Gemeente Altena: Nieuwsberichten Het laatste nieuws van de gemeente Altena nl Gemeente Altena Mon, 04 Mar 2024 15:13:31 +0100 Mon, 04 Mar 2024 15:13:31 +0100 news-1604 Tue, 27 Feb 2024 16:58:10 +0100 Woudrichem: werkzaamheden Waalplein en Merwedeplein https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/woudrichem-werkzaamheden-waalplein-en-merwedeplein Werkzaamheden starten op 4 maart De bestrating van het Waalplein en Merwedeplein is toe aan vervanging en aannemer G.Schepers B.V.  start met de uitvoering van deze werkzaamheden. We verwijderen de oude bestrating en brengen nieuwe elementen aan. We richten de beplanting van de binnenpleinen opnieuw in.

Planning:

Waalplein: Werkzaamheden zijn gestart en duren ongeveer 4 weken.
Merwedeplein: Start werkzaamheden op 18 maart. De werkzaamheden duren ongeveer 4 weken.

Bereikbaarheid:

De woningen zijn tijdens de werkzaamheden met de auto niet bereikbaar, maar de hulpdiensten hebben altijd toegang als dit nodig is.

Vragen?

Stel ze aan:

 

]]>
news-1603 Tue, 27 Feb 2024 12:15:25 +0100 Werkendam: werkzaamheden Binnengriend https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/werkendam-werkzaamheden-binnengriend Start van de werkzaamheden is 4 maart Vanaf 4 maart herstellen we het voegwerk aan de kades op de Binnengriend in Werkendam. De werkzaamheden duren ongeveer een maand.

Vragen?

Neem dan contact op met:

 • Gemeente Altena, Marc Paul van Bennekom, via 0183 – 51 67 85 of  m.vanbennekom@gemeentealtena.nl
 • Aannemersbedrijf Tankens, Mar van Breugel via 0183 – 44 18 41.
]]>
Werkzaamheden
news-1602 Tue, 27 Feb 2024 11:57:09 +0100 Onderhoud bruggen https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/onderhoud-bruggen Het gaat om herstel, reparatie en vervanging van leuningen De komende maanden voert onderhoudsaannemer Batec groot onderhoud uit aan diverse bruggen in de gemeente Altena. Het gaat om herstel van onder andere betonschade, reparaties en vervangingen van leuningen en vervangen van slijtlagen.

Voor de komende weken staat het vervangen en herstellen van leuningen op de volgende locaties gepland:

5 tot en met 7 maart:         Werkendam: Draepkilbrug, Draepkilweg/Hulseboschstraat
11 en 12 maart:                 Nieuwendijk: Doornseweg nabij de Xinix
11 maart:                           Almkerk/Uitwijk: Poortweg
12 en 13 maart:                 Sleeuwijk: Robijnsweg
14 en 15 maart:                 Uitwijk: Alminghoef

Doorgaand verkeer

De werkzaamheden worden uitgevoerd binnen een halve rijbaan afzetting. Doorgaand verkeer blijft daardoor mogelijk.

Vragen?

Heeft u vragen of opmerkingen, neem dan contact op met:

 • Gemeente Altena, Marc Paul van Bennekom via 0183 – 51 67 85 of via m.vanbennekom@gemeentealtena.nl .
 • Aannemer Batec, Sjoerd Groot, via 06 – 15 86 30 90.
]]>
Werkzaamheden
news-1601 Tue, 27 Feb 2024 11:44:43 +0100 A27: Weekendafsluiting https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/a27-weekendafsluiting Van vrijdag 15 maart 21.00 uur tot maandag 18 maart 05.00 uur Van vrijdag 15 maart 21.00 uur tot maandag 18 maart 05.00 uur is de A27 afgesloten tussen knooppunt Gorinchem en knooppunt Hooipolder in de richting van Breda. Rijkswaterstaat voert onderhoudswerkzaamheden uit.

Omleiding

Het verkeer richting Breda wordt vanaf knooppunt Gorinchem omgeleid via de A15A2 en A59 of via de A15, N3 en A16. Lokaal verkeer in de gemeente Altena wordt omgeleid via de N322/N283 en N267 naar de A59. Gele borden langs de weg geven de omleidingsroutes aan. Houd rekening met een extra reistijd die kan oplopen tot 30 minuten. Kijk voor meer informatie op vananaarbeter.nl.

Afsluiting linker rijstrook

Vanwege de veiligheid voor tegenoverliggend verkeer wordt tijdens dit weekend verschillende periodes ook de linker rijstrook van de A27 richting Utrecht afgesloten. Dit kan extra hinder opleveren. Deze afsluiting wordt aangegeven met rode kruisen boven de weg.

Verbeterplannen

Deze weekendafsluiting is onderdeel van de verbeterplannen van de A27. Er zullen regelmatig werkzaamheden plaatsvinden tussen 2024 en 2031. De verbeteringen zijn nodig om op termijn de grote verkeersdrukte en de dagelijks lange files te verminderen. Meer informatie over de verbeterplannen en werkzaamheden vindt u op www.a27houtenhooipolder.nl.

]]>
Werkzaamheden
news-1600 Tue, 27 Feb 2024 10:11:14 +0100 Nieuws van de gemeenteraad https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/nieuws-van-de-gemeenteraad-79 5 maart: Raadsbezoek en Inloop voor inwoners in Nieuwendijk  Hoe goed ken jij je gemeenteraad?

Deze keer: Anne-Wil Maris (Progressief Altena)

Deze week is het de beurt aan raadslid Anne-Wil Maris (PA). Scan de QR-code om het filmpje te bekijken. De filmpjes zijn ook te vinden via de sociale media van de gemeente en via de website (zie onderaan deze pagina).

Anne Wil Maris

5 maart: Raadsbezoek en Inloop voor inwoners in Nieuwendijk 

Op dinsdag 5 maart brengt de gemeenteraad een bezoek aan Nieuwendijk. De raad gaat die dag in gesprek met inwoners, organisaties en ondernemers.

’s Avonds organiseert de raad in het dorp ook een inloopmoment en de Altenaronde. Woont u in Nieuwendijk? En wilt u  een onderwerp aan de orde stellen bij de gemeenteraad? Dat kan van alles zijn: over de inrichting van uw wijk. Of over een initiatief dat u gestart bent. Tussen 19.00 en 19.30 uur houdt de raad in het Tavenu een Inloop. Aanmelden kan bij de griffie: griffie@gemeentealtena.nl. Neem ook contact op met de griffie bij vragen over hoe de Inloop verloopt.

5 maart: Altenaronde in Nieuwendijk (beeldvormend)

Na de inloop houdt de raad de Altenaronde. Raadsleden krijgen dan informatie over diverse onderwerpen en raadsvoorstellen, waarover zij later moeten besluiten. Inwoners en andere belanghebbenden kunnen dan ook inspreken.

Op de agenda staat onder meer (onder voorbehoud):

 • Ruimtelijke plannen:
  • Paraplubestemmingsplan ‘Ontplofbare Oorlogsresten’
  • Bouw 6 woningen Fabriciusstraat 11-13, Almkerk
  • Realiseren 14 woningen aan de Sjersestraat, Almkerk (achter huisnummer 8 t/m 18)
  • Uitbreiding containerveld kwekerij Stenenheul 2a, Waardhuizen
  • Zonneveld Middenweg 8, Andel
 • Raadsmonitor Sociaal Domein 2023
  • De gemeenteraad heeft een monitor over het afgelopen jaar ontvangen die laat zien wat de trends en ontwikkelingen zijn binnen het sociaal domein. Daarbij valt te denken aan werk en participatie, veilig en gezond opgroeien en inkomen en schulden. De raad ontvangt hier toelichting op en kan vragen stellen.

De agenda vindt u op altena.raadsinformatie.nl/ (klik in de kalender op 5 maart: Altenaronde).

Infographic Altenaronde

Verder op de agenda

 • 5 maart:             Dorpsbezoek Nieuwendijk
 • 5 maart:             Inloop in Nieuwendijk
 • 5 maart:             Altenaronde
 • 12 maart:           Altenatafel
 • 26 maart:           Raadsvergadering
 • 2 april:               Dorpsbezoek en Inloop Uitwijk-Waardhuizen

Informatie en contact

Meer informatie over de gemeenteraad? Bijvoorbeeld wanneer en hoe de raad precies vergadert? Of wilt u een keer inspreken of gebruikmaken van de Inloop? Kijk op www.gemeentealtena.nl/gemeenteraad.

U kunt ook altijd contact opnemen met de raadsgriffie. Dat kan via:

telefoon:             0183 – 51 60 30
WhatsApp:         06 – 22 15 60 88
mail:                    griffie@gemeentealtena.nl

 

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht Gemeenteraad
news-1599 Tue, 27 Feb 2024 09:46:08 +0100 Uitreiking sportawards https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/uitreiking-sportawards 25 maart vanaf 19.00 uur in het gemeentehuis De nominaties zijn binnen en spanning stijgt. Op 25 maart 2024 is het zover: de Altena Sport Awards 2023 worden uitgereikt in het gemeentehuis in Almkerk.

Het belooft een bijzonder inspirerende avond te worden waarin een sporter, sportploeg, aanstormend talent én de meest fanatieke vrijwilliger van 2023 een welverdiende award ontvangen. De avond zal geopend worden door wethouder Shah Sheikkariem.

Vervolgens zullen de awards uitgereikt worden, gevolgd door een bijdrage van Sportservice Noord-Brabant over talentontwikkeling en het voorstellen van verenigingsondersteuners in gemeente Altena. Bovendien krijgen we het genoegen
om topschaatser Jochem Uytdehaage te verwelkomen, die met zijn bevlogenheid, enthousiasme en energie ons letterlijk in beweging zal brengen. Met speciale aandacht voor thema's als zingeving, zelfvertrouwen, talentontwikkeling, focus, voeding,
slaap, beweging en ontspanning. Zijn inzichten beloven jong en oud te inspireren én te motiveren.

Wilt u erbij zijn? Maandagavond 25 maart, vanaf 19.00 uur, heet wethouder Shah Sheikkariem u van harte welkom in het gemeentehuis in Almkerk, Sportlaan 170.

Aanmelden kan heel eenvoudig door een e-mail te sturen naar h.deridder@gemeentealtena.nl.

]]>
Nieuwsoverzicht
news-1592 Wed, 14 Feb 2024 11:08:47 +0100 Lokale belastingen op nieuw aanslagbiljet https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/lokale-belastingen-op-nieuw-aanslagbiljet Binnenkort ontvangt u de jaarlijkse aanslag Binnenkort ontvangt u de jaarlijkse aanslag lokale belastingen. Per post in uw brievenbus of digitaal in uw berichtenbox van MijnOverheid. U ontvangt deze aanslag namens uw gemeente van SVHW.

SVHW zorgt ervoor dat iedereen die belasting moet betalen een aanslagbiljet krijgt en betaalt. Zij zetten zoveel mogelijk belastingen op één aanslagbiljet. Zo weet u direct hoeveel belasting u voor het hele jaar betaalt. Met uw belastinggeld draagt u bij aan de veiligheid, de leefbaarheid en de voorzieningen in uw gemeente.

Nieuw aanslagbiljet

Dit jaar is het aanslagbiljet lokale belastingen aangepast: het te betalen bedrag is duidelijk zichtbaar en de uitleg over hoe u kunt betalen, kwijtschelding aanvragen of bezwaar maken, is beter leesbaar gemaakt.
Op de aanslag ziet u de bedragen voor de verschillende belastingsoorten zoals onroerende zaakbelasting, rioolheffing of afvalstoffenheffing. Op svhw.nl leest u wat de belastingsoort inhoudt en vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Ook ziet u de nieuwe WOZ-waarde

De wet WOZ staat voor Wet Waardering Onroerende Zaken en zorgt ervoor dat alle overheden dezelfde waardering voor woningen en bedrijfspanden gebruiken. Voor sommige belastingen is een WOZ-waarde nodig. Deze stelt SVHW ook vast.

Wist u dat er nog geen daling in de WOZ-waarde zit?

In het najaar van 2022 daalden de woningprijzen, maar niet genoeg voor een lagere WOZ-waarde op 1 januari 2023 (de waardepeildatum). De gemeente houdt rekening met een stijging van de WOZ-waarde bij het bepalen van het belastingtarief.

Meer weten over de WOZ?

Kijk op svhw.nl/woz.

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht
news-1591 Wed, 14 Feb 2024 11:05:09 +0100 Landelijke Opschoondag zaterdag 23 maart https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/landelijke-opschoondag-zaterdag-23-maart-doe-mee Meld u aan voor 11 maart Zaterdag 23 maart gaan we weer in heel Altena zwerfval ruimen tijdens de Landelijke Opschoondag! Doet u mee?

Aanmelden voor 11 maart  

Helpt u mee aan een schone, opgeruimde buurt? Meld u aan via gemeentealtena.nl/opschoondag.

U kunt zelf op pad of met uw gezin, school/klas, (sport)vereniging of bedrijf. Van de gemeente krijgt u materialen zoals prikstokken en vuilniszakken.

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht
news-1586 Thu, 01 Feb 2024 09:06:43 +0100 Afval ophalen op andere dag https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/afval-ophalen-op-andere-dag Vanaf 5 februari wordt rest, gft en pmd mogelijk op een andere dag opgehaald Als u de Afvalstoffendienst-app heeft, verschijnen de nieuwe ophaaldagen automatisch.

Inhaaldag restafval

Door de wijziging in ophaaldagen zit er de eerste keer mogelijk meer of minder tijd zit tussen het ophalen van uw afval. Houd hier rekening mee.

Zit er veel tijd tussen de oude en de nieuwe ophaaldag van uw restafval? Dan plannen we een extra ophaaldag. Deze extra ophaaldag verschijnt in de app.

Later geleegd 

Is uw container later op de inzameldag nog niet geleegd? Laat hem dan staan tot het eind van de dag. Door de nieuwe routes heeft de ophaaldienst in het begin wat meer tijd nodig.

Is uw container na de inzameldag nog vol? Dan kunt een melding maken in de app. 

 

]]>
Nieuwsoverzicht
news-1567 Wed, 03 Jan 2024 13:07:39 +0100 Nieuwendijk: vernieuwen waterleiding Rijksweg https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/nieuwendijk-vernieuwen-waterleiding-rijksweg De werkzaamheden duren ongeveer 10 weken. Vanaf 8 januari vernieuwt Brabantwater de waterleiding aan de Rijksweg in Nieuwendijk. Er wordt gewerkt in vakken van 50 meter, waardoor de Rijksweg van 2 zijdes bereikbaar blijft. Gestart wordt bij Rijksweg 71 en er wordt gewerkt richting Hankse Buitenkade. De werkzaamheden duren ongeveer 10 weken.

Tijdens de werkzaamheden is doorgaand verkeer niet mogelijk. Een omleiding wordt aangegeven. Fietsers hebben wel doorgang.

Voor meer informatie kijk op www.brabantwater.nl

 

]]>
Werkzaamheden
news-1566 Wed, 03 Jan 2024 12:58:25 +0100 Almkerk: De Laagt dicht vanaf 8 januari https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/almkerk-de-laagt-dicht-vanaf-8-januari De werkzaamheden duren tot 24 maart Maandag 8 januari start aannemer van der Plas Civiel BV uit Giessen met de reconstructie van De Laagt in Almkerk. De Laagt is hiervoor afgesloten tot eind maart 2024.

We brengen de persrioolleiding opnieuw aan. Het asfalt en de fundering van de rijbaan wordt vervangen en de bermen worden verstevigd.

Een omleiding is aangegeven.

Actuele informatie:

Op maandag 4 en dinsdag 5 maart brengt de aannemer de eerste twee lagen van de asfaltverharding aan. De asfaltverharding wordt aangebracht vanaf de Almweg.

Vanaf woensdag 6 maart brengt de aannemer de bermverharding aan.

Bereikbaarheid:

Tijdens het aanbrengen van de asfaltverharding is de Laagt voor doorgaand verkeer niet bereikbaar (uitzondering hulpdiensten). Na afkoeling van asfalt is de Laagt wel bereikbaar.

Tijdens het aanbrengen van de bermverharding is de Laagt bereikbaar.

Voorlopige Planning:

4 en 5 maart:  aanbrengen van asfalt onder- en tussenlaag;

Weken 10 tot en met 12 :aanbrengen bermverharding en bestraten inritten

22 maart: aanbrengen asfalt deklaag

Door weersomstandigheden kunnen er wijzigingen in de planning ontstaan.

Vragen?

Neem dan contact op met:

•             Van der Plas Civiel BV: Teus Komejan via 06 - 10 47 79 03 of teus@vanderplas-giessen.nl
•             gemeente Altena: Henk Valkis via 0183 – 51 67 38 of h.valkis@gemeentealtena.nl

]]>
Werkzaamheden
news-1554 Fri, 22 Dec 2023 10:11:00 +0100 Andel: vernieuwing waterleidingen Middenweg en Kammetweg https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/andel-vernieuwing-waterleidingen-middenweg-en-kammetweg van 8 januari tot en met 22 maart Van 8 januari tot en met 22 maart vernieuwt Brabantwater de waterleidingen aan de Middenweg en Kammetweg in Andel

 • Middenweg van 8 januari t/m 24 januari
 • Kammetweg van 9 januari t/m 22 maart

Tijdens de werkzaamheden is er misschien even geen water in deze straten.

Doorgaand verkeer is niet mogelijk tijdens de werkzaamheden. Er wordt een omleiding aangegeven. Fietsers hebben wel doorgang.

Update:

De werkzaamheden aan de Kammetweg in Andel zijn tijdelijk stil gelegd. Door de hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om de werkzaamheden op een goede en veilige manier uit te voeren.

Doorgaand verkeer is mogelijk nu de werkzaamheden zijn stil gelegd.

 

Bewoners hebben een brief met informatie ontvangen.

Voor meer informatie kijk op www.brabantwater.nl

]]>
Werkzaamheden
news-1548 Mon, 11 Dec 2023 17:21:47 +0100 Buitendienst gemeente Altena verkoopt Scania https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/buitendienst-gemeente-altena-verkoopt-scania Vanwege wijzigingen in de bedrijfsvoering heeft de Buitendienst van de gemeente Altena per direct een Scania P360 B6x2*4NA 17L voor verkoop beschikbaar. In het kader van gelijkheid worden meerdere partijen in de gelegenheid gesteld een bieding te doen op dit voertuig. De staat is nieuw en ongebruikt. Het betreft een haakarmsysteem met inklapbare Hiab-kraan.

Wanneer u interesse heeft om op dit voertuig een bieding (exclusief BTW) te doen, kunt u dit kenbaar maken door een mail te sturen naar info@gemeentealtena.nl met als onderwerp Verkoop Scania Buitendienst Gemeente Altena. Daarna ontvangen de geïnteresseerden nadere specificaties en worden zij verder geïnformeerd over de verkoopprocedure.

Ter overweging worden de volgende uitgangspunten alvast bekendgemaakt. Prijsindicatie € 250.000,-, koper moet beschikken over een inschrijving KvK, verkoop aan de hoogste bieder, betaling vooraf, afvoer in eigen beheer en voor eigen risico (voertuig is geschorst en niet verzekerd), koop voor eigen rekening en risico in de staat waarin het voertuig verkeert, geen garantie vanuit de verkoper, (fabrieks)garantie via de initiële leveranciers, voertuig moet door koper ontdaan worden van logo’s e.d. Nadere voorwaarden volgen later.

Uw onderneming kan ook onderworpen worden aan een Bibop onderzoek. De Wet Bibob staat voor 'Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur'. Deze wet geeft overheidsinstanties (zoals een gemeente) de mogelijkheid om de achtergrond van bedrijven en personen met wie zij zakendoen, te screenen. Om dit te doen, voeren overheidsinstanties een Bibob-onderzoek uit. Het doel van een Bibob-onderzoek is het voorkomen dat de overheid onbewust criminaliteit faciliteert, door bijvoorbeeld het verlenen van een vergunning, het (ver)kopen van (on)roerende goederen of het verstrekken van een subsidie aan een malafide ondernemer. Het Bibob-onderzoek kan door de overheidsinstantie zelf worden gedaan, maar op verzoek van de overheidsinstantie ook door het Landelijk Bureau Bibob (LBB).

]]>
Ondernemers
news-1563 Mon, 20 Nov 2023 14:43:16 +0100 Update intentieverklaring bedrijfscatering https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/intentieverklaring-biologische-lokale-bedrijfscatering-ondertekend-1 Successen en uitdagingen tot nu toe In januari 2023 ondertekende Gemeente Altena de intentieverklaring ‘Biologische & lokale bedrijfscatering’. Het doel: in 2026 is minstens 50% van het aanbod van de bedrijfscatering biologisch, plantaardig en/of lokaal ingekocht. Wat is er dit jaar al bereikt?

Gemeente Altena neemt ook zelf haar verantwoordelijkheid om lokaal biologisch voedsel in te kopen

Wethouder Claudia Schipper is de portefeuillehouder van het programma Circulair voedselsysteem. Een lokale en circulaire catering past binnen dit programma waarin gewerkt wordt aan de maaltijd van morgen: gezond, lokaal en duurzaam.

“We stimuleren boeren, verwerkers, winkels en consumenten om lokaal te kopen en te verkopen. Met het ondertekenen van de intentieverklaring begin dit jaar wilden we als Gemeente Altena laten zien dat ook wijzelf aan zet zijn om dat te doen. We vinden het belangrijk om het goede voorbeeld geven.”

Gemeentelijke organisatie aan de slag met project ‘Gezonde en circulaire kantine en catering’

Om ook echt uitvoering te geven aan de intentieverklaring heeft Rebecca Wuijster het dit jaar op zich genomen om het project ‘Gezonde en circulaire kantine en catering’ binnen de gemeentelijke organisatie te coördineren.

Op de vraag of ze tevreden is wat er nu al is bereikt, antwoordt Rebecca dat ze had gedacht dat het allemaal wat vlotter zou gaan. “Helaas lopen we tegen praktische problemen aan. Het is een ingewikkeld plaatje waarin we allerlei afwegingen moeten maken.”

MidZuid verzorgt de inkoop en verkoop in de bedrijfskantine

Ben Verweij is coach en opleider voor de cateringmedewerkers van MidZuid. In deze functie is hij ook verantwoordelijk voor de inkoop en verkoop voor de bedrijfskantine op het gemeentehuis. Wat er al is veranderd in het aanbod van de bedrijfscatering, is meer dan je op het eerste oog ziet in de kantine. Verweij: “Vooral bij de zuivel zijn stappen gezet: de eieren, melk, karnemelk, yoghurt en margarine zijn inmiddels allemaal biologisch. Met de rest van het assortiment zijn we minder ver, alleen de tomaten kopen we inmiddels biologisch in.”

Lokale inkoop is lastiger dan verwacht, qua leverancier en logistiek

De inkoop in de bedrijfskantine is via een aanbesteding gebonden aan een vaste leverancier. Ben Verweij: “We zijn deels afhankelijk van de vaste leverancier in wat we kunnen aanbieden. Het biologisch assortiment is bij hem helaas nog niet zoals wij het graag zouden willen zien.” En ook gasten in de bedrijfskantine hebben hun wensen. “Ik kan een heerlijke biologische salade Caprese maken, maar als de prijs daarmee van € 2,50 naar € 6,00 stijgt, wordt hij toch slechter verkocht. En niet verkocht betekent verspilling. Dat is uiteraard niet de bedoeling.”

Ook logistiek blijkt de inkoop lastiger dan Verweij en Wuijster dachten. De timing van leveringen is niet altijd goed te voorspellen, dat heeft simpelweg met de schaal van de producenten te maken. Daarnaast zijn de houdbaarheid en opslag nog een punt van aandacht. “Verse broodjes van de bakker zijn natuurlijk heerlijk, maar vragen ook om dagelijks verse aanvoer. Dat is nog niet haalbaar, ook financieel niet. Jammer, want ook al koop ik zelf privé alles lokaal, in een bedrijfskantine werkt dat anders”, aldus Ben.

In de Dutch Food Week Altena kreeg elke gast in de bedrijfskantine biologische soep

Elke gast die tijdens de Dutch Food Week Altena kwam lunchen in bedrijfskantine, kreeg een kopje groentesoep cadeau. Een heldere groentesoep met biologische ingrediënten: courgette, bloemkool, prei en wortel. De soep werd aan 150 gasten geserveerd!

Genoeg ideeën voor het komend jaar

Zowel Ben Verweij als Rebecca Wuijster zitten vol ideeën over wat ze allemaal nog willen bereiken de komende tijd. “We hebben naast doelen voor lokaal en biologisch, ook het doel om het aanbod 50% plantaardig te maken. Binnenkort gaan we daarom ook niet-dierlijke ‘zuivel’ aanbieden. Ik ben heel benieuwd naar de reacties van de gasten in de kantine”, zegt Ben. Rebecca vult hem aan: “Het is ook tijd om de andere stromen onder de loep te gaan nemen: onze totale bedrijfscatering bestaat uit meer dan de bedrijfskantine. Daar zijn we als eerste aan de slag gegaan, maar er is ook catering bij bijvoorbeeld borrels of recepties in het gemeentehuis, of bij avondmaaltijden tijdens lange bijeenkomsten die tot in de avond doorlopen. Daar zijn weer andere partijen bij betrokken, wie weet welke kansen daar liggen.”

Verweij spreekt nog meer ambities uit: “Ik wil het aanbod meer seizoensgebonden maken. Pure producten, passend bij het seizoen. Wat denk je van aardappelsoep deze winter?”

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1512 Wed, 15 Nov 2023 10:04:31 +0100 Kennis delen is verbinden, en zo maak je dingen mogelijk https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/kennis-delen-is-verbinden-en-zo-maak-je-dingen-mogelijk Het programma circulair voedselsysteem heeft sinds eind september een nieuwe wethouder. Wie is ze, en wat drijft haar? Tijd voor een nadere kennismaking. Even voorstellen: wethouder Claudia Schipper
Portefeuilles: Duurzaamheid - Landbouw - Circulair voedselsysteem - Beheer openbare ruimte en buitendienst - Afval/grondstoffen - Recreatie en toerisme - Evenementen

Het programma circulair voedselsysteem heeft sinds eind september een nieuwe wethouder. Wie is ze, en wat drijft haar? Tijd voor een nadere kennismaking.

Wie ben je?

“Mijn naam is Claudia Schipper. Ik ben getrouwd met Oscar, heb twee jongvolwassen dochters en woon in Hank. Sinds maart 2022 zat ik namens het CDA in de raad van de gemeente Altena. Daarnaast werkte ik lange tijd bij de rechtbank als senior gerechtsjurist.”

Als raadslid had Claudia woordvoerderschap voor onder andere duurzaamheid & energietransitie en afval en grondstoffen. In die zin zijn haar portefeuilles als wethouder een logische vervolgstap. Daarnaast past circulair voedselsysteem ook goed bij hoe ze in het leven staat: “Ik ben opgegroeid in een familie van moestuiniers, en zet die traditie met veel plezier voort. Het is ontspannend - ik vind het heerlijk om na het werk even de tuin in te lopen en bijvoorbeeld een paar courgettes te plukken. Eén enkel plantje kan een overvloed aan voedsel opleveren. Dat voelt als rijkdom. Daarbij is me met de paplepel ingegoten: daar ga je goed mee om. Ik gooi geen voedsel weg. Wat mijn tuin aan ‘overschot’ oplevert, gaat in een kastje voor andere mensen.”

“Maar ook het voedselproductieproces fascineert me. We hebben wat dat betreft in Altena een schat aan kennis in huis. Ik deel de ambities uit het Manifest de Kracht van Altena om de gemeente zelfstandiger te maken op het gebied van duurzaamheid, circulaire systemen en economie. We hebben het talent en de middelen, laten we die goed gebruiken.”

Het programma circulair voedselsysteem is nu een aantal jaar onderweg, en er zijn inmiddels flinke stappen gezet. Er is een bruisend netwerk ontstaan, met mensen uit allerlei disciplines die hun steentje bijdragen. Wat zijn jouw ambities voor de komende tijd?

“Dat netwerk behouden, uitbreiden en verstevigen - uiteraard. Maar daarnaast denk ik dat de fase is aangebroken waarin we naar buiten mogen treden. Er zijn tot nu toe bergen verzet met een relatief kleine groep betrokkenen, dat maakte ons koploper in Brabant. Nu is het tijd om ook mensen van buiten die groep mee te nemen.

Dat hoeft niet meteen groots of van de een op andere dag: je kunt op je eigen vierkante meter met kleine acties al zo veel verschil maken. Dat vraagt in de eerste plaats om bewustwording: er staat melk in de koelkast die over de datum is. Gooi ik die weg, of vertrouw ik op mijn neus en ogen? Waarom is die melk eigenlijk blijven staan? Kan dat anders? Dat is de vraag die ik graag vooraan in het bewustzijn wil hebben: Kan het ook anders?"

Dus nu, aan de slag?

“Zeker! Aan de slag om samen met het netwerk de kennis in het gebied te delen en te verspreiden. Samen het verhaal van Altena vertellen, dan komt het stap voor stap ook dichter bij de inwoners. Op dit moment ben ik druk met kennismaken met al het fantastische wat Altena op het gebied van circulair voedselsysteem al te bieden heeft. Een hoop inlezen, en mensen spreken. Ik nodig iedereen met ideeën die in gesprek wil dan ook hartelijk uit. Voor mij staat samenwerking voorop. Door naar elkaar te luisteren, naar elkaar om te zien, solidair te zijn en vertrouwen in elkaar te hebben kunnen we effectieve resultaten boeken. Kennis delen is verbinden, en zo maak je dingen mogelijk!”

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1515 Thu, 12 Oct 2023 18:17:18 +0200 Robijns Voedselbos winnaar van de innovatieprijs circulair denken en doen https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/robijns-voedselbos-winnaar-van-de-innovatieprijs-circulair-denken-en-doen-1 Op 12 oktober 2023 ontvingen zij uit handen van wethouder Wendy van Ooijen de prijs in het bijzijn van alle genomineerden en eervolle vermeldingen. De uitreiking vond plaats tijdens de Dutch Food Week Altena 2023 bij Kaasboerderij De Lange Hoeve in Genderen. Het Robijns Voedselbos in Sleeuwijk is de winnaar geworden van de innovatieprijs circulair denken en doen van de gemeente Altena. Op 12 oktober 2023 ontvingen zij uit handen van wethouder Wendy van Ooijen de prijs in het bijzijn van alle genomineerden en eervolle vermeldingen. De uitreiking vond plaats tijdens de Dutch Food Week Altena 2023 bij Kaasboerderij De Lange Hoeve in Genderen.

Volgens de jury wordt het Robijns Voedselbos gedreven vanuit een passie waarbij een balans wordt gezocht tussen het investeren van eigen tijd, passie, liefde en een verdienmodel om het ook voor de langere termijn door te kunnen zetten. Dat typeert de uitdagingen rondom circulariteit. Verder is het voedselbos een all-in concept waarin alle elementen rondom de voedseltransitie aan de orde komen. Het delen van kennis en het bijeenbrengen van mensen rondom het thema voedsel en voedselproductie staan centraal. Daarmee vinden Anneke en Ianus Keller aansluiting bij andere lokale en  nationale bewegingen die elkaar versterken. Zij kunnen een voorbeeldfunctie hebben voor de reguliere voedselproductie en het omdenken daarin door gebruik te maken van de kracht van de natuur.

Eervolle vermeldingen

De wethouder benoemde verder drie eervolle vermeldingen. Sophie Vermeulen kreeg een eervolle vermelding voor haar werk bij Ster Projects. Naast haar studie bedrijfseconomie ontwikkelde zij een applicatie om grondverzettingsprojecten te ondersteunen. Grond is een onbekend probleem en speelt een belangrijke rol in klimaatverandering en -adaptatie. De jury vond het bijzonder dat een student, als haar bijbaantje, dit voor en bij Ster Projects heeft opgepakt. Ster Projects is een klein bedrijf dat zich hiermee een mooie positie kan verwerven in een maatschappelijk probleem.

Bakker Hardeman, molenaar Verbeek en boer Groenenberg kregen eveneens een eervolle vermeldingen voor hun biologisch brood. “Vooral de samenwerking spreekt tot de verbeelding. Circulariteit gaat om het verbinden van ketens, daarbij is het “wij” gevoel erg belangrijk. De samenwerking wordt ook continu verbeterd doordat de partijen elkaar uitdagen steeds verder te gaan om de keten (en de samenwerking) te optimaliseren. Het is met elkaar innoveren”, volgens de jury.

De derde eervolle vermelding ging naar Dierenspeciaalzaak Werkendam. De Dierenspeciaalzaak Werkendam is kenmerkend voor het zoekend midden- en kleinbedrijf. Het is een worsteling om als kleine ondernemer het circulair denken om te zetten naar daadwerkelijke actie. Deze ondernemer laat zien dat je als kleine retailer op veel terreinen impact kan maken. Daarmee is hij een motivatie voor anderen en zijn klanten om zelf de handschoen op te pakken en meer te doen.

Circulair talent en ondernemerschap

De innovatieprijs circulair denken en doen werd georganiseerd door de gemeente Altena en werd uitgereikt tijdens de Dutch Food Week Altena. De reden voor de gemeente Altena om de innovatieprijs te organiseren is dat iedereen een circulair talent kan zijn. En dat talent en ondernemerschap wil de gemeente Altena belonen door het uitreiken van de innovatieprijs. De prijs is bedoeld als motivatie en waardering voor personen, bedrijven en organisaties voor hun inzet op het gebied van circulair denken en doen.

De innovatieprijs

De prijs werd ontworpen en gemaakt door Lisanne Kamphuis van Sustaign. Lisanne heeft speciaal voor de gemeente Altena een uniek ontwerp gemaakt voor de innovatieprijs circulair denken en doen. De basis voor de innovatieprijs zijn het logo en de kleuren van de gemeente Altena. In het logo zijn verschillende afvalstromen geïntegreerd, zoals plastic doppen voor de donkerblauwe kleur, blikjes voor de lichtblauwe kleur en glas voor de kleur groen.

Meer informatie over de Dutch Food Week Altena en de innovatieprijs circulair denken en doen staat op de website van de gemeente: https://www.gemeentealtena.nl/innovatieprijs

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1466 Tue, 26 Sep 2023 18:00:23 +0200 Dutch Food Week laat de maaltijd van morgen zien en beleven https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/de-maaltijd-van-morgen-lokaal-duurzaam-en-gezond Een bord met gezond eten, uit Altena, duurzaam geteeld/geproduceerd, zonder verspilling. Zo ziet het voedselsysteem in Altena er in 2046 uit. Dit is alvast te zien, te proeven en te beleven tijdens Dutch Food Week Altena.  

Circulair voedselsysteem in 2046

De circulaire economie gaat over bouwen, reizen, voedsel, spullen en industrie. Dat kunnen we niet allemaal tegelijk aanpakken. Daarom beginnen we in Altena met één thema, namelijk voedsel. Daarmee bedoelen we alle onderdelen van de voedselketen en alle betrokken partijen. Dus producenten, vervoerders, industrie, supermarkten, horeca, onderwijs, overheid en consumenten.

Altena heeft een grote en innovatieve landbouw- en agrofoodsector. Vele mooie bedrijven en initiatieven dragen bij aan duurzame voedselproductie en aan het beheer en de (be)leefbaarheid van ons platteland. Daar zijn we trots op. Samen met hen, en ook met inwoners, organisaties, ondernemers, onderwijs en andere overheden hebben we gewerkt aan een plan voor een circulair voedselsysteem in Altena.

Circulair denken en doen

De overgang naar een circulaire economie en circulair voedselsysteem is niet van de een op de andere dag gemaakt. We staan nog maar aan het begin. Daarom is het belangrijk dat overheid, inwoners, ondernemers, onderwijs en organisaties samenwerken en elkaar steunen. Zodat circulair denken en doen heel gewoon wordt in Altena.

Lees meer over het Programma Circulair Voedselsysteem

]]>
Dutch Food Week Altena
news-1458 Wed, 20 Sep 2023 16:39:07 +0200 Weet wat je eet tijdens Dutch Food Week Altena https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/weet-wat-je-eet-tijdens-dutch-food-week-altena Maak kennis met alles wat Altena te bieden heeft van de voedselketen in Altena, van boer tot bord. Lokaal geproduceerd, gezond en duurzaam. Ondernemers en organisaties laten zien, vertellen en laten je proeven hoe de maaltijd van morgen eruit ziet. Zij delen graag hun kennis en enthousiasme.

Er zijn activiteiten voor speciaal voor kinderen maar ook om een wandeling te maken, dingen te proeven en te ondekken. Voor ieder wat wils en in heel Altena van noord naar zuid en van west tot oost.

Bekijk het programma van Dutch Food Week Altena en kies een leuke activiteit uit.

]]>
Dutch Food Week Altena
news-1454 Wed, 20 Sep 2023 13:46:25 +0200 Interview met Jan Bel https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/interview-met-jan-bel Even voorstellen: Wie bent u?

Mijn naam is Jan Bel, ik woon in Sleeuwijk en ben enkele jaren geleden met vervroegd pensioen gegaan. Ik heb ruim 40 jaar in de financiële dienstverlening gewerkt bij banken en heb een financieel economische opleiding.  Mijn vrouw, Ineke Roubos, en ik hebben drie kinderen en twee kleinkinderen (en een derde op komst).

Toen ik gestopt ben als bankier, heb ik mij gericht op een aantal maatschappelijke taken, muziek en sport. Vandaar mijn betrokkenheid bij de Sportraad Altena. Zelf ben ik actief op de racefiets, mountainbike en op de ijsbaan. Mijn hele leven heb ik aan sport gedaan en heb het belang daarvan onderkend.

Wat doet de Sportraad?

De Sportraad is een adviesraad ingesteld door de gemeente. De leden zijn (al dan niet op voordracht) benoemd door het college van B&W. De Sportraad adviseert het college gevraagd en ongevraagd over zaken die met sport- en bewegen te maken hebben in de breedste zin. Hierbij moet je o.a. denken aan het nieuwe sportbeleid van de gemeente, het accommodatiebeleid en het faciliteren van nieuwe initiatieven. We maken ons verder o.a. druk over Uniek Sporten (participatie van o.a. mensen met een beperking), toegankelijkheid voor iedereen, aandacht voor bewegen buiten verenigingsverband (ouderen), aandacht voor een gezonde leefstijl, veilige sportbeoefening en het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag en veel meer.  

Waarom zijn jullie zo belangrijk voor sportaanbieders in Altena?

De Sportraad zelf is niet belangrijk, de onderwerpen waar wij ons druk over maken zijn dat wel. In algemene zin  is er in Altena sprake van bewegingsarmoede. Dit betekent dat er direct effecten zijn op de fysieke en mentale gezondheid van mensen. Daarnaast betekent bewegen en deelnemen aan sportieve activiteiten vaak dat mensen ook zich makkelijker sociaal bewegen en hun rol in de maatschappij prettiger ervaren. Kortom een verhoging van het sport- en beweegniveau in de gemeente levert direct winst op. Wij proberen vanuit de Sportraad daar een positieve bijdrage aan te leveren.

Waarvoor kunnen sportaanbieders bij jullie terecht?

Sportaanbieders kunnen altijd contact opnemen met ons secretariaat, Hella de Ridder en of met mij.In dit verband wil ik wel graag aangeven dat we vragen en opmerking van belanghebbenden altijd serieus nemen, maar dit wel zien in een breder belang. We kunnen geen individuele belangen behartigen van sporters en/of clubs.

]]>
news-1441 Tue, 12 Sep 2023 17:03:44 +0200 HAS-onderzoek: Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij als gereedschap voor meer natuurinclusieve landbouw https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/has-onderzoek-brabantse-biodiversiteitsmonitor-melkveehouderij-als-gereedschap-voor-meer-natuurinclusieve-landbouw De HAS Green Academy onderzoekt waar boeren in de praktijk tegenaan lopen in de omschakeling naar natuurinclusieve landbouw en welke ‘tools’ ingezet kunnen worden om hen daarbij te helpen. Eén van de onderzoeksgebieden is het land van Heusden en Altena.

Studenten van de HAS namen de afgelopen tijd de waarde van de Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij (BBM) voor het bevorderen van natuurinclusieve landbouw (NIL) onder de loep.

BBM

De BBM meet onder andere de ammoniakuitstoot, het kruidenrijk grasland, de weidegang en broeikasgasemissies van agrarische bedrijven. Agrariërs kunnen daarbij beloond worden voor het uitvoeren en toepassen van maatregelen die de biodiversiteit, bodemkwaliteit en waterkwaliteit verbeteren.

Voor dit onderzoek maakten 11 agrarisch ondernemers uit Altena in 2021 en 2022 gebruik van de BBM. De studenten stelden zich de vraag welke inzichten de inzet van het instrument aan ondernemers biedt om de natuurinclusieve landbouw op hun bedrijf op te schalen. Daarnaast onderzochten ze of een instrument zoals de BBM geschikt is om toe te passen in andere gebieden.

Resultaten

De metingen in de jaren 2021 en 2022 gaven – mede door weersomstandigheden - een onverwachte uitkomst: het resultaat van de deelnemende bedrijven daalde met gemiddeld 141 punten. Uit interviews bleek daarnaast dat de ondernemers een aantal problemen ervaren bij de opschaling van NIL op hun bedrijf: het ontbreekt hen in sommige gevallen aan kennis over de KPI’s en hun toepassing en de tijd sinds de start van de monitor was relatief kort om de maatregelen toe te passen. Daarnaast geven ze aan dat het nemen van maatregelen binnen een bestaand bedrijfsmodel complex is, en de begeleiding daarbij nog onvoldoende.

Conclusies en aanbevelingen

De HAS-studenten concluderen dat de BBM als tool geschikt is om de NIL te bevorderen. Echter, om de agrariërs te helpen daadwerkelijk verbeteringen in hun onderneming door te voeren, is meer nodig. De HAS doet de volgende aanbevelingen:

 • Geef agrariërs goede begeleiding
 • Bied mogelijkheden om onderling kennis te delen
 • Faciliteer en bevorder hun samenwerking
 • Ontwikkel een app waarin agrarisch ondernemers hun gegevens uit de BBM snel en overzichtelijk in kunnen zien.

Op naar de toekomst

Het onderzoek had ook een ander mooi resultaat: het aantal deelnemende NIL-ondernemers verdubbelde van 11 naar 22. Hoopvol nieuws voor de natuur in Altena! Meeuwis Millenaar, coördinator van de BBM in Altena, was vooral onder de indruk van de motivatie om aan de monitor deel te nemen: “De deelnemers zien niet alleen een mogelijk economisch voordeel, maar zijn opvallend gemotiveerd om juist ook voor de natuur hun bedrijfsvoering aan te passen. We zijn als BBM daarom meteen aan de slag gegaan met de aanbevelingen uit het rapport. De eerste voorlichtingsbijeenkomsten zijn inmiddels georganiseerd. We kunnen daar dieper ingaan op hoe je de score kan beïnvloeden. Je kan die bijvoorbeeld verbeteren door te zorgen voor meer eiwit van eigen land, wat zorgt voor minder import van soja. Een betere groenblauwe dooradering met bomen en struiken of kruidenrijk grasland inzaaien verbetert de score ook, maar dan moet je wel eerst leren hoe dat werkt - en die kennis dragen we nu over. Al met al zijn we heel blij met de resultaten!”

Programma circulair voedselsysteem

De gemeente Altena draagt vanuit het programma circulair voedselsysteem bij aan het onderzoek van HAS Green Academy. In dit programma gaat de gemeente Altena op weg naar ‘de maaltijd van morgen’. De maaltijd van 2046 is gezond, duurzaam geteeld en geproduceerd in Altena, zonder verspilling. Met inwoners, partijen uit onderwijs, ondernemers, organisaties en overheid werkt de gemeente aan die gezamenlijke droom. Dat doen we samen, met concrete acties en een open blik. Want het kan anders!

Eerdere onderzoeken

Dit onderzoek is het derde en laatste onderdeel van een groter onderzoek over kansen en knelpunten voor natuurinclusieve landbouw. Dit grotere onderzoek duurt twee jaar en wordt gefinancierd door het SIA-regieorgaan. Het gaat over zeven gebieden in Nederland en er doen vier hogescholen mee.

Lees ook de artikelen over de eerste twee onderzoeken:

Kansen en knelpunten natuurinclusieve landbouw

Onderzoek: Hoe nog beter gebiedsgericht samenwerken

 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1413 Tue, 15 Aug 2023 10:14:05 +0200 Sportcafé Altena https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/sportcafe-altena Voor bestuurders en vrijwilligers van sportverenigingen en eigenaren van commerciële sportorganisaties in gemeente Altena.

]]>
Test hier je nieuws
news-1412 Tue, 15 Aug 2023 10:00:49 +0200 Rookvrije bushokjes https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/rookvrije-bushokjes Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. 

]]>
Test hier je nieuws
news-1302 Mon, 27 Mar 2023 13:13:26 +0200 Van boer tot bord: op weg naar de korte keten in Altena https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/van-boer-tot-bord-op-weg-naar-de-korte-keten-in-altena De afstand tussen boer en bord moet kleiner: minder kilometers en minder partijen. De gemeente Altena werkt daarom samen met verschillende initiatiefnemers, ondernemers en gebiedspartijen aan de korte keten in Altena. 

In de eerste werksessie in januari 2023 is met deze partners de basis gelegd voor een gedeelde ambitie en coalitie. Het resultaat: de praatplaat korte keten, waarin de knelpunten die opgelost moeten worden zijn vastgelegd. De praatplaat is opgesteld met ondersteuning van het Onderzoek- & Ontwikkelfonds van de Regio West Brabant en cartoonist Gideon Borman.
projectplaatje korte keten
Een aantal belangrijke uitdagingen in de korte keten zijn de herkenbaarheid van de lokale producten, de distributie en een breed genoeg assortiment voor de consument. 

Op dit moment zijn onder andere biologische Bakkerij Hardeman, Altena Box en ZLTO betrokken. De komende maanden zullen meer ondernemers in de korte keten een uitnodiging krijgen om mee te doen. Zo kunnen we samen werken aan de gezamenlijke ambitie voor de korte keten. We brengen knelpunten in beeld en gaan samen aan de slag met projecten en experimenten om aan het einde van het jaar een aantal knelpunten opgelost te hebben. Zo komen we steeds dichterbij een korte keten in Altena. 

De korte keten in Altena

De gemeente werkt aan de korte keten en aan de maaltijd van morgen binnen het programma circulair voedselsysteem.We versterken de korte keten omdat we boeren, tuinders en consumenten meer invloed willen geven. De aanpak korte keten vloeit voort uit het eerdere  Onderzoek Korte Keten van de HAS-Hogeschool.

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1251 Thu, 19 Jan 2023 10:09:53 +0100 Bedrijfscatering gemeente: meer biologisch en lokaal https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/bedrijfscatering-gemeente-meer-biologisch-en-lokaal Altena ondertekent intentieverklaring biologische & lokale bedrijfscatering Woensdag 18 januari ondertekende wethouder Roland van Vugt de intentieverklaring biologische & lokale bedrijfscatering. Hij deed dit in het bijzijn van gedeputeerde Elies Lemkes-Straver en een vertegenwoordiger van LNV tijdens het symposium Biologisch in Brabant in Den Bosch.

Intentieverklaring biologische & lokale bedrijfscatering

De provincie Noord-Brabant streeft naar 15% biologisch landbouwareaal in 2030. Een belangrijk obstakel voor Brabantse boeren om om te schakelen is de vraag naar biologische producten. Daarom wil de provincie de vraag naar biologisch (en lokaal) geproduceerd voedsel een impuls te geven. Via de eigen catering en van zoveel mogelijk andere Brabantse overheden. Biologisch voedsel is goed voor de biodiversiteit, het klimaat, dierenwelzijn en de bodem- en waterkwaliteit, en past in een bewuste levensstijl.

Minstens 50% biologisch en/of lokaal

Met de intentieverklaring committeert Altena zich aan de ambitie om minstens 50% van de bedrijfscatering biologisch en/of lokaal in te kopen per 2026.

Deze ambitie past bij de doelen van Altena voor een circulair voedselsysteem; gezond eten, uit Altena, duurzaam geteeld/geproduceerd, zonder verspilling. Daarom gaat de gemeente nog een stapje verder. Naast een aandeel biologisch en lokaal, willen we ook toe naar minimaal 50% plantaardige eiwitten. Ook willen we voedselverspilling verminderen en zo min mogelijk verpakkingen voor eenmalig gebruik.

Doe mee!

Wethouder Roland van Vugt: “De boeren uit Altena maken prachtige producten, die ook nog eens minder voedselkilometers hebben. We werken samen met onze partners in het gebied om het verkopen van producten uit Altena te stimuleren. Daarbij geven we graag zelf het goede voorbeeld. We hopen dat andere bedrijven en organisaties in Altena met ons meedoen.”

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1235 Wed, 21 Dec 2022 11:04:20 +0100 Boeren en bedrijven binden lokaal CO2 https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/boeren-en-bedrijven-binden-lokaal-stikstof Carbon farming verbindt lokale boeren en bedrijven voor klimaat en bodem Maandagmiddag 20 december was de start van een bijzonder project. 4 boeren, 2 ondernemers, ZLTO en de gemeente Altena tekenden overeenkomsten om de komende jaren te werken aan het vastleggen van CO2 in landbouwgrond: carbon farming. Het idee: boeren passen maatregelen toe die zorgen voor meer organische stof in de bodem. Daardoor wordt er meer koolstof opgeslagen in de bodem. Goed voor het klimaat, en voor de bodem zelf. Die is beter bestand tegen weersextremen en de biodiversiteit neemt toe.

Lokale bedrijven steunen 'koolstofboeren'

Het binden van ruim 300 ton CO2 op boerenland de komende 5 jaar gaat in samenwerking met lokale bedrijven Hakkers en Iveco Schouten. Zij ondersteunen 4 ‘koolstofboeren’ Landbouwbedrijf Straver (Almkerk), VOF Vermuë – Kivits (Hank), De Graaf VOF (Nieuwendijk) en landbouwbedrijf Van der Schans (Drongelen). Naast het compenseren van een deel van hun eigen CO2 uitstoot, leveren de bedrijven hiermee een positieve bijdrage aan hun leefomgeving.

Koplopers

Wethouder Roland van Vugt prees de boeren en bedrijven die hun nek uitsteken en deze pilot aangaan. “Ik ben trots op deze koplopers. Op de verbinding die hierdoor ontstaat. Als gemeente ondersteunen wij dit van harte. Ik hoop dat nog meer ondernemers aanhaken.”

Eerste gemeente

Altena is de 1e gemeente die deelneemt in een dergelijk project. Onder andere door te helpen bij financiering en inzet van haar netwerk.

Meer bedrijven

Er is nog ruimte voor extra bedrijven in Altena om aan te sluiten. De koolstofboeren kunnen zo’n 1000 ton CO2 vastleggen in 5 jaar. En er staan nog meer koolstofboeren klaar om mee te doen.

Meer info:Go 2 Positive

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1197 Mon, 07 Nov 2022 13:26:22 +0100 Onderzoek korte keten Altena https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/onderzoek-korte-keten-altena Het onderzoek naar de korte keten in Altena is afgerond Een korte voedselketen kan bijdragen aan een vitaal platteland. Aan een beter verdienmodel voor boeren, meer verbinding tussen boeren en burgers, minder CO2-uitstoot en minder voedselverspilling. Het is een van de onderdelen van het programma Circulair Voedselsysteem, waarmee de gemeente Altena werkt aan de maaltijd van morgen; gezond, lokaal en circulair.

In Altena verkopen steeds meer landbouwbedrijven een deel van hun product via de korte keten. Bijvoorbeeld via een boerderijwinkel aan huis. De verkoop richt zich vooral op consumenten. Bij een korte voedselketen zit er maximaal één schakel tussen producent en consument. Een korte keten kan ook een lokale keten zijn.

De korte, lokale voedselketen in Altena werkt nog niet optimaal. Het volume, dus de hoeveelheid afnemers, is nog te laag. De gemeente onderzoekt daarom hoe het anders kan. Hoe we de korte, lokale keten een succes kunnen maken. Eerder onderzochten we de haalbaarheid van het online platform Uit Jouw Streek . In dit onderzoek onderzochten we wat er nog is om de B2B markt te stimuleren. 

Wat is er nodig om de korte keten in Altena te stimuleren? Kunnen ook partijen als supermarkten, kantines en horeca afnemers van streekproducten zijn? Die vragen stonden centraal in een onderzoek van de HAS-Hogeschool.

8 voedselketens

Via literatuurstudie en interviews onderzochten de HAS-studenten 8 voedselketens in Altena. Hoeveel wordt er geproduceerd in Altena en hoeveel geconsumeerd? Een voorbeeld: Altena produceert ruim 66 miljoen kilo melk per jaar. De consumptie wordt geschat op 5 miljoen kilo per jaar. In theorie kan alle melk voor inwoners uit Altena uit de korte én lokale keten komen. Dat geldt ook voor eieren, kippenvlees, rundvlees, aardappelen en brood. Maar, willen we 100% lokaal? En misschien belangrijker, kunnen we dat wel organiseren?

Interesse en uitdagingen

Uit gesprekken met landbouwbedrijven en afnemers als horeca, supermarkten, scholen, zorginstelling en sportverenigingen kwam naar voren dat er veel enthousiasme is voor de korte keten. Bij zowel producten als afnemers. Maar dat er tegelijk flinke uitdagingen zijn om het rendabel te maken.   

Producenten zien dat ze met het wegvallen van 1 of meer schakels een betere winstmarge halen op een product. Het biedt hen de mogelijkheid het verhaal achter het product te vertellen, zorgt voor meer binding met de omgeving en een positief imago. Maar om de korte keten verder uit te bouwen, bijvoorbeeld via een lokaal afhaalpunt, is de logistiek een flinke uitdaging. Net als de capaciteit. Bovendien zien producenten dat consumenten en bedrijven het kopen van lokale producten niet makkelijk genoeg vinden. 

Een aantal afnemers, zoals horeca, zet graag lokale producten in. Ze zien dat hun klanten het waarderen, gunnen het lokale producenten, en het zorgt voor goede PR. Maar ook afnemers zien risico’s. De kostprijs van lokale producten ligt hoger dan bij gangbare producten uit de keten. Ook zijn lokale producten niet altijd beschikbaar.

Oplossingen

Om het marktaandeel van lokale producten te vergroten, moeten er zowel bij producenten als afnemers dingen veranderen. Op bedrijfsgebied, marketing, logistiek en financieel. Een online platform kan de samenwerking tussen lokale producenten en afnemers vergroten. En daarmee de afzet van lokale producten aan lokale bedrijven een boost geven.

Rol gemeente  

Het onderzoek ging ook in op de vraag wat de rol van de gemeente kan zijn bij het bevorderen van de korte keten. Producenten en afnemers bleken hier verschillend over te denken. Sommigen zien een grote rol voor de gemeente. Anderen vinden juist dat de gemeente het aan de markt over moet laten. Over het algemeen zien de afnemers als de belangrijkste rollen voor de gemeente:

 1. Relevante vergunningen verlenen
 2. Meer zichtbaarheid geven aan lokale producten
 3. Subsidies
 4. Programma ontwikkelen voor lokale afzet met excursies

Lees het hele onderzoek  (Pdf, 1.55MB)

Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage uit het Onderzoek & Ontwikkelfonds van Regio West-Brabant.

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1280 Fri, 30 Sep 2022 13:17:00 +0200 Onderzoek: Hoe nóg beter gebiedsgericht samenwerken https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/onderzoek-hoe-nog-beter-gebiedsgericht-samenwerken Studenten van HAS Green Academy deden onderzoek Studenten van HAS Green Academy onderzochten hoe gebiedspartijen nóg beter kunnen samenwerken aan een toekomstbestendige landbouw met behoud van het landschap in Altena. Hun bevindingen schreven zij op in een handleiding. 

Advies: Ga aan de slag met netwerk en organisatie

HAS Green Academy adviseert Altena om aan de slag te gaan met het netwerk en organisatie:

Adviezen over het netwerk:

 1. Vorm met de gebiedspartijen een netwerk.
  “De diverse gebiedspartijen kunnen afzonderlijk iets betekenen, maar de slagkracht en de impact kan beduidend worden vergroot wanneer dat in gezamenlijkheid gebeurt.”
   
 2. Werk vanuit een gezamenlijke droom.
  “Uit de literatuur blijkt dat wanneer mensen elkaar vinden in een gezamenlijke droom, dit een goede basis is voor een effectieve samenwerking.”
   
 3. Ontmoet elkaar regelmatig en doe dit informeel.
   
 4. Ga in gesprek met agrariërs.
  “Ga als gebiedssamenwerking in gesprek met de agrariërs in Altena. Korte lijnen in de communicatie en inzichtelijk maken van de informatie die er is zal ondernemers aansporen om vaker en sneller aan een project deel te nemen.“
   
 5. Betrek de provincie Noord-Brabant in de samenwerking.

Adviezen over de organisatie:

 1. Breng structuur aan in de samenwerking.
  Een mogelijke samenwerkingsstructuur omvat een stuurgroep voor sturing en faciliteren, een agrarisch loket, twee gebiedsvertegenwoordigers, adviesgroepen en werkgroepen. “De organisatiestructuur kenmerkt zich door de gelijkwaardigheid van alle partijen”
   
 2. Ga op zoek naar financiering, zodat je écht aan de slag kan.
   
 3. Werk het idee van een agrarisch loket verder uit.
  “Boeren (en ook anderen) weten op dit moment niet goed waar ze terecht kunnen met vragen. Een agrarisch loket kan hier de oplossing voor zijn. Dit is succesvol gebleken in andere samenwerkingen in andere gebieden.”
   
 4. Onderzoek mogelijkheden rondom exploitatie van gronden.
  “De hoeveelheid grond binnen een agrarisch bedrijf is een belangrijke factor om over te kunnen schakelen naar natuurinclusieve landbouw. Daarom vinden ook veel ondernemers dat er anders nagedacht moet worden over de exploitatie van gronden door de gebiedspartijen”

Meer weten? Download het onderzoeksrapport .

Gebiedspilot ‘Kansen en knelpunten natuurinclusieve landbouw’

Dit onderzoek over hoe Altena nóg beter gebiedsgericht kan samenwerken is onderdeel van een groter onderzoek over kansen en knelpunten voor natuurinclusieve landbouw. Dit grotere onderzoek duurt twee jaar en wordt gefinancierd door het SIA-regieorgaan. Het gaat over zeven gebieden in Nederland en er doen vier hogescholen mee.

Ook in Altena duurt het onderzoek 2 jaar en loopt het tot en met juni 2023. Het onderzoek bestaat uit verschillende deel-onderzoeken. In het eerste onderzoek is dus gekeken naar de gebiedsgerichte samenwerking. Momenteel onderzoekt HAS Green Academy waar boeren in de praktijk tegenaan lopen in de omschakeling naar natuurinclusieve landbouw en welke ‘tools’ ingezet kunnen worden om boeren te helpen.

Aanleiding start GGA Altena, Polder van de Toekomst

Het onderzoek van HAS Green Academy over de samenwerking heeft er mede toe geleidt dat de gebiedspartijen zijn gestart met de groenblauwe gebiedsgerichte aanpak (GGA) onder leiding van een kwartiermaker. De GGA is een werkwijze van de provincie om gebiedsgericht met gebiedspartijen te werken aan het versterken van het natuurlijk kapitaal (bodem, water, natuur, en klimaat) in combinatie met het bieden van perspectief voor de landbouw.

Programma circulair voedselsysteem

De gemeente Altena draagt bij aan het onderzoek van HAS Green Academy vanuit het programma circulair voedselsysteem. In dit programma gaat de gemeente Altena op weg naar ‘de maaltijd van morgen’. De maaltijd van 2046 is gezond, duurzaam geteeld en geproduceerd in Altena, zonder verspilling. Met inwoners, partijen uit onderwijs, ondernemers, organisaties en overheid werkt de gemeente aan die gezamenlijke droom. Dat doen we samen, met concrete acties en een open blik. Want het kan anders!

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1142 Tue, 30 Aug 2022 12:14:59 +0200 Boeren willen wél circulair werken https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/boeren-willen-wel-circulair-werken Artikel AD 28 juli 2022. Christian van de Winde, Arjan de Graaf en Albertien Perdok in gesprek over slimmer omgaan met grondstoffen

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1073 Tue, 31 May 2022 14:00:25 +0200 Voortgang onderzoek korte keten economie Altena https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/voortgang-onderzoek-korte-keten-economie-altena In februari van dit jaar startte het onderzoek naar de korte keten economie in Altena. De gemeente Altena en de HAS Hogeschool onderzoeken samen de stand van zaken van deze vorm van economie in de gemeente Altena. Op dit moment is het onderzoek halverwege. De studenten van de HAS Hogeschool spreken met verschillende potentiële afnemers

In deze gesprekken wordt duidelijk hoe de vraag naar lokaal geproduceerde producten eruit ziet bij partijen als supermarkten, horeca, en (school)kantines. Daarnaast ontstaat een beeld van wat deze afnemers zien als succes- en risicofactoren als zij de markt willen gaan bedienen met lokale producten. Gemak, leveringscontinuïteit, voldoende vraag van de consument en de afzetprijs zijn factoren die doorslaggevend zijn en gewaarborgd moeten worden om de opstap naar korte ketens te kunnen maken.

Aandacht voor de boer als producerende schakel

De studenten gaan ook in gesprek met boeren en initiatiefnemers uit Altena. Uit deze gesprekken blijkt waar de aanbieders behoefte aan hebben als zij een succesvolle korte ketenformule willen toepassen. Het gaat onder andere om een goed en lokaal distributie- en logistieknetwerk en hogere volumes om de korte keten rendabel te maken.

Ontwikkeling stappenplan voor opzet korte keten

In de komende weken gaan de studenten daarom aan de slag met de ontwikkeling van een stappenplan dat ondernemers, afnemers én aanbieders, kan begeleiden in de opzet naar de korte keten. Per stap krijgen de ondernemers algemene adviezen en meer specifiek welke zaken er op orde moeten zijn om aan de volgende stap te beginnen.

De planning is om het project aan het begin van juli 2022 af te ronden. De studenten presenteren dan hun eindrapport in een slotbijeenkomst.

Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage uit het Onderzoek & Ontwikkelfonds van Regio West-Brabant.

 

 

 

 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-989 Wed, 23 Mar 2022 14:53:00 +0100 Start twee-jaar durend onderzoek natuurinclusieve landbouw https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/start-twee-jaar-durend-onderzoek-natuurinclusieve-landbouw Altena is één van de zes pilotgebieden in een landelijk onderzoek. Op 17 februari was het startoverleg voor het twee jaar durende onderzoek naar gebiedsgerichte kansen voor natuurinclusieve landbouw. Altena is één van de zes pilotgebieden in een landelijk onderzoek van vier agrarische Hogescholen. Het onderzoek duurt twee jaar en HAS Hogeschool voert het onderzoek in Altena uit.

Kansen en belemmeringen in beeld

We weten al veel over natuurinclusieve landbouw. Uit recent onderzoek is gebleken dat een effectieve samenwerking binnen een gebiedsgerichte aanpak een belangrijke succesfactor is voor de versterking van natuurinclusieve landbouw. Het blijft voor gebiedsactoren echter erg lastig om te bepalen waar je als eerste mee aan de slag  moet.  Denk aan gebiedspartijen zoals gemeente, waterschap en de verschillende lokale belanghebbenden zoals ZLTO, ANV, AJK en individuele agrariërs. Het onderzoek van HAS Hogeschool geeft inzicht in de belangrijkste kansen en belemmeringen voor bedrijven en ons gebied.

Voorbereidend onderzoek

Ter voorbereiding op dit onderzoek over natuurinclusieve landbouw, deed HAS Hogeschool in 2021 een voorbereidend onderzoek. Drie studenten brachten de belangrijkste partijen in beeld met behulp van een belanghebbenden-analyse. Ook onderzochten ze welke thema’s actueel en belangrijk zijn voor Altena. Een belangrijke conclusie was dat individuele agrarische ondernemers nog veel te weinig worden betrokken.

Met het voorbereidend onderzoek is ook bepaald wat de belangrijkste vragen zijn voor Altena. Het twee-jaar durende onderzoek zal zich daarom grotendeels richten op deze onderzoeksvraag: ‘Hoe kunnen de actoren in het gebied meer gezamenlijkheid uitstralen?’.

Startoverleg met gebiedspartijen

Op 17 februari was het startoverleg van het twee-jaar durende onderzoek. HAS Hogeschool nodigde een brede vertegenwoordiging van gebiedspartijen uit. De resultaten uit het voorbereidend onderzoek werden gepresenteerd. Ook spraken de aanwezige partijen over de belangrijkste onderzoeksvraag: hoe kunnen we beter samenwerken?

Gebiedsgerichte samenwerking

De vierdejaars studenten van de HAS onderzoeken de komende 6 maanden hoe we in Altena beter kunnen samenwerken als het gaat om toekomstbestendige landbouw. Wat zijn de wensen en behoeften van de verschillende gebiedspartijen en individuele agrariërs? Wat gaat er al goed? Wat gaat er minder goed? Hoe ziet de gebiedsgerichte samenwerking eruit? Voor de zomer worden de eerste tussentijdse resultaten verwacht.

Meer informatie over het onderzoek via Daan Groot, HAS Hogeschool.

]]>
Circulair voedselsysteem
news-990 Sun, 20 Mar 2022 15:02:15 +0100 Start inwonersonderzoek en 0-meting programma circulair voedselsysteem https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/start-inwonersonderzoek-en-0-meting-programma-circulair-voedselsysteem In 2022 verzamelt de gemeente belangrijke gegevens over het voedselsysteem in Altena. In 2022 verzamelt de gemeente belangrijke gegevens over het voedselsysteem in Altena. De gemeente kijkt naar de hele voedselketen, van boer tot bord. We willen graag weten hoe bedrijven ervoor staan in Altena. We willen ook weten wat inwoners weten over (lokaal en gezond) voedsel. Daarom starten deze maand twee onderzoeken.

Het belang van onderzoek

De gemeente werkt met gebiedspartners aan een circulair voedselsysteem. Een bord met gezond eten, uit Altena, duurzaam geteeld/geproduceerd, zonder verspilling. We willen weten hoe het nu gaat in Altena. Hoe gezond eten onze inwoners? Hoe duurzaam telen en produceren ondernemers? Worden er veel streekproducten gekocht en gegeten? Een heleboel vragen waar we graag antwoord op willen. Door het doen van onderzoek kunnen we deze vragen beantwoorden. Zo weten we: hier staan we nu. Deze gegevens helpen om te bepalen wat er beter kan in Altena.

Twee onderzoeken

We doen twee verschillende onderzoeken. We gaan een inwonersonderzoek doen. Vragen inwoners om een enquête in te vullen over verschillende onderwerpen. We krijgen informatie over de kennis en houding van inwoners. Onderzoeksbureau Dimensus voert het inwonersonderzoek uit. Ze maken de enquête en vragen daarna aan een representatieve groep inwoners om de enquête in te vullen.

In het andere onderzoek verzamelt Onderzoeksbureau Metabolic belangrijke gegevens over het voedselsysteem in Altena. Metabolic gebruikt bestaande gegevens uit landelijke bronnen zoals het CBS. Ze kijken ook naar lokale bronnen, zoals de monitoring van Altenatuur. Ook gaan ze met lokale experts in gesprek.

Nul-meting programma circulair voedselsysteem

De twee onderzoeken geven samen een goed een goed beeld van wat we nu weten over de onderwerpen uit het programma circulair voedselsysteem. Denk aan vragen zoals: Hoe gezond eten onze inwoners? Hoeveel streekproducten worden gekocht? Hoe circulair zijn onze inwoners? Hoe gezond zijn de bodems in Altena? Etc.

Deze nul-meting helpt ons om goede doelen te stellen. Ook helpt deze informatie de gemeente om beter aan te sluiten bij de behoeften van onze inwoners, ondernemers en organisaties.

]]>
Circulair voedselsysteem
news-921 Wed, 09 Feb 2022 10:18:00 +0100 Online workshop circulaire economie voor gemeenten https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/online-workshop-circulaire-economie-voor-gemeenten Tijdens dit online evenement vertellen verschillende sprekers over het nut en noodzaak om binnen een gemeente aan circulaire economie te werken. Programmamanager Albertien Perdok vertelt tijdens het evenement over hoe we in Altena werken aan de circulaire economie met het programma circulair voedselsysteem. ©Regio West-Brabant

De transitie naar een circulaire economie is voor alle partijen in West-Brabant een opgave. Zo ook voor gemeenten. Die willen graag aan de slag. Maar weten niet altijd hoe. Met het evenement 'Circulair Denken & Doen' inspireren we gemeenten en geven we hen handvatten om écht aan de slag te gaan met circulaire economie. Circulair Denken & Doen wordt georganiseerd door Regio West-Brabant, de gemeente Breda en Avans Hogescholen.

Tijdens dit online evenement vertellen verschillende sprekers over het nut en noodzaak om binnen een gemeente aan circulaire economie te werken. Hoe jaag je de verduurzaming van het bedrijfsleven aan? En hoe zorg je er als gemeente voor dat je op de juiste, circulaire wijze inkopen en aanbestedingen doet? Experts en ervaringsdeskundigen geven tijdens dit evenement antwoord op deze vragen. Zij geven praktische inzichten en tools om de eerste stappen richting een circulaire economie binnen een gemeente te zetten. Zowel in circulair denken als in circulair 'doen'.

Programma

13:00    Opening, met Boaz Adank, wethouder gemeente Breda

13:05    Keynote door Elisah Pals, Klimaatburgemeester van Breda

13:30    Keynote door Klaske Kruk: Waarom aan de slag met circulaire economie?

14:00    Toelichting uitvoeringsprogramma Circulaire Economie Regio West-Brabant

14:15    Pauze

14:30    Teasers & voorbeelden: Wat kun je als gemeente zelf doen? Er zijn vier deelsessies.

 1. Duurzaam inkopen en aanbesteden; begin bij het projectidee
 2. Aanjagen verduurzaming van het bedrijfsleven
 3. Circulaire gebiedsontwikkeling via een serious game
 4. Aan de slag met je inwoners en het circulair ambachtscentrum

15.00   Einde

Aanmelden en meer informatie via:

https://www.west-brabant.eu/actueel/agenda/circulair-denken-en-doen

Datum

Woensdag, 09 februari, 2022

13:00 - 15:00.

Locatie

Online / Microsoft Teams

]]>
Circulair voedselsysteem
news-922 Mon, 07 Feb 2022 14:24:00 +0100 Onderzoek naar de korte keten economie in Altena https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/onderzoek-naar-de-korte-keten-economie-in-altena Deze week start een onderzoek over de korte keten in Altena. Het onderzoek gaat over de ervaringen van ondernemers met de korte keten, over de ontwikkelingen ervan in de gemeente en over het opdoen van nieuwe kennis. Hiermee wil de gemeente inzicht krijgen over de mogelijkheden om de korte keten economie te stimuleren. ©Weeda Media

Wat is een korte keten economie?

In een korte keten is de afstand tussen producenten en consumenten van voedsel zo klein mogelijk. De afstand tussen boer en bord zeg maar. Het gaat om de letterlijke afstand in kilometers, maar ook om het verminderen van het aantal schakels en tussenpartijen tussen boer en bord. Denk hierbij aan een boerderij waar je producten van eigen land kunt kopen of een supermarkt met streekproducten.

De korte keten is belangrijk

De korte keten draagt bij aan een betere verbinding tussen boeren en burgers. Ook zijn producten meestal verser en minder bewerkt. Lokale producten hebben minder klimaatbelasting, omdat er minder kilometers voor transport nodig zijn. Nu legt ons voedsel gemiddeld 30.000 km af voordat het op ons bord ligt. De korte keten kan ook bijdragen aan beter verdienmodel voor boeren.

In Altena produceren ongeveer 300 boeren en tuinders prachtige producten. Zij produceren onder andere aardappelen, groenten, fruit, granen, melk, vlees, en eieren. Het merendeel van deze producten is bestemd voor de export. Export is nu nog de belangrijkste inkomstenbron voor boeren en tuinders. In de toekomst zou het mooi zijn als lokale verkoop ook een belangrijke inkomstenbron wordt. Dan kunnen onze inwoners met smaak en trots vaker producten van ons eigen boerenland eten.

Huidige situatie in Altena

Er zijn in Altena al meerdere verkooppunten en samenwerkingsverbanden. Op dit moment staat in de korte keten het aanbod centraal. Dat betekent dat producenten denken vanuit hun eigen bedrijf: welke producten wil ik verkopen? Dat is niet altijd aantrekkelijk voor consumenten. Ook staat de verkoop aan individuele consumenten centraal. Terwijl partijen als supermarkten, kantines en horeca ook interessante afnemers van streekproducten kunnen zijn. Met dit onderzoek willen we kennis opdoen over een meer vraaggestuurde korte keten in Altena. Ook willen we met dit onderzoek de samenwerking tussen twee bedrijven verkennen: de ‘business 2 business’ markt.

Uitvoering onderzoek door overheid, onderwijs en ondernemers

Het onderzoek wordt uitgevoerd door studenten van HAS-hogeschool, in samenwerking met de gemeente Altena en lokale ondernemers. Het onderzoek moet het volgende opleveren: een marktverkenning op basis van deskresearch en interviews en het opzetten van een praktijkcase met een concreet resultaat. Het onderzoek duurt ongeveer 6 maanden. Na de zomer worden de resultaten verwacht.

Meer informatie

Artikel over de korte keten in Altena   

Over het O&O fonds Regio West-Brabant

HAS-hogeschool voert het onderzoek uit. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage uit het Onderzoek & Ontwikkelfonds van Regio West-Brabant.

logo HAS

 

Logo Regio West Brabant

]]>
Circulair voedselsysteem
news-950 Tue, 04 Jan 2022 09:45:00 +0100 De Kracht van Altena - Samen werken aan een circulair voedselsysteem https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/de-kracht-van-altena-samen-werken-aan-een-circulair-voedselsysteem Blog #4 Dutch Food Week Altena - De toekomst van ons voedsel Speciaal voor Dutch Food Week Altena schrijft programmamanager Albertien Perdok een aantal blogs. Zij gaat in op één van de thema’s van Dutch Food Week. In haar blog denkt ze na over de vraag: “Hoe zijn we in Altena bezig met dit thema?” Albertien wil de mooie voorbeelden laten zien uit onze streek en uit onze agrofood sector. Deze week gaat de blog over het thema ‘De toekomst van ons voedsel".

Wat betekent voedsel voor jou?

Voedsel heeft voor verschillende mensen een andere betekenis. Wat betekent het voor jou?

 • Gezelligheid? Gezellig uit eten met vrienden of familie bijvoorbeeld?
 • Gezondheid? Vanwege (medische) gezondheidsredenen of voor betere sportprestaties?
 • Gezamenlijkheid? Voedsel heeft een symbolische, culturele of religieuze betekenis, bijvoorbeeld typische familiegerechten of oliebollen bij oud en nieuw.
 • Duurzaamheid? Een dieet dat vleesvrij, lokaal, onbewerkt of verpakkingsvrij is.
 • Gedoe? Iedereen heeft er wel een mening over.
 • Geld? Er zijn veel mensen die hun inkomsten verdienen met het maken, verwerken, vervoeren, verpakken, bereiden of verkopen van voedsel.

Genoeg en betaalbaar voedsel voor iedereen

Wat voedsel ook voor jou betekent, het is voor iedereen een eerste levensbehoefte. Zonder voedsel kan geen mens overleven. De Verenigde Naties hebben 17 duurzame doelen (global goals). Zij streven naar geen honger in de wereld en voldoende, veilige en voedzame levensmiddelen voor elk mens. Om voedsel voor iedereen beschikbaar en betaalbaar te maken, is de voedselketen in grote delen van de wereld intensiever geworden. Dat betekent meer opbrengsten per hectare grond. Het betekent ook meer gebruik van machines en middelen zoals kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen.

Geen goede balans tussen economie, ecologie, sociaal en ruimte

De laatste jaren krijgen we het inzicht dat deze intensieve productie ook negatieve kanten heeft. Negatief voor boeren die steeds meer moeten doen voor minder geld en minder waardering. Negatief voor het milieu, omdat we (te) veel vragen van de bodem en er te veel stoffen in het water en in de natuur terecht komen die schade aanbrengen. Negatief voor mensen, want winkels liggen vol met ongezonde producten waardoor steeds meer mensen te zwaar zijn.

De toekomst van ons voedselsysteem

Hoe kunnen we die negatieve kanten van het voedselsysteem omzetten naar iets positiefs? Dit is een uitdaging voor ons allemaal. Voor iedereen in het voedselsysteem. Dus voor onder andere boeren, supermarkten, consumenten, transportbedrijven, horeca ondernemers, de levensmiddelenindustrie en toeleveranciers. We moeten streven naar een voedselsysteem dat rekening houdt met ruimte, ecologie, economie en sociaal. Wat bedoel ik? We produceren voedsel op de juiste plek, zonder negatieve gevolgen op het milieu en de natuur, op basis van een gezond verdienmodel voor de ondernemer en rekening houden met sociale aspecten.

Programma circulair voedselsysteem

Dutch Food Week Altena en het werken aan de toekomst van ons voedsel passen bij het streven van wethouders Matthijs van Oosten en Roland van Vugt om in 2046 een circulair voedselsysteem te realiseren. De gemeente ontwikkelt daarvoor een programma. Met dit programma willen we het voedselsysteem circulair en in meerdere opzichten duurzaam en gezond ontwikkelen. Altena heeft alles in huis om dat te bereiken: de vitale en mooie landelijke omgeving, de diversiteit van onze landbouw en voedselsector en de ondernemersmentaliteit van de inwoners.

De Kracht van Altena

Met het programma circulair voedselsysteem werkt de gemeente samen met gebiedspartners aan de toekomst van Altena en van ons voedsel. Onze ambitie is dat circulair denken en doen in het voedselsysteem van Altena gewoon wordt. We werken aan zeven doelen:

 1. We eten gezonder voor onszelf en voor het milieu
 2. We kopen en verkopen vaker lokaal voedsel
 3. We hebben meer circulair ondernemerschap
 4. We zorgen nóg beter voor ons natuurlijk kapitaal
 5. We gaan slimmer om met grondstoffen
 6. We hebben meer talent voor circulair denken en doen
 7. We communiceren beter en werken effectiever samen

Nieuwsgierig naar het programma? Kijk op onze website en lees de startnotitie:

Meer weten over Dutch Food Week Altena?

Kijk op onze website voor de video reportage, de andere blogs en de deelnemers en activiteiten van 2021: www.gemeentealtena.nl/dutchfoodweek.

]]>
Circulair voedselsysteem
news-865 Mon, 13 Dec 2021 16:16:38 +0100 Tree Tag toont waarde bomen https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/tree-tag-laat-waarde-bomen-zien 10 bijzondere bomen in Altena hebben TreeTag Tien belangrijke bomen in Altena hebben een TreeTag. Dit informatiebordje geeft inzicht in de waarde van bomen.  

De Hollandse Linde aan de Koepoorstraat in Woudrichem is de eerste van 10 bomen in Altena met een TreeTag. Wie dit informatiebordje leest, weet hoeveel koolstof de boom opslaat (genoeg voor 2 een retourvlucht per persoon van Amsterdam naar New York), hoeveel water de boom opneemt (gelijk aan 271 keer douchen) en de zuurstofproductie (genoeg voor 28 personen per dag).

“De TreeTags zijn bedoeld om mensen nog meer bewust te maken van het belang van bomen”, vertelt wethouder Roland van Vugt. “Bomen geven kleur en vorm aan onze buitenruimte. Met deze bordjes laten we zien hoe bomen bijdragen aan het milieu en onze gezondheid.”

10 bomen

Naast de linde in Woudrichem staan er bordjes bij een plataan in Almkerk, een paardenkastanje in Babyloniënbroek, een beuk in Drongelen, een vleugelnoot in Dussen, een els in Eethen, een zilverlinde in Meeuwen, een Canadese populier in Sleeuwijk, een haagbeuk in Uitwijk en een paardenkastanje in Wijk en Aalburg. Deze bomen zijn gekozen omdat ze opvallen en op plekken staan weer veel mensen langskomen

Waarde bomen berekenen

Adviesbureau Tree-o-Logic berekent met speciale software de financiële en maatschappelijke waarde die een of meerdere bomen leveren aan hun omgeving. Zoals regenwater vasthouden, zuurstof leveren, de temperatuur aangenaam houden en luchtvervuiling afvangen. In meerdere gemeenten wordt met deze actie aandacht gevraagd voor het belang van bomen.

 

]]>
Onderhoud bomen en groen
news-862 Wed, 08 Dec 2021 11:41:03 +0100 De 4 lessen van de masterclass korte keten https://www.gemeentealtena.nl/ondernemen/programma-circulair-voedselsysteem/standaard-titel Tijdens Dutch Food Week Altena deden twaalf ondernemers uit Altena mee aan de Masterclass Korte Keten. Circulair voedselsysteem news-860 Wed, 08 Dec 2021 10:30:00 +0100 Zienswijze gemeente Altena op provinciale beleidskader https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/zienswijze-gemeente-altena-op-provinciale-beleidskader De gemeente Altena heeft een zienswijze ingediend op het provinciale ontwerpbeleidskader landbouw en voedsel Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben het ontwerp-beleidskader Landbouw en Voedsel vastgesteld. Hierin wordt een lange termijnstrategie geschetst voor een duurzame toekomst van de Brabantse landbouw- en voedselketen. Het ontwerp-beleidskader lag met plan-MER tussen 12 oktober en 22 november 2021 ter inzage. De provincie heeft in totaal 22 zienswijzen ontvangen.

De gemeente Altena diende ook een zienswijze in. Het provinciale beleidskader is namelijk van belang voor ons gebied en ons beleid.

De zienswijze van de gemeente bestaat uit drie onderdelen:

 1. Eerst geven we aan welke aanknopingspunten we zien tussen het beleid van de gemeente en het ontwerpbeleidskader.
 2. Daarna geven we onze zienswijze op het ontwerpbeleidskader en het PlanMER.
 3. We sluiten onze brief af met een verzoek om nauwer samen te werken en gezamenlijk op te trekken richting ministerie om Altena aan te wijzen als landelijk experimenteergebied voor de voedselketen 3.0.

Download hier de zienswijze van gemeente Altena 

Klik hier meer informatie over het ontwerpbeleidskader. 

 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-832 Mon, 22 Nov 2021 12:27:00 +0100 Startnotitie programma circulair voedselsysteem https://www.gemeentealtena.nl/ondernemen/programma-circulair-voedselsysteem/startnotitie-programma-circulair-voedselsyteem De Kracht van Altena – Samen op weg naar een circulair voedselsysteem Circulair voedselsysteem news-947 Fri, 22 Oct 2021 09:34:00 +0200 Hoe kunnen we voedselverspilling tegengaan? https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/hoe-kunnen-we-voedselverspilling-tegengaan Blog #3 Dutch Food Week Altena - Voedselverspilling Speciaal voor Dutch Food Week Altena schrijft programmamanager Albertien Perdok een aantal blogs. Zij gaat in op één van de thema’s van Dutch Food Week. In haar blog denkt ze na over de vraag: “Hoe zijn we in Altena bezig met dit thema?” Albertien wil de mooie voorbeelden laten zien uit onze streek en uit onze agrofood sector. Deze week gaat de blog over het thema ‘Voedselverspilling’.

We verspillen per persoon 96 tot 149 kg voedsel per jaar

Voedselverspilling betekent dat voedsel dat voor mensen bedoeld is, daar niet voor wordt gebruikt. Een deel van het voedsel gaat verloren tijdens productie en transport. Een deel van het voedsel gaat verloren in winkels en supermarkten. Het meeste gaat verloren bij mensen thuis, ruim de helft. De voedselverspilling in Nederland is per persoon tussen de 96 en 149 kilogram per jaar. Brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen worden het meest verspild.

Voedselverspilling is slecht voor het milieu en onze portemonnee

In mijn vorige blog legde ik uit dat we heel veel nodig hebben om voedsel te produceren. Denk aan grond, mest, arbeid, gewasbeschermingsmiddelen, brandstof, energie, machines. Het is daarom echt zonde dat we in Nederland 1,6 tot 2,5 miljard voedsel per jaar verspillen. Ofwel een file van Utrecht naar Barcelona met bumper aan bumper rijdende vrachtwagens gevuld met voedsel. Dat is slecht voor het milieu, omdat grondstoffen en energie verloren gaan. Het is ook zonde voor onze portemonnee. Als we voedselverspilling stoppen, dan kunnen we ongeveer € 120,- per persoon per jaar besparen. En, .. we kunnen per persoon onze milieu-impact met 9% verkleinen!

Hoe kunnen we voedselverspilling tegengaan?

Er zijn verschillende manieren om voedselverspilling tegen te gaan. De Ladder van Moerman laat zien wat we kunnen doen. Het voorkomen of stoppen van verspilling is de meest wenselijke optie. Daarna kijken we of we voedselverliezen nog kunnen benutten voor mensen of dieren. Ook kunnen we van voedselresten grondstoffen maken voor de industrie. Als het echt niet anders kan, dan kunnen we voedselresten gebruiken voor meststoffen of compost. Wat we echt niet willen is het verbranden of storten van voedselresten.

Ladder van Moerman

Wat kan ik zelf doen?

Thuis kan je ook voedselverspilling tegengaan. Door voedselverspilling te voorkomen of door voedsel te composteren. Stichting Samen tegen Voedselverspilling geeft adviezen om voedselverspilling door consumenten tegen te gaan. Deze adviezen kan je meteen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van je voorraad of een boodschappenlijst maken. Klik hier voor alle tips. Ook kan je thuis aan de slag met het maken van compost. Belangrijk is dat voedselresten van goede kwaliteit zijn en geschikt zijn voor compostering. Milieucentraal legt op hun site uit hoe je zelf compost kan maken.

Brabantse voorbeelden

Ook in gemeente Altena en onze provincie zijn we bezig met het tegengaan van voedselverspilling. Ik benoem hieronder een paar voorbeelden aan de hand van de Ladder van Moerman:

 • Tegengaan van verspilling: Watrestje.nu is een groep vrijwilligers uit Brabant die consumenten helpt om voedselverspilling tegen te gaan door informatie en recepten te delen, en activiteiten te organiseren. 
 •  Voeding voor mensen: De Verspillingsfabriek in Veghel maakt soepen en sauzen van afgekeurd groente en fruit en restjes zoals kopjes, stronken en kontjes.
 • Veevoer: Circular Food Center in Meijerijstad wil op grote schaal reststromen verwerken tot diervoer. Ze werken aan twee concrete voorbeelden, namelijk de kringloopkarbonade en het verspillingsvrije ei. 
 • Chemie en materialen: Poly Products in Altena onderzoekt de inzet van bio-gebaseerde grondstoffen in composietproducten. Dan wordt er minder gebruik gemaakt van fossiele grondstoffen. Poly Products is deelnemer in het Europese Interreg-project SeaBioComp. Hier onderzoeken ze hoe je bio-composiet-producten maakt met aardappelzetmeel. 
 • Chemie en materialen: PeelPioniers in Den Bosch is de schillenboer van de 21ste eeuw. PeelPioineers verwerkt de sinaasappelschillen, die anders verbrand zouden worden als afval, tot functionele ingrediënten voor de levensmiddelenindustrie. 
 • Composteren: In Altena loopt een proef met wormenhotels. Op vijf plekken komen wormenhotels. Buurtbewoners gooien er hun groente- en fruitafval in. De 1000 wormen doen vervolgens het werk. Voor informatie over wormen, composteren en wormenhotels kan je terecht bij Megrow, in Almkerk. 

De positieve kracht van voedsel

Van 9 tot en met 16 oktober bruiste het in Altena van de activiteiten rondom de positieve kracht van voedsel. Altena deed namelijk voor de eerste keer mee met de landelijke campagne Dutch Food Week. Dit jaar stonden gezondheid, duurzaamheid en goed leven centraal. Hier maakt de gemeente Altena zich het hele jaar door hard voor, maar tijdens Dutch Food Week extra. Benieuwd naar wat het programma van Dutch Food Week Altena was? Kijk op: www.gemeentealtena.nl/dutchfoodweek.

Programma circulair voedselsysteem

Dutch Food Week Altena en tegengaan van voedselverspilling passen bij het streven van wethouders Matthijs van Oosten en Roland van Vugt om in 2046 een circulair voedselsysteem te realiseren. Altena heeft alles in huis om dat te bereiken: de vitale en mooie landelijke omgeving, de diversiteit van onze landbouw en voedselsector en de ondernemersmentaliteit van de inwoners. Lees hier verder voor meer informatie over het programma

]]>
Circulair voedselsysteem
news-946 Tue, 19 Oct 2021 09:21:00 +0200 Een gezonde voedselomgeving is als een broodtrommel https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/een-gezonde-voedselomgeving-is-als-een-broodtrommel Blog #2 Dutch Food Week Altena - Gezonde levensstijl Speciaal voor Dutch Food Week Altena schrijft programmamanager Albertien Perdok een aantal blogs. Zij gaat in op één van de thema’s van Dutch Food Week. In haar blog denkt ze na over de vraag: “Hoe zijn we in Altena bezig met dit thema?” Albertien wil de mooie voorbeelden laten zien uit onze streek en uit onze agrofood sector. Deze week gaat de blog over het thema ‘Gezonde levensstijl".

Hoe vaak denk jij aan eten?

Wist je dat iedereen ongeveer 200 voedselkeuzes per dag maakt? Die keuzes hebben invloed op jouw gezondheid. Als je meer of minder eet dan je nodig hebt, kun je over- of ondergewicht krijgen. Als je vaak ongezonde producten met bijvoorbeeld veel verzadigd vet of suiker eet, dan heb je meer kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Sporters volgen vaak een speciaal dieet omdat ze dan beter presteren. Jouw voedselkeuzes hebben niet alleen invloed op jou. Jouw keuzes hebben ook invloed op het milieu. Hoe zit dat? 

Bereken jouw eigen voedselafdruk

Voor het produceren van voedsel heb je veel nodig. Denk aan het werk van boeren en tuinders, voer voor landbouwdieren, meststoffen, water, grond, machines, fabrieken en arbeid om voedsel te verwerken en te verpakken en nog veel meer. De hoeveelheid grond die nodig is voor jouw voedingspatroon heet voedselafdruk. Bij veel Nederlanders is de voedselafdruk te groot. Per mens is op basis van een eerlijke verdeling 0,9 hectare landbouwgrond beschikbaar. Nederlanders hebben gemiddeld 1,6 ha nodig. Mijn voedselafdruk is met 1,1 ha te groot. En die van jou? Bereken het via deze website

Gezonder eten voor jezelf en voor het milieu

Je kunt je voedselafdruk op een aantal manieren verkleinen. Denk aan: niet te veel eten, minder vlees en zuivel, meer plantaardig (vegetarisch en vegan), minder bewerkt voedsel zoals snacks en snoep, minder alcohol en frisdrank, minder verpakkingen en meer lokaal en seizoensgebonden groente en fruit. Het goede nieuws is: dit voedingspatroon is ook goed voor jouw eigen gezondheid! Je slaat dus twee vliegen in één klap. Meer weten over lokaal voedsel? Lees mijn blog over de korte keten.

Er zijn twee manieren om mensen te helpen met het maken van gezonde voedselkeuzes. De eerste manier is via bewustwording. Denk aan campagnes over een gezond voedingspatroon of informatie geven over het verkleinen van je voedselafdruk. 

Gezonde voedselomgeving

De tweede manier is het zorgen voor een gezonde voedselomgeving. Met voedselomgeving bedoel ik dingen als de inrichting van een supermarkt of kantine en reclamefolders. Ik leg het graag uit aan de hand van een broodtrommel. Op de basisschool van mijn kinderen kan je geen eten en drinken kopen. Mijn kinderen eten wat ik in hun broodtrommel stop. Als ik gezonde producten in hun broodtrommel doe, eten ze gezond. Als ik ongezonde producten in hun broodtrommel stop, eten ze ongezond. Stel je voor dat een supermarkt of sportkantine een broodtrommel is. Als de supermarkt of kantine gevuld is met gezonde producten, eet je gezond. Als er alleen ongezonde producten zijn, eet je ongezond. 

Bananen

Altena wil één van de gezondste gemeenten van Nederland worden

De gemeente wil dat Altena in de top 10 van gezondste gemeenten komt. Daar werken we op verschillende manieren aan. We hebben aandacht voor bewustwording en voor een gezonde voedselomgeving. Hoe we dat doen? Bijvoorbeeld via het programma circulair voedselsysteem en het leefstijlakkoord. We werken aan informatieve campagnes en apps over gezond eten en het stimuleren van schoolfruit. Een ander voorbeeld is CHIEF, een samenwerking tussen HAK en Schouten. CHIEF wil dat mensen meer plantaardige voeding gaan eten. Dat doen ze door bewustwording bij de consument te vergroten en via onderzoek over gezondere winkels.

Een aantal wethouders van de grote steden wil graag dat gemeenten meer (wettelijke) invloed krijgen op het maken van een gezonde voedselomgeving. Dit is misschien ook interessant voor Altena. 

De positieve kracht van voedsel

Van 9 tot en met 16 oktober bruist het in Altena van de activiteiten rondom de positieve kracht van voedsel. Altena doet namelijk voor de eerste keer mee met de landelijke campagne Dutch Food Week. Dit jaar staan gezondheid, duurzaamheid en goed leven centraal. Hier maakt de gemeente Altena zich het hele jaar door hard voor, maar tijdens Dutch Food Week extra. Bekijk het complete programma van Dutch Food Week Altena!

Programma circulair voedselsysteem

Dutch Food Week Altena en een gezond voedingspatroon passen bij het streven van wethouders Matthijs van Oosten en Roland van Vugt om in 2046 een circulair voedselsysteem te realiseren. Altena heeft alles in huis om dat te bereiken: de vitale en mooie landelijke omgeving, de diversiteit van onze landbouw en voedselsector en de ondernemersmentaliteit van de inwoners. Lees hier verder voor meer informatie over het programma

 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-945 Tue, 12 Oct 2021 08:58:00 +0200 De weg van ons voedsel - de korte keten in Altena https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/de-weg-van-ons-voedsel-de-korte-keten-in-altena Blog #1 Dutch Food Week Altena - De weg van ons voedsel Speciaal voor Dutch Food Week Altena schrijft programmamanager Albertien Perdok een aantal blogs. Zij gaat in op één van de thema’s van Dutch Food Week. In haar blog denkt ze na over de vraag: “Hoe zijn we in Altena bezig met dit thema?” Albertien wil de mooie voorbeelden laten zien uit onze streek en uit onze agrofood sector. Deze week gaat de blog over het thema "de weg van ons voedsel".

Enig idee hoeveel kilometers voedsel aflegt? 

Wist je dat ons eten heel veel kilometers reist voor het op ons bord ligt? Wat denk je? Legt een gemiddelde maaltijd 3.000, 13.000 of 30.000 kilometer af? Schrik niet, het antwoord is 30.000! Voor sommige producten kan het zelfs wel 60.000 km zijn. Het gaat niet alleen over ‘exotische’ producten zoals koffie en chocolade. Het gaat bijvoorbeeld ook over tomaten. Nederlandse tomaten verkopen we in Spanje en Spaanse tomaten verkopen we in Nederland. Al dat transport kost geld. Dit maakt producten duurder, maar levert de boer niets extra’s op. Ook zorgt transport voor CO2 uitstoot. Dat draagt bij aan klimaatverandering.

Support lokale producten!

De weg die ons voedsel aflegt - van boer tot bord - is dus best wel lang. Wat jij kan doen om de voedselkilometers te verkorten? Nou, je kan vaker lokale producten kopen. In Altena produceren we heel veel lekker voedsel van eigen bodem. In ons gebied zijn ongeveer 300 boeren en tuinders. Zij produceren onder andere aardappelen, groenten, fruit, granen, melk, vlees, en eieren. Het merendeel van deze producten is bestemd voor de export. Export is nu nog de belangrijkste inkomstenbron voor boeren en tuinders. In de toekomst zou het mooi zijn als lokale verkoop ook een belangrijke inkomstenbron wordt. Daarom is het goed als consumenten vaker lokale producten kopen. Zo wordt lokale verkoop interessanter voor producenten. Gelukkig kunnen inwoners op steeds meer plekken in Altena lokale producten kopen. Dit noemen we de ‘de korte keten’.

Wat is een korte keten?

In een korte keten is de afstand tussen producenten en consumenten van voedsel zo klein mogelijk. De afstand tussen boer en bord zeg maar. Het gaat om de letterlijke afstand in kilometers, maar ook om het verminderen van het aantal (externe) tussenpartijen tussen boer en bord. Zie infographic. Gemeente Altena probeert de korte keten in Altena te versterken. We onderzoeken en stimuleren een gezamenlijk logistiek platform. Tijdens de Dutch Food Week Altena organiseren we een masterclass over de korte keten voor ondernemers. Ook willen we inwoners laten kennismaken met de korte keten tijdens de Dutch Food Week Altena. Dat doen we via deze blog. Maar ook via activiteiten als Fietsen voor m’n Eten, een Maaltijdbox en open dagen en proeverijen bij boeren en voedselondernemers.

Lokaal boodschappen doen? Probeer het uit!

Lokaal boodschappen doen is leuk, sociaal en gezond voor jezelf en voor het milieu. Vooral als je daarbij met anderen op de fiets stapt en kennismaakt met de mensen die ons voedsel maken. Nieuwsgierig? Ga tijdens de Dutch Food Week Altena en daarna eens lokaal boodschappen doen. Hieronder staan een aantal websites waar je terecht kan voor online bestellingen, fietsroutes en meer informatie.

Voor consumenten: 

Voor ondernemers

 • Uit Jouw Streek: Uit Jouw Streek is een verbinder tussen de leveranciers en transport. 

De positieve kracht van voedsel

Van 9 tot en met 16 oktober bruist het in Altena van de activiteiten rondom de positieve kracht van voedsel. Altena doet namelijk voor de eerste keer mee met de landelijke campagne Dutch Food Week. Dit jaar staan gezondheid, duurzaamheid en goed leven centraal. Hier maakt de gemeente Altena zich het hele jaar door hard voor, maar tijdens Dutch Food Week extra. Bekijk het complete programma van Dutch Food Week Altena en support lokale producenten! 

Programma circulair voedselsysteem

Dutch Food Week Altena en de korte keten passen bij het streven van de wethouders Matthijs van Oosten en Roland van Vugt om in 2046 een circulair voedselsysteem te realiseren. Altena heeft alles in huis om dat te bereiken: de vitale en mooie landelijke omgeving, de diversiteit van onze landbouw en voedselsector en de ondernemersmentaliteit van de inwoners. Lees hier verder voor meer informatie over het programma

 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-777 Thu, 02 Sep 2021 12:00:00 +0200 Kennismaken met Rogier Ostendorf https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/1-september-aan-de-slag-als-beleidsmedewerker-circulair-voedselsysteem 1 september aan de slag als Beleidsmedewerker circulair voedselsysteem Per 1 september 2021 maak ik deel uit van het team ondernemen. In de functie als beleidsmedewerker circulair voedselsysteem. Samen met Albertien Perdok ga ik aan de slag om binnen de mooie gemeente Altena stappen te maken op het gebied van circulariteit, beginnend bij het voedselsysteem. Met onze gezamenlijke kennis en ervaring op het vlak van duurzaamheid en circulair denken is onze missie om het economische systeem binnen de gemeente Altena voor toekomstige generaties houdbaar te houden.

Ik ben opgegroeid in de Alblasserwaard en woon tegenwoordig weer in Gorinchem. Mijn studietijd heb ik doorgebracht in Delft, waar ik mij  studie heb gevolgd aan de Hoge Agrarische School. In die tijd heb ik mij onder andere bezig gehouden met de transitie van gangbare melkveebedrijven naar biologische melkveebedrijven. Daarnaast heb ik de inpasbaarheid van agrarisch natuurbeheer op grondgebonden melkveebedrijven onderzocht en de invloed van deze vorm van landbouw op de waardeontwikkeling van grond. Na mijn studie ben ik gaan werken bij een plaatselijke Rabobank in de functie als (intern) accountmanager in de Food & Agri sector. In die periode heb ik veel melkveebedrijven strategisch en financieel begeleid. Ondersteuning van omschakeling van gangbare melkveebedrijven naar biologisch melkveebedrijven was tevens een onderdeel van mijn werk. In de periode dat ik als accountmanager vaak in het veld was en met de dagelijkse praktijk bezig was, ontdekte ik dat mijn interesse in het bijzonder uitging/-gaat naar de transitie van de landbouw op het vlak van circulair ondernemen en korte voedselketens, waar een eerlijk verdienmodel voor de landbouwers tegenover staat. Wat mij in het bijzonder intrigeert is hoe we uiteindelijk wereldwijd ca 10 miljard monden kunnen voeden zonder dat we de aarde volledig uitputten. Het gebruik van zoveel mogelijk natuurlijke bronnen en het tegengaan van verspilling is hierbij essentieel.

Waarom een programma circulair voedselsysteem in de gemeente Altena?

Altena heeft alles in huis om koploper te zijn in de voedseltransitie. Het is een experimenteergebied bij uitstek voor het realiseren van een circulair voedselsysteem. Dat komt door de vitale, grote landelijke omgeving en de ondernemersmentaliteit van de inwoners, bedrijven, organisaties, onderwijsinstellingen en politieke bestuurders.

De ambitie van gemeente Altena is om in 2046 een circulaire samenleving te zijn. Met het programma circulair voedselsysteem steunen wij onze inwoners en ondernemers op de weg daarnaartoe.

Onze vier programmalijnen zijn:  

 1. Bruisend netwerk
 2. Breed gedragen programma
 3. Experimenteergebied Altena
 4. Zichtbaarheid

De komende tijd zal ik mij - samen met Albertien Perdok - bezig houden met het verder opzetten en uitwerken van het programma circulair voedselsysteem.

Daarnaast zal ik deels de regie gaan voeren over uitvoeringsprojecten die uit het programma ontstaan. Tevens zal het opzetten en onderhouden van een netwerk een belangrijk deel van mijn werkzaamheden zijn.

Loopt u met een innovatief idee rond en wilt u daarover met mij en/of Albertien van gedachten wisselen? Bel ons; wij staan graag voor u klaar!

 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-828 Fri, 25 Jun 2021 09:39:00 +0200 Kansen en knelpunten natuurinclusieve landbouw https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/kansen-en-knelpunten-natuurinclusieve-landbouw Begin 2021 onderzochten studenten van HAS Hogeschool de kansen en knelpunten van natuurinclusieve landbouw in de gebieden ‘De Hilver’ en ‘Het land van Heusden en Altena’. Meer aandacht voor vernieuwde vormen van landbouw

Er is in Nederland steeds meer aandacht voor vernieuwde vormen van landbouw zoals die van natuurinclusieve landbouw (NIL). Dit past bij de ontwikkelingen en doelen die het Rijk heeft opgesteld in het LNV-programma, namelijk het verbinden van de landbouw en natuur. Dit doel is gekoppeld aan de opgaven rondom het klimaatakkoord van Parijs en de stikstofreduceringsdoelstellingen.

Onderzoeksproject natuurinclusieve landbouw

Om deze reden heeft het regieorgaan-SIA in samenwerking met onder andere de HAS-hogeschool (lectoraat Innovatief Ondernemen met Natuur) een onderzoekstraject opgestart om de kansen en knelpunten van een transitie naar NIL te onderzoeken in zeven pilotgebieden verdeeld over heel Nederland. Twee daarvan bevinden zich in Noord-Brabant en worden onderzocht door onderzoekers van de HAS Hogeschool, dit zijn ‘De Hilver’ en ‘Het land van Heusden en Altena’.

Kansen en knelpunten

In beide gebieden zijn ondernemers druk bezig met alternatieve vormen van landbouw en liggen er vraagstukken rondom het thema natuurinclusieve landbouw. Met deze reden heeft het lectoraat twee onderzoeksgroepen aangesteld die in de twee deelgebieden een onderzoek hebben uitgevoerd naar de kansen en knelpunten van NIL. Hierbij is ook gekeken naar de gebied specifieke vraagstukken die er lagen.

presentatie studenten

Onderzoeksresultaten

De resultaten van dit onderzoek kunnen beschouwd worden als vooronderzoek voor het grotere SIA-traject dat doorloopt tot 2024. Het onderzoeksrapport is geschreven door vijf HAS studenten met de verschillende studie achtergronden Bedrijfskunde & Agri-foodbusiness, International Food & Agri-foodbusiness, Management van de leefomgeving en Toegepaste biologie.

Lees hier de samenvatting van het rapport. 

Meer informatie via Daan Groot, HAS Hogeschool.

 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-829 Wed, 23 Jun 2021 11:52:00 +0200 Bezoek Commissaris van de Koning https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/bezoek-commissaris-van-de-koning Altena heeft veel indruk gemaakt op de Commissaris van de Koning, Ina Adema Eens in de twee á drie jaar bezoekt de Commissaris van de Koning in Provincie Noord-Brabant de gemeente Altena. Op 14 juli was haar eerste bezoek aan de nieuwe gemeente Altena. Ina Adema ging in gesprek met de gemeenteraad, bracht een bezoek aan landbouwbedrijf Straver in Almkerk en sloot haar ochtend af bij bedrijvencluster Werkendam Maritime Industrie (WMI). We wilden de Commissaris laten zien wat de Kracht van Altena is: familiebedrijven, diversiteit en ondernemerschap. Ook vertelden we haar over het programma circulair voedselsysteem.

Commissaris van de Koning

Landbouwbedrijf Straver in Almkerk

In Almkerk bezocht de Commissaris het akkerbouwbedrijf van Wim en Petra Straver, en hun zonen Ariaan, Bert en Johannes. Ze kreeg een korte rondleiding over het familiebedrijf. Ze spraken over de ontwikkelingen in de agrarische sector, en hoe Straver daarmee omgaat. Wim Straver vertelde over het omarmen van biologische teelten. Hij vertelde ook over de samenwerking met HAK. Tijdens het bezoek kon iedereen proeven van zelfgemaakte chocoladecade, gemaakt met rode bieten van HAK. Het bezoek eindigde bij Wim & Co., het verkooppunt van Straver. Daar vertelde Ariaan Straver over het belang van goed contact met de omgeving, onder andere via de eigen winkel. Na ontvangst van een pakketje met lekkers, vervolgde de Commissaris haar bezoek naar de haven van Werkendam.

Bezoek commissaris

In de media

Het bezoek van de Commissaris van de Koning is belicht in de media:

]]>
Circulair voedselsysteem
news-827 Thu, 17 Jun 2021 09:32:00 +0200 ALTENAtieve landbouw https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/altenatieve-landbouw Tweedejaars studenten Breda University of Applied Sciences ronden onderzoeksopdracht af 1 onderzoek, 9 studenten en 10 maanden

Een jaar lang, van september 2020 tot en met juni 2021, gingen negen studenten van Breda University of Applied Sciences (BUAS) aan de slag. De hoofdvraag van hun onderzoek was: “In hoeverre zijn de bestaande manieren van duurzame landbouw geschikt voor gemeente Altena en haar agrariërs en wat is ervoor nodig om boeren te stimuleren in het overstappen naar een duurzame vorm van landbouw? Hoe kan dit op logische wijze vormgegeven worden?”

Drie fasen

De onderzoeksopdracht is verdeeld in drie delen.

 1. In het eerste deel ging de aandacht uit naar het verkennen van Altena, het onderzoeksgebied en het verkennen van de verschillende vormen van duurzame landbouw.
 2. In het tweede deel van het onderzoek richten de studenten zich op manieren om boeren te stimuleren en ondersteunen bij het overstappen naar een meer duurzame vorm van landbouw.
 3. In het derde deel werkten de studenten aan drie tools, die zij geschikt vonden voor de gemeente Altena. Namelijk een informatieve website, de ‘custormer journey’ en een ‘beslistool.

Uit het eindrapport

Conclusies

De agro-food sector is in beweging. Zowel op het gebied van techniek en nieuwe vormen van landbouw, als de maatschappelijke druk om een andere weg in te slaan. De gemeente heeft de taak een overzicht te krijgen van welke ontwikkelingen er gaande zijn en welke toegepast kunnen worden binnen de gemeentelijke grenzen van Altena. Om dit te kunnen doen is het goed te bedenken waar in het proces de agrariër zich bevindt, een Customer Journey helpt hierbij. Zo kan er de goede informatie aangeboden worden en de goede vragen gesteld worden. Mochten de plannen tot transformatie concreter worden, is een handvat zoals de beslistool een handige. De moeilijkheid ligt hierin dat vragen niet altijd bij aanvang vastgesteld kunnen worden en het een dynamische tool is. Hierdoor is het in dit project ook niet gelukt de beslistool helemaal af te ronden. Inhoudelijk zijn er een aantal conclusies te trekken; de grond in Altena is vruchtbaar. Per agrariër, per geval, zal bekeken moeten worden waar de mogelijkheden liggen tot transformatie. De meeste landbouwvormen zijn toepasbaar, alleen niet altijd wenselijk door de kostbaarheid van de grond. Akkerbouw wordt doorgaans op vruchtbaardere grond gezet in tegenstelling tot veeteelt. Dit is de grootste tegenstelling die in het gebied te vinden is.

Aanbevelingen

Ondanks dat dit een uitgebreid en grondig project is geweest, ontbreken er nog een aantal aspecten. Deze aspecten liggen buiten de expertise van de ruimtelijke denkers die aan dit project hebben meegewerkt. De beslistool kan de heilige graal van landbouwtransformatie worden als naast de ruimtelijke aspecten (die overigens nog verder uitgewerkt kunnen worden door meer te kijken naar rendement en opbrengsten vanuit grondgebruik, etc.) ook gekeken wordt naar de juridische aspecten en financiële aspecten van het uitbreiden, om vormen en verbeteren van de agrarische sector in Altena. Juridische drempels kunnen de stikstofuitstoot zijn, maar ook de bestemmingsplannen. De financiële aspecten behelzen de huidige leningen, gewenste investeringen en opbrengsten die de transformatie heeft. Om dit allemaal te realiseren, moet minutieus in kaart gebracht worden welke boer waar zit, op wat voor grond, wat de huidige situatie is, de huidige wensen, de huidige financiële mogelijkheden etc. etc.

Klik hier voor het hele rapport .

 • Dit is een publieksversie. Hoofdstuk 5 en bijlagen 1 en 2 ontbreken. Deze hoofdstukken geven informatie over de geïnterviewde boeren en zijn vanwege privacy reden weggelaten.
]]>
Circulair voedselsysteem
news-826 Wed, 17 Mar 2021 09:23:00 +0100 Hoe maakt Altena de cirkel rond? https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/hoe-maakt-altena-de-cirkel-rond Dubbelinterview Albertien Perdok en Arnold Groeneveld Albertien Perdok, programmamanager circulair voedselsysteem van de gemeente Altena, gaat op de koffie bij pluimveehouder en akkerbouwer Arnold Groeneveld uit Almkerk. Een gesprek over een doolhof aan regels, doorzettingsvermogen en de toekomst van kringlooplandbouw.

Het dubbelinterview verscheen in Bedrijvig Altena, nr. 29, maart 2021.

Interview en foto’s door Marijke Verhoef, Kontakt Mediapartners

Lees het artikel "Hoe maakt Altena de cirkel rond?" 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-512 Wed, 24 Feb 2021 12:29:00 +0100 Onderzoek: Kansen voor verwaarden van kringloopstromen https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/onderzoek-kansen-voor-verwaarden-van-kringloopstromen Stichting Altena Kennispoort startte het project ‘Kansen voor verwaarding van kringlooplandbow in Altena. De gemeente ondersteunt Stichting Altena Kennispoort met het project ‘Kansen voor verwaarding van kringlooplandbouw in Altena’. 

De gemeente Altena streeft een circulair voedselsysteem na. Belangrijk is om zo weinig mogelijk afval te produceren en nieuwe grondstoffen te gebruiken. Het idee van een circulair voedselsysteem is om zo goed mogelijk alle energie- en materiaalstromen te benutten. Wat voor de één afval is, kan voor een ander een waardevolle grondstof zijn. Dit heet met een mooi woord: ‘verwaarden van reststromen'. 

Stichting Altena Kennispoort startte het project ‘Kansen voor verwaarding van kringlooplandbow in Altena'. Met dit project wil Kennispoort het kringloopgat in de landbouw van de regio Altena in kaart brengen. Het kringloopgat is het verschil tussen waar de regio nu staat en waar de regio zou staan als de kringlopen in het gebied gesloten zouden zijn. Het gaat hierbij om kringlopen van voer en mest.

Uit het onderzoek blijkt dat het sluiten van de kringloop voor voer en mest mogelijk is voor regio Altena. De kringloop voor voer en mest is nog niet gesloten op gemeentelijk niveau. Er is meer plaatsingsruimte voor dierlijke mest dan dat er mest geproduceerd wordt. Er wordt dan ook mest aangevoerd van buiten de gemeente. Desondanks wordt ook mest afgevoerd, met name pluimveemest. De productie van ruwvoer in de gemeente is ruim voldoende om te voorzien in de ruwvoerbehoefte van de dieren. Er vindt zodoende vrij weinig aanvoer van buiten de gemeente plaats, maar wel wat afvoer. Daar staat tegenover dat krachtvoer op grote schaal wordt aangevoerd van buiten de gemeente, omdat er lokaal nauwelijks krachtvoer wordt geproduceerd. Met deze inzichten kunnen we in onze gemeente verder aan de slag

Het hele onderzoek is beschikbaar via de website van Stichting Altena Kennispoort

]]>
Circulair voedselsysteem
news-510 Thu, 11 Feb 2021 12:19:00 +0100 Carbon Farming bijeenkomst https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/carbon-farming-informatiebijeenkomst 26 april informatiebijeenkomst over carbon farming, samen met ZLTO Gemeente Altena organiseert op 26 april samen met ZLTO een informatiebijeenkomst over carbon farming. Tijdens deze bijeenkomst krijgt u informatie over hoe carbon farming bedrijven en boeren kan helpen met het verduurzamen van de bedrijfsvoering. 

Bij carbon farming werken boeren en bedrijven samen in een ‘carbon samenwerking’. Bedrijven compenseren hun CO2-uitstoot via boerenbedrijven in de omgeving. De boer gebruikt de CO2-compensastie om het koolstofgehalte in de bodem te verhogen. Dat doet hij/zij door bepaalde bodemtechnieken toe te passen. Binnen de carbon-samenwerking betaalt het bedrijf de boer voor zijn of haar inspanningen. Dit heeft een aantal voordelen:

 1. Een gezonde bodem met een hoog organisch stofgehalte, en dat is goed voor bodemleven en waterhuishouding.
 2. Koolstof wordt opgeslagen in de bodem, die anders terecht komt in de atmosfeer
 3. Bedrijven kunnen verduurzamen door hun CO2-uitstoot compenseren door koolstof op te slaan bij een boer in de regio.

Dit filmpje geeft meer informatie.

Tijdens de informatiebijeenkomst kunnen er matches ontstaan tussen boeren en bedrijven en daarmee interessante kansen voor verduurzamen.

Datum en tijd: 26 april van 14.00-16.00 uur

Locatie: afhankelijk van de dan geldende maatregelen

Meer weten? Kijk dan op deze website of neem contact op met Luuk van Wezel (ZLTO).

Inschrijven kan door een mail te sturen naar Albertien Perdok (gemeente Altena). 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-509 Thu, 11 Feb 2021 12:14:00 +0100 Workshop Symbiosis4Growth https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/workshop-symbiosis4growth-1 Workshop ‘Symbiosis4Growth’ op 31 maart van 9.30 tot 11.30 uur. Beschikt u over reststromen die u op dit moment geld kosten, maar in potentie meer waarde in zich hebben? Of heeft u juist behoefte aan grondstoffen die potentieel uit reststromen van andere bedrijven kunnen worden geproduceerd? Op 31 maart van 9.30 tot 11.30 organiseren we met REWIN West-Brabant de workshop ‘Symbiosis4Growth’. Hierin helpen we bedrijven met het verwaarden van reststromen. Na de workshop biedt REWIN mogelijkheden voor aanvullende (gratis) ondersteuning.

Tijdens deze kosteloze bijeenkomst kunnen bedrijven in Altena elkaar reststromen aanbieden, dit kan biomassa zijn, restwarmte, proceswater, hoog- of laagwaardige reststromen,  maar ook personeel of apparatuur. Er gingen al veel ondernemers u voor, die met succes zijn gekoppeld aan andere bedrijven om samen meer waarde te creëren uit reststromen. In dit filmpje krijgt u een indruk van de werksessie, die ditmaal online plaatsvindt. Een overzicht van succesvolle matches uit eerdere werksessies vindt u hier.

Circa 15-30 bedrijven gaan tijdens de bijeenkomst actief op zoek naar concrete mogelijkheden. Deze kunnen leiden tot kostenbesparing, innovatie en een positieve bijdrage aan het milieu. Veel ondernemers in Brabant en Zeeland hebben al met succes gebruik gemaakt van deze aanpak.

Datum en tijd: 31 maart van 9.30 tot 11.30 uur

Locatie: online

Meer weten? Kijk dan op deze website. Of schrijf u hier in!

]]>
Circulair voedselsysteem
news-514 Thu, 04 Feb 2021 12:35:00 +0100 Altena draagt bij aan regionale aanpak circulaire economie https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/altena-draagt-bij-aan-regionale-aanpak-circulaire-economie Samenwerking binnen de Regio West-Brabant De Regio West-Brabant (RWB) is een collegesamenwerking van de 16 gemeenten in West-Brabant. Deze 16 gemeenten werken samen om onze regio economisch te versterken op het gebied van economie, arbeidsmarkt, mobiliteit en ruimte. 

Een duurzame economie is één van de prioriteiten binnen de RWB. Om die te bereiken zijn er in de gehele regio West-Brabant acties nodig om te vergroenen, verduurzamen of te verbeteren. De RWB zet in op de volgende doelen:  

 • West-Brabant topregio in circulariteit  
 • Omschakeling naar biobased economie  
 • Meer investeringen in circulaire economie  
 • Industriële symbiose en nauwere samenwerking om industrie te 'vergroenen'  
 • Gemeenten als launching customer voor circulaire producten 

De RWB werkt haar duurzame ambitie uit in een regionale aanpak. Wethouder Matthijs van Oosten is bestuurlijk trekker circulaire economie bij de RWB. Aanvullend draagt programmamanager Albertien Perdok bij aan het ontwikkelen van de regionale aanpak circulaire economie via een ambtelijke werkgroep.  

In dit interview vertelt wethouder Van Oosten meer over de regionale doelstellingen van de RWB. 

Vragen over onze bijdrage aan de regionale aanpak circulaire economie? Stel ze aan Albertien Perdok

 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-511 Fri, 04 Dec 2020 10:23:00 +0100 Experimenteerruimte voor de korte keten https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/experimenteerruimte-voor-de-korte-keten Belangstelling korte keten groeit In het hele land zien we de belangstelling voor de ‘korte keten’ groeien. Het heeft door de coronacrisis zelfs een flinke boost gekregen. In een korte keten is de afstand tussen producenten en consumenten van voedsel zo klein mogelijk. Het gaat om de letterlijke afstand in kilometers, maar ook om het verminderen van het aantal tussenpartijen tussen boer en bord. 

Korte keten in Altena

Ook in Altena is hier veel aandacht voor. De gemeente wil de korte keten in Altena graag een impuls geven. Daarom hebben we een subsidie verstrekt aan het initiatief ‘Uit Jouw Streek’. Met het eerste deel van de subsidie is een bijdrage geleverd aan het ontwikkelen van een gemeente-breed bestel- en logistiek platform. Ook is er een haalbaarheidsstudie uitgevoerd. 

Haalbaarheidsstudie Uit Jouw Streek

Eén van de uitkomsten van deze studie is dat een korte keten alleen duurzaam geborgd en gedragen kan worden als we samen de krachten bundelen. De komende tijd gaan we daarom met meerdere partijen in gesprek om gezamenlijk te bepalen wat de beste vervolgstap is. 

Lees hier de samenvatting van de studie .

Op het Ondernemershuis.nl verscheen een interview over Uit Jouw Streek en de korte keten in Altena. Lees het volledige interview hier.

Vragen? Neem contact op met Albertien Perdok.  

]]>
Circulair voedselsysteem
news-517 Tue, 03 Nov 2020 13:10:00 +0100 Nieuwe naam voor het programma https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/nieuwe-naam-voor-het-programma Albertien Perdok blikt terug op haar eerste halfjaar bij de gemeente. In mei begon Albertien Perdok, programmamanager circulaire landbouw en agrofood, vol enthousiasme aan haar mooie uitdaging bij de gemeente Altena. Haar belangrijkste opdracht is om een programma te ontwikkelen op het gebied van voedsel, landbouw en agrofood.  

Ze blikt vandaag kort terug op het eerste half jaar bij de gemeente.  

 “Als onbekende in de gemeente Altena lag mijn focus eerst op kennismaken met de mensen en het gebied, en mijn netwerk in de regio opbouwen. Ik heb sinds mei minimaal één kennismakingsgesprek per week gehad, de teller staat nu op 46. Aanvullend ben ik gestart met het ophalen van informatie voor het ontwikkelen van het programma.  

Door alle input uit die 46 gesprekken hebben we besloten om de naam van het programma verbreden. Vanaf nu is het dus het programma circulair voedselsysteem, en niet meer landbouw en agrofood. Deze nieuwe naam past beter bij het bereik en de doelen van het programma, en de initiatieven waar verschillende mensen, bedrijven en organisaties in Altena mee bezig zijn. De focus ligt namelijk niet alleen op landbouw en agrofood, maar op de hele keten: van boer tot bord.  

Wat mij betreft is Altena koploper en een experimenteergebied bij uitstek voor het realiseren van een circulair voedselsysteem. Dat komt door de vitale, grote landelijke omgeving en de ondernemersmentaliteit van de inwoners, bedrijven, organisaties, onderwijsinstellingen en politieke bestuurders. Samen vormen zij een bruisend netwerk van doeners en denkers, die zichtbaar en effectief samenwerkt aan succesvolle initiatieven en experimenten.” 

Meer weten over het programma? Stuur een mail naar Albertien Perdok

kennismaking AltenatuurKennismaking Adriaan StraverKennismaking Bas de PeuterKennismaking campuskennismaking DABKennismaking Joost SnoekKennismaking Meeuwis MillenaarKennismaking Minette StraverKennismaking Willem Groenenberg

]]>
Circulair voedselsysteem
news-513 Thu, 15 Oct 2020 12:31:00 +0200 Studenten adopteren de landbouw in Altena https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/studenten-adopteren-de-landbouw-in-altena Breda University of Applied Sciences (BUAS) en de gemeente Altena werken op een unieke manier samen.  Breda University of Applied Sciences (BUAS) en de gemeente Altena werken op een unieke manier samen. Tussen de BUAS en de gemeente is een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor een learning community van studenten. De studenten volgen de opleiding Built Environment. Dat is een opleiding gericht op het inrichten van gebouwde omgeving. 

Tijdens het studiejaar 2020-2021 gaan tientallen studenten in de gemeente Altena aan het werk. De focus ligt dit jaar op drie thema's: klimaatadaptatie, duurzame energieopwekking en landbouw. Voor het thema landbouw vragen we de studenten om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor het verduurzamen van de landbouw in Altena. De programmamanager circulair voedselsysteem begeleidt de studenten.  

Er bestaan heel veel verschillende vormen van duurzame landbouw. Om er maar een aantal te noemen: biologisch (zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen), natuur-inclusief (waarbij natuur en landbouw elkaar versterken), ‘carbon farming’ (dat heeft te maken met het opslaan van koolstof in landbouwbodems), kringlooplandbouw (waarbij bodem-plant-dier-mest kringlopen worden gesloten), duurzaam intensief (het gebruik van mest en bestrijdingsmiddelen verminderen) en er is ook nog verticale landbouw (waarbij verschillende teeltlagen op elkaar gestapeld worden).  

De studenten gaan een aantal van deze vormen onderzoeken. Wat is succesvol en waar gaat het ook wel mis? Daarna bekijken ze welke vormen interessant kunnen zijn voor Altena. Ze houden hierbij rekening met ruimtelijke, economische, maatschappelijke en persoonlijke aspecten en gevolgen voor de omgeving en voor de bedrijven.  

De resultaten van dit onderzoek gebruiken we om de eigen medewerkers, onze samenwerkingspartners en onze inwoners te inspireren en informeren.   

Meer weten over de samenwerking met de BUAS kan via deze link.   

Voor vragen over de BUAS learning community ‘duurzame landbouw’ kunt u terecht bij Albertien Perdok.  

]]>
Circulair voedselsysteem
news-515 Mon, 05 Oct 2020 13:04:00 +0200 Altena draagt bij aan Agenda Platteland van de P10 https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/altena-draagt-bij-aan-agenda-platteland-van-de-p10 De P10 is het netwerk van grote plattelandsgemeenten De P10 is het netwerk van grote plattelandsgemeenten. De 29 grootste plattelandsgemeenten van Nederland hebben veel dezelfde ambities en uitdagingen waarvoor zij zich dagelijks inzetten. In P10-verband worden die onder de aandacht gebracht van de landelijke en Europese politiek. De P10 is samen met andere organisaties zoals LTO, Vereniging Kleine Kernen, Netwerk Platteland, één van de organisaties die de plattelandsthema’s onder de aandacht brengt van diverse partijen.   

Momenteel werkt de P10 aan een Agenda Platteland. In deze agenda maakt de P10 concreet wat het wil en kan realiseren voor Nederland en hoeveel investeringen dat vraagt. De P10-visie is dat er sterke regio’s nodig zijn met een vitaal platteland waarvoor structureel middelen moeten worden vrijgemaakt. Wethouder Matthijs van Oosten en programmamanager Albertien Perdok zijn beide actief binnen de P10.  

Meer weten over de P10? Kijk dan op deze website.  

Vragen over onze bijdrage aan P10? Stel ze aan Albertien Perdok

]]>
Circulair voedselsysteem
news-516 Fri, 03 Jul 2020 13:07:00 +0200 Kennismaken met Albertien Perdok - programmamanager circulaire landbouw en agrofood https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/kennismaken-met-albertien-perdok-programmamanager-circulaire-landbouw-en-agrofood Programmamanager circulaire landbouw en agrofood “De circulaire landbouw moet het verhaal van Altena worden. Programmamanager Albertien Perdok (37) ziet een duurzame samenleving niet alleen als haar persoonlijke missie, maar wil bovenal van de gemeente Altena een lichtend voorbeeld van de circulaire landbouw en agrofoodsector maken. Op 6 mei startte ze met haar nieuwe baan bij de gemeente Altena en de komende maanden gaat ze op bezoek bij de pioniers in Altena, maar ook bij betrokkenen vanuit de reguliere landbouw en natuurorganisaties.” 

Dit is de inleiding van een interview met Albertien Perdok. Vandaag verschenen op de website van Vrouw & Altena. Hannie Visser-Kieboom ‘ging bij Albertien op bezoek’ en interviewde haar over haar opdracht bij de gemeente en haar rol als programmamanager circulaire landbouw en agrofood. 

Lees het volledige interview hier.  

]]>
Circulair voedselsysteem