Gemeente Altena: Nieuwsberichten Het laatste nieuws van de gemeente Altena nl Gemeente Altena Mon, 19 Apr 2021 15:44:08 +0200 Mon, 19 Apr 2021 15:44:08 +0200 news-553 Mon, 19 Apr 2021 14:17:14 +0200 Sluiting tijdens Feestdagen https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/sluiting-tijdens-feestdagen Koningsdag en Bevrijdingsdag Het gemeentehuis en de milieustations in Giessen en Werkendam zijn gesloten op dinsdag 27 april (Koningsdag) en woensdag 5 mei (Bevrijdingsdag).

 

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht
news-552 Thu, 15 Apr 2021 15:34:54 +0200 Veen: herstraten Witboomstraat https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/veen-herstraten-witboomstraat Woensdag 28 april starten we met het herstraten Planning en bereikbaarheid

Tijdens de werkzaamheden is de Witboomstraat afgesloten voor doorgaand verkeer. Er wordt een omleiding ingesteld. Deze wordt met borden aangegeven. De werkzaamheden duren tot 1 juni.

Bel of mail als u vragen heeft

Frenk Hoeke helpt u graag. U bereikt hem via f.hoeke@gemeentealtena.nl of  0183 – 51 67 33.

]]>
Werkzaamheden
news-551 Wed, 14 Apr 2021 08:59:29 +0200 Collectieve inkoopactie isolatie https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/collectieve-inkoopactie-isolatie Bent u huiseigenaar en wilt u uw huis isoleren? Doe dan mee met de collectieve inkoopactie isolatiemaatregelen van AltenaWoontSlim. Voordelen

De slimste manier om energie te besparen is een goede isolatie van uw woning. Want energie die u niet verbruikt, hoeft ook niet te worden opgewekt. Een goede spouw-, vloer- of dakisolatie levert direct een forse besparing op uw energierekening. Zo levert spouwisolatie voor een gemiddelde hoekwoning al snel een besparing op van € 650 per jaar.

Doe mee aan de inkoopactie en profiteer van de voordelen:

 • Als u meer dan 1 besparingsmaatregel uitvoert wordt het nog aantrekkelijker. U krijgt dan een subsidie van de overheid die kan oplopen tot 20% van uw investering.
 • De inkoopactie loopt via AltenaWoontSlim. Het energieloket AltenaWoontSlim is een onafhankelijke partij die werkt met betrouwbare leveranciers uit de regio.
 • De prijs van de maatregelen daalt omdat wij in 1 keer veel inkopen.
 • We stellen hoge kwaliteitseisen aan de producten, installatie en service van de leveranciers.
 • U bent verzekerd van goede garantievoorwaarden.

Online informatiebijeenkomst 21 april

U kunt meer te weten komen via een online informatiebijeenkomst op woensdag 21 april. Meld u dan aan via www.altenawoontslim.nl/isolatie. Het webinar is van 19.30 tot 21.00 uur.

Medewerkers van de gemeente, AltenaWoontSlim en de installateur vertellen meer over de actie en beantwoorden uw vragen.

Informatie en aanmelden

 • U kunt zich tot en met 31 mei voor deze actie aanmelden.
 • Wilt u meer informatie, stel uw vraag dan via info@altenawoontslim.nl
 • Heeft u interesse? Meld u aan op www.altenawoontslim.nl/isolatie en vul uw gegevens in.
 • De leverancier neemt contact met u op voor een afspraak.
 • Daar ontvangt u een persoonlijke offerte. Pas nadat u deze offerte heeft ontvangen, beslist u of u gebruik wilt maken van het aanbod.
 • Na uw akkoord komt de leverancier uw huis isoleren.
]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht
news-550 Tue, 13 Apr 2021 15:11:17 +0200 Leerlingenvervoer aanvragen https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/leerlingenvervoer-aanvragen U kunt leerlingenvervoer voor 1 juni 2021 aanvragen. Ieder kind heeft recht op onderwijs. Ouders of verzorgers moeten er zelf voor zorgen dat hun kind iedere dag op school komt. Meestal is dat geen probleem; de school ligt op loop- of fietsafstand van de woning of is zelfstandig met het openbaar vervoer te bereiken. Voor sommige kinderen is de situatie anders, bijvoorbeeld doordat ze een beperking hebben of aangewezen zijn op een speciale school die een eind uit de buurt ligt.

Als deze kinderen in de gemeente Altena wonen, kunnen ze misschien in aanmerking komen voor de regeling bekostiging leerlingenvervoer van de gemeente Altena. Om voor leerlingenvervoer in aanmerking te komen, moeten ouders of verzorgers zelf een aanvraag indienen. U kunt alleen leerlingenvervoer aanvragen bij de gemeente waar het kind woont of verblijft.

Hoe vraagt u leerlingenvervoer aan?

Vraag leerlingenvervoer online aan vóór 1 juni 2021. U logt hiervoor in met uw DigiD code. Gemeente Altena beoordeelt uw aanvraag en geeft het resultaat door aan De Have. Van hen ontvangt u het uiteindelijke besluit.

 

 

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht
news-549 Tue, 13 Apr 2021 13:36:58 +0200 Van de gemeenteraad https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/van-de-gemeenteraad-60 20 april: Raadsvergadering Op 20 april is de derde raadsvergadering van dit jaar. Burgemeester Egbert Lichtenberg opent de -online- vergadering om 19.30 uur. Op de agenda onder andere (onder voorbehoud): bestemmingsplannen Rijkstraatweg 43 (Sleeuwijk) en De Roef (Sleeuwijk). Laatstgenoemde gaat over de wijziging van het bestemmingsplan vanwege de komst van de atletiekbaan en verplaatsing van de paardensportvereniging. Ook op de agenda het bestemmingsplan Buitengebied Woudrichem en het rapport van de rekenkamercommissie over het bestuursakkoord. De raadsleden gaan in debat over de Sociale Altenacode. Met deze code of maatschappelijke agenda wil de raad meer samenhang aanbrengen tussen (jeugd)zorg, sport, gezondheid, vrijwilligerswerk, cultuur en jongerenbeleid. Kijk voor meer informatie op de actuele agenda.

Volgen via de live verbinding

U kunt de raadsvergadering volgen via de live stream. Later terugkijken kan ook.

Meer informatie en contact

Wilt u meer informatie over de gemeenteraad, heeft u vragen over de vergaderingen, wilt u inspreken of  gebruik maken van de inloop? Neem dan contact op met de raadsgriffie:

•             telefonisch via 0183 – 51 61 00

•             via mail: griffie@gemeentealtena.nl

•             via whatsapp:  06 – 22 15 60 88.

Meer informatie over de gemeenteraad vindt u ook op www.gemeentealtena.nl/gemeenteraad en over de raadsvergaderingen op altena.raadsinformatie.nl

]]>
Nieuwsoverzicht Gemeenteraad
news-548 Tue, 13 Apr 2021 12:32:00 +0200 Vergadering Sportraad Altena https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/vergadering-sportraad-altena Donderdag 22 april vergadert de Sportraad van de gemeente Altena. Op de agenda staat onder andere:

 • Verslag van de vorige vergadering van 25 maart 2021, met actiepunten;
 • Concept begroting 2021 van de Sportraad;
 • Stand van zaken planning en personele bezetting;
 • Verslag van de werkgroepen:
  • Sportprijs;
  • Gezonde leefstijl;
  • Opvolging voorzitter;
  • Monitoring Sport Akkoord;
  • Campagne gemeenteraadsverkiezingen 2022

Vanwege Coronamaatregelen is deze vergadering niet openbaar.

Agenda en verslag vorige vergadering inzien?

U kunt de agenda en het verslag opvragen bij Hella de Ridder, h.deridder@gemeentealtena.nl.

Wat doet de Sportraad Altena?

De Sportraad Altena adviseert de gemeente over haar sportbeleid. Sporten en bewegen is gezond. Veel mensen beleven er plezier aan en ontmoeten er anderen. De Sportraad denkt mee met de gemeente over het beweegaanbod en of iedereen mee kan doen.

Meer informatie over de Sportraad?

Neem dan contact op met Gerty Vonk via 0183 – 51 66 08 of g.vonk@gemeentealtena.nl

]]>
Nieuwsoverzicht
news-547 Tue, 13 Apr 2021 12:26:19 +0200 Vergadering Brede Adviesraad Sociaal Domein Altena https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/vergadering-brede-adviesraad-sociaal-domein-altena-4 Dinsdag 20 april om 19.30 uur vergadert de Brede Adviesraad Sociaal Domein Altena. Op de agenda staat onder andere:

 • Verslag en actielijst overleg van 9 maart 2021;
 • Mededelingen en ingekomen stukken;
 • Stand van zaken uitgebrachte adviezen;
 • Adviesaanvraag Uitvoeringskader Oog voor Elkaar;
 • Mantelzorgwaardering;
 • Regionaal beleidskader nieuwe Wet Inburgering;
 • Terugkoppeling vanuit de werkgroepen.

U kunt het verslag van de vorige vergadering opvragen bij Hella de Ridder, h.deridder@gemeentealtena.nl.  Ook als u deze online vergadering als toehoorder wilt bijwonen, kunt u dit aan haar doorgeven. U ontvangt dan een link naar MS Teams.

Meer informatie over de Brede Adviesraad Sociaal Domein Altena?

Neem dan contact op met Dick van Herwijnen via 0183 – 51 66 09 of  d.vanherwijnen@gemeentealtena.nl.

]]>
Nieuwsoverzicht
news-546 Tue, 13 Apr 2021 09:46:35 +0200 Zorgprofessionals gezocht die meters willen maken! https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/zorgprofessionals-gezocht-die-meters-willen-maken In de week van 17 mei start de Nationale Diabetes Challenge (NDC). Voor de wekelijkse begeleiding zoeken we zorgprofessionals. In de week van 17 mei start in de gemeente Altena de Nationale Diabetes Challenge (NDC). Dit is een laagdrempelige wandelinterventie. Wekelijks lopen deelnemers onder begeleiding van een professional een wandelroute. Naast het wekelijkse wandelmoment, kunnen deelnemers op deze manier makkelijk in gesprek met een professional.

Om een wekelijkse begeleiding mogelijk te maken, zijn wij op zoek naar professionals. Deze professionals sluiten ongeveer eenmaal per maand aan bij een wandelmoment. Er zijn verschillende startpunten. Het is dus mogelijk om op verschillende routes mee te wandelen met de deelnemers.

Welke professionals zoeken wij?

Huisartsen, fysiotherapeuten, wandeltrainers, sportinstructeurs, praktijkondersteuners, diëtisten, leefstijlcoaches en/of andere zorg- of beweegkundigen die onze deelnemers net een stapje verder willen helpen.

NDC Altena bestaat momenteel uit Fysiotherapie Woudrichem, Hank/Dussen en Andel, gezondheidscentrum Werkendam, BES diëtisten en vanuit de gemeente Altena sluiten een buurtsportcoach en beleidsmedewerker Volksgezondheid aan. Zij hebben zich aangesloten bij de landelijke NDC die door de Bas van de Goor Foundation is opgezet. Een samenwerking met enthousiaste collega’s en partners in de kernen uit het zorg-, sport- en sociaal domein bepaalt voor een groot deel het succes van deze interventie.

Heeft u interesse of wilt u meer informatie?

Mail dan naar marielle@bvdgf.org  of g.vandijk@gemeentealtena.nl.

 

]]>
Nieuwsoverzicht
news-545 Mon, 12 Apr 2021 14:03:07 +0200 Natuurlijk bestrijden van honingdauw bij bomen https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/natuurlijk-bestrijden-van-honingdauw-bij-bomen Bestrijding gebeurt in Hank, Woudrichem en Werkendam Luizen in bomen zorgen voor overlast door honingdauw. Dit is een kleverige vloeistof die op auto’s en straatwerk terechtkomt. Door de groeiplaats van de bomen te injecteren met natuurlijke voedingsstoffen verbeteren we de weerstand. Wat ervoor zorgt dat de bomen gezonder worden en de luizen voor 80% verminderen.

Vanaf 12 april start TFI Vitaler Groen (www.tfi.nl) met het injecteren van diverse groeiplaatsen in de Riethaakstraat in Hank, de Hoogstraat in Woudrichem en de Laan van Welgelegen in Werkendam.

Begin mei worden de werkzaamheden afgerond.

]]>
Werkzaamheden
news-544 Wed, 07 Apr 2021 08:55:06 +0200 Geldzorgen? Vraag advies! https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/geldzorgen-vraag-advies We willen inwoners met financiële problemen zo goed mogelijk ondersteunen Bereiken we wel voldoende inwoners die geldzorgen hebben? Weten ze dat er hulp is om uit deze zorgen te komen? Ook waar ze terecht kunnen voor meer informatie? Als wethouder zet ik mij ook hiervoor in. Een jaar geleden hebben verschillende organisaties en ik het Armoedepact Altena ondertekend. Samen met hen zoals het algemeen maatschappelijk werk, Bibliotheek Altena, Stichting Leergeld (van het Kindpakket.nl) en vertegenwoordigers van kerken wil ik armoede in Altena bestrijden. Dat doen we door met elkaar in gesprek te blijven en samen te werken om de inwoners met financiële problemen zo goed mogelijk te ondersteunen. 

Paula Jorritsma
Wethouder Cultuur, Zorg, Werk & Welzijn

Geldzorgen? Vraag advies!

Bel de gratis landelijke anonieme adviestelefoonlijn

Niet uitkomen met uw geld is niet leuk. Het maakt u misschien moedeloos of zelfs ook kwaad. Praten met mensen dicht om u heen, kan helpen maar misschien wilt u die niet lastig vallen. Dan kunt u anoniem bellen naar 0800 - 81 15, de gratis adviestelefoonlijn voor geldzorgen.

Door een test te doen op www.nederlandseschuldhulproute.nl/kanalen/online-test-geldfit-nl/ weet u hoe u er financieel voor staat.

U kunt contact opnemen met het maatschappelijk werk in Altena

1. Farent:

 • Maatschappelijk werkers Maaike van Gullik of Hanneke Schilt van Farent zijn bereikbaar via 088 – 02 37 500.
 • Na lockdown corona: inloopspreekuur elke vrijdag, 9 - 10 uur  in het gebouw van Maaswaarden, Azaleastraat 26 L in Wijk en Aalburg.

Zie voor meer informatie: www.farent.nl

2.  Trema:

 • Maatschappelijk werkers van Trema zijn bereikbaar via o183 – 40 84 44.
 • Na lockdown corona: inloopspreekuur elke maandag en donderdag, 9 - 11.30 uur, Singel 16-d in Nieuwendijk.

Zie voor meer informatie: www.trema.org

Ook kun je terecht bij de gemeente Altena, OnS Altena

Informatie over schuldhulpverlening en steunpakketten, zoals het Kindpakket

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht
news-539 Tue, 30 Mar 2021 12:30:10 +0200 Biologisch bestrijden iepenziekte https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/biologisch-bestrijden-iepenziekte Om de iepen te beschermen tegen de iepenziekte, injecteren we dit voorjaar 110 bomen met een vaccin. Als een boom de iepenziekte heeft, verdroogt hij. De schimmel die de ziekte veroorzaakt, verspreidt zich in de houtvaten. De boom sluit de houtvaten dan af om verdere verspreiding te voorkomen. Hierdoor verdroogt de boom. Het vaccin beschermt de iepen tegen de ziekte.

Het vaccin bevat schimmelsporen die met een pistool in het hout van de boom worden gebracht.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het injecteren van de iepen of over werkzaamheden van onze boomverzorgers? Neem dan contact op met de gebiedsbeheerders via gebiedsbeheerders@gemeentealtena.nl of 0183 – 51 61 00.

]]>
Werkzaamheden
news-538 Tue, 30 Mar 2021 11:18:59 +0200 Giessen: herstraten Burgstraat https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/giessen-herstraten-burgstraat Tussen de Parallelweg en de Maasdijk Maandag 29 maart zijn we gestart met het herstraten van de Burgstraat in Giessen. Het gaat om het gedeelte van de Burgstraat tussen de Parallelweg en de Maasdijk.

Planning en bereikbaarheid

De werkzaamheden worden in fases uitgevoerd en duren ongeveer 12 weken. We starten met het gedeelte tussen de Parallelweg en Den Heuvel. Er wordt een tijdelijke omleiding ingesteld.

Bel of mail als u vragen heeft

Henk Valkis helpt u graag. U bereikt hem via h.valkis@gemeentealtena.nl of 06 - 51 56 32 41.

De uitvoerder van de aannemer is Ronald van de Stelt bereikbaar via 06 - 24 27 48 63.

 

 

]]>
Werkzaamheden
news-526 Tue, 16 Mar 2021 11:40:56 +0100 Vermelding in digitale gemeentegids https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/vermelding-in-digitale-gemeentegids Akse Media mailt bedrijven, organisaties en verenigingen over de vermelding in de digitale gemeentegids. In 2021 verschijnt er geen papieren gemeentegids. De gemeentegids is alleen nog digitaal te vinden op onze website. Ook de gegevens in de digitale gemeentegids willen we graag zo actueel mogelijk houden. Deze week start Akse Media daarom met het controleren van de adressen voor de digitale gemeentegids.

Vermelding

Bedrijven, verenigingen en instanties die al in de digitale gemeentegids van Altena staan, worden benaderd door Akse Media via email. In de mail staat een persoonlijke code waarmee u eventuele wijzigingen kunt doorgeven.

Nieuwe vermeldingen

Verenigingen of instanties die nog niet in de digitale gemeentegids vermeld staan maar dat wel graag willen, moeten zich zelf aanmelden. Dat kan als volgt: 

 • per e-mail: redactie@aksemedia.nl (o.v.v. Digitale Gemeentegids Altena)
 • telefonisch: 0223 - 67 30 10 (redactie Akse Media)
 • schriftelijk: Akse Media (t.a.v. Digitale Gemeentegids Altena) Postbus 6033, 1780 KA Den Helder.

Wijzigingen en/of aanmeldingen graag doorgeven voor 23 april 2021.

]]>
Nieuwsoverzicht
news-512 Wed, 24 Feb 2021 12:29:00 +0100 Onderzoek: Kansen voor verwaarden van kringloopstromen https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/onderzoek-kansen-voor-verwaarden-van-kringloopstromen Stichting Altena Kennispoort startte het project ‘Kansen voor verwaarding van kringlooplandbow in Altena. De gemeente ondersteunt Stichting Altena Kennispoort met het project ‘Kansen voor verwaarding van kringlooplandbouw in Altena’. 

De gemeente Altena streeft een circulair voedselsysteem na. Belangrijk is om zo weinig mogelijk afval te produceren en nieuwe grondstoffen te gebruiken. Het idee van een circulair voedselsysteem is om zo goed mogelijk alle energie- en materiaalstromen te benutten. Wat voor de één afval is, kan voor een ander een waardevolle grondstof zijn. Dit heet met een mooi woord: ‘verwaarden van reststromen'. 

Stichting Altena Kennispoort startte het project ‘Kansen voor verwaarding van kringlooplandbow in Altena'. Met dit project wil Kennispoort het kringloopgat in de landbouw van de regio Altena in kaart brengen. Het kringloopgat is het verschil tussen waar de regio nu staat en waar de regio zou staan als de kringlopen in het gebied gesloten zouden zijn. Het gaat hierbij om kringlopen van voer en mest.

Uit het onderzoek blijkt dat het sluiten van de kringloop voor voer en mest mogelijk is voor regio Altena. De kringloop voor voer en mest is nog niet gesloten op gemeentelijk niveau. Er is meer plaatsingsruimte voor dierlijke mest dan dat er mest geproduceerd wordt. Er wordt dan ook mest aangevoerd van buiten de gemeente. Desondanks wordt ook mest afgevoerd, met name pluimveemest. De productie van ruwvoer in de gemeente is ruim voldoende om te voorzien in de ruwvoerbehoefte van de dieren. Er vindt zodoende vrij weinig aanvoer van buiten de gemeente plaats, maar wel wat afvoer. Daar staat tegenover dat krachtvoer op grote schaal wordt aangevoerd van buiten de gemeente, omdat er lokaal nauwelijks krachtvoer wordt geproduceerd. Met deze inzichten kunnen we in onze gemeente verder aan de slag

Het hele onderzoek is beschikbaar via de website van Stichting Altena Kennispoort

]]>
Circulair voedselsysteem
news-502 Tue, 23 Feb 2021 15:57:48 +0100 Beplanting vervangen https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/vervangen-beplanting Vanaf maart gaan we de groenvakken weer inplanten Ieder jaar vervangen we verouderd groen in gemeentelijke plantvakken. Bij de keuze welke beplanting aan te pakken kijken we waar dat het hardst nodig is. We wegen mee of er binnenkort andere werkzaamheden zijn in de straat. Ook kan een buurtinitiatief aanleiding zijn om in een straat het groen aan te passen.

Februari rooien

We zijn gestart met het rooien van oude planten. Waar dat nodig is verbeteren we ook de grond. Grondverbetering zorgt ervoor dat er voldoende lucht, water en voedingsstoffen in de bodem komen, zodat bomen en planten goed kunnen groeien.

Voorjaar planten

Vanaf maart gaan we de groenvakken weer inplanten. Op sommige plekken vervangen we planten (al dan niet tijdelijk) door gras. Vaker vervangen we gras of overbodige verhardingen door planten. Dit doen we om de biodiversiteit te bevorderen. Ook zorgt het voor een klimaatrobuuste en aantrekkelijke buurt.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over groenrenovaties en/of omvormingen in uw omgeving of in het algemeen? Dan kunt u contact opnemen met de gebiedsbeheerders via gebiedsbeheerders@gemeentealtena.nl

 

]]>
Werkzaamheden
news-499 Tue, 23 Feb 2021 15:23:17 +0100 Werkendam: werkzaamheden De Burcht https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/werkendam-werkzaamheden-de-burcht Ontwikkeling van De Burcht in het centrum van Werkendam Op 1 maart starten de werkzaamheden voor de ontwikkeling van De Burcht in het centrum van Werkendam. Dit betekent dat er regelmatig wegafsluitingen zijn in de omgeving van De Burcht.

Er worden op deze locatie ruim 50 woningen gebouwd. In totaal is de doorlooptijd van dit project ruim 2,5 jaar. De eerst werkzaamheden bestaan uit aanpassing van de riolering, kabels en leidingen, het saneren van grond en de aanleg van een tijdelijk parkeerterrein nabij Bergseveld.

Actuele afsluitingen

Er zijn de komende tijd verschillende afsluitingen van straten nodig. Bewoners die hier hinder van ondervinden worden per fase hierover geïnformeerd.

 • Vanaf 1 maart afsluiting De Burcht, tot nader bericht.
 • Vanaf 29 maart afsluiting Molenplein tot nader bericht.
 • Vanaf 12 april tot en met 23 april afsluiting Keizerstraat 

De woningen aan de Van Heldenstraat 1 t/m 25 en woningen aan de Bergseveld blijven bereikbaar.

De werkzaamheden in de openbare ruimte zullen worden uitgevoerd door aannemersbedrijf P. de Visser Werkendam BV.

Nieuwbouw van woningen in 3 fases

Onder de ruim 50 woningen die gebouwd worden zijn er sociale huurwoningen, patiobungalows (koop), appartementen (huur en koop) en seniorenwoningen (koop).

De bouw van de woningen wordt in 3 fases uitgevoerd.

 • 1e fase, bouw woningen in noordoost deel van de Burcht en woningen langs de van Heldenstraat. Start bouw mei/juni 2021. Deze woningen zijn in verkoop gegaan.
 • 2e fase, bouw appartementen. Start bouw april 2022. Verkoopdatum volgt.
 • 3e fase, bouw woningen tussen Burcht en Bergseveld. Start bouw februari 2023. Verkoopdatum volgt.

Op www.gemeentealtena.nl/nieuwbouw leest u meer informatie over het nieuwbouwproject De Burcht.

Contact met de gemeente over de werkzaamheden

Heeft u vragen aan de gemeente over nieuwbouwproject De Burcht in Werkendam? Neem dan contact op met Coen Prenger via telefoonnummer 0183 - 51 67 34 of via e-mailadres c.prenger@gemeentealtena.nl.

]]>
Werkzaamheden
news-498 Tue, 23 Feb 2021 08:55:27 +0100 Sleeuwijk: werkzaamheden wateroverlast Vijfmorgen en omgeving https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/sleeuwijk-werkzaamheden-wateroverlast-vijfmorgen-en-omgeving maatregelen om de kans op wateroverlast te beperken We werken aan maatregelen om de kans op wateroverlast te beperken in de omgeving van de Vijfmorgen in Sleeuwijk. De werkzaamheden worden uitgevoerd in de Griendweg, Vijfmorgen en Jan van Arkelstraat met alle tussenliggende straten.

Wat houdt het plan in?

We voeren diverse werkzaamheden uit in de genoemde straten:

 • de weg krijgt een waterbergende fundering om de kans op wateroverlast te beperken. Ook vervangen we alle oude bestrating door nieuwe;
 • in het groen komen enkele vakken met bloeiende planten. De meeste bomen blijven behouden;
 • de T-splitsingen in de Jan van Arkelstraat krijgen een kleine verspringing om de snelheid te remmen;
 • om dezelfde reden passen we de kruising Jan van Arkelstraat-Griendweg aan;
 • de Jan van Arkelstraat en Vijfmorgen krijgen klinkerstroken aan de zijkant. Hierdoor lijkt de weg smaller, wat de snelheid remt;
 • In het Witte Huis en het Gerecht komen enkele parkeervakken extra in de buurt van de kruising met de Vijfmorgen.

Planning 

De werkzaamheden zijn verdeeld in 10 fases die hieronder kort beschreven worden. Voor meer details kunt u de tekening  downloaden.

 • Fase 1  week 04 tot en met 08      Omgeving zwembad en tennisbanen
 • Fase 2  week 07 t0t en met 14      Griendweg vanaf de Jan van Arkelstraat
 • Fase 3  week 13 tot en met 20      Vijfmorgen vanaf Griendweg t/m kruising Tienhont
 • Fase 4  week 19 tot en met 23      Het Witte Huis
 • Fase 5  week 23 tot en met 26      Het Gerecht
 • Fase 6  week 26 tot en met 29      Tienhont
 • Fase 7  week 33 tot en met 40      Jan van Arkelstraat t/m kruising Tienhont
 • Fase 8  week 39 tot en met 48      Vijfmorgen van Tienhont tot aan Notenlaan
 • Fase 9  week 46 tot en met 50      Florushoeve
 • Fase 10 week 02 tot en met 07 2022     Santcade

De weeknummers bij de fases zijn een indicatie en kunnen door allerlei omstandigheden in- of uitlopen. Kort voor de werkzaamheden in een straat beginnen ontvangt u bericht van de aannemer. 

Bel of mail als u vragen heeft

Roel van Zeelst, projectleider gemeente Altena voor dit werk, helpt u graag. U bereikt hem via r.vanzeelst@gemeentealtena.nl of 06 - 51 98 92 47.

De uitvoerder is Jan van Haaften bereikbaar via 06 -  21 11 32 73.

]]>
Werkzaamheden
news-495 Wed, 17 Feb 2021 11:22:39 +0100 SVHW versoepelt betaling voor ondernemers en ZZP-ers https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/svhw-versoepelt-betaling-voor-ondernemers-en-zzp-ers SVHW hoopt zo enige financiële verlichting te creëren SVHW geeft ondernemers en ZZP-ers die in 2021 een aanslag lokale belastingen hebben ontvangen, meer ruimte om te betalen. Op deze manier hoopt SVHW enige financiële verlichting te creëren, aangezien de omzet van velen vanwege de Coronacrisis onder druk staat.

Allereerst is het mogelijk om in termijnen te betalen via automatische incasso. Afhankelijk van de afgiftedatum van de machtiging incasseert SVHW in acht tot tien maanden. Daarnaast kunnen ondernemers en ZZP-ers uitstel van betaling aanvragen tot 1 oktober 2021. Zij moeten dit dan wel voor 31 mei 2021 aanvragen.

Ondernemers en ZZP-ers kunnen dit snel en makkelijk regelen via www.svhw.nl/ondernemers-zzp-ers-en-covid-19. Daar vinden zij ook meer informatie. Het is ook mogelijk om telefonisch automatische incasso of uitstel aan te vragen via (0186) 577 222 of (0800) 020 08 73.

]]>
Ondernemers
news-510 Thu, 11 Feb 2021 12:19:00 +0100 Carbon Farming bijeenkomst https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/carbon-farming-informatiebijeenkomst 26 april informatiebijeenkomst over carbon farming, samen met ZLTO Gemeente Altena organiseert op 26 april samen met ZLTO een informatiebijeenkomst over carbon farming. Tijdens deze bijeenkomst krijgt u informatie over hoe carbon farming bedrijven en boeren kan helpen met het verduurzamen van de bedrijfsvoering. 

Bij carbon farming werken boeren en bedrijven samen in een ‘carbon samenwerking’. Bedrijven compenseren hun CO2-uitstoot via boerenbedrijven in de omgeving. De boer gebruikt de CO2-compensastie om het koolstofgehalte in de bodem te verhogen. Dat doet hij/zij door bepaalde bodemtechnieken toe te passen. Binnen de carbon-samenwerking betaalt het bedrijf de boer voor zijn of haar inspanningen. Dit heeft een aantal voordelen:

 1. Een gezonde bodem met een hoog organisch stofgehalte, en dat is goed voor bodemleven en waterhuishouding.
 2. Koolstof wordt opgeslagen in de bodem, die anders terecht komt in de atmosfeer
 3. Bedrijven kunnen verduurzamen door hun CO2-uitstoot compenseren door koolstof op te slaan bij een boer in de regio.

Dit filmpje geeft meer informatie.

Tijdens de informatiebijeenkomst kunnen er matches ontstaan tussen boeren en bedrijven en daarmee interessante kansen voor verduurzamen.

Datum en tijd: 26 april van 14.00-16.00 uur

Locatie: afhankelijk van de dan geldende maatregelen

Meer weten? Kijk dan op deze website of neem contact op met Luuk van Wezel (ZLTO).

Inschrijven kan door een mail te sturen naar Albertien Perdok (gemeente Altena). 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-509 Thu, 11 Feb 2021 12:14:00 +0100 Workshop Symbiosis4Growth https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/workshop-symbiosis4growth-1 Workshop ‘Symbiosis4Growth’ op 31 maart van 9.30 tot 11.30 uur. Beschikt u over reststromen die u op dit moment geld kosten, maar in potentie meer waarde in zich hebben? Of heeft u juist behoefte aan grondstoffen die potentieel uit reststromen van andere bedrijven kunnen worden geproduceerd? Op 31 maart van 9.30 tot 11.30 organiseren we met REWIN West-Brabant de workshop ‘Symbiosis4Growth’. Hierin helpen we bedrijven met het verwaarden van reststromen. Na de workshop biedt REWIN mogelijkheden voor aanvullende (gratis) ondersteuning.

Tijdens deze kosteloze bijeenkomst kunnen bedrijven in Altena elkaar reststromen aanbieden, dit kan biomassa zijn, restwarmte, proceswater, hoog- of laagwaardige reststromen,  maar ook personeel of apparatuur. Er gingen al veel ondernemers u voor, die met succes zijn gekoppeld aan andere bedrijven om samen meer waarde te creëren uit reststromen. In dit filmpje krijgt u een indruk van de werksessie, die ditmaal online plaatsvindt. Een overzicht van succesvolle matches uit eerdere werksessies vindt u hier.

Circa 15-30 bedrijven gaan tijdens de bijeenkomst actief op zoek naar concrete mogelijkheden. Deze kunnen leiden tot kostenbesparing, innovatie en een positieve bijdrage aan het milieu. Veel ondernemers in Brabant en Zeeland hebben al met succes gebruik gemaakt van deze aanpak.

Datum en tijd: 31 maart van 9.30 tot 11.30 uur

Locatie: online

Meer weten? Kijk dan op deze website. Of schrijf u hier in!

]]>
Circulair voedselsysteem
news-485 Tue, 09 Feb 2021 15:10:18 +0100 Almkerk/Woudrichem: vervangen Schoenriemsebrug https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/almkerk-woudrichem-vervangen-schoenriemsebrug Vervangen van de brug Van maandag 1 maart tot en met vrijdag 23 april voeren we werkzaamheden uit voor het vervangen van de Schoenriemsebrug. De huidige brug is versleten en wordt compleet vervangen. De nieuwe brug wordt een meter breder. De nieuwe betonnen brug is grotendeels in een fabriek gemaakt. Hierdoor kan de brug in korte tijd (ongeveer 8 weken) worden aangelegd.

Tijdelijke brug, weinig hinder voor het verkeer

Tijdens de werkzaamheden worden de Woudrichemse- en Almkerkseweg niet afgesloten voor het verkeer.

Voor het verkeer wordt een tijdelijke (nood)brug en weg aangelegd. (bypass).

De bypass wordt een volwaardige weg, zonder stoplichten. Hiermee willen we verkeershinder en sluipverkeer via Uppel of Uitwijk voorkomen. Tijdens de aanleg van de bypass is enige verkeershinder op de Woudrichemse- en Almkerkseweg helaas niet helemaal te voorkomen.

Vragen?

Neem dan contact op met de omgevingsmanager van de aannemer, de heer Gertjan Schumacher via g.schumacher@dekuiperinfrabouw.nl of via 06 – 13 14 34 79.

]]>
Werkzaamheden
news-514 Thu, 04 Feb 2021 12:35:00 +0100 Altena draagt bij aan regionale aanpak circulaire economie https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/altena-draagt-bij-aan-regionale-aanpak-circulaire-economie Samenwerking binnen de Regio West-Brabant De Regio West-Brabant (RWB) is een collegesamenwerking van de 16 gemeenten in West-Brabant. Deze 16 gemeenten werken samen om onze regio economisch te versterken op het gebied van economie, arbeidsmarkt, mobiliteit en ruimte. 

Een duurzame economie is één van de prioriteiten binnen de RWB. Om die te bereiken zijn er in de gehele regio West-Brabant acties nodig om te vergroenen, verduurzamen of te verbeteren. De RWB zet in op de volgende doelen:  

 • West-Brabant topregio in circulariteit  
 • Omschakeling naar biobased economie  
 • Meer investeringen in circulaire economie  
 • Industriële symbiose en nauwere samenwerking om industrie te 'vergroenen'  
 • Gemeenten als launching customer voor circulaire producten 

De RWB werkt haar duurzame ambitie uit in een regionale aanpak. Wethouder Matthijs van Oosten is bestuurlijk trekker circulaire economie bij de RWB. Aanvullend draagt programmamanager Albertien Perdok bij aan het ontwikkelen van de regionale aanpak circulaire economie via een ambtelijke werkgroep.  

In dit interview vertelt wethouder Van Oosten meer over de regionale doelstellingen van de RWB. 

Vragen over onze bijdrage aan de regionale aanpak circulaire economie? Stel ze aan Albertien Perdok

 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-481 Wed, 03 Feb 2021 15:17:37 +0100 Nieuwsbrief voor Ondernemers https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/nieuwsbrief-voor-ondernemers Met in deze nieuwsbrief veel informatie over regelingen die nu gelden of binnenkort van kracht worden. Ook is er nieuws over het Programma Circulair Voedselsysteem en de Ondernemerspeiling. Lees hem hieronder

null

 

 

]]>
Ondernemers
news-473 Mon, 25 Jan 2021 15:56:04 +0100 Heb aandacht voor elkaar! https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/heb-aandacht-voor-elkaar Terugblik op corona-belactie gemeenteraad ‘Heb aandacht voor elkaar!’ was een oproep van meerdere inwoners met wie de raadsleden spraken tijdens de corona-belactie afgelopen december. Raads- en burgerleden belden met circa 100 inwoners en stelden hen de vraag: ‘Hoe gaat het met u in coronatijd?’.

Zij hielden gesprekken met verschillende inwoners uit verschillende kernen. Met ondernemers, zorgmedewerkers, leerkrachten, inwoners actief bij verenigingen, bij de kerk, mantelzorgers, ouderen en jongeren, mensen met gezinnen en alleenstaanden. Ook sprak de gemeenteraad met burgemeester en wethouders. Zo wil de raad zich een beeld vormen van de gevolgen van de coronacrisis in de gemeente Altena. De actie leverde mooie en nuttige gesprekken op. Hieronder een overzicht van onderwerpen die inwoners het vaakst noemden.

Eenzaamheid

Mensen maken zich zorgen over de gevolgen van het hebben van weinig sociale contacten. Ouderen die weinig bezoek ontvangen, jongeren die zich vervelen, volwassenen die niet kunnen sporten met anderen. Eenzaamheid onder zowel ouderen als jongeren werd vaak genoemd.

Onzekerheid

Uit de gesprekken blijkt vooral dat de coronacrisis onzekerheid met zich meebrengt. Over de (mentale) gezondheid, werk, onderwijs en toekomst.  Veel ondernemers, met name uit het mkb, zzp’ers en horeca-ondernemers, zien hun inkomsten terugvallen of zelfs dreigende faillissementen. Verenigingen zien hun ledenaantallen afnemen en/of vrezen het gebrek aan inkomsten.

Ook kansen

Er zijn ook ondernemers die juist het omgekeerde ervaren, zoals bouwbedrijven en supermarkten. En in de versnelde ontwikkeling van het online-ondernemen zien sommigen juist nieuwe mogelijkheden.

Houden aan coronaregels

Een aantal inwoners gaf aan dat het best lastig is je te altijd te houden aan de coronaregels en dat deze in hun ogen niet altijd duidelijk zijn. Wel begrijpen de meesten de noodzaak ervan. Zij ergeren zich aan mensen die zich niet aan de regels houden.

Gevolgen thuisonderwijs

Een ander vaak genoemd zorgpunt was de sluiting van de scholen en dat kinderen vanuit huis onderwijs volgen. Ouders en leerkrachten maken zich zorgen over eventuele leerachterstanden, maar ook het gebrek aan contacten met andere kinderen en de leerkracht.

‘Dat moet u vaker doen’

De meeste van de gebelde inwoners stelden de gesprekken op prijs. ‘Dat moet u vaker doen’ werd er wel opgemerkt. De meeste raadsleden ervaarden de gesprekken eveneens als waardevol.

Citaten raadsleden:

null 

‘Mensen die ik sprak waren verrast om op deze manier met de raad in contact te komen. Het was ook geen politiek wervingsverhaal, maar aanhoren wat de beleving was.  De hoop op betere tijden was bij allen de afsluiting.’ Philip den Haan, AltenaLokaal

null 

‘Wat opviel was het verschil van de impact. Op persoonlijk vlak heeft iedereen last, maar economisch zijn de lasten niet gelijk verdeeld.’ Pim Bouman, VVD

null 

Het gemis aan sociale contacten en zorgen over hoe het verder gaat als we weer terug naar ‘normaal’ gaan. Dat kwam in de gesprekken naar voren.’ Anne-Wil Maris, Progressief Altena

null 

Met name vanuit de evenementenhoek heb ik nieuw inzicht gekregen, namelijk dat de wereld echt veranderd is. Dat bijvoorbeeld leveranciers, anders dan voor de crisis nu echt financiële garanties vooraf vragen.’ Wijnand van der Hoeven, ChristenUnie

null 

‘Niet alleen het contact met de mensen met de raadsleden was positief maar vooral ook is het contact positief geweest voor de raadsleden.’ Pauline van den Tol, PvdT

null 

‘Mensen maken zich zorgen, maar ik vond het ook pvallend hoe positief sommigen blijven. Een meneer zei bijvoorbeeld: ‘We maken zelfs tijdens de strengste maatregelen toch de grootste lol met elkaar.’ Theo Meijboom, SGP

null 

‘Ik vond het fijn om de verhalen van inwoners te horen en hierover met hen in gesprek te gaan.Ik denk dat we hiermee echt laten zien dat we willen weten hoe het de inwoners van Altena vergaat in deze coronatijd.’ Tineke Zaal-Van der Steen, CDA

Vervolg

Met de komst van het vaccin lijkt een einde van de pandemie in zicht. Maar gezien de laatste ontwikkelingen, weten we dat we er voorlopig nog niet zijn. En dat de impact groot is, is duidelijk. De raad gaat de komende tijd nader in gesprek met burgemeester en wethouders over hoe als gemeentebestuur in te kunnen spelen op de gevolgen van de crisis: waar moet de nadruk liggen en wat kan de gemeente doen.  

 

]]>
Gemeenteraad
news-467 Thu, 21 Jan 2021 10:01:51 +0100 Ben je ondernemer? Doe mee met de ondernemerspeiling! https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/ben-je-ondernemer-doe-mee-met-de-ondernemerspeiling Bijna 3.000 bedrijven in Altena ontvangen de vragenlijst Ondernemers zijn belangrijk voor de gemeente Altena. Graag willen we van hen horen hoe zij onze dienstverlening ervaren. Daarom voert I&O Research voor ons een ondernemingspeiling uit. Uiteraard blijft corona niet ongenoemd. De onderzoeksresultaten geven ons meer inzicht in de wensen en ambities van bedrijven en instellingen. Daarop kunnen we onze dienstverlening aanpassen. 

Bijna 3.000 bedrijven in Altena ontvangen deze vragenlijst

In de week van 18 tot 23 januari ontvangt een willekeurige selectie van bijna 3.000 bedrijven een uitnodiging voor het onderzoek. Heeft u ook een uitnodiging ontvangen? Vertegenwoordig uw sector, doe mee met het onderzoek en vertel erover aan uw relaties! Hoe meer deelnemers, hoe groter het resultaat, hoe beter het ondernemers- en vestigingsklimaat in Altena.

I&O Research voert de ondernemerspeiling uit

I&O Research is een onafhankelijk onderzoeksbureau dat voor meerdere gemeenten dergelijke peilingen uitvoert.

Heeft u vragen over de ondernemerspeiling?

Neem dan contact op met de gemeente Altena:

•                     Team Publiek, Nicole de Vet, n.devet@gemeentealtena.nl ;
of
•                     Team Ondernemen, Henry de Vaan, h.devaan@gemeentealtena.nl.

]]>
Ondernemers
news-511 Fri, 04 Dec 2020 10:23:00 +0100 Experimenteerruimte voor de korte keten https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/experimenteerruimte-voor-de-korte-keten We willen de korte keten in Altena graag een impuls geven. In het hele land zien we de belangstelling voor de ‘korte keten’ groeien. Het heeft door de coronacrisis zelfs een flinke boost gekregen. In een korte keten is de afstand tussen producenten en consumenten van voedsel zo klein mogelijk. Het gaat om de letterlijke afstand in kilometers, maar ook om het verminderen van het aantal tussenpartijen tussen boer en bord.  

Ook in Altena is hier veel aandacht voor. De gemeente wil de korte keten in Altena graag een impuls geven. Daarom hebben we subsidie verstrekt aan het initiatief ‘Uit Jouw Streek’. Met het eerste deel van de subsidie is een bijdrage geleverd aan het ontwikkelen van een gemeente-breed bestel- en logistiek platform. Ook is er een haalbaarheidsstudie uitgevoerd.  

Eén van de uitkomsten van deze studie is dat een korte keten alleen duurzaam geborgd en gedragen kan worden als we samen de krachten bundelen. De komende tijd gaan we daarom met meerdere partijen in gesprek om gezamenlijk te bepalen wat de beste vervolgstap is.  

Op het Ondernemershuis.nl verscheen een interview over Uit Jouw Streek en de korte keten in Altena. Lees het volledige interview hier.  

Vragen? Neem contact op met Albertien Perdok.  

]]>
Circulair voedselsysteem
news-517 Tue, 03 Nov 2020 13:10:00 +0100 Nieuwe naam voor het programma https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/nieuwe-naam-voor-het-programma Albertien Perdok blikt terug op haar eerste halfjaar bij de gemeente. In mei begon Albertien Perdok, programmamanager circulaire landbouw en agrofood, vol enthousiasme aan haar mooie uitdaging bij de gemeente Altena. Haar belangrijkste opdracht is om een programma te ontwikkelen op het gebied van voedsel, landbouw en agrofood.  

Ze blikt vandaag kort terug op het eerste half jaar bij de gemeente.  

 “Als onbekende in de gemeente Altena lag mijn focus eerst op kennismaken met de mensen en het gebied, en mijn netwerk in de regio opbouwen. Ik heb sinds mei minimaal één kennismakingsgesprek per week gehad, de teller staat nu op 46. Aanvullend ben ik gestart met het ophalen van informatie voor het ontwikkelen van het programma.  

Door alle input uit die 46 gesprekken hebben we besloten om de naam van het programma verbreden. Vanaf nu is het dus het programma circulair voedselsysteem, en niet meer landbouw en agrofood. Deze nieuwe naam past beter bij het bereik en de doelen van het programma, en de initiatieven waar verschillende mensen, bedrijven en organisaties in Altena mee bezig zijn. De focus ligt namelijk niet alleen op landbouw en agrofood, maar op de hele keten: van boer tot bord.  

Wat mij betreft is Altena koploper en een experimenteergebied bij uitstek voor het realiseren van een circulair voedselsysteem. Dat komt door de vitale, grote landelijke omgeving en de ondernemersmentaliteit van de inwoners, bedrijven, organisaties, onderwijsinstellingen en politieke bestuurders. Samen vormen zij een bruisend netwerk van doeners en denkers, die zichtbaar en effectief samenwerkt aan succesvolle initiatieven en experimenten.” 

Meer weten over het programma? Stuur een mail naar Albertien Perdok

kennismaking Altenatuur Kennismaking Adriaan Straver Kennismaking Bas de Peuter Kennismaking campus kennismaking DAB Kennismaking Joost Snoek Kennismaking Meeuwis Millenaar Kennismaking Minette Straver Kennismaking Willem Groenenberg 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-513 Thu, 15 Oct 2020 12:31:00 +0200 Studenten adopteren de landbouw in Altena https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/studenten-adopteren-de-landbouw-in-altena Breda University of Applied Sciences (BUAS) en de gemeente Altena werken op een unieke manier samen.  Breda University of Applied Sciences (BUAS) en de gemeente Altena werken op een unieke manier samen. Tussen de BUAS en de gemeente is een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor een learning community van studenten. De studenten volgen de opleiding Built Environment. Dat is een opleiding gericht op het inrichten van gebouwde omgeving. 

Tijdens het studiejaar 2020-2021 gaan tientallen studenten in de gemeente Altena aan het werk. De focus ligt dit jaar op drie thema's: klimaatadaptatie, duurzame energieopwekking en landbouw. Voor het thema landbouw vragen we de studenten om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor het verduurzamen van de landbouw in Altena. De programmamanager circulair voedselsysteem begeleidt de studenten.  

Er bestaan heel veel verschillende vormen van duurzame landbouw. Om er maar een aantal te noemen: biologisch (zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen), natuur-inclusief (waarbij natuur en landbouw elkaar versterken), ‘carbon farming’ (dat heeft te maken met het opslaan van koolstof in landbouwbodems), kringlooplandbouw (waarbij bodem-plant-dier-mest kringlopen worden gesloten), duurzaam intensief (het gebruik van mest en bestrijdingsmiddelen verminderen) en er is ook nog verticale landbouw (waarbij verschillende teeltlagen op elkaar gestapeld worden).  

De studenten gaan een aantal van deze vormen onderzoeken. Wat is succesvol en waar gaat het ook wel mis? Daarna bekijken ze welke vormen interessant kunnen zijn voor Altena. Ze houden hierbij rekening met ruimtelijke, economische, maatschappelijke en persoonlijke aspecten en gevolgen voor de omgeving en voor de bedrijven.  

De resultaten van dit onderzoek gebruiken we om de eigen medewerkers, onze samenwerkingspartners en onze inwoners te inspireren en informeren.   

Meer weten over de samenwerking met de BUAS kan via deze link.   

Voor vragen over de BUAS learning community ‘duurzame landbouw’ kunt u terecht bij Albertien Perdok.  

]]>
Circulair voedselsysteem
news-515 Mon, 05 Oct 2020 13:04:00 +0200 Altena draagt bij aan Agenda Platteland van de P10 https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/altena-draagt-bij-aan-agenda-platteland-van-de-p10 De P10 is het netwerk van grote plattelandsgemeenten De P10 is het netwerk van grote plattelandsgemeenten. De 29 grootste plattelandsgemeenten van Nederland hebben veel dezelfde ambities en uitdagingen waarvoor zij zich dagelijks inzetten. In P10-verband worden die onder de aandacht gebracht van de landelijke en Europese politiek. De P10 is samen met andere organisaties zoals LTO, Vereniging Kleine Kernen, Netwerk Platteland, één van de organisaties die de plattelandsthema’s onder de aandacht brengt van diverse partijen.   

Momenteel werkt de P10 aan een Agenda Platteland. In deze agenda maakt de P10 concreet wat het wil en kan realiseren voor Nederland en hoeveel investeringen dat vraagt. De P10-visie is dat er sterke regio’s nodig zijn met een vitaal platteland waarvoor structureel middelen moeten worden vrijgemaakt. Wethouder Matthijs van Oosten en programmamanager Albertien Perdok zijn beide actief binnen de P10.  

Meer weten over de P10? Kijk dan op deze website.  

Vragen over onze bijdrage aan P10? Stel ze aan Albertien Perdok

]]>
Circulair voedselsysteem
news-380 Wed, 30 Sep 2020 12:55:02 +0200 Werkendam: Waterberging in VervoornePolder https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/waterberging-in-vervoornepolder-bij-werkendam-1 Er komt een waterberging van drie hectare bloemrijk grasland. Die wordt gerealiseerd aan de Dijkgraaf Den Dekkerweg in Werkendam. Begin oktober start Waterschap Rivierenland met de werkzaamheden. De waterberging is een van de maatregelen na de wateroverlast van enkele jaren geleden.

Met de waterberging proberen we wateroverlast bij extreme regen zoveel mogelijk te beperken. Door de polder af te graven kan het water hiernaartoe. Omdat het maaiveld wordt verlaagd, ontstaat een nat en bloemrijk grasland. Als het gebied bij hevige regen onder water loopt, kan er 19.000 m3 water in. Waterschap en gemeente dragen elk de helft van de kosten voor de wateroverlastmaatregelen.

Grond in de buurt

Uit het gebied wordt eerst 35.000 kuub grond gegraven. Deze grond wordt binnen de gemeente slim gebruikt. Een deel gaat naar de Noordwaard. Het Waterschap gebruikt de grond voor het verbeteren van enkele kades en het aanleggen van opritten. Een ander deel gebruiken we voor de nieuwe wijk in Werkendam Achter de Schans.

Niet over de Schans

Om verkeersoverlast tegen te gaan, vindt het grondtransport plaats over een platenbaan die parallel aan de Dijkgraaf Den Dekkerweg komt te liggen tot aan de Borcharenweg. De vrachtwagens rijden niet over de Schans. De waterberging moet deze winter gereed zijn.

Vervoorne Polder

De waterberging wordt aangelegd in de Vervoorne Polder, één van de eerste gebieden die na de Sint Elisabethsvloed van 1421 werd teruggewonnen op de zee. De polder werd bemalen door de molen aan de Schenkeldijk. Voorbij de Schenkeldijk lag in de 19e eeuw het inundatiegebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, gevoed door de Papsluis.

]]>
Werkzaamheden
news-516 Fri, 03 Jul 2020 13:07:00 +0200 Kennismaken met Albertien Perdok - programmamanager circulaire landbouw en agrofood https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/kennismaken-met-albertien-perdok-programmamanager-circulaire-landbouw-en-agrofood Programmamanager circulaire landbouw en agrofood “De circulaire landbouw moet het verhaal van Altena worden. Programmamanager Albertien Perdok (37) ziet een duurzame samenleving niet alleen als haar persoonlijke missie, maar wil bovenal van de gemeente Altena een lichtend voorbeeld van de circulaire landbouw en agrofoodsector maken. Op 6 mei startte ze met haar nieuwe baan bij de gemeente Altena en de komende maanden gaat ze op bezoek bij de pioniers in Altena, maar ook bij betrokkenen vanuit de reguliere landbouw en natuurorganisaties.” 

Dit is de inleiding van een interview met Albertien Perdok. Vandaag verschenen op de website van Vrouw & Altena. Hannie Visser-Kieboom ‘ging bij Albertien op bezoek’ en interviewde haar over haar opdracht bij de gemeente en haar rol als programmamanager circulaire landbouw en agrofood. 

Lees het volledige interview hier.  

]]>
Circulair voedselsysteem
news-95 Mon, 20 May 2019 16:43:26 +0200 Energie voor en door Altena https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/energie-voor-en-door-altena Altena kent veel groene inwoners, ondernemers en instellingen. Zoals de lokale energiecoöperatie Altena Nieuwe Energie. Het ene na het andere duurzame initiatief plopt uit de Altenase klei. De gemeente is blij met deze initiatieven. Wethouder duurzaamheid Roland van Vugt:

"We kunnen het niet alleen. De overgang naar een duurzamere samenleving moeten we met z’n allen maken."

Altena Nieuwe Energie – voorheen bekend als DEcAB - is zo’n initiatief. Vrijwilligers uit de gemeente hebben zich verenigd in een coöperatie om duurzame energie op te wekken. Winst maken ze niet, alles gaat naar lokale duurzaamheidsprojecten. Voorzitter Cees de Bas: "In Altena betalen we met alle huishoudens zo’n € 40 miljoen aan energie. Geld dat grotendeels naar buitenlandse bedrijven gaat. Dat kan anders. We kunnen onze eigen energie opwekken en daarmee weer nieuwe duurzame initiatieven opzetten."

Energie van de Boer

Een van de initiatieven van Altena Energie is Energie van de Boer. Een gezamenlijk zonnedak voor mensen die op hun eigen dak geen zonnepanelen kunnen of willen. Ook op ’t Rondeel in Woudrichem zijn plannen voor een gezamenlijk zonnedak. 

Grote zonnepanelenactie

Het volgende iniatief zit eraan te komen: Vanaf juni organiseert Altena Nieuwe Energie een zonnepanelenactie voor inwoners van Altena. Secretaris Ienze Koekkoek: “Door mensen bij elkaar te brengen kunnen we slim inkopen en wat doen aan de prijs. Het plaatsen gebeurt door lokale installateurs. We gaan ervoor zorgen dat de deelnemers er zo min mogelijk omkijken naar hebben."

 

]]>
Test hier je nieuws
news-55 Tue, 26 Mar 2019 16:23:26 +0100 Verbreding A27 tussen Houten – Hooipolder https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/verbreding-a27-tussen-houten-hooipolder De overeenkomsten voor het verleggen van kabels en leidingen langs de A27 zijn ondertekend. Dat betekent dat de netbeheerders kunnen starten met hun werkzaamheden. De verleggingen zijn nodig als  voorbereiding op de verbreding van de A27 tussen Houten en knooppunt Hooipolder. De eerste verleggingen vinden dit jaar al plaats.

Hinder beperken

De werkzaamheden van de diverse netbeheerders kunnen zo efficiënt mogelijk ingericht en gecombineerd worden, zodat omwonenden en bedrijven minder overlast ervaren. Per keer kun je immers één enkele nieuwe kabel verleggen, maar ook meerdere kabels en leidingen tegelijkertijd. Zo hoeft er bijvoorbeeld maar één keer een sleuf gemaakt te worden voor kabels en leidingen, of maar één keer een weg opengebroken te worden. Dat levert niet alleen een betere bereikbaarheid en leefbaarheid in de omgeving op. Het levert ook aanzienlijke tijd- en kostenbesparingen op.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over de wegverbreding van de A27 tussen Houten en knooppunt Hooipolder op:  www.rijkswaterstaat.nl/a27houtenhooipolder.

 

 

]]>
Werkzaamheden