Gemeente Altena: Nieuwsberichten Het laatste nieuws van de gemeente Altena nl Gemeente Altena Tue, 22 Oct 2024 17:04:51 +0200 Tue, 22 Oct 2024 17:04:51 +0200 news-1863 Tue, 22 Oct 2024 14:14:36 +0200 Maatschappelijk betrokken inwoner: Kom erbij! https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/maatschappelijk-betrokken-inwoner-kom-erbij De Brede Adviesraad Sociaal Domein Altena is door de gemeenteraad én college van Burgermeester en Wethouders ingesteld om hen te adviseren.

Wij maken voor de gemeente inzichtelijk wat de (mogelijke) gevolgen zijn van gemeentelijk beleid binnen het van het sociaal domein. Voorbeelden hiervan zijn: Hulp bij huishouding, vervoer en jeugdzorg.

Dit doen we door ervaringsdeskundigheid te gebruiken en signalen op te pikken van de inwoners van Altena.

Wie bent u?

  • U bent een actief betrokken inwoner van de gemeente Altena.
  • U hebt belangstelling voor beleid binnen het sociaal domein.
  • U wilt zich verdiepen in ambtelijke stukken.
  • U bent in staat onderbouwde adviezen te formuleren.

Spreekt dit u aan, dan zoeken wij u!

Reageren of meer weten?

Kijk op onze website www.basda.nl voor een uitgebreide omschrijving van de vacature. Heeft u belangstelling? Stuur uw motivatie en CV vóór 23 november per e-mail naar info@basda.nl. Voor vragen kunt u terecht bij Edwin Steehouwer via 06 - 18 15 94 30

 

]]>
Nieuwsoverzicht
news-1862 Tue, 22 Oct 2024 14:12:49 +0200 We plaatsen weer bladkorven https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/we-plaatsen-weer-bladkorven Wanneer worden de bladkorven geplaatst?

Vanaf 16 oktober plaatsen we 200 bladkorven, verspreid door heel Altena. Ze blijven staan tot ongeveer half december.

Waar worden de bladkorven geplaatst?

De bladkorven staan op plekken waar bladeren van grote bomen van de gemeente overlast veroorzaken, omdat er veel bladeren vallen. Bovendien moet de vrachtwagen op een veilige manier bij de bladkorf kunnen komen. Dit zijn de locaties van de bladkorven.

Wat mag er in de bladkorven?

Er mogen alleen bladeren in. Takken, stenen en (grof)tuinafval horen niet in de bladkorf, omdat het lastig is om er compost van te maken. Takken en tuinafval kunnen in de groene container. Ook kunt u het wegbrengen naar één van de milieustations.

Bladkorf vol, kapot of omgevallen?

U kunt een melding doen via Fixi. De bladkorf wordt dan binnen 2 werkdagen geleegd, hersteld of weer rechtop gezet.

Wat verandert er dit jaar?

De bladkorven worden geleegd als u het meldt in de Fixi app. Op de bladkorf hangt een bordje met een QR-code die u kunt scannen. U kunt dan direct de melding doen op de Fixi app.

Waarom wordt niet overal het blad verwijderd?

Blad dat bij planten ligt, beschermt de planten tegen droogte en de kou. Daarnaast zorgen bladeren voor schuilplekken voor bijvoorbeeld egels. Ook zorgt het blad voor voeding voor wormen en andere micro-organismen. Door het verteren van het blad, krijgt de bodem goede voedingsstoffen waardoor deze vitaal en gezond blijft. Dus daar waar het kan, laten we het liggen.

Bladeren op een grasveld en gazon moeten wel weggehaald worden. Anders krijgt het gras niet genoeg zuurstof en dan kan het gaan rotten, omdat het niet kan drogen. Dus daar ruimen we het blad wel op.

We gaan ervanuit dat de korven op een goede manier gebruikt worden

In de bladkorven mogen alleen bladeren van bomen en struiken. Dus geen takken, stronken, of groente- fruit- en tuinafval. Treffen wij dit toch aan? Dan hangen we een waarschuwingskaart aan de korf. Treffen we bij een volgende leging weer verkeerd afval aan? Dan halen we de bladkorf weg.

We begrijpen dat dit vervelend is en doen het liever niet. Helpt u mee? Gebruik de korven alleen voor bladeren. Zo houden we samen Altena schoon.

]]>
Nieuwsoverzicht
news-1861 Tue, 22 Oct 2024 14:11:03 +0200 Een kinderkledingpakket voor minima in Altena https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/een-kinderkledingpakket-voor-minima-in-altena De wintermaanden komen eraan. Tijd voor nieuwe winterkleren. Stichting Leergeld WBO biedt gezinnen met een minimum inkomen de mogelijkheid om een pakket kinderkleren voor de winter aan te schaffen. Het pakket bestaat uit nieuwe kleren inclusief schoenen. Het pakket is bedoeld voor kinderen/jongeren in de leeftijd van 4 tot 18 jaar. Stichting STOP Kinderarmoede zorgt voor de levering van het kledingpakket.

Aanmelden voor het kinderkledingpakket is mogelijk via:

Heeft u vragen over het kinderkledingpakket zelf dan kunt u contact opnemen met stichting STOP op telefoonnummer 048 - 84 12 714. Daar zijn er medewerkers die uw vragen beantwoorden en u verder helpen met de aanvraag van uw pakket. Kijk voor meer informatie op www.stichtingstop.com.

]]>
Nieuwsoverzicht
news-1860 Fri, 18 Oct 2024 08:21:05 +0200 Nieuws van de gemeenteraad https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/nieuws-van-de-gemeenteraad-11 Terugblik dorpsbezoek Uppel

In 2020 is de raad gestart om elk dorp in de gemeente één keer per raadsperiode te bezoeken. Vorige week dinsdag was het laatste bezoek van deze reeks. Uppel stond toen centraal.

Het bezoek werd afgetrapt bij de wormenkwekerij. De raad kreeg hier meteen te zien hoe Uppel internationaal in verbinding staat. Vervolgens is de raad ontvangen in de Watertoren. Hier gingen zij in gesprek met de torenbewoner en de buurtvereniging. Ook kreeg de raad een presentatie over de historie van het dorp. Na een bezoek aan Boerderijwinkel Uppel’s Weidevlees, hebben de raadsleden verschillende inwoners thuis bezocht.

Dorpsbezoek Uppel

Begin volgend jaar gaat de gemeenteraad een nieuwe ronde dorpsbezoeken afleggen. Dorpen als Genderen, Eethen en Werkendam staan dan als eerste op de planning.

29 oktober: Raadsvergadering Begroting 2025: opiniërende debat

Op 29 oktober staat onder anderen de Begroting 2025 op de agenda van de gemeenteraad. De behandeling en vaststelling van de begroting is een belangrijk moment. In juli heeft de gemeenteraad tijdens de behandeling van de Kadernota wensen en ambities voor 2025 en verder geformuleerd. Deze wensen en ambities zijn nu door het college van burgemeester en wethouders verwerkt in de begroting. Daarmee is de begroting als het ware “de offerte” van het college aan de gemeenteraad voor het uitvoeren van activiteiten in 2025. De fracties gaan op 29 oktober met elkaar in debat over onderwerpen die zij zelf aandragen.

De vergadering vindt plaats in het gemeentehuis in Almkerk. Om 16.00 uur opent burgemeester Egbert Lichtenberg de vergadering. De complete agenda vindt u op: altena.raadsinformatie.nl (klik in de kalender op 29 oktober: Raadsvergadering).

Na de opiniërende debatten op 29 oktober volgt op 12 november de besluitvorming over de Begroting 2025.

Live volgen en/of terugluisteren

U kunt de vergadering fysiek bijwonen of live volgen via de livestream: altena.raadsinformatie.nl/live. De vergadering is ook rechtstreeks te volgen via Altena TV. U kunt de vergadering ook op een later moment terugluisteren via altena.raadsinformatie.nl.

Verder op de agenda

  • 29 oktober:      Raadsvergadering Begroting 2025: opiniërende debat
  • 12 november:    Raadsvergadering (onder meer debat en besluitvorming Begroting 2025)
  • 26 november:   Inloop in het Gemeentehuis Almkerk
  • 26 november:   Altenaronde

Informatie en contact

Meer informatie over de gemeenteraad? Bijvoorbeeld wanneer en hoe de raad precies vergadert? Of wilt u een keer inspreken of gebruikmaken van de Inloop? Kijk op www.gemeentealtena.nl/gemeenteraad.

U kunt ook altijd contact opnemen met de raadsgriffie. Dat kan via:

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht Gemeenteraad
news-1859 Fri, 18 Oct 2024 08:19:18 +0200 Hoorzitting bezwarencommissie https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/hoorzitting-bezwarencommissie-10 De bezwarencommissie behandelt op donderdag 24 oktober 2024 in een openbare hoorzitting de bezwaarschriften. Het horen vindt plaats in het gebouw De Werf aan het Raadhuisplein 1 in Woudrichem. Iedereen kan deze openbare hoorzitting bijwonen: 

donderdag 24 oktober vanaf 16:00 uur

  • 16:00 u - bezwaren tegen de verleende omgevingsvergunning voor de functiewijziging naar horeca ten behoeve van een eethuis op de locatie Voorstraat 2g in Almkerk;
  • *16.45 u - bezwaar tegen de verleende omgevingsvergunning voor het herbouwen van een basisschool op de locatie Tulpstraat 7 in Wijk en Aalburg.

* Het kan zo zijn dat dit bezwaar om 17.30 uur behandeld wordt.

Mocht u deze hoorzitting willen bijwonen, neem dan graag eerst contact op met het secretariaat van de bezwarencommissie via 0183 - 51 62 19 of via bezwarencommissie@gemeentealtena.nl voor het juiste tijdstip.

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht
news-1858 Fri, 18 Oct 2024 08:17:31 +0200 Kappen van slechte en dode bomen https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/kappen-van-slechte-en-dode-bomen De gemeente gaat de komende periode een aantal bomen kappen. Het gaat om bomen die ziek of afgestorven zijn. Voor alle gemeentelijke bomen die gekapt worden, planten we een nieuwe boom terug. Soms kan de nieuwe boom niet precies op dezelfde plaats terugkomen. Bijvoorbeeld omdat er kabels en leidingen liggen of door onvoldoende groeiruimte boven of onder de grond. In dat geval plant de gemeente de nieuwe boom in de buurt terug.

Welke bomen we waar kappen en wat de reden is kunt u lezen op www.gemeentealtena.nl/bomen.

]]>
Nieuwsoverzicht
news-1857 Fri, 18 Oct 2024 08:14:57 +0200 Laat je weten dat je een evenement organiseert in 2025! https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/laat-je-weten-dat-je-een-evenement-organiseert-in-2025 Om een goede planning van de werkzaamheden voor het verlenen van de vergunningen te kunnen maken, willen we graag een overzicht van de geplande evenementen voor  het komende jaar. Deze planning is ook belangrijk voor de politie en brandweer.

Daarom vragen we u om uw evenement voor het jaar 2025 aan te melden vóór het einde van dit jaar! We plaatsen uw evenement dan op de evenementenkalender.

LET OP: dit is dus geen aanvraag voor een evenementenvergunning of melding  evenement, maar alleen een vermelding op de evenementenkalender.

Kijk op: https://www.gemeentealtena.nl/vergunningen/evenementenvergunning/evenementenkalender om uw evenement aan te melden.

]]>
Nieuwsoverzicht
news-1856 Fri, 18 Oct 2024 08:13:54 +0200 Militaire oefeningen van 21 tot 22 en 24 tot 25 oktober https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/militaire-oefeningen-van-21-tot-22-en-24-tot-25-oktober Er vindt een militaire oefeningen plaats in de gemeente Altena. Deze zijn van:

  • 21 oktober 20.00 uur tot 22 oktober 5.00 uur.
  • 24 oktober 20.00 uur tot 25 oktober 5.00 uur.

Er wordt onder andere gebruik gemaakt van vaartuigen op de Bergsche Maas.

Hinder

Heeft u hinder van de militaire oefening? U kunt dan contact opnemen met de Sectie Communicatie van 13 Lichte Brigade via Communicatie.13LTBRIG@mindef.nl.

]]>
Nieuwsoverzicht
news-1855 Fri, 18 Oct 2024 08:12:33 +0200 Gratis compost zaterdag 2 november https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/gratis-compost-zaterdag-2-november De bodem van uw tuin verbeteren?

Zaterdag 2 november tussen 8.30 en 12.30 uur kunt u gratis compost afhalen bij VGR/Verschoor in Almkerk, Provincialeweg Zuid 51 in Almkerk.

Voorwaarden:

  • Alleen voor inwoners van Altena (niet voor bedrijven)
  • Maximaal  0,5 m3 per huishouden of 3 zakken van 30 liter
  • Voor het vullen van plastic zakken of emmers neemt u zelf een schep mee

Er is een shovel die uw aanhanger kan beladen.

De compost is gemaakt van het tuinafval dat inwoners van Altena brengen bij Verschoor. Helemaal circulair!

De volgende gelegenheid om gratis compost te halen is in het voorjaar van 2025.

]]>
Nieuwsoverzicht
news-1854 Thu, 17 Oct 2024 12:01:06 +0200 Coronaprik ook mogelijk in Almkerk https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/coronaprik-ook-mogelijk-in-almkerk Op 21, 23 en 24 oktober. De vaccinatieronde tegen corona van het najaar van 2024 is van start gegaan. Deze is bedoeld voor mensen vanaf 60 jaar. En voor zorgmedewerkers en mensen van 18 tot en met 59 jaar die jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik krijgen. Daarmee wordt bij hen de bescherming tegen ziekenhuisopname of overlijden door het virus weer op peil gebracht. Mensen die om individuele redenen een vaccinatie willen, bijvoorbeeld vanwege een kwetsbaar gezinslid of op advies van een behandelend arts, kunnen deze ook halen in de najaarsronde. Bij het maken van een digitale afspraak kunt u de optie ‘Almkerk’ aanklikken. Maakt u telefonisch een afspraak, geef dan aan dat u graag naar Almkerk gaat.

U kunt ook zonder afspraak binnenlopen om een vaccinatie te halen. 

Tijdstip en locatie

De vaccinaties worden gegeven in Altenahove, Rivierenland 1 in Almkerk.

  • Maandag 21 oktober vaccineren van 09.00 - 12.00 uur
  • Woensdag 23 oktober vaccineren van 12.30 – 16.30 uur
  • Donderdag 24 oktober vaccineren van 12.30 – 16.30 uur

 

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht
news-1853 Wed, 16 Oct 2024 20:30:54 +0200 Succesvolle informatiemarkt Wonen, Zorg en Welzijn https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/succesvolle-informatiemarkt-wonen-zorg-en-welzijn Zaterdag 5 oktober 2024 vond in Golfpark Almkreek de 2e Informatiemarkt Wonen, Zorg en Welzijn plaats. De markt is een gezamenlijk initiatief van het Seniorenplatform Altena, gemeente Altena, Surplus, Woonstichting Land van Altena en Bazalt Wonen.

Deze prachtige dag werd geopend door wethouder Shah Sheikkariem. Daarna lieten vele bezoekers zich informeren, gingen met elkaar in gesprek, namen deel aan workshops en woonden lezingen bij. Het belang van goed voorbereid zijn op de toekomst met passende zorg, een geschikte woning en vitaal ouder worden is groot. Dit prachtige gezamenlijke initiatief levert hier een waardevolle bijdrage aan.

]]>
Nieuwsoverzicht
news-1848 Thu, 10 Oct 2024 15:35:50 +0200 Terugblik Open Dag van Riveer https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/mooie-open-dag-van-riveer Op zaterdag 1 juni hebben de drie trotse wethouders Hans Tanis (Altena), Fatih Polatli (Gorinchem) en Jan Nederveen u allen welkom geheten voor de open dag van Riveer. Bezoekers konden een kijkje nemen achter de schermen van de elektrische veerponten. 

Het was een leuke en druk bezochte dag. In de video ziet u een impressie van deze dag!

Tijdens de open dag konden bezoekers meedoen met een prijsvraag en voor de kinderen was er een kleurwedstrijd. De prijzen zijn inmiddels uitgereikt.

]]>
Mobiliteit
news-1847 Tue, 08 Oct 2024 13:20:24 +0200 Riveer neemt veerdienst Biesbosch over https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/riveer-neemt-veerdienst-biesbosch-over Reist u weleens met de veerpont tussen Werkendam en de Kop van ’t Land in Dordrecht? Vanaf 1 januari 2025 neemt Riveer deze veerpont over. Riveer is geen onbekende in de regio voor vervoer over water. Zij verzorgen ook de veerverbindingen tussen Werkendam, Sleeuwijk en Woudrichem met de gemeenten Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem en de verbinding Veen-Aalst.

Hoewel er een paar veranderingen voor u als reiziger komen, blijven de vaartijden ongewijzigd.

Gemakkelijk reizen met de Riveer-app

Vanaf januari 2025 kunt u uw overtochten eenvoudig regelen via de Riveer-app. Of het nu gaat om een enkele reis of een meerrittenkaart, alles is met een paar klikken geregeld. Let erop dat de huidige 10-vaarkaarten nog geldig zijn tot en met 31 december 2024. Vanaf 1 januari 2025 bestaan er alleen nog Riveer kaartjes en kunt u de huidige 10 vaartenkaarten niet meer gebruiken aan boord. 

Geen contant geld meer

Vanaf 2025 is contant betalen niet meer mogelijk aan boord. U kunt wel nog steeds met uw pinpas betalen. Dit is goedkoper, veiliger en duurzamer. Via de Riveer-app of website kunt u bovendien uw kaartjes van tevoren aanschaffen, zodat u altijd voorbereid op reis gaat.

Welkom aan boord

Riveer werkt momenteel hard aan de voorbereidingen voor januari 2025 en heet iedereen vanaf 1 januari 2025 welkom aan boord van de vaarroute Kop van ’t Land Dordrecht – Brabantse Biesbosch Werkendam. Meer informatie vindt u op de website www.riveer.nl en in de app!

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht
news-1846 Tue, 08 Oct 2024 12:51:14 +0200 Maak kennis met Arno Bouman (CDA) https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/maak-kennis-met-arno-bouman-cda Raadslid Otto van Breugel (CDA) stelt zich graag aan u voor. U kunt het filmpje hier bekijken

]]>
Gemeenteraad
news-1844 Tue, 08 Oct 2024 09:59:00 +0200 Zijn je ouders getroffen door het toeslagenschandaal? https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/zijn-je-ouders-getroffen-door-het-toeslagenschandaal En heb jij ook negatieve gevolgen hiervan? Dan is er speciaal voor jou de Kindregeling. De Kindregeling is bedoeld als een steuntje in de rug. Naast een geldbedrag bieden wij als gemeente Altena hulp aan jou. Bijvoorbeeld bij:

  • Geldzorgen en overzicht op je financiën
  • Problemen met je gezondheid of als je niet zo lekker in je vel zit
  • Het zoeken naar werk of het volgen van onderwijs
  • Ondersteunen bij hulpvragen van je eigen gezin

Onze medewerkers van Team Toegang gaan met je in gesprek om te kijken hoe we je kunnen helpen. Kijk op www.kindregelingvoorjou.nl. Je kan ons ook bellen op 0183 - 51 61 00 of stuur een DM.

]]>
Nieuwsoverzicht
news-1837 Thu, 03 Oct 2024 21:30:01 +0200 Samen in Beweging: Informatie- en Doemarkt voor een Vitaal Altena https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/samen-in-beweging-informatie-en-doemarkt-voor-een-vitaal-altena Zaterdag 21 september kwamen ruim tachtig inwoners van gemeente Altena bij elkaar op de atletiekbaan in Sleeuwijk voor een speciale informatie- en doemarkt. Deze markt was gericht op mensen met dementie en hun mantelzorgers. Het evenement viel samen met Wereld Alzheimer Dag en stond in het teken van bewegen, ontmoeten en inspiratie. De deelnemers deden mee aan activiteiten zoals wandelen, fietsen en dansen. Ook konden ze nieuwe mensen ontmoeten en waardevolle informatie ontvangen.

Belang van beweging en sociaal contact

Voor de deelnemers was het evenement een positieve ervaring. Dirkjan (74), die zelf dementie heeft, vond vooral de ontmoetingen waardevol: “Ik heb lotgenoten ontmoet en we spreken gauw wat af. Dat vind ik positief aan vandaag.” Ook Ella (75) waardeerde het persoonlijke contact: “Een gesprek is veel fijner en uitgebreider dan informatie van internet. Het was leuk om andere inwoners te ontmoeten.

Tijdens de bijeenkomst benadrukte wethouder Shah Sheikkariem ook het belang van actief blijven, zowel lichamelijk als sociaal: “Bijzonder om te zien hoeveel verenigingen vrijwillig helpen om mensen langer mee te laten doen. Een vitaal Altena, dat doen we samen.” Hij benadrukte ook het belang van aangepaste sporten zoals Walking Voetbal en roeien, en onderstreepte het belang van lokale activiteiten zoals samen koken en eten in het eigen dorp.

Samen in beweging blijven

De dag bood ook kansen voor mensen met fysieke beperkingen. Joke (60), die na twee hersenbloedingen moeite heeft met bewegen, voelde zich veilig: “Ik kan nog steeds wandelen binnen de lijnen van de atletiekbaan. Dat voelt veilig en zo blijf ik toch in beweging.” Henk (70) vatte de saamhorige sfeer goed samen: “Samen durf je veel meer. Iedereen is welkom bij een vereniging, ook als je minder kunt.

De gemeente Altena kijkt terug op een geslaagde dag, waarin inwoners samen letterlijk en figuurlijk stappen zetten voor een vitale toekomst. Dankzij de inzet van verenigingen, partners, vrijwilligers en deelnemers heeft dit evenement laten zien dat iedereen actief kan blijven meedoen.

]]>
Vitaliteit
news-1836 Tue, 01 Oct 2024 10:13:48 +0200 Nieuws van de gemeenteraad https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/nieuws-van-de-gemeenteraad-9 8 oktober: Inloop in Uppel

Woont u in Uppel? En wilt u een onderwerp aan de orde stellen bij de gemeenteraad? Dat kan van alles zijn: over de inrichting van uw straat. Of over een initiatief dat u gestart bent. Tussen 19.00 en 19.30 uur houdt de raad in de Watertoren in Uppel een Inloop. Aanmelden kan bij de griffie: griffie@gemeentealtena.nl. Neem ook contact op met de griffie bij vragen over hoe de Inloop verloopt.

8 oktober: Altenaronde in het gemeentehuis (beeldvormend)

Na de inloop houdt de raad de Altenaronde in het gemeentehuis te Almkerk. Deze begint om 20:00 uur. Raadsleden krijgen dan informatie over diverse onderwerpen en raadsvoorstellen, waarover zij later moeten besluiten. Inwoners en andere belanghebbenden kunnen dan ook inspreken.

Op de agenda staat onder meer (onder voorbehoud):

  • Ruimtelijke ontwikkelingen:
    • Bestemmingsplan Genderen-Zuid (realiseren 63 woningen)
    • Bestemmingsplan Laagt 16, Almkerk (De Campus)
    • Milieuvergunning Provincialeweg Zuid 51, Almkerk
    • Stenenheul 2a, Waardhuizen (uitbreiden containerveld)
  • Haalbaarheidsonderzoek ontwikkeling Biesboschhaven-Zuid, Werkendam
  • Jaarlijks informatiemoment Integraal Huisvestingsplan Onderwijs

De agenda kunt u vinden op: altena.raadsinformatie.nl (klik in de kalender op 8 oktober: Altenaronde).

Altenaronde

Verder op de agenda

  • 8 oktober:          Kernbezoek en Inloop Uppel
  • 8 oktober:         Altenaronde
  • 15 oktober:       Altenatafel
  • 29 oktober:       Raadsvergadering

Informatie en contact

Meer informatie over de gemeenteraad? Bijvoorbeeld wanneer en hoe de raad precies vergadert? Of wilt u een keer inspreken of gebruikmaken van de Inloop? Kijk op www.gemeentealtena.nl/gemeenteraad.

U kunt ook altijd contact opnemen met de raadsgriffie. Dat kan via:

telefoon: 0183 - 51 60 30

mail: griffie@gemeentealtena.nl.

]]>
Gemeenteraad
news-1832 Mon, 30 Sep 2024 15:22:45 +0200 Altena deed mee aan de Nationale Diabetes Challenge https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/altena-deed-mee-aan-de-nationale-diabetes-challenge Negen enthousiaste wandelgroepen uit de gemeente Altena zijn dit jaar de uitdaging aangegaan met de Nationale Diabetes Challenge (NDC). Onder begeleiding van toegewijde professionals hebben deze groepen 20 weken lang samen gewandeld, met als feestelijk einde het grote NDC-festival op zaterdag 28 september in Arnhem.

In alle vroegte vertrokken twee bussen vanuit Altena richting Arnhem, waar onze deelnemers, samen met 3000 andere wandelaars, de afsluiting van de NDC 2024 vierden. Met trotse gezichten en welverdiende medailles om hun nek kunnen de deelnemers terugkijken op de stappen die ze hebben gezet naar een gezondere toekomst.

Maar dit is nog maar het begin. Er zijn al signalen dat de groepen ook na 28 september wekelijks blijven doorwandelen, en Altena zal in 2025 zonder twijfel opnieuw meedoen aan dit geweldige evenement.

Want laten we eerlijk zijn: wandelen is een simpele, maar krachtige manier om je mentale en fysieke gezondheid te verbeteren!

]]>
Vitaliteit
news-1830 Fri, 27 Sep 2024 10:41:20 +0200 Gemeente Altena heeft Global Goals hoog in het vaandel staan https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/gemeente-altena-heeft-global-goals-hoog-in-het-vaandel-staan-1 Burgemeester Lichtenberg en wethouder Van Ooijen hesen vanmorgen samen de Global Goals vlag in top in het kader van de Global Goals Vlaggendag. Altena is een van de 140 gemeenten in Nederland die werk maakt van het behalen van de 17 wereldwijde doelen die door de Verenigde Naties zijn aangenomen.  

Dagelijkse praktijk

De 17 doelen bevatten subdoelen die veel raakvlakken hebben met het dagelijks werk van Nederlandse gemeenten. Burgemeester Egbert Lichtenberg zegt dan ook: “Onze aandacht voor de Global Goals beperkt zich niet tot één datum in het jaar, we hebben hier dagelijks oog voor met het gemeentelijk beleid en de uitvoering daarvan.”

Economie, welzijn en milieu

De Global Goals hebben betrekking op het bevorderen van economie, welzijn en milieu. Een concreet voorbeeld hoe de gemeente daaraan bijdraagt is het Cofinancieringsfonds dat eerder dit jaar is geïntroduceerd. Wethouder Van Ooijen: “Om onze economie op een toekomstbestendige manier te ontwikkelen, moedigen we met dit fonds organisaties in Altena aan om projecten op te zetten die hieraan bijdragen.”

Daarnaast wordt er volop ingezet op het aanbieden van voorzieningen ter bevordering van de vitaliteit van inwoners in alle leeftijdscategorieën. Zo bieden jongerenwerkers en sportcoaches in de diverse kernen activiteiten aan. Afgelopen zaterdag vond het evenement ‘Ontmoeten en samen bewegen’ plaats, waarmee de gemeente verenigingen aanmoedigt bewegen en ontmoeten mogelijk te maken voor ouderen, mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Op het gebied van milieu wordt onder meer ingezet op het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed, bedrijven en woningen. Inwoners kunnen advies op maat krijgen van een energiecoach en zaterdag 19 oktober staat het Altena Isolatie & Bespaar Festival op de agenda.  

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht
news-1829 Thu, 26 Sep 2024 22:15:09 +0200 Volgende stap voor verdere ontwikkeling nieuwbouwwijk Achter de Schans https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/volgende-stap-voor-verdere-ontwikkeling-nieuwbouwwijk-achter-de-schans Op donderdag 26 september 2024 ondertekenden gemeente Altena, Van Wanrooij Projectontwikkeling BV en Jansen Bouwontwikkeling BV 3 grondverkoopovereenkomsten. Deze overeenkomsten markeren de volgende stap voor de bouw van 150 woningen in fase 2 en 21 sociale huurappartementen in fase 1b van nieuwbouwwijk Achter de Schans in Werkendam.

Wethouder Hans Tanis:

“In onze gemeente zijn we voortvarend aan de slag met kleine en grote(re) nieuwbouwprojecten. En dat is ook hard nodig! Vanuit de gemeente zetten wij daarbij in op betaalbaar, duurzaam en divers. En minstens zo belangrijk: wij willen de huizen bouwen waar behoefte aan is. Dat is essentieel om een leefbare en vitale gemeente te zijn en te blijven. Ik ben er dan ook blij mee dat we weer een stap verder zijn met de realisatie van Achter de Schans. Een groot project, met veel nieuwe woningen. Ik weet zeker dat het voor veel inwoners in Altena een geweldige plek is of wordt om met veel plezier te wonen en te leven.” 

Verkoop

Fase 1 is al helemaal verkocht en ook bijna helemaal gebouwd, met uitzondering van de 21 sociale huurappartementen waarvoor nu de grondverkoopovereenkomst is ondertekend. Verder is de eerste tranche van de verkoop van woningen in fase 2 inmiddels gestart. De volgende tranche gaat naar verwachting ook dit jaar nog in de verkoop.

Nieuwbouwwijk Achter de Schans

Achter de Schans bestaat straks uit ca. 300 koop- en huurwoningen verdeeld over drie woonbuurten met ieder een eigen invulling, sfeer en karakter. Maar de woonbuurten hebben wel een overeenkomst: in de hele wijk staan de thema’s water, groen en ruimte centraal.

Midden in de wijk komt een brede watergang met groene oevers die plaats gaan bieden aan allerlei planten en dieren. Daarnaast is er ook volop gelegenheid voor de bewoners om te kunnen verblijven en elkaar te ontmoeten. Bij ‘groen’ past ook dat de auto ‘te gast’ is in de wijk. Parkeren gebeurt aan de randen van de buurt of op parkeerhoven in het midden van de bebouwing.

]]>
Nieuwsoverzicht
news-1820 Tue, 24 Sep 2024 14:25:46 +0200 Rijswijk: Werkzaamheden Veldweg https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/rijswijk-werkzaamheden-veldweg Gemeente Altena gaat het fietspad aan de Veldweg in Rijswijk herstraten.

De bestrating vertoont verzakkingen en grote kieren tussen de tegels. Dit is onveilig voor de weggebruiker.

De werkzaamheden vinden plaats vanaf maandag 7 oktober september 07.00 uur tot en met vrijdag 25 oktober 16.00 uur. Het fietspad is gedurende de werkzaamheden geheel afgesloten. Fietsers worden omgeleid.

Vragen?

Stel ze aan Adriaan Lievaart via a.lievaart@gemeentealtena.nl of bel naar 0183 - 51 61 00.

]]>
Werkzaamheden
news-1819 Tue, 24 Sep 2024 14:18:23 +0200 Rijswijk: werkzaamheden De Geer https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/rijswijk-werkzaamheden-de-geer Maandag 30 september start aannemersbedrijf Gijben met het vervangen van de riolering en het opnieuw aanbrengen van de bestrating. Ook werkt Brabant Water aan de waterleiding.

De werkzaamheden duren tot eind december 2024. Dit is afhankelijk van het weer.

Verkeer wordt omgeleid.

Afvalinzameling:

De afvalstoffen worden op de innamedagen door de aannemer buiten het werkvak aangeboden.

Vragen?

Stel ze aan Michiel Boon via m.boon@gemeentealtena.nl of bel naar 0183 - 51 67 18.

]]>
Werkzaamheden
news-1818 Wed, 18 Sep 2024 12:02:58 +0200 In de media https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/in-de-media-1 Bekijk en lees bij Het Kontakt een artikel over de actiedag die op 5 september 2024 werd georganiseerd in Hank. Ook maakte Altena TV een film van deze actiedag.

Deze dag stond in het teken van fietsactiviteiten om bij te dragen aan de veiligheid van fietsers in het verkeer.

]]>
Mobiliteit
news-1816 Tue, 17 Sep 2024 13:33:50 +0200 Windturbines Waalwijk: Praat mee over de spelregels https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/windturbines-waalwijk-praat-mee-over-de-spelregels Gemeente Waalwijk heeft plannen gemaakt om windturbines te plaatsen. Eerder dit jaar heeft de gemeenteraad van Waalwijk de locaties en voorwaarden vastgesteld. Ontwikkelaars kunnen binnenkort plannen indienen. Om een keuze te maken tussen die plannen, stelt de gemeente een selectieleidraad op. Dit zijn spelregels waar de plannen aan moeten voldoen.

De spelregels worden opgesteld samen met betrokken organisaties, ook uit Altena. Dit najaar volgt een enquête waarin omwonenden hun mening kunnen geven over de spelregels. Wilt u meer over weten? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief van gemeente Waalwijk via www.waalwijk.nl/duurzame-energie

]]>
Nieuwsoverzicht
news-1814 Tue, 17 Sep 2024 13:26:24 +0200 Houd rekening met modder op de weg! https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/houd-rekening-met-modder-op-de-weg Het oogstseizoen is begonnen. Dat betekent kans op gladheid door modder op de weg. Wij vragen u daarom om extra alert te zijn en uw rijgedrag (en rijsnelheid!) aan te passen.

Samen houden we het veilig op de weg

In de oogstperiode rijden er meer landbouwvoertuigen op de weg. Houd u daarom rekening met verkeershinder en modder op de weg. Om de kans op onveilige situaties te verkleinen zijn afspraken gemaakt met vertegenwoordigers van agrariërs en de politie. Zo moeten agrariërs bijvoorbeeld de weg zo schoon mogelijk houden tijdens hun werkzaamheden. Lukt dat niet, dan moeten ze de weg zo snel mogelijk schoonmaken. En als het nodig is, plaatsen ze extra waarschuwingsborden.

Melden onveilige situatie om ongevallen te voorkomen

Bij de invalswegen van de gemeente Altena staan waarschuwingsborden om weggebruikers te wijzen op het oogstseizoen. Ziet u een verkeersonveilige situatie door modder op de weg of kapotte bermen? Dan kunt u dit melden bij de gemeente Altena of bij de provincie Noord-Brabant.

Voor een melding over gemeentelijke wegen belt u naar de gemeente:
telefoonnummer 0183 - 51 61 00 (buiten kantooruren kiest u voor keuze 1, calamiteitendienst).

Voor een melding over provinciale wegen (N-wegen) belt u naar de provincie:
telefoonnummer  073 - 680 73 68.

 

]]>
Nieuwsoverzicht
news-1813 Tue, 17 Sep 2024 13:24:45 +0200 Uitwijk: werkzaamheden Smidstraat en Pompstraat https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/uitwijk-werkzaamheden-smidstraat-en-pompstraat Maandag 23 september starten we met het herstraten en herstellen van de afwatering van de Smidstraat en Pompstraat in Uitwijk. De weg is verouderd. De werkzaamheden duren tot ongeveer 1 november. Een omleiding staat aangegeven.

Bij slecht weer worden de werkzaamheden uitgesteld.

Vragen?

Neem dan contact op met Adriaan Lievaart via 0183 -  51 617 67.

]]>
Werkzaamheden
news-1807 Mon, 16 Sep 2024 09:58:05 +0200 Netwerkbijeenkomst verenigingsondersteuners West-Brabant https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/netwerkbijeenkomst-verenigingsondersteuners-west-brabant Op 12 september 2024 vond een netwerkbijeenkomst plaats voor de verenigingsondersteuners van West-Brabant. Het doel van deze bijeenkomst was om ervaringen en kennis uit te wisselen, van elkaar te leren en relevante thema’s binnen de sportwereld te bespreken. Er werd gekeken naar mogelijkheden om gezamenlijk de dienstverlening in de sportsector te verbeteren. Daarnaast bood de bijeenkomst een kans om het netwerk verder te versterken.

De bijeenkomst vond plaats op de olympische locatie Copakadijk in Werkendam, die al meerdere keren als locatie diende en perfect geschikt is voor een sportieve en inspirerende meeting.

Wethouder sport, Shah Sheikkariem, opende de bijeenkomst. Vervolgens werd er een toelichting gegeven op de locatie en het aanwezige sporttalent dat daar wordt opgeleid. Daarna volgde een kennismakingsronde, waarna Ricardo Seffelaar, regisseur preventie en sport, sprak over de rookvrije generatie en hoe dit binnen Altena wordt aangepakt.

Na deze informatieve sessies stond een sportieve activiteit op het programma. De deelnemers kregen een clinic volleybal en beachtennis van ex-olympisch sporter Deborah Schoon-Kadijk. Dit bood een mooie kans om deze sporten uit te proberen, wat met veel enthousiasme werd ontvangen. Na de sportactiviteiten werd er genoten van een gezonde lunch, waarna plenair verschillende ingebrachte onderwerpen werden besproken. Dit leidde tot waardevolle gesprekken en gedachtewisselingen.

Al met al was het een leerzame, gevarieerde en leuke dag!

]]>
Vitaliteit
news-1806 Mon, 16 Sep 2024 09:30:18 +0200 Uppel: Werkzaamheden waterleiding Provincialeweg Noord https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/werkzaamheden-waterleiding-provincialeweg-noord Brabant Water vervangt de waterleiding langs de Provincialeweg Noord. Dit gebeurt van 30 september tot en met 20 december 2024. In totaal wordt 1200 meter leiding vernieuwd. Er wordt gewerkt in stukken van 100 meter

Waar wordt er gewerkt?

De werkzaamheden vinden plaats in de Provincialeweg Noord zelf. Ze starten vanaf huisnummer 81 richting De Tol 14. Om deze werkzaamheden veilig en efficiënt uit te kunnen voeren, is een verkeersomleiding noodzakelijk en wordt de weg afgesloten voor doorgaand verkeer.

Mogelijk overlast op straat

Bewoners kunnen overlast verwachten door graafmachines, beperkte parkeermogelijkheden en tijdelijke wegafsluitingen. Ook kan het zijn dat u uw afvalcontainer op een andere plaats moet neerzetten. Brabant Water en de aannemer doen hun best om de overlast zoveel mogelijk te beperken. 

Wilt u op de hoogte blijven van de werkzaamheden?

Kijkt u dan voor actuele informatie op de website: www.waterstoring.nl/brabantwater. Wilt u meer informatie tijdens de uitvoering? Neemt u dan contact op met Bart Otten van Brabant Water via 06 - 53 37 03 51. Of met aannemer Timmermans Infra B.V. via 073 - 303 08 40.

]]>
Werkzaamheden
news-1804 Wed, 11 Sep 2024 14:02:02 +0200 Vacature vertegenwoordiger bedrijfsleven, onderwijs of overheid voor Economische Adviesraad Altena https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/vacature-vertegenwoordiger-bedrijfsleven-onderwijs-of-overheid-voor-economische-adviesraad-altena Bent u geïnteresseerd in de economische ontwikkeling van de gemeente Altena en in staat om een oordeel te vormen en op basis daarvan te adviseren? En bent u in staat om op te komen voor het gemeenschappelijk belang en te spreken namens uw achterban uit het bedrijfsleven, onderwijs of overheid? Zo ja, dan zijn wij op zoek naar u!

Uw rol

Als lid van de EAA vertegenwoordigt u het bedrijfsleven, het onderwijs of de overheid in de gemeente Altena. U houdt nauw contact met uw netwerk en andere belanghebbende organisaties. U herkent signalen uit de samenleving en het bedrijfsleven en maakt deze bespreekbaar bij andere adviesraadleden om samen tot een advies te komen voor het college van burgemeester en wethouders. Met uw achtergrond vanuit het bedrijfsleven, onderwijs of overheid draagt u bij aan een toekomstbestendige economie in de gemeente Altena.

Voor het invullen van de rol als vertegenwoordiger bedrijfsleven, onderwijs of overheid voldoet u aan het volgende profiel:

  • U bent betrokken bij de gemeente Altena (wonend of werkend);
  • U bent geïnteresseerd in economische ontwikkeling. Hieronder vallen thema’s als: ondernemen, arbeidsmarkt, onderwijs en samenwerkingsstructuren rondom deze thema’s.
  • U bent bereid om minimaal 4 vergaderingen per jaar bij te wonen van 2-3 uur en daarnaast het volgen van raadsvergaderingen en het voeren van gesprekken in uw netwerk/sector. Naar schatting komt dit neer op 4 tot 8 uur per maand;
  • U bent voor een periode van minimaal 2 jaar beschikbaar (tot eind 2026);
  • U bent in staat een neutrale positie in te nemen en u te onthouden van stemming als er sprake is van belangenverstrengeling.
  • U bent geen lid van een andere adviesraad binnen de gemeente Altena.

Daarnaast beschikt u over de volgende competenties en vaardigheden:

  • U bent in staat om op strategisch niveau mee te denken en te adviseren over de duurzame economische ontwikkeling van de gemeente Altena; 
  • U bent in staat op te komen voor het gemeenschappelijk belang van alle doelgroepen, ook als dat belang niet overeenkomt met de eigen mening;
  • U bent in staat een nauwe band te onderhouden met uw netwerk, achterban en belanghebbende organisaties. Wanneer nodig, roept u deskundigen bij elkaar voor achtergrondinformatie en praktijkervaringen;
  • U bent in staat signalen uit de samenleving te herkennen en dit samen met andere adviesraadsleden om te zetten naar een advies;
  • U bent in staat om samen te werken met zowel mede-adviesraadsleden, burgers en vertegenwoordigers van de gemeente.

Over Altena

Altena is een veelzijdige en jonge gemeente op de grens van Noord-Brabant, Zuid-Holland en Gelderland. Een prachtig gebied met groen, water, innovatieve landbouw, ondernemerschap en de op één na grootste binnenvaarthaven van Nederland. We zijn een ambitieuze gemeente. De vraagstukken voor duurzame economische ontwikkeling zijn groot. Daarom investeren we in nog meer kennisdeling op triple helix (ondernemers, onderwijs en overheid) niveau. Met een Economische Adviesraad wil de gemeente de verbinding tussen onderwijs, ondernemers en overheid versterken. Door het geven van gevraagd en ongevraagd advies over beleidstukken, wordt de duurzame economische groei van de gemeente van ons allemaal

Over de Economische Adviesraad Altena

De EAA bestaat uit 11 leden inclusief voorzitter. De leden vertegenwoordigen de drie O’s (ondernemers, onderwijs en overheid), de speerpuntsectoren Maritiem en Agro-food en de verschillende kernen van de gemeente. De EAA draagt vanuit een adviserende en stimulerende rol bij aan de duurzame economische ontwikkeling van de gemeente. De leden dragen verder bij aan het delen van kennis en zorgen voor de samenwerking tussen de economische en maatschappelijke partners. Vanwege een verhuizing en het veranderen van baan zijn twee leden van de EAA niet meer woonachtig of werkzaam in gemeente Altena. Hierdoor voldoen zij niet meer aan een belangrijke voorwaarde voor deelname aan de EAA en komen er twee posities vrij. Om deze posities in te vullen, is de EAA op zoek naar nieuwe leden.

Wat bieden wij u?

We belonen u graag voor uw inzet.

De arbeidsvoorwaarden op een rij:

  • Een vrijwilligersvergoeding van €118,37 bruto per vergadering
  • Een reiskostenvergoeding woon-werkverkeer
  • Een aanstelling voor de duur van minimaal 2 jaar

Klinkt goed toch?

Komt u het verschil maken? Solliciteer dan direct! Stuur uw cv en motivatie naar b.parijs@gemeentealtena.nl. Voor vragen over de inhoud van de functie of het sollicitatieproces kunt u contact opnemen met Ruth Huisman, voorzitter EAA via 06-19109009 of Britt Parijs, beleidsadviseur Economie via 06-41467539.

 

 

 

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht
news-1793 Tue, 10 Sep 2024 13:02:21 +0200 Almkerk: reconstructie Zandwijk, Poortweg en de Koppel https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/almkerk-reconstructie-zandwijk-poortweg-en-de-koppel Vanaf maandag 16 september werkt aannemersbedrijf Gebr. Van Kessel aan de reconstructiewerk van Zandwijk, de Poortweg en de Koppel in Almkerk. De werkzaamheden worden in verschillende fases uitgevoerd. De werkzaamheden duren tot en met december 2024. 

De reconstructie bestaat onder andere uit de volgende werkzaamheden: 

  • Verwijderen huidige asfaltverharding en de huidige fundering 
  • Aanbrengen van een nieuwe fundering en een nieuwe asfaltverharding 
  • Afwerken van de bermen 

Vragen?  

Stel ze aan Anton de Witt via a.dewitt@gemeentealtena.nl of aan de uitvoerder, Mitchell Kraaijveld via mkraaijveld@kessel.nl

]]>
Werkzaamheden
news-1792 Tue, 10 Sep 2024 12:59:08 +0200 Almkerk: werkzaamheden Graaf van Hornestraat en omgeving https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/almkerk-werkzaamheden-graaf-van-hornestraat-en-omgeving Vanaf maandag 16 september werkt aannemer Sterk Heukelum BV aan het vervangen van de riolering en het straatwerk in de Graaf van Hornestraat en omgeving. We starten bij de kruising Blokstraat / Graaf van Nieuwenaarstraat. Een omleiding staat aangegeven. 

Vanaf vrijdag 11 oktober worden de rioleringswerkzaamheden uitgevoerd tussen de Melkweg en Graaf van Hornestraat huisnummer: 32 en zijn er bestratingswerkzaamheden op het weggedeelte Burgemeester H. Blokstraat vanaf de kruising Graaf van Nieuwenaarstraat tot aan de Antionialaan.

De Melkweg is bereikbaar via de kruising Burgemeester H. Blokstraat / Graaf van Nieuwenaarstraat

De werkzaamheden duren tot ongeveer maart 2025.  

Vragen?  

Stel ze aan Henk Valkis  via h.valkis@gemeentealtena.nl of bel naar 0183 - 51 67 67.

]]>
Werkzaamheden
news-1601 Tue, 10 Sep 2024 09:44:00 +0200 A27: werkzaamheden en afsluitingen https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/a27-werkzaamheden-en-afsluitingen Werkzaamheden voor de verbetering van de A27 De komende jaren werkt Rijkswaterstaat aan de verbetering van de A27. De werkzaamheden hebben gevolgen voor de bereikbaarheid van gemeente Altena, houd hier rekening mee.

Planning werkzaamheden

September 2024

  • Woensdag 18 september 21.00 uur – donderdag 19 september 05.00 uur nachtafsluiting A27 richting Utrecht tussen knooppunt Hooipolder en knooppunt Gorinchem 
  • Donderdag 19 september 21.00 uur – vrijdag 20 september 05.00 uur nachtafsluiting A27 richting Utrecht tussen knooppunt Hooipolder en knooppunt Gorinchem 

Oktober 2024

  • Vrijdag 4 oktober 22.00 uur – maandag 7 oktober 05.00 uur weekendafsluiting A27 richting Breda tussen knooppunt Gorinchem en knooppunt Hooipolder 
  • Zaterdag 12 oktober 21.00 uur – maandag 14 oktober 05.00 uur weekendafsluiting A27 richting Breda tussen knooppunt Gorinchem en knooppunt Hooipolder

Werkzaamheden omliggende wegen

De komende periode voert Rijkswaterstaat onderhoud uit aan de A2, van Oudenrijn (Utrecht) tot Everdingen (Den Bosch). Zo is de A2 vanaf donderdag 15 augustus 21.00 uur tot maandag 19 augustus 5.00 uur afgesloten. Verkeer wordt onder andere omgeleid via de A27. Dit kan ook in onze gemeente wat verkeershinder geven. Houd hier rekening mee. Bekijk voor vertrek altijd de actuele verkeersinformatie op www.vananaarbeter.nl. Meer informatie over alle projecten van Rijkswaterstaat leest u op www.rijkswaterstaat.nl.

Actuele werkzaamheden weten?

Rijkswaterstaat kan data nog wijzigen. Kijk altijd op www.a27houtenhooipolder.nl of www.vananaarbeter.nl voor de actuele werkzaamheden. Daar vindt u ook informatie over omleidingen en alternatieve manieren van reizen.

]]>
Werkzaamheden
news-1803 Mon, 09 Sep 2024 12:53:00 +0200 Start werkzaamheden nieuwbouwproject De Langestraat in Wijk en Aalburg https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/start-werkzaamheden-nieuwbouwproject-de-langestraat-in-wijk-en-aalburg De voorbereidende werkzaamheden voor het nieuwbouwproject De Langestraat in Wijk en Aalburg zijn officieel gestart. Het project, een samenwerking tussen de gemeente Altena en woningcorporatie Bazalt Wonen, omvat de realisatie van 90 nieuwe woningen: 28 sociale huurwoningen en 62 koopwoningen. De daadwerkelijke bouw start naar verwachting medio 2025

De voorbereidende werkzaamheden op de bouwlocatie bestaan uit het zogenoemde ‘voorbelasten’ van de grond. Hiermee is de grond straks stevig genoeg voor de bouw van de nieuwbouwwijk. Deze fase is een belangrijke stap voordat de daadwerkelijke bouwwerkzaamheden volgend jaar kunnen beginnen.

Samenwerking

Wethouder Hans Tanis, verantwoordelijk voor volkshuisvesting en wonen in de gemeente Altena is goed te spreken over de samenwerking met Bazalt Wonen en bouwer Dura Vermeer:

"Dit project biedt ons de kans om tegemoet te komen aan de grote behoefte aan betaalbare en kwalitatieve woningen in onze regio. Om dat te bereiken is een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen, inclusief de omwonenden, essentieel."

Han Jetten, directeur-bestuurder van Bazalt Wonen, benadrukt dit:

"Wij zijn trots dat we samen met de gemeente tot dit mooie plan zijn gekomen. Met elkaar realiseren we een diverse en aantrekkelijke woonwijk die recht doet aan de wensen en behoeften van de toekomstige bewoners."

Over het project

Het nieuwbouwproject De Langestraat in Wijk en Aalburg biedt een gevarieerd aanbod voor huurders en kopers, met veel aandacht voor groen, duurzaamheid en leefbaarheid. In nieuwe wijk komt een mix van rijwoningen, hoekwoningen, twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande woningen. Bij een voorspoedige planning is de oplevering van de nieuwe wijk in de loop van 2026.

De verkoop van de 62 koopwoningen start maandag 23 september; op 26 september wordt een informatieavond gehouden in d’Alburcht in Wijk en Aalburg. Geïnteresseerden kunnen op de website www.projectlangestraat.nl informatie vinden over de woningen. Wie interesse heeft in een huurwoning moet nog wat langer geduld hebben. De huurwoningen worden eind 2025 aangeboden via Woongaard.

Het project De Langestraat wordt in opdracht van Bouwlinie – projectontwikkelaar van Bazalt Wonen – door Dura Vermeer uitgevoerd.

]]>
Homepage publicatie
news-1791 Fri, 06 Sep 2024 17:08:40 +0200 Conferentie Voedseltransitie https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/conferentie-voedseltransitie Donderdag 10 oktober organiseren provincie Noord-Brabant, Regio West-Brabant (RWB) en gemeente Altena de Conferentie Circulair Voedselsysteem.

Vanuit de vraag 'Hoe kan het anders?' verkennen de partijen de transitie naar een duurzamer en toekomstbestendig voedselsysteem.

Die transitie realiseren we alleen met elkaar. Tijdens de conferentie delen we innovatieve oplossingen en ‘best practices’. We verbinden bestuur, beleid, keten en onderwijs. En koesteren en verstevigen de samenwerking 

In de gemeent Altena zijn al flinke stappen gezet in ‘de maaltijd van morgen’. Het voedselsysteem van Altena kenmerkt zich door de vruchtbare grond, de innovatieve familiebedrijven en de hoge mate van samenwerking.  

Programma

13.00 uur   Ontvangst, welkom en opening door wethouder Claudia Schipper 

Sprekers:

  • Hanneke van Ormondt, Hoofd landbouw & biodiversiteit bij Urgenda 
    Over urgentie, voedseltransitie en toekomstscenario’s
  • Matthias Olthaar, lector aan NHL Stenden Hogeschool, adviseur Sufficiency
    Over verdienmodellen en ketens
  • Henk Schouten, directievoorzitter Schouten Family Companies
    Over een circulair voedselsysteem avant-la-lettre en de eiwittransitie
  • Arend Koekkoek, eigenaar De Campus Almkerk & IDEA-X, algemeen directeur Pixelfarming Robotics
    Over innovatie voor gezonde voeding, gezonde bodem & een mooie omgeving
  • Guusje van Tienhoven, chef Projects Greendish
    Over bewustwording en gedragsverandering op het gebied van voedselconsumptie

17.00 uur  Napraten met borrel

18.00 uur  Einde

Aanmelden

De conferentie vindt plaats op Fort Altena, Tol 8 in Werkendam 

Deelname is gratis, het aantal plaatsen beperkt. 

Van harte welkom, graag even aanmelden                  

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1773 Tue, 27 Aug 2024 13:16:36 +0200 Conferentie Circulair Voedselsysteem https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/conferentie-circulair-voedselsysteem news-1760 Thu, 15 Aug 2024 12:12:21 +0200 In de media https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/in-de-media Bekijk en lees bij Omroep Brabant de zomercollumn over inwoners van Altena die graag gelukkig en gezond oud worden. 

Pas geleden maakte Editie NL ook al een aflevering over dit onderwerp. Wethouder Shah Sheikkarriem had hiervoor een interview met Editie NL Het item is inmiddels verlopen waardoor het niet meer terug te zien is.

]]>
Vitaliteit
news-1741 Mon, 15 Jul 2024 10:31:44 +0200 De Week van ons Eten Altena https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/de-week-van-ons-eten-altena De Week van Ons Eten - voorheen Dutch Food Week - komt eraan! En ook dit jaar doet Altena weer mee. Van 5 t/m 12 oktober bruist het in de regio van de activiteiten.

 

 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1742 Fri, 05 Jul 2024 10:57:00 +0200 Katern over lokaal voedsel https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/katern-over-lokaal-voedsel De gemeente publiceerde een katern over Lokaal voedsel

Boodschap van het katern is dat lokaal kopen duurzaam en gezond is, en een bijdrage levert aan de leefbaarheid en lokale economie. We wilden een indruk geven van de veelzijdigheid aan lokaal voedsel in Altena, verschillende soorten verkooppunten en de betaalmogelijkheden. We lieten producenten en partners aan het woord. En publiceerden een kaart. 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1748 Tue, 25 Jun 2024 10:23:00 +0200 Op weg naar een Rookvrije Generatie https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/op-weg-naar-een-rookvrije-generatie 25 juni 2024 op bezoek bij VV Be-Ready in Hank en praten we over de rookvrije generatie campagne. Deze club is een geweldig voorbeeld door hun volledige rookvrije complex. Samen zetten we stappen naar een gezondere toekomst. 

Waarom een Rookvrije Generatie? 

Niemand wil dat kinderen beginnen met roken. Daarom werken we er hard aan om een rookvrije omgeving voor hen te creëren. De beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ is een initiatief van de Hartstichting, KWF, en Longfonds. Ons doel is duidelijk: ieder kind moet de kans krijgen om rookvrij op te groeien. 

Hoe doen we dat? 

  • Rookvrije Omgeving: Bescherm kinderen tegen de schadelijke effecten van tabaksrook. 

  • Goede Voorbeelden: Creëer rolmodellen die niet roken en inspireer kinderen. 

  • Geen Verleiding: Vermijd de aanwezigheid van tabak en e-sigaretten in de buurt van kinderen. 

Samen maken we een verschil! Sluit je aan en zorg ervoor dat ieder kind in Nederland rookvrij kan opgroeien. Be-Ready geeft het goede voorbeeld, wie volgt? 

]]>
Vitaliteit Test hier je nieuws
news-1808 Tue, 04 Jun 2024 11:42:23 +0200 Eerste Groene Pluim Altena voor E. van Wijk Logistics https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/eerste-groene-pluim-altena-voor-e-van-wijk-logistics-1 Wethouder Claudia Schipper en wethouder Wendy van Ooijen reikten vandaag de eerste Groene Pluim Altena uit aan Ewout van Wijk, directeur van E.van Wijk Logistics. De Groene Pluim is een stimuleringsprijs voor bedrijven die zich opvallend inzetten op het vlak van duurzaamheid, circulariteit en sociaal ondernemen. In Nederland zijn er inmiddels zo’n 75 Groene Pluimen uitgereikt.

Goed rentmeesterschap

E. van Wijk Logistics is een internationaal transportbedrijf. De bedrijfsvoering is niet alleen gestoeld op winst maken en waarde creëren, maar vooral op continuïteit en goed rentmeesterschap. Het bedrijf zet zich in voor een leefbare wereld en het welzijn van hun medewerkers door onder andere een vitaliteitsprogramma voor hun chauffeurs, de inzet van elektrische vrachtwagens, het gebruik van duurzame diesel, en een stichting in Roemenië voor kansarme kinderen.

Zuinig rijden en zonnepanelen

E. van Wijk stimuleert zuinig rijden en plant geen lege ritten. Het dak ligt vol met 2800 zonnepanelen. De opgewekte energie wordt door het bedrijf zelf gebruikt en wat over is wordt opgeslagen in batterijen ter plaatse. Mede door de batterijen heeft het kantoorgebouw energielabel A+++.

Elektrische vrachtwagens

De eerste van 10 bestelde elektrische vrachtwagens rijdt inmiddels rond. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van HVO, een biodiesel, een effectieve methode om CO2 uitstoot te reduceren. Door deze maatregelen heeft het bedrijf hun CO2-uitstoot tussen 2015 en 2023 met 44% weten te verminderen. Het doel is om eind 2025 nog 25% extra uitstoot te reduceren.

Wethouder Claudia Schipper: “Het bedrijfsleven in Altena maakt geweldige sprongen op het gebied van duurzaamheid. Heel inspirerend om te zien en keihard nodig. We staan voor grote uitdagingen rond energie en klimaat. De gemeente kan die niet alleen oplossen. Ik ben trots op E. van Wijk en andere ondernemers die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid pakken.”

Wethouder Wendy van Oijen: ‘Vorig jaar mocht ik E.van Wijk Logistics feliciteren met hun 75-jarig bestaan. Toen presenteerden ze hun eerste elektrische vrachtwagen. Ik zie een maatschappelijk betrokken bedrijf dat zich inzet voor de mensen en wereld om hen heen. En een inspiratiebron is voor andere ondernemers.”

Stimuleringsprijs

De Groene Pluim is een stimuleringsprijs voor bedrijven die zich opvallend inzetten op het vlak van duurzaamheid en sociaal beleid. Om voor zo’n pluim in aanmerking te komen doorloopt het bedrijf een door professionals uitgevoerde audit. E. van Wijk Logistics heeft volgens deze accreditatiecommissie een betrokken en gedreven directie, die de wereld beter wil achterlaten voor de volgende generatie. Duurzaamheid en sociaal betrokken staan bij het bedrijf hoog in het vaandel.

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1688 Wed, 22 May 2024 09:28:30 +0200 Toolbox voor meer natuurinclusieve landbouw https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/toolbox-voor-meer-natuurinclusieve-landbouw Onderzoek HAS Green Academy afgerond

De afgelopen 2 jaar werkte Altena als een van de onderzoeksgebieden mee aan een onderzoek van de HAS Green Academy. Dit onderzoek draaide om het bevorderen van natuurinclusieve landbouw. Na eerdere deelrapporten heeft het onderzoek nu een praktisch eindresultaat opgeleverd: een toolbox voor meer natuurinclusieve landbouw.

Lessons learned

Om natuurinclusieve landbouw te stimuleren adviseerde HAS Green Academy in deelonderzoeken al hoe we beter gebiedsgericht kunnen samenwerken, dat het pas opgerichte ondersteuningsnetwerk waardevol is voor technische vraagstukken van boeren en dat ontmoetingen in het veld en op de boerderij toegevoegde waarde hebben voor alle betrokken partijen.

Toolbox met 21 tools

Daarnaast ontwikkelde HAS Green Academy een toolbox met daarin 21 tools om natuurinclusieve landbouw te bevorderen. Zowel beleidsmakers, bestuurders als boeren kunnen deze toolbox gebruiken. De tools zijn afgestemd op sociale, economische, ecologische en institutionele factoren, en zijn bruikbaar op het niveau van bedrijven, netwerken of gebieden. Op gebiedsniveau is bijvoorbeeld de verkenner gebiedsgericht werken van WUR in te zetten. Op bedrijfsniveau is er bijvoorbeeld een rekentool natuurinclusieve landbouw 2.0 beschikbaar, een Excelbestand speciaal voor melkveehouders.

Internationale Dag van de Biodiversiteit

Het is vandaag, 22 mei, de Internationale Dag van de Biodiversiteit. De gemeente Altena hecht grote waarde aan een rijke biodiversiteit. Eén van de manieren waarop de gemeente deze waarde concreet maakt is met het programma circulair voedselsysteem. In een circulair voedselsysteem gaan we zorgvuldig en respectvol om met energie, grondstoffen, natuur en elkaar. We koesteren onze natuurlijke lokale bronnen en maken de kringloop sluitend: ‘van boer tot bord’.

Natuurinclusieve landbouw

In het programma circulair voedselsysteem werkt de gemeente samen met inwoners, partijen uit onderwijs, ondernemers, organisaties en overheid. Dat gebeurt met concrete acties en een open blik. Daarom deed de gemeente mee aan deze onderzoeken over natuurinclusieve landbouw. Bij natuurinclusieve landbouw worden natuur en landbouw met elkaar verweven, waarbij ze elkaar versterken. De ontwikkeling naar meer natuurinclusieve landbouw gaat echter niet vanzelf. Er zijn uitdagingen op bedrijfsniveau, gebiedsniveau en in het netwerk rondom de boerenbedrijven.

De lessen en tools uit het onderzoek bieden interessante aanknopingspunten om natuurinclusieve landbouw te stimuleren en zo bij te dragen aan een rijke biodiversiteit. Bekijk hier het hele onderzoeksrapport.

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1680 Tue, 14 May 2024 14:18:13 +0200 Hank: werkzaamheden Zwaanstraat / Roerdompstraat en Reigerstraat https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/hank-start-werkzaamheden-zwaanstraat-roerdompstraat-en-reigerstraat Aannemer Pauw Dodewaard is gestart met de uitvoering van het vervangen van de riolering in de Zwaanstraat, Roerdompstraat en de Reigerstraat in Hank.

Werkzaamheden

Het betreft hier het vervangen het DWA-riool en aanbrengen van een HWA-afvoer en het aanbrengen van nieuw straatwerk.

Planning

De werkzaamheden zijn naar verwachting rond februari 2025 klaar. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden.

De werkzaamheden worden in diverse fases uitgevoerd en de start van de werkzaamheden is in de Zwaanstraat ter hoogte van de Jachtsloot/Kerkstraat.

Omleiding

Tijdens de werkzaamheden worden de betreffende straten in fases afgesloten en zal het verkeer worden omgeleid.

Momenteel is de Roerdompstraat en de Reigerstraat bereikbaar via de Aalscholverstraat.

Update

Inmiddels is de aannemer bezig met de uitvoering van fase 2 en komt nu bij de wegkruising Roerdompstraat / Meerkoetpad. Het einde van fase 2 is 28 oktober 2024.

Afvalinzameling

Op de dag van de afvalinzameling zal de aannemer zo nodig de afvalcontainers verzamelen naar een locatie waar deze kunnen worden opgehaald.

Vragen?

Stel ze aan de heer Henk Valkis via h.valkis@gemeentealtena.nl of Patrick Nieuwerth via p.nieuwerth@gemeentealtena.nl of bel naar 0183 – 51 61 00.

]]>
Werkzaamheden
news-1747 Wed, 24 Apr 2024 10:08:00 +0200 Nationale Diabetes Challenge https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/nationale-diabetes-challenge Verbeter de Gezondheid in Uw Gemeente: Doe Mee met de Nationale Diabetes Challenge 

Inspirerende Voorbeelden en Start van NDC 2024 

Op 24 april 2024 is de officiële start van de Nationale Diabetes Challenge 2024 gevierd. We zijn trots op de 9 wandelgroepen in Altena die gezamenlijk gaan wandelen. Wethouder Sport Shah Sheikkariem benadrukte het belang van vitaliteit en bewegen voor de gezondheid. Huisarts Bas Houweling ondersteunde dit met medische feiten, terwijl Mariëlle Durieux van de Bas van de Goor Foundation het ontstaan van de NDC toelichtte. 

Doe Mee en Wandel Mee 

Wilt u ook bijdragen aan een gezondere gemeenschap? Sluit u aan bij een van de wandelgroepen in Altena! Kijk op de website van de Nationale Diabetes Challenge onder Almkerk voor alle actieve groepen en sluit u aan. 

Gezondheid begint bij beweging! 

 

]]>
Vitaliteit
news-1751 Thu, 28 Mar 2024 10:30:00 +0100 Samen Sterk tegen Dementie https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/samen-sterk-tegen-dementie Samen Sterk tegen Dementie: Versterkte Samenwerking tussen GGD en Gemeenten

Dementie raakt ons allemaal. Eén op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken. Het is een ziekte met een enorme impact, die zich ontwikkelt tot de belangrijkste doodsoorzaak in ons land. De urgentie om gezamenlijk actie te ondernemen is groot. 

Op donderdag 28 maart kwamen bestuurders, beleidsmakers en ervaringsdeskundigen samen in Altena voor een inspirerend congres. Samen met gedeputeerde Gezondheid van de Provincie Noord-Brabant, Saskia Boelema, en bestuursvoorzitter GGD West-Brabant, Marian Witte, werd kennis gedeeld en werden nieuwe samenwerkingsvormen besproken. 

Het congres in Altena belichtte vele aspecten van dementie: 

• Journalist Gijs Wanders deelde indringende verhalen uit zijn boek ‘Gezichten van Dementie’. 

• Diverse activiteiten lieten deelnemers ‘het beleven en doorleven’ van dementie ervaren. 

• Concrete afspraken werden gemaakt om nu en in de toekomst gezamenlijk aan de slag te gaan. 

Saskia Boelema benadrukte het belang van een gezonde leefomgeving: 
“Een indrukkend verhaal van Gijs Wanders en waardevolle activiteiten. Samen werken we aan gezondheid, perfect passend bij onze ambitie: drie gezonde levensjaren erbij voor iedere Brabander in 2030.” 

Marian Witte sprak over de kracht van samenwerking: 
“Voorkomen als het kan, beschermen als het moet. Door onze samenwerking versterken we de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten.” 

Shah Sheikkariem, wethouder Gezondheid van gemeente Altena, richt zich op preventie: 
“In Altena streven we naar een ‘blauwe zone’ van gelukkige, gezonde en vitale inwoners. Met focus op gezonde voeding, bewegen, en het tegengaan van eenzaamheid, werken we samen aan een dementievriendelijke gemeenschap.” 

Laten we samen werken aan een toekomst waarin dementie geen levens meer hoeft te ontwrichten. Samen maken we het verschil! 

]]>
Vitaliteit
news-1750 Wed, 27 Mar 2024 10:32:00 +0100 Cursus valpreventie https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/cursus-valpreventie Ontdek het verschil met onze valpreventie cursus!

Wat een reis was het! Vandaag sloten we af met onze laatste training, waarbij elke deelnemer trots zijn certificaat in ontvangst mocht nemen. Sportcoaches Gidion van Dijk en Thomas Blankers, hebben enthousiast gesproken over het sport- en beweegaanbod in de gemeente, waarmee we blijven werken aan een gezonde toekomst voor iedereen. 

Bedankt aan alle deelnemers voor deze leerzame periode vol groei en zelfvertrouwen!

Schrijf je nu in voor onze volgende cursus en investeer in je gezondheid!

]]>
Vitaliteit
news-1534 Fri, 01 Dec 2023 12:41:57 +0100 1 op de 5 inwoners koopt elke week producten bij de boer https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/1-op-de-5-inwoners-koopt-elke-week-producten-bij-de-boer In 2022 vulden inwoners van Altena een enquête in over boodschappen doen, kopen bij de boer, eetgedrag, bewaren van voedsel en over de toekomst van het voedselsysteem. Onderzoeksbureau Dimensus voerde de enquête uit, in opdracht van de Gemeente Altena. Onder een willekeurige steekproef van 1.303 inwoners hebben 379 inwoners de enquête ingevuld.

1 op 5 inwoners koopt elke week producten bij de boer

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat 20% van de inwoners wekelijks producten koopt bij de boer of bij een boerenlandwinkel. Dat doen ze vooral omdat het vers is en van goede kwaliteit.  

Gezond eten is voor inwoners belangrijk

Gezond eten vinden inwoners belangrijk. 66% van de bevraagde inwoners probeert gezond te eten, maar dat lukt niet altijd. Voor inwoners betekent gezond eten voornamelijk gevarieerd eten en zo veel mogelijk groente en fruit. Ruim de helft van de inwoners omschrijft zichzelf als vleeseter, 40% als vleesminderaar/flexitariër en 4% als vegetariër/veganist.

Supermarkten moeten helpen

Inwoners vinden dat supermarkten moeten helpen bij het maken van gezonde en duurzame keuzes. Bijna 48% van de inwoners heeft die mening. Ook moeten supermarkten meer lokale producten aanbieden. 77% van de inwoners is trots op de boeren in Altena en is van mening dat boeren bijdragen aan natuur en biodiversiteit.

2 op 3 inwoners is bewust bezig met voedsel

65% van de inwoners is bewust bezig met voedsel. Ze zijn vooral bewust bezig met voedselverspilling (74%), met verpakkingen (64%) en/of energieverbruik (54%). Inwoners geven zichzelf dan ook een 6,8 als het gaat om duurzaam bezig zijn met voedsel.

Gemeente moet aandacht hebben voor voedselverspilling

Inwoners vinden dat de gemeente met name aandacht moet hebben voor het terugdringen van voedselverspilling en het stimuleren van inwoners om lokale producten te kopen. Dit sluit aan bij de ambities van de gemeente.

De gemeente streeft naar een circulair voedselsysteem

De gemeente Altena liet deze enquête uitvoeren vanuit het programma circulair voedselsysteem. In dit programma gaat de gemeente Altena op weg naar ‘de maaltijd van morgen’. De maaltijd van 2046 is gezond, duurzaam geteeld en geproduceerd in Altena, zonder verspilling. Met inwoners, partijen uit onderwijs, ondernemers, organisaties en overheid werkt de gemeente aan die gezamenlijke droom. Dat doen we samen, met concrete acties en een open blik. Want het kan anders!

De gemeente wilde daarom inzicht hebben in wat inwoners weten, vinden en doen als het gaat om de maaltijd van morgen. Zo kunnen we onze activiteiten nog beter afstemmen op onze inwoners.

Meer informatie

Lees hier de Rapportage van de nulmeting

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1563 Mon, 20 Nov 2023 14:43:16 +0100 Update intentieverklaring bedrijfscatering https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/intentieverklaring-biologische-lokale-bedrijfscatering-ondertekend-1 Successen en uitdagingen tot nu toe In januari 2023 ondertekende Gemeente Altena de intentieverklaring ‘Biologische & lokale bedrijfscatering’. Het doel: in 2026 is minstens 50% van het aanbod van de bedrijfscatering biologisch, plantaardig en/of lokaal ingekocht. Wat is er dit jaar al bereikt?

Gemeente Altena neemt ook zelf haar verantwoordelijkheid om lokaal biologisch voedsel in te kopen

Wethouder Claudia Schipper is de portefeuillehouder van het programma Circulair voedselsysteem. Een lokale en circulaire catering past binnen dit programma waarin gewerkt wordt aan de maaltijd van morgen: gezond, lokaal en duurzaam.

“We stimuleren boeren, verwerkers, winkels en consumenten om lokaal te kopen en te verkopen. Met het ondertekenen van de intentieverklaring begin dit jaar wilden we als Gemeente Altena laten zien dat ook wijzelf aan zet zijn om dat te doen. We vinden het belangrijk om het goede voorbeeld geven.”

Gemeentelijke organisatie aan de slag met project ‘Gezonde en circulaire kantine en catering’

Om ook echt uitvoering te geven aan de intentieverklaring heeft Rebecca Wuijster het dit jaar op zich genomen om het project ‘Gezonde en circulaire kantine en catering’ binnen de gemeentelijke organisatie te coördineren.

Op de vraag of ze tevreden is wat er nu al is bereikt, antwoordt Rebecca dat ze had gedacht dat het allemaal wat vlotter zou gaan. “Helaas lopen we tegen praktische problemen aan. Het is een ingewikkeld plaatje waarin we allerlei afwegingen moeten maken.”

MidZuid verzorgt de inkoop en verkoop in de bedrijfskantine

Ben Verweij is coach en opleider voor de cateringmedewerkers van MidZuid. In deze functie is hij ook verantwoordelijk voor de inkoop en verkoop voor de bedrijfskantine op het gemeentehuis. Wat er al is veranderd in het aanbod van de bedrijfscatering, is meer dan je op het eerste oog ziet in de kantine. Verweij: “Vooral bij de zuivel zijn stappen gezet: de eieren, melk, karnemelk, yoghurt en margarine zijn inmiddels allemaal biologisch. Met de rest van het assortiment zijn we minder ver, alleen de tomaten kopen we inmiddels biologisch in.”

Lokale inkoop is lastiger dan verwacht, qua leverancier en logistiek

De inkoop in de bedrijfskantine is via een aanbesteding gebonden aan een vaste leverancier. Ben Verweij: “We zijn deels afhankelijk van de vaste leverancier in wat we kunnen aanbieden. Het biologisch assortiment is bij hem helaas nog niet zoals wij het graag zouden willen zien.” En ook gasten in de bedrijfskantine hebben hun wensen. “Ik kan een heerlijke biologische salade Caprese maken, maar als de prijs daarmee van € 2,50 naar € 6,00 stijgt, wordt hij toch slechter verkocht. En niet verkocht betekent verspilling. Dat is uiteraard niet de bedoeling.”

Ook logistiek blijkt de inkoop lastiger dan Verweij en Wuijster dachten. De timing van leveringen is niet altijd goed te voorspellen, dat heeft simpelweg met de schaal van de producenten te maken. Daarnaast zijn de houdbaarheid en opslag nog een punt van aandacht. “Verse broodjes van de bakker zijn natuurlijk heerlijk, maar vragen ook om dagelijks verse aanvoer. Dat is nog niet haalbaar, ook financieel niet. Jammer, want ook al koop ik zelf privé alles lokaal, in een bedrijfskantine werkt dat anders”, aldus Ben.

In de Dutch Food Week Altena kreeg elke gast in de bedrijfskantine biologische soep

Elke gast die tijdens de Dutch Food Week Altena kwam lunchen in bedrijfskantine, kreeg een kopje groentesoep cadeau. Een heldere groentesoep met biologische ingrediënten: courgette, bloemkool, prei en wortel. De soep werd aan 150 gasten geserveerd!

Genoeg ideeën voor het komend jaar

Zowel Ben Verweij als Rebecca Wuijster zitten vol ideeën over wat ze allemaal nog willen bereiken de komende tijd. “We hebben naast doelen voor lokaal en biologisch, ook het doel om het aanbod 50% plantaardig te maken. Binnenkort gaan we daarom ook niet-dierlijke ‘zuivel’ aanbieden. Ik ben heel benieuwd naar de reacties van de gasten in de kantine”, zegt Ben. Rebecca vult hem aan: “Het is ook tijd om de andere stromen onder de loep te gaan nemen: onze totale bedrijfscatering bestaat uit meer dan de bedrijfskantine. Daar zijn we als eerste aan de slag gegaan, maar er is ook catering bij bijvoorbeeld borrels of recepties in het gemeentehuis, of bij avondmaaltijden tijdens lange bijeenkomsten die tot in de avond doorlopen. Daar zijn weer andere partijen bij betrokken, wie weet welke kansen daar liggen.”

Verweij spreekt nog meer ambities uit: “Ik wil het aanbod meer seizoensgebonden maken. Pure producten, passend bij het seizoen. Wat denk je van aardappelsoep deze winter?”

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1512 Wed, 15 Nov 2023 10:04:31 +0100 Kennis delen is verbinden, en zo maak je dingen mogelijk https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/kennis-delen-is-verbinden-en-zo-maak-je-dingen-mogelijk Het programma circulair voedselsysteem heeft sinds eind september een nieuwe wethouder. Wie is ze, en wat drijft haar? Tijd voor een nadere kennismaking. Even voorstellen: wethouder Claudia Schipper
Portefeuilles: Duurzaamheid - Landbouw - Circulair voedselsysteem - Beheer openbare ruimte en buitendienst - Afval/grondstoffen - Recreatie en toerisme - Evenementen

Het programma circulair voedselsysteem heeft sinds eind september een nieuwe wethouder. Wie is ze, en wat drijft haar? Tijd voor een nadere kennismaking.

Wie ben je?

“Mijn naam is Claudia Schipper. Ik ben getrouwd met Oscar, heb twee jongvolwassen dochters en woon in Hank. Sinds maart 2022 zat ik namens het CDA in de raad van de gemeente Altena. Daarnaast werkte ik lange tijd bij de rechtbank als senior gerechtsjurist.”

Als raadslid had Claudia woordvoerderschap voor onder andere duurzaamheid & energietransitie en afval en grondstoffen. In die zin zijn haar portefeuilles als wethouder een logische vervolgstap. Daarnaast past circulair voedselsysteem ook goed bij hoe ze in het leven staat: “Ik ben opgegroeid in een familie van moestuiniers, en zet die traditie met veel plezier voort. Het is ontspannend - ik vind het heerlijk om na het werk even de tuin in te lopen en bijvoorbeeld een paar courgettes te plukken. Eén enkel plantje kan een overvloed aan voedsel opleveren. Dat voelt als rijkdom. Daarbij is me met de paplepel ingegoten: daar ga je goed mee om. Ik gooi geen voedsel weg. Wat mijn tuin aan ‘overschot’ oplevert, gaat in een kastje voor andere mensen.”

“Maar ook het voedselproductieproces fascineert me. We hebben wat dat betreft in Altena een schat aan kennis in huis. Ik deel de ambities uit het Manifest de Kracht van Altena om de gemeente zelfstandiger te maken op het gebied van duurzaamheid, circulaire systemen en economie. We hebben het talent en de middelen, laten we die goed gebruiken.”

Het programma circulair voedselsysteem is nu een aantal jaar onderweg, en er zijn inmiddels flinke stappen gezet. Er is een bruisend netwerk ontstaan, met mensen uit allerlei disciplines die hun steentje bijdragen. Wat zijn jouw ambities voor de komende tijd?

“Dat netwerk behouden, uitbreiden en verstevigen - uiteraard. Maar daarnaast denk ik dat de fase is aangebroken waarin we naar buiten mogen treden. Er zijn tot nu toe bergen verzet met een relatief kleine groep betrokkenen, dat maakte ons koploper in Brabant. Nu is het tijd om ook mensen van buiten die groep mee te nemen.

Dat hoeft niet meteen groots of van de een op andere dag: je kunt op je eigen vierkante meter met kleine acties al zo veel verschil maken. Dat vraagt in de eerste plaats om bewustwording: er staat melk in de koelkast die over de datum is. Gooi ik die weg, of vertrouw ik op mijn neus en ogen? Waarom is die melk eigenlijk blijven staan? Kan dat anders? Dat is de vraag die ik graag vooraan in het bewustzijn wil hebben: Kan het ook anders?"

Dus nu, aan de slag?

“Zeker! Aan de slag om samen met het netwerk de kennis in het gebied te delen en te verspreiden. Samen het verhaal van Altena vertellen, dan komt het stap voor stap ook dichter bij de inwoners. Op dit moment ben ik druk met kennismaken met al het fantastische wat Altena op het gebied van circulair voedselsysteem al te bieden heeft. Een hoop inlezen, en mensen spreken. Ik nodig iedereen met ideeën die in gesprek wil dan ook hartelijk uit. Voor mij staat samenwerking voorop. Door naar elkaar te luisteren, naar elkaar om te zien, solidair te zijn en vertrouwen in elkaar te hebben kunnen we effectieve resultaten boeken. Kennis delen is verbinden, en zo maak je dingen mogelijk!”

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1485 Thu, 12 Oct 2023 18:17:18 +0200 Robijns Voedselbos winnaar van de innovatieprijs circulair denken en doen https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/robijns-voedselbos-winnaar-van-de-innovatieprijs-circulair-denken-en-doen Op 12 oktober 2023 ontvingen zij uit handen van wethouder Wendy van Ooijen de prijs in het bijzijn van alle genomineerden en eervolle vermeldingen. De uitreiking vond plaats tijdens de Dutch Food Week Altena 2023 bij Kaasboerderij De Lange Hoeve in Genderen. Het Robijns Voedselbos in Sleeuwijk is de winnaar geworden van de innovatieprijs circulair denken en doen van de gemeente Altena. Op 12 oktober 2023 ontvingen zij uit handen van wethouder Wendy van Ooijen de prijs in het bijzijn van alle genomineerden en eervolle vermeldingen. De uitreiking vond plaats tijdens de Dutch Food Week Altena 2023 bij Kaasboerderij De Lange Hoeve in Genderen.

Volgens de jury wordt het Robijns Voedselbos gedreven vanuit een passie waarbij een balans wordt gezocht tussen het investeren van eigen tijd, passie, liefde en een verdienmodel om het ook voor de langere termijn door te kunnen zetten. Dat typeert de uitdagingen rondom circulariteit. Verder is het voedselbos een all-in concept waarin alle elementen rondom de voedseltransitie aan de orde komen. Het delen van kennis en het bijeenbrengen van mensen rondom het thema voedsel en voedselproductie staan centraal. Daarmee vinden Anneke en Ianus Keller aansluiting bij andere lokale en  nationale bewegingen die elkaar versterken. Zij kunnen een voorbeeldfunctie hebben voor de reguliere voedselproductie en het omdenken daarin door gebruik te maken van de kracht van de natuur.

Eervolle vermeldingen

De wethouder benoemde verder drie eervolle vermeldingen. Sophie Vermeulen kreeg een eervolle vermelding voor haar werk bij Ster Projects. Naast haar studie bedrijfseconomie ontwikkelde zij een applicatie om grondverzettingsprojecten te ondersteunen. Grond is een onbekend probleem en speelt een belangrijke rol in klimaatverandering en -adaptatie. De jury vond het bijzonder dat een student, als haar bijbaantje, dit voor en bij Ster Projects heeft opgepakt. Ster Projects is een klein bedrijf dat zich hiermee een mooie positie kan verwerven in een maatschappelijk probleem.

Bakker Hardeman, molenaar Verbeek en boer Groenenberg kregen eveneens een eervolle vermeldingen voor hun biologisch brood. “Vooral de samenwerking spreekt tot de verbeelding. Circulariteit gaat om het verbinden van ketens, daarbij is het “wij” gevoel erg belangrijk. De samenwerking wordt ook continu verbeterd doordat de partijen elkaar uitdagen steeds verder te gaan om de keten (en de samenwerking) te optimaliseren. Het is met elkaar innoveren”, volgens de jury.

De derde eervolle vermelding ging naar Dierenspeciaalzaak Werkendam. De Dierenspeciaalzaak Werkendam is kenmerkend voor het zoekend midden- en kleinbedrijf. Het is een worsteling om als kleine ondernemer het circulair denken om te zetten naar daadwerkelijke actie. Deze ondernemer laat zien dat je als kleine retailer op veel terreinen impact kan maken. Daarmee is hij een motivatie voor anderen en zijn klanten om zelf de handschoen op te pakken en meer te doen.

Circulair talent en ondernemerschap

De innovatieprijs circulair denken en doen werd georganiseerd door de gemeente Altena en werd uitgereikt tijdens de Dutch Food Week Altena. De reden voor de gemeente Altena om de innovatieprijs te organiseren is dat iedereen een circulair talent kan zijn. En dat talent en ondernemerschap wil de gemeente Altena belonen door het uitreiken van de innovatieprijs. De prijs is bedoeld als motivatie en waardering voor personen, bedrijven en organisaties voor hun inzet op het gebied van circulair denken en doen.

De innovatieprijs

De prijs werd ontworpen en gemaakt door Lisanne Kamphuis van Sustaign. Lisanne heeft speciaal voor de gemeente Altena een uniek ontwerp gemaakt voor de innovatieprijs circulair denken en doen. De basis voor de innovatieprijs zijn het logo en de kleuren van de gemeente Altena. In het logo zijn verschillende afvalstromen geïntegreerd, zoals plastic doppen voor de donkerblauwe kleur, blikjes voor de lichtblauwe kleur en glas voor de kleur groen.

Meer informatie over de Dutch Food Week Altena en de innovatieprijs circulair denken en doen staat op de website van de gemeente: https://www.gemeentealtena.nl/innovatieprijs

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1441 Tue, 12 Sep 2023 17:03:44 +0200 HAS-onderzoek: Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij als gereedschap voor meer natuurinclusieve landbouw https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/has-onderzoek-brabantse-biodiversiteitsmonitor-melkveehouderij-als-gereedschap-voor-meer-natuurinclusieve-landbouw De HAS Green Academy onderzoekt waar boeren in de praktijk tegenaan lopen in de omschakeling naar natuurinclusieve landbouw en welke ‘tools’ ingezet kunnen worden om hen daarbij te helpen. Eén van de onderzoeksgebieden is het land van Heusden en Altena.

Studenten van de HAS namen de afgelopen tijd de waarde van de Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij (BBM) voor het bevorderen van natuurinclusieve landbouw (NIL) onder de loep.

BBM

De BBM meet onder andere de ammoniakuitstoot, het kruidenrijk grasland, de weidegang en broeikasgasemissies van agrarische bedrijven. Agrariërs kunnen daarbij beloond worden voor het uitvoeren en toepassen van maatregelen die de biodiversiteit, bodemkwaliteit en waterkwaliteit verbeteren.

Voor dit onderzoek maakten 11 agrarisch ondernemers uit Altena in 2021 en 2022 gebruik van de BBM. De studenten stelden zich de vraag welke inzichten de inzet van het instrument aan ondernemers biedt om de natuurinclusieve landbouw op hun bedrijf op te schalen. Daarnaast onderzochten ze of een instrument zoals de BBM geschikt is om toe te passen in andere gebieden.

Resultaten

De metingen in de jaren 2021 en 2022 gaven – mede door weersomstandigheden - een onverwachte uitkomst: het resultaat van de deelnemende bedrijven daalde met gemiddeld 141 punten. Uit interviews bleek daarnaast dat de ondernemers een aantal problemen ervaren bij de opschaling van NIL op hun bedrijf: het ontbreekt hen in sommige gevallen aan kennis over de KPI’s en hun toepassing en de tijd sinds de start van de monitor was relatief kort om de maatregelen toe te passen. Daarnaast geven ze aan dat het nemen van maatregelen binnen een bestaand bedrijfsmodel complex is, en de begeleiding daarbij nog onvoldoende.

Conclusies en aanbevelingen

De HAS-studenten concluderen dat de BBM als tool geschikt is om de NIL te bevorderen. Echter, om de agrariërs te helpen daadwerkelijk verbeteringen in hun onderneming door te voeren, is meer nodig. De HAS doet de volgende aanbevelingen:

  • Geef agrariërs goede begeleiding
  • Bied mogelijkheden om onderling kennis te delen
  • Faciliteer en bevorder hun samenwerking
  • Ontwikkel een app waarin agrarisch ondernemers hun gegevens uit de BBM snel en overzichtelijk in kunnen zien.

Op naar de toekomst

Het onderzoek had ook een ander mooi resultaat: het aantal deelnemende NIL-ondernemers verdubbelde van 11 naar 22. Hoopvol nieuws voor de natuur in Altena! Meeuwis Millenaar, coördinator van de BBM in Altena, was vooral onder de indruk van de motivatie om aan de monitor deel te nemen: “De deelnemers zien niet alleen een mogelijk economisch voordeel, maar zijn opvallend gemotiveerd om juist ook voor de natuur hun bedrijfsvoering aan te passen. We zijn als BBM daarom meteen aan de slag gegaan met de aanbevelingen uit het rapport. De eerste voorlichtingsbijeenkomsten zijn inmiddels georganiseerd. We kunnen daar dieper ingaan op hoe je de score kan beïnvloeden. Je kan die bijvoorbeeld verbeteren door te zorgen voor meer eiwit van eigen land, wat zorgt voor minder import van soja. Een betere groenblauwe dooradering met bomen en struiken of kruidenrijk grasland inzaaien verbetert de score ook, maar dan moet je wel eerst leren hoe dat werkt - en die kennis dragen we nu over. Al met al zijn we heel blij met de resultaten!”

Programma circulair voedselsysteem

De gemeente Altena draagt vanuit het programma circulair voedselsysteem bij aan het onderzoek van HAS Green Academy. In dit programma gaat de gemeente Altena op weg naar ‘de maaltijd van morgen’. De maaltijd van 2046 is gezond, duurzaam geteeld en geproduceerd in Altena, zonder verspilling. Met inwoners, partijen uit onderwijs, ondernemers, organisaties en overheid werkt de gemeente aan die gezamenlijke droom. Dat doen we samen, met concrete acties en een open blik. Want het kan anders!

Eerdere onderzoeken

Dit onderzoek is het derde en laatste onderdeel van een groter onderzoek over kansen en knelpunten voor natuurinclusieve landbouw. Dit grotere onderzoek duurt twee jaar en wordt gefinancierd door het SIA-regieorgaan. Het gaat over zeven gebieden in Nederland en er doen vier hogescholen mee.

Lees ook de artikelen over de eerste twee onderzoeken:

Kansen en knelpunten natuurinclusieve landbouw

Onderzoek: Hoe nog beter gebiedsgericht samenwerken

 

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1811 Mon, 27 Mar 2023 13:13:26 +0200 Van boer tot bord: op weg naar de korte keten in Altena https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/van-boer-tot-bord-op-weg-naar-de-korte-keten-in-altena-1 De afstand tussen boer en bord moet kleiner: minder kilometers en minder partijen. De gemeente Altena werkt daarom samen met verschillende initiatiefnemers, ondernemers en gebiedspartijen aan de korte keten in Altena. 

In de eerste werksessie in januari 2023 is met deze partners de basis gelegd voor een gedeelde ambitie en coalitie. Het resultaat: de praatplaat korte keten, waarin de knelpunten die opgelost moeten worden zijn vastgelegd. De praatplaat is opgesteld met ondersteuning van het Onderzoek- & Ontwikkelfonds van de Regio West Brabant en cartoonist Gideon Borman.
projectplaatje korte keten
Een aantal belangrijke uitdagingen in de korte keten zijn de herkenbaarheid van de lokale producten, de distributie en een breed genoeg assortiment voor de consument. 

Op dit moment zijn onder andere biologische Bakkerij Hardeman, Altena Box en ZLTO betrokken. De komende maanden zullen meer ondernemers in de korte keten een uitnodiging krijgen om mee te doen. Zo kunnen we samen werken aan de gezamenlijke ambitie voor de korte keten. We brengen knelpunten in beeld en gaan samen aan de slag met projecten en experimenten om aan het einde van het jaar een aantal knelpunten opgelost te hebben. Zo komen we steeds dichterbij een korte keten in Altena. 

De korte keten in Altena

De gemeente werkt aan de korte keten en aan de maaltijd van morgen binnen het programma circulair voedselsysteem.We versterken de korte keten omdat we boeren, tuinders en consumenten meer invloed willen geven. De aanpak korte keten vloeit voort uit het eerdere  Onderzoek Korte Keten van de HAS-Hogeschool.

]]>
Circulair voedselsysteem
news-1251 Thu, 19 Jan 2023 10:09:53 +0100 Bedrijfscatering gemeente: meer biologisch en lokaal https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/bedrijfscatering-gemeente-meer-biologisch-en-lokaal Altena ondertekent intentieverklaring biologische & lokale bedrijfscatering Woensdag 18 januari ondertekende wethouder Roland van Vugt de intentieverklaring biologische & lokale bedrijfscatering. Hij deed dit in het bijzijn van gedeputeerde Elies Lemkes-Straver en een vertegenwoordiger van LNV tijdens het symposium Biologisch in Brabant in Den Bosch.

Intentieverklaring biologische & lokale bedrijfscatering

De provincie Noord-Brabant streeft naar 15% biologisch landbouwareaal in 2030. Een belangrijk obstakel voor Brabantse boeren om om te schakelen is de vraag naar biologische producten. Daarom wil de provincie de vraag naar biologisch (en lokaal) geproduceerd voedsel een impuls te geven. Via de eigen catering en van zoveel mogelijk andere Brabantse overheden. Biologisch voedsel is goed voor de biodiversiteit, het klimaat, dierenwelzijn en de bodem- en waterkwaliteit, en past in een bewuste levensstijl.

Minstens 50% biologisch en/of lokaal

Met de intentieverklaring committeert Altena zich aan de ambitie om minstens 50% van de bedrijfscatering biologisch en/of lokaal in te kopen per 2026.

Deze ambitie past bij de doelen van Altena voor een circulair voedselsysteem; gezond eten, uit Altena, duurzaam geteeld/geproduceerd, zonder verspilling. Daarom gaat de gemeente nog een stapje verder. Naast een aandeel biologisch en lokaal, willen we ook toe naar minimaal 50% plantaardige eiwitten. Ook willen we voedselverspilling verminderen en zo min mogelijk verpakkingen voor eenmalig gebruik.

Doe mee!

Wethouder Roland van Vugt: “De boeren uit Altena maken prachtige producten, die ook nog eens minder voedselkilometers hebben. We werken samen met onze partners in het gebied om het verkopen van producten uit Altena te stimuleren. Daarbij geven we graag zelf het goede voorbeeld. We hopen dat andere bedrijven en organisaties in Altena met ons meedoen.”

]]>
Circulair voedselsysteem