseren hun CO2-uitstoot via boerenbedrijven in de omgeving. De boer gebruikt de CO2-compensastie om het koolstofgehalte in de bodem te verhogen. Dat doet hij/zij door bepaalde bodemtechnieken toe te passen. Binnen de carbon-samenwerking betaalt het bedrijf de boer voor zijn of haar inspanningen. Dit heeft een aantal voordelen:

 1. Een gezonde bodem met een hoog organisch stofgehalte, en dat is goed voor bodemleven en waterhuishouding.
 2. Koolstof wordt opgeslagen in de bodem, die anders terecht komt in de atmosfeer
 3. Bedrijven kunnen verduurzamen door hun CO2-uitstoot compenseren door koolstof op te slaan bij een boer in de regio.

Dit filmpje geeft meer informatie.

Tijdens de informatiebijeenkomst kunnen er matches ontstaan tussen boeren en bedrijven en daarmee interessante kansen voor verduurzamen.

Datum en tijd: 26 april van 14.00-16.00 uur

Locatie: afhankelijk van de dan geldende maatregelen

Meer weten? Kijk dan op deze website of neem contact op met Luuk van Wezel (ZLTO).

Inschrijven kan door een mail te sturen naar Albertien Perdok (gemeente Altena). 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-509 Thu, 11 Feb 2021 12:14:00 +0100 Workshop Symbiosis4Growth https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/workshop-symbiosis4growth-1 Workshop ‘Symbiosis4Growth’ op 31 maart van 9.30 tot 11.30 uur. Beschikt u over reststromen die u op dit moment geld kosten, maar in potentie meer waarde in zich hebben? Of heeft u juist behoefte aan grondstoffen die potentieel uit reststromen van andere bedrijven kunnen worden geproduceerd? Op 31 maart van 9.30 tot 11.30 organiseren we met REWIN West-Brabant de workshop ‘Symbiosis4Growth’. Hierin helpen we bedrijven met het verwaarden van reststromen. Na de workshop biedt REWIN mogelijkheden voor aanvullende (gratis) ondersteuning.

Tijdens deze kosteloze bijeenkomst kunnen bedrijven in Altena elkaar reststromen aanbieden, dit kan biomassa zijn, restwarmte, proceswater, hoog- of laagwaardige reststromen,  maar ook personeel of apparatuur. Er gingen al veel ondernemers u voor, die met succes zijn gekoppeld aan andere bedrijven om samen meer waarde te creëren uit reststromen. In dit filmpje krijgt u een indruk van de werksessie, die ditmaal online plaatsvindt. Een overzicht van succesvolle matches uit eerdere werksessies vindt u hier.

Circa 15-30 bedrijven gaan tijdens de bijeenkomst actief op zoek naar concrete mogelijkheden. Deze kunnen leiden tot kostenbesparing, innovatie en een positieve bijdrage aan het milieu. Veel ondernemers in Brabant en Zeeland hebben al met succes gebruik gemaakt van deze aanpak.

Datum en tijd: 31 maart van 9.30 tot 11.30 uur

Locatie: online

Meer weten? Kijk dan op deze website. Of schrijf u hier in!

]]>
Circulair voedselsysteem
news-514 Thu, 04 Feb 2021 12:35:00 +0100 Altena draagt bij aan regionale aanpak circulaire economie https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/altena-draagt-bij-aan-regionale-aanpak-circulaire-economie Samenwerking binnen de Regio West-Brabant De Regio West-Brabant (RWB) is een collegesamenwerking van de 16 gemeenten in West-Brabant. Deze 16 gemeenten werken samen om onze regio economisch te versterken op het gebied van economie, arbeidsmarkt, mobiliteit en ruimte. 

Een duurzame economie is één van de prioriteiten binnen de RWB. Om die te bereiken zijn er in de gehele regio West-Brabant acties nodig om te vergroenen, verduurzamen of te verbeteren. De RWB zet in op de volgende doelen:  

 • West-Brabant topregio in circulariteit  
 • Omschakeling naar biobased economie  
 • Meer investeringen in circulaire economie  
 • Industriële symbiose en nauwere samenwerking om industrie te 'vergroenen'  
 • Gemeenten als launching customer voor circulaire producten 

De RWB werkt haar duurzame ambitie uit in een regionale aanpak. Wethouder Matthijs van Oosten is bestuurlijk trekker circulaire economie bij de RWB. Aanvullend draagt programmamanager Albertien Perdok bij aan het ontwikkelen van de regionale aanpak circulaire economie via een ambtelijke werkgroep.  

In dit interview vertelt wethouder Van Oosten meer over de regionale doelstellingen van de RWB. 

Vragen over onze bijdrage aan de regionale aanpak circulaire economie? Stel ze aan Albertien Perdok

 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-481 Wed, 03 Feb 2021 15:17:37 +0100 Nieuwsbrief voor Ondernemers https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/nieuwsbrief-voor-ondernemers Met in deze nieuwsbrief veel informatie over regelingen die nu gelden of binnenkort van kracht worden. Ook is er nieuws over het Programma Circulair Voedselsysteem en de Ondernemerspeiling. Lees hem hieronder

null

 

 

]]>
Ondernemers
news-511 Fri, 04 Dec 2020 10:23:00 +0100 Experimenteerruimte voor de korte keten https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/experimenteerruimte-voor-de-korte-keten Belangstelling korte keten groeit In het hele land zien we de belangstelling voor de ‘korte keten’ groeien. Het heeft door de coronacrisis zelfs een flinke boost gekregen. In een korte keten is de afstand tussen producenten en consumenten van voedsel zo klein mogelijk. Het gaat om de letterlijke afstand in kilometers, maar ook om het verminderen van het aantal tussenpartijen tussen boer en bord. 

Korte keten in Altena

Ook in Altena is hier veel aandacht voor. De gemeente wil de korte keten in Altena graag een impuls geven. Daarom hebben we een subsidie verstrekt aan het initiatief ‘Uit Jouw Streek’. Met het eerste deel van de subsidie is een bijdrage geleverd aan het ontwikkelen van een gemeente-breed bestel- en logistiek platform. Ook is er een haalbaarheidsstudie uitgevoerd. 

Haalbaarheidsstudie Uit Jouw Streek

Eén van de uitkomsten van deze studie is dat een korte keten alleen duurzaam geborgd en gedragen kan worden als we samen de krachten bundelen. De komende tijd gaan we daarom met meerdere partijen in gesprek om gezamenlijk te bepalen wat de beste vervolgstap is. 

Lees hier de samenvatting van de studie .

Op het Ondernemershuis.nl verscheen een interview over Uit Jouw Streek en de korte keten in Altena. Lees het volledige interview hier.

Vragen? Neem contact op met Albertien Perdok.  

]]>
Circulair voedselsysteem
news-517 Tue, 03 Nov 2020 13:10:00 +0100 Nieuwe naam voor het programma https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/nieuwe-naam-voor-het-programma Albertien Perdok blikt terug op haar eerste halfjaar bij de gemeente. In mei begon Albertien Perdok, programmamanager circulaire landbouw en agrofood, vol enthousiasme aan haar mooie uitdaging bij de gemeente Altena. Haar belangrijkste opdracht is om een programma te ontwikkelen op het gebied van voedsel, landbouw en agrofood.  

Ze blikt vandaag kort terug op het eerste half jaar bij de gemeente.  

 “Als onbekende in de gemeente Altena lag mijn focus eerst op kennismaken met de mensen en het gebied, en mijn netwerk in de regio opbouwen. Ik heb sinds mei minimaal één kennismakingsgesprek per week gehad, de teller staat nu op 46. Aanvullend ben ik gestart met het ophalen van informatie voor het ontwikkelen van het programma.  

Door alle input uit die 46 gesprekken hebben we besloten om de naam van het programma verbreden. Vanaf nu is het dus het programma circulair voedselsysteem, en niet meer landbouw en agrofood. Deze nieuwe naam past beter bij het bereik en de doelen van het programma, en de initiatieven waar verschillende mensen, bedrijven en organisaties in Altena mee bezig zijn. De focus ligt namelijk niet alleen op landbouw en agrofood, maar op de hele keten: van boer tot bord.  

Wat mij betreft is Altena koploper en een experimenteergebied bij uitstek voor het realiseren van een circulair voedselsysteem. Dat komt door de vitale, grote landelijke omgeving en de ondernemersmentaliteit van de inwoners, bedrijven, organisaties, onderwijsinstellingen en politieke bestuurders. Samen vormen zij een bruisend netwerk van doeners en denkers, die zichtbaar en effectief samenwerkt aan succesvolle initiatieven en experimenten.” 

Meer weten over het programma? Stuur een mail naar Albertien Perdok

kennismaking AltenatuurKennismaking Adriaan StraverKennismaking Bas de PeuterKennismaking campuskennismaking DABKennismaking Joost SnoekKennismaking Meeuwis MillenaarKennismaking Minette StraverKennismaking Willem Groenenberg

]]>
Circulair voedselsysteem
news-513 Thu, 15 Oct 2020 12:31:00 +0200 Studenten adopteren de landbouw in Altena https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/studenten-adopteren-de-landbouw-in-altena Breda University of Applied Sciences (BUAS) en de gemeente Altena werken op een unieke manier samen.  Breda University of Applied Sciences (BUAS) en de gemeente Altena werken op een unieke manier samen. Tussen de BUAS en de gemeente is een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor een learning community van studenten. De studenten volgen de opleiding Built Environment. Dat is een opleiding gericht op het inrichten van gebouwde omgeving. 

Tijdens het studiejaar 2020-2021 gaan tientallen studenten in de gemeente Altena aan het werk. De focus ligt dit jaar op drie thema's: klimaatadaptatie, duurzame energieopwekking en landbouw. Voor het thema landbouw vragen we de studenten om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor het verduurzamen van de landbouw in Altena. De programmamanager circulair voedselsysteem begeleidt de studenten.  

Er bestaan heel veel verschillende vormen van duurzame landbouw. Om er maar een aantal te noemen: biologisch (zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen), natuur-inclusief (waarbij natuur en landbouw elkaar versterken), ‘carbon farming’ (dat heeft te maken met het opslaan van koolstof in landbouwbodems), kringlooplandbouw (waarbij bodem-plant-dier-mest kringlopen worden gesloten), duurzaam intensief (het gebruik van mest en bestrijdingsmiddelen verminderen) en er is ook nog verticale landbouw (waarbij verschillende teeltlagen op elkaar gestapeld worden).  

De studenten gaan een aantal van deze vormen onderzoeken. Wat is succesvol en waar gaat het ook wel mis? Daarna bekijken ze welke vormen interessant kunnen zijn voor Altena. Ze houden hierbij rekening met ruimtelijke, economische, maatschappelijke en persoonlijke aspecten en gevolgen voor de omgeving en voor de bedrijven.  

De resultaten van dit onderzoek gebruiken we om de eigen medewerkers, onze samenwerkingspartners en onze inwoners te inspireren en informeren.   

Meer weten over de samenwerking met de BUAS kan via deze link.   

Voor vragen over de BUAS learning community ‘duurzame landbouw’ kunt u terecht bij Albertien Perdok.  

]]>
Circulair voedselsysteem
news-515 Mon, 05 Oct 2020 13:04:00 +0200 Altena draagt bij aan Agenda Platteland van de P10 https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/altena-draagt-bij-aan-agenda-platteland-van-de-p10 De P10 is het netwerk van grote plattelandsgemeenten De P10 is het netwerk van grote plattelandsgemeenten. De 29 grootste plattelandsgemeenten van Nederland hebben veel dezelfde ambities en uitdagingen waarvoor zij zich dagelijks inzetten. In P10-verband worden die onder de aandacht gebracht van de landelijke en Europese politiek. De P10 is samen met andere organisaties zoals LTO, Vereniging Kleine Kernen, Netwerk Platteland, één van de organisaties die de plattelandsthema’s onder de aandacht brengt van diverse partijen.   

Momenteel werkt de P10 aan een Agenda Platteland. In deze agenda maakt de P10 concreet wat het wil en kan realiseren voor Nederland en hoeveel investeringen dat vraagt. De P10-visie is dat er sterke regio’s nodig zijn met een vitaal platteland waarvoor structureel middelen moeten worden vrijgemaakt. Wethouder Matthijs van Oosten en programmamanager Albertien Perdok zijn beide actief binnen de P10.  

Meer weten over de P10? Kijk dan op deze website.  

Vragen over onze bijdrage aan P10? Stel ze aan Albertien Perdok

]]>
Circulair voedselsysteem
news-516 Fri, 03 Jul 2020 13:07:00 +0200 Kennismaken met Albertien Perdok - programmamanager circulaire landbouw en agrofood https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/kennismaken-met-albertien-perdok-programmamanager-circulaire-landbouw-en-agrofood Programmamanager circulaire landbouw en agrofood “De circulaire landbouw moet het verhaal van Altena worden. Programmamanager Albertien Perdok (37) ziet een duurzame samenleving niet alleen als haar persoonlijke missie, maar wil bovenal van de gemeente Altena een lichtend voorbeeld van de circulaire landbouw en agrofoodsector maken. Op 6 mei startte ze met haar nieuwe baan bij de gemeente Altena en de komende maanden gaat ze op bezoek bij de pioniers in Altena, maar ook bij betrokkenen vanuit de reguliere landbouw en natuurorganisaties.” 

Dit is de inleiding van een interview met Albertien Perdok. Vandaag verschenen op de website van Vrouw & Altena. Hannie Visser-Kieboom ‘ging bij Albertien op bezoek’ en interviewde haar over haar opdracht bij de gemeente en haar rol als programmamanager circulaire landbouw en agrofood. 

Lees het volledige interview hier.  

]]>
Circulair voedselsysteem