Gemeente Altena: Nieuwsberichten Het laatste nieuws van de gemeente Altena nl Gemeente Altena Thu, 13 Aug 2020 15:37:35 +0200 Thu, 13 Aug 2020 15:37:35 +0200 news-343 Tue, 11 Aug 2020 15:28:53 +0200 Sleeuwijk: Aanleg snelheidsremmende maatregelen https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/sleeuwijk-aanleg-snelheidsremmende-maatregelen Maandag 17 augustus start met aanleg verkeersdrempels Op de Rijksstraatweg wordt te vaak te hard gereden. Samen met de aanwonenden is een aantal maatregelen afgesproken om de snelheid uit het verkeer te halen. Zo vinden er regelmatig snelheidscontroles plaats en staan er opvallende herhalingsborden 50 km/u.

Verkeersdrempels

Maandag 17 augustus starten we met de aanleg van twee verkeersdrempels. De drempels komen in de buurt van de aansluiting met de Roef en bij de aansluiting met de Hoogjens. De werkzaamheden duren tot en met 21 augustus.

Tijdens de werkzaamheden zal telkens één rijstrook deels afgezet zijn.

Er worden verkeersbegeleiders ingezet om deze gedeeltelijke afsluiting in goede banen te leiden. We proberen de verkeershinder tot een minimum te beperken.

Vragen?

Stel ze gerust aan projectleider Job Drenth, j.drenth@gemeentealtena.nl.

]]>
Werkzaamheden
news-342 Mon, 10 Aug 2020 14:36:07 +0200 Woudrichem: werkzaamheden Burgemeester Van der Lelystraat https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/woudrichem-werkzaamheden-burgemeester-van-der-lelystraat werkzaamheden aan rijbaan en voetpad Maandag 24 augustus starten we met werkzaamheden aan de rijbaan en het voetpad van de Burgemeester Van der Lelystraat. De werkzaamheden duren tot 20 november.

 

Bereikbaarheid
Het gedeelte Burgemeester van der Lelystraat tussen de Benjaminlaan en de Burgemeester van Rijswijkstraat in Woudrichem is tijdens deze werkzaamheden afgesloten voor doorgaand verkeer.
Het werk wordt in fasen uitgevoerd zodat het bestemmingsverkeer zo min mogelijk hinder heeft van de werkzaamheden. 
De omleidingsroute wordt met borden aangegeven.

 

Vragen?
Stel ze gerust aan Jan Boon van aannemer Gebr. de Ronde bereikbaar via telefoonnummer 06-11 00 77 21 of aan Justin Leemans van de gemeente via telefoonnummer 06-30 09 63 82.

 

]]>
Werkzaamheden
news-341 Mon, 10 Aug 2020 13:05:26 +0200 Afvalinzamelaars starten vroeger deze week https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/afvalinzamelaars-starten-vroeger-deze-week Zet uw afval voor 07.00 uur aan straat In verband met de hitte starten de afvalinzamelaars deze week vroeger!

Zet uw afval daarom voor 07.00 uur aan straat.

]]>
Homepage publicatie
news-339 Mon, 03 Aug 2020 14:27:18 +0200 Asfaltreparatie N283 Hank-Wijk en Aalburg https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/werkzaamheden-n283-hank-wijk-en-aalburg Werkzaamheden op 14,15 en 16 augustus Provincie Noord-Brabant gaat het asfalt van de N283 Hank – Wijk en Aalburg repareren. Reparatie is noodzakelijk zodat de weg veilig blijft.

De werkzaamheden zijn op:

  • Vrijdagavond 14 augustus 19.00 uur tot zaterdagavond 15 augustus 19.00 uur ter hoogte van het viaduct A27 - Provincialeweg N283 in Hank. 
    De weg is voor verkeer afgesloten bij het kruispunt Keizer Napoleonweg en de op- en afritten zijn afgesloten in de richting van Utrecht. In de richting van Breda is de oprit wel bereikbaar.
  • Zaterdagavond 15 augustus 19.00 uur tot zondagmiddag 16 augustus 16.00 uur ter hoogte van de kruising De Kromme Nol en op de Polstraat bij de rotonde met de N267/N283. 
    De weg is voor verkeer afgesloten tussen de rotonde Polstraat (N267) en de rotonde  Provincialeweg Zuid (N283) – Kelderstraat.

Een omleidingsroute is aangegeven. De werkzaamheden gaan alleen door als de weersomstandigheden dit toe laten.

Vragen?
Stel ze gerust aan de projectleider Arnold Witvliet via 079 - 220 00 08.

]]>
Werkzaamheden
news-335 Wed, 29 Jul 2020 16:02:00 +0200 Zwemmen in natuurwater https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/zwemmen-in-natuurwater-1 Wilt u weten waar u veilig kunt zwemmen? Het is zomer en verleidelijk om lekker buiten te gaan zwemmen. In onze gemeente zijn er naast zwembaden ook zwemlocaties in natuurwater. Op www.zwemwater.nl kunt u vinden waar u veilig kunt zwemmen.

Coronamaatregelen

De richtlijnen van het RIVM om het coronavirus te bestrijden, gelden ook voor zwemlocaties. Strandjes horen namelijk tot de openbare ruimte en hier gelden dezelfde RIVM-regels als op straat. Op www.zwemwater.nl kunt u meer informatie lezen.

Negatief zwemadvies Put aan de Omloop

Bij de Put aan de Omloop geldt vanaf deze zomer een permanent negatief zwemadvies. Dit omdat er ieder jaar blauwalg wordt aangetroffen. In de komende weken worden dan ook de zwemtrapjes verwijderd.

]]>
Nieuwsoverzicht
news-337 Tue, 28 Jul 2020 17:13:00 +0200 Risico op blauwalg is groot https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/blauwalg-in-vestinggracht-woudrichem Blauwalg in de vestinggrachten van Woudrichem en Rijswijkse Wiel Met deze hoge temperaturen is het risico op blauwalg groot.

In een aantal gemeentelijke wateren is blauwalg gevonden of is er een vermoeden van blauwalg. In ieder geval in de vestinggrachten van Woudrichem en in het Rijswijkse Wiel. We plaatsen zo snel mogelijk waarschuwingsborden, maar let altijd goed op bij stilstaand of langzaam stromend water, ook als er nog geen borden staan!

Contact met blauwalg kan leiden tot huidirritatie en maag- en darmklachten veroorzaken. Raak het water niet aan, gebruik het niet voor besproeien, ga er niet vissen, ga ook niet zwemmen en laat ook uw hond er niet zwemmen!

]]>
Nieuwsoverzicht
news-336 Tue, 28 Jul 2020 16:49:00 +0200 Vraag nu Mantelzorgwaardering 2020 aan https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/vraag-nu-mantelzorgwaardering-voor-2020-aan Wilt u mantelzorgwaardering aanvragen? Hiermee bedankt u de mensen die voor u zorgen. Een aanvraag indienen kan tot en met 31 december 2020. Mantelzorg is een bedankje meer dan waard. Met het aanvragen van een mantelzorgwaardering bedankt u de mensen die voor u zorgen. U kunt kiezen voor een geldbedrag op uw bankrekening of een VVV-cadeaukaart. Een aanvraag indienen is mogelijk tot en met 31 december 2020. Het gaat om een bedrag van € 120,00.

Hoe vraagt u de Mantelzorgwaardering aan?

Dat kan op verschillende manieren:

  • Vul het digitale formulier in. Hiermee heeft u de aanvraag gedaan. U krijgt automatisch een bericht daarvan.
  • Het digitaal aanvragen van de mantelzorgwaardering heeft veruit onze voorkeur. Maar ontvangt u liever het aanvraagformulier met retourenvelop thuis op de mat? Dan kunt u bellen naar gemeente Altena - OnS Altena via 0183 - 51 60 60. Of mailen naar ons@gemeentealtena.nl. Vul het aanvraagformulier in en stuur dit terug in de retourenvelop.

Wat gebeurt er met mijn aanvraag?

Aanvragen voor september ingediend, behandelen wij in september. Is uw aanvraag goedgekeurd, dan krijgt u het bedrag van de Mantelzorgwaardering snel daarna op uw bankrekening gestort of een VVV-cadeaukaart toegestuurd.

Heeft u nog vragen?

Neem dan gerust contact op met gemeente Altena - OnS Altena, bereikbaar via 0183 - 51 60 60 of ons@gemeentealtena.nl

 

]]>
Homepage publicatie
news-334 Tue, 28 Jul 2020 15:57:00 +0200 Kap onveilige bomen Almbos https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/kap-onveilige-bomen-almbos Brabants Landschap start in augustus met het kappen van zieke en dode bomen in het Almbos. Voor de veiligheid van wandelaars en fietsers vervangen ze ongeveer 140 wilgen, in de buurt van de Karbogerd. Tijdens de werkzaamheden is een deel van het Almbos dicht.

Trekroute voor vleermuizen

Bomen met natuurwaarden, zoals spechtengaten en holten, worden zo gesnoeid dat ze geen gevaar meer vormen, maar deze waardevolle gedeeltes wel gespaard blijven. Een trekroute voor vleermuizen kan blijven bestaan.

Verwerken

De gekapte wilgen worden verwerkt tot klompen, vezel, en pallethout. Het overig tak- en tophout wordt gebruikt als biomassa.

Nieuwe bomen

Brabants Landschap plant komende winter nieuwe bomen. Zo ontstaat er weer een waardevolle laan. 

]]>
Werkzaamheden
news-333 Wed, 22 Jul 2020 10:21:23 +0200 Verkiezing Duurzaamste Huis van Nederland https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/verkiezing-duurzaamste-huis-van-nederland Aanmelden kan op het platform van de Duurzame Huizen Route tot 8 september De Nationale Duurzame Huizen Route gaat deze zomer weer op zoek naar het Duurzaamste Huis van Nederland. Met de verkiezing geeft de organisatie huiseigenaren de welverdiende waardering voor hun prestaties op het gebied van duurzaam wonen. Daarnaast is het een kans om anderen te inspireren om zelf ook aan de slag te gaan. Alle huiseigenaren die hun woning hebben verduurzaamd, kunnen deze aanmelden op de website en meedoen met de verkiezing.

Aanmelden

Trotse huiseigenaren in heel Nederland kunnen hun woning aanmelden op het platform van de Duurzame Huizen Route en tot 8 september deelnemen aan de verkiezing. Een deskundige jury kiest vervolgens per categorie een winnaar. De prijscategorieën zijn bepaald op basis van bouwjaar en woonoppervlakte. De jurywinnaars worden bekend gemaakt op het feestelijke (online) verkiezingsevent op 20 november 2020.

De verkiezing wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Volksbank, de provincies Drenthe, Fryslân, Gelderland en Zeeland. In de deelnemende provincies maken deelnemers ook kans op een publieksprijs.

De Nationale Duurzame Huizen Route

Gemeente Altena ondersteunt de Nationale Duurzame Huizen Route: een onafhankelijk platform waar huiseigenaren hun ervaringen met duurzaam wonen en bouwen delen. Hun woningen zijn een bron van inspiratie en informatie voor mensen die zelf aan de slag willen met hun huis. Huiseigenaren kunnen online vragen beantwoorden en hun woning tijdens de Duurzame Huizen Route op 31 oktober of 7 november openstellen voor bezoekers. Een inschrijfsysteem maakt het mogelijk om bezoekers in kleine groepen en verspreid over de dag te ontvangen.

Aanmelden en meer informatie: duurzamehuizenroute.nl/verkiezing

]]>
Nieuwsoverzicht
news-332 Wed, 22 Jul 2020 09:41:22 +0200 Onderhoud asfalt https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/onderhoud-asfalt-1 Onderhoudswerkzaamheden duren tot november We zijn gestart met onderhoud van asfalt in een aantal dorpen en het buitengebied. De onderhoudswerkzaamheden duren tot november. Soms moeten we daarvoor de weg tijdelijk afsluiten.

Omleiding

Korte afsluiting? Dan leidt de aannemer het verkeer om. Langere afsluiting? Dan plaatst de aannemer borden en verstuurt eventueel brieven naar omwonenden. Er komt dan een omleidingsroute.

Hulpdiensten worden bij alle langdurige afsluitingen vooraf ingelicht.

Wegvakken met afsluitingen langer dan 1 dag:

Almkerk Buitenkade
  Duijlweg
  Kerkstraat
Andel Hoge Maasdijk (N322-Huiswerf)
Meeuwen Bosschen
Uitwijk Poortweg
Veen Maasdijk, diverse kruisingen
  Nieuwstraat
  De Eng
Werkendam Draepkilweg
  Monnikenhoef
  De Werken
Wijk en Aalburg Maasdijk, diverse kruisingen
  Groeneweg (Wijksestraat - N267)
  Grote Kerkstraat (Binnenwaard-de Kroon)


Wegvakken met langere afsluitingen:

Drongelen D.A. van der Schansstraat
Waardhuizen Waardhuizen
Woudrichem Burg. van der Lelystraat (Kastanjelaan-Burg. Verhagenstraat)

Vragen?

Neem dan gerust contact op met de wegbeheerders Marc Paul van Bennekom of Adriaan Lievaart via 0183 – 51 61 00.

 

]]>
Werkzaamheden
news-331 Wed, 15 Jul 2020 11:14:55 +0200 Van de gemeenteraad https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/van-de-gemeenteraad-33 Zomerstop: 1 september gaat de raad weer van start Wouter van Vliet uit Wijk en Aalburg is  tijdens de raadsvergadering van 9 juli geïnstalleerd als gemeenteraadslid voor het CDA. Hij volgt Hanno van Baast op. Wouter van Vliet was eerder al raadslid bij de gemeente Aalburg.

Wouter van Vliet 

Zomerstop

De gemeenteraad vergaderde afgelopen donderdag voor het laatst voor de zomer. Op 1 september gaan de raadsleden weer van start. Voorlopig nog steeds op aangepaste wijze vanwege COVID19. Dat betekent onder andere dat deelnemers aan vergaderingen 1,5 meter van elkaar zitten en er geen publiek bij kan zijn. Wel proberen we zo veel mogelijk het ‘oude’ vergaderschema weer op te pakken, met Altenarondes en bezoeken aan de kernen. Vergaderen op locatie zit er helaas nog niet in. Voor meer informatie over het vergaderschema kunt u kijken op altena.raadsinformatie.nl.

Meer weten over de gemeenteraad?

Kijk op:  gemeentealtena.nl/gemeenteraad.  Heeft u vragen over de gemeenteraad? Neemt u dan contact op met de griffie:

•             telefonisch via 0183 - 51 61 00
•             via mail: griffie@gemeentealtena.nl
•             via whatsapp:  06-22 15 60 88.

De gemeenteraad wenst u een fijne zomer!

 

]]>
Nieuwsoverzicht
news-330 Wed, 15 Jul 2020 11:02:29 +0200 Hoe beheersen we onkruid? https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/hoe-beheersen-we-het-onkruid-op-verhardingen In juli/augustus wordt een onkruidronde uitgevoerd Hoe beheersen we het onkruid op verhardingen?

Zon en af en toe een regenbui. De meest ideale omstandigheden voor het groeien van onkruid op straat. De gemeente huurt aannemers in om het onkruid op verhardingen te beheersen. Zij doen dit door de goten te vegen met een machine.

Naast borstelmachines gebruiken de aannemers ook elektrische handmaaiers.

We gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen. Dat is beter voor het milieu. Wel groeit daardoor het onkruid sneller terug.

Nieuwe aannemers

Het straatvegen en de onkruidbeheersing op verhardingen is opnieuw aanbesteed. Vanaf 1 juli zijn twee nieuwe aannemers, Verheij uit Sliedrecht en Van de Bijl & Heierman uit Opheusden, werkzaam in ons gebied.

Aannemingsbedrijf Verheij verzorgt de werkzaamheden in:
Almkerk, Uppel, Oudendijk, Woudrichem, Rijswijk, Werkendam, Sleeuwijk, Nieuwendijk, Hank en Dussen.

Aannemingsbedrijf Van de Bijl & Heierman is werkzaam in:
Uitwijk, Waardhuizen, Giessen, Andel, Veen, Wijk en Aalburg, Genderen, Drongelen, Eethen, Babyloniënbroek en Meeuwen.

Huidige onkruidronde

In juli/augustus, week 28 tot en met 34, wordt een onkruidronde uitgevoerd. De aannemers houden de volgorde van de dorpen aan zoals hierboven genoemd.

Samen houden we de dorpen netjes

Het op orde houden van onze buitenruimte vraagt inspanning van onze buitendienst en aannemers die voor ons werken. Maar ook u als inwoner kunt hieraan bijdragen. Bijvoorbeeld door zo nu en dan de stoep en het parkeervak voor uw deur aan te vegen Op een schoon wegdek groeit namelijk minder onkruid.

Melden

De nieuwe aannemers kennen het gebied nog niet zo goed. Wij vragen begrip bij de opstart. Is in uw dorp een stuk vergeten? Meld het ons!

De aannemers werken met een vaste planning. Is de aannemer nog in een dorp bezig? Dan wordt de melding in dezelfde ronde opgelost. Is de melding later? Dan neemt de aannemer het mee in de volgende ronde.

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht Werkzaamheden
news-328 Wed, 08 Jul 2020 08:58:00 +0200 Brief van de burgemeester https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/brief-van-de-burgemeester Onze veerkracht houdt ons overeind. Beste mensen, inwoners van Altena,

Wat hebben we een bijzondere tijd achter de rug. Wat begon met een melding op zaterdagavond 29 februari over een coronapatiënte uit Altena, groeide uit tot een periode van ruim 4 maanden waarin Nederland in de ban was van een virus. En die tijd is nog niet voorbij.

Ook bij ons heeft het virus zijn sporen achtergelaten. In Altena zijn 11 mensen overleden en 32 inwoners hebben in het ziekenhuis gelegen. En dat zijn dan alleen de geregistreerde coronaslachtoffers. In werkelijkheid gaat het om meer mensen, maar lang niet iedere patiënt is getest op het virus. Tegelijkertijd waren er ook mensen besmet die geen klachten hebben gehad.

Waarom zijn de verschillen zo groot? Waarom wordt de een ernstig ziek of erger en heeft de ander nergens last van. We weten het niet.
Als er iets is dat het virus ons heeft geleerd dan is het wel dat wij mensen het niet altijd voor het zeggen hebben. Dat denken we vaak wel, maar in sommige situaties is dat niet zo.

We zijn overvallen door corona, het heeft onze levens beïnvloed en in de war gestuurd.
Het virus bleek in staat ons hele sociale leven, waar wij samen zo veel waarde aan hechten, op de kop te zetten. Zomaar van de een op de andere dag mochten we bijna niet meer naar buiten, niet meer op bezoek bij onze dierbaren, niet meer zorgen voor de mensen die juist onze zorg zo hard nodig hebben. Wie had dat ooit gedacht? Het virus heeft ons een les in nederigheid gegeven.

In de moeilijkste tijden ontstaan de mooiste dingen.

Ook bij ons. In een periode die we eigenlijk niet goed kunnen bevatten en ook niet goed kunnen overzien, ontstaan zomaar spontaan allerlei initiatieven om elkaar te helpen.  

De boodschappen die we ineens voor elkaar gingen doen, de soep of de bloemetjes die uitgedeeld werden door vrijwilligers, de muzikanten die tal van optredens verzorgden bij verpleeghuizen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ze waren er zomaar, ineens. Daar kunnen wij alleen maar dankbaar voor zijn.

Ook op professioneel gebied was de inzet enorm.

Wat is er hard gewerkt. Natuurlijk in de zorg, waar artsen, verpleegkundigen, verzorgenden en alle anderen zich enorm hebben ingezet, vele diensten hebben gedraaid, met het risico om zelf ook besmet te raken. Maar ook de mensen in de schoonmaakbranche, de politieagenten, de brandweerlieden, de leerkrachten en wat te denken van alle medewerkers van de GGD, ook zij hebben bergen werk verzet om anderen te helpen. En zij niet alleen, vele vele met hen. Hartverwarmend, bewonderenswaardig en oh zo belangrijk.

Onze veerkracht houdt ons overeind.

Samen hebben we in Altena laten zien dat wij een crisis aankunnen. Nee. het was en is niet makkelijk. Niet voor de ondernemers die alle zeilen bij moeten zetten om te overleven, niet voor de mensen in het onderwijs die er toch voor moeten zorgen dat hun leerlingen in beeld bleven en lessen konden volgen, niet voor de vele vrijwilligers die zich inzetten voor hun culturele of sportvereniging en proberen hun organisatie overeind te houden. Niet voor de jongeren die even niet echt jong kunnen zijn en die hun toekomstperspectieven zien veranderen. Niet voor de ouderen die alleen van achter een raam naar hun familie mochten zwaaien. En wat te denken van die inwoners die niet kunnen snappen wat er gebeurt maar die de gevolgen wel aan den lijve ondervinden.

En toch ben ik ervan overtuigd dat het ons gaat lukken om deze periode af te sluiten. Nog niet nu, zover zijn we nog niet. Maar we zijn op de goede weg. We komen er wel.
De huidige versoepelingen hebben we samen verdiend. Ik ben ervan overtuigd dat u, dat wij in Altena in staat zijn om verstandig om te gaan met de maatregelen die nu nodig zijn om te voorkomen dat er een nieuwe uitbraak komt.

Ik heb alle vertrouwen in u. Samen gaat het ons lukken om dit virus buiten onze deuren te houden.

Ik wens u, mede namens het hele gemeentebestuur van Altena, een mooie zomer toe. Ook met inachtneming van de huidige richtlijnen kunnen we samen genieten van wat meer vrije tijd, van de zonneschijn en van elkaar.

Egbert Lichtenberg
Burgemeester

 

]]>
Nieuwsoverzicht
news-327 Tue, 07 Jul 2020 09:03:32 +0200 Andel - Giessen werkzaamheden N322, onderhoud Wilhelminasluis https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/werkzaamheden-andel-giessen 13 juli – 29 augustus verkeershinder door aanleg rotonde Andel – Giessen en onderhoud Wilhelminasluis Deze zomer wordt er door de provincie Noord-Brabant en de gemeente Altena een rotonde aangelegd op de N322 ter hoogte van de Hoge Maasdijk in Andel en de Maasdijk in Giessen. Dit wordt gedaan om de verkeersveiligheid op dit kruispunt te vergroten. Ook krijgt een deel van de Hoge Maasdijk in Andel een nieuwe laag asfalt. Om extra overlast te beperken zijn de werkzaamheden zoveel mogelijk gelijktijdig met werkzaamheden die Rijkswaterstaat uitvoert aan de Wilhelminasluis in Andel.

13 juli tot en met 23 augustus afsluiting deel Hoge Maasdijk Andel en deel Maasdijk Giessen

Tijdens deze periode is de Hoge Maasdijk vanaf het kruispunt met de N322 tot de afslag naar de Huiswerf afgesloten. Ook is de Maasdijk in Giessen vanaf het kruispunt met de N322 tot de afslag naar de Randweg afgesloten. Er wordt in deze tijd gewerkt aan de aansluitingen van de nieuwe rotonde naar de gemeentelijke wegen. Doorgaand verkeer over de N322 kan tijdens deze periode gebruik blijven maken van deze weg.

24 augustus tot en met 29 augustus afsluiting N322 tussen Giessen en Wilhelminasluis

Aansluitend wordt de rotonde verder aangelegd. Naast het deel Hoge Maasdijk in Andel en Maasdijk in Giessen is de N322 vanaf de huidige rotonde bij Giessen tot en met de Wilhelminasluis in deze periode afgesloten. Gelijktijdig met de aanleg van de rotonde voert Rijkswaterstaat onderhoud uit aan de Wilhelminasluis. Er wordt door Rijkswaterstaat een omleiding ingesteld. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving is de brug niet twee weken afgesloten voor wegverkeer, maar slechts zes dagen. Namelijk van maandag 24 augustus t/m zaterdag 29 augustus. Het openbaar vervoer, fietsers en hulpdiensten kunnen in deze periode de sluis over via de parallelrijbaan. Voor de scheepvaart kan de brug drie dagen niet worden bediend. Van 24 t/m 26 augustus moet de scheepvaart rekening houden met een hoogtebeperking.

Op de website van Rijkswaterstaat vindt u meer informatie over de werkzaamheden die zij uitvoeren aan de Wilhelminasluis. U kunt ook bellen met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat 0800-8002.

Aanpassing busroutes

Van 13 juli tot en met 29 augustus vervallen in overleg met de dorpsraad van Andel en Arriva de bushaltes in Andel. Hierdoor hoeven bussen geen alternatieve route door Andel te rijden en wordt overlast voor omwonenden zoveel mogelijk beperkt. Er is een tijdelijke bushalte bij voetbalclub Sparta ’30 voor alle lijnen die nu door Andel rijden. De bussen gebruiken het parkeerterrein om terug te keren naar hun route over de Parallelweg richting Giessen of de Middenweg richting Veen.

Contact

Voor meer informatie of bij vragen neemt u contact op met Marie-José Smit (projectleider) via telefoonnummer 0183 - 51 67 32 (bereikbaar op dinsdag tot en met vrijdag).

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht Werkzaamheden
news-326 Fri, 03 Jul 2020 11:16:00 +0200 Denk mee over duurzame energie https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/denk-mee-over-duurzame-energie Hoe denkt u over de energietransitie? Energieregio West-Brabant doet een onderzoek. Geef uw mening! Zonnepanelen op uw dak of in het veld? Hoe denkt u over de energietransitie? Energieregio West-Brabant organiseert een onderzoek voor inwoners uit de regio. Met deze input geven we de energiestrategie verder vorm. Doe mee via www.hetpon.nl/RES-west.

Gemeente Altena werkt in de energieregio West-Brabant mee aan de Regionale Energiestrategie (RES). Daarin staat hoe we als regio de komende tijd duurzame energie gaan opwekken. Het concept van de RES is pas openbaar gemaakt. Nu gaan we door met schrijven aan het vervolg, de RES 1.0, waarin de plannen verder uitgewerkt worden.

Hoe denkt u over de energietransitie?

Daarom zijn we benieuwd hoe u als inwoner denkt over de energietransitie. U kunt meedoen  aan de internetconsultatie van Energieregio West-Brabant. Uw input is belangrijk en nemen we mee in de RES 1.0.

In de internetconsultatie zijn er vragen rondom de energietransitie als:

Hoe kijkt u aan tegen zonne-energie, bijvoorbeeld op uw dak of veld?

Wat verwacht u van de overheid als het gaat om energie besparen?

Op welke manier wilt u meedenken over de thema’s rond de RES?

Het onderzoek loopt tot en met 31 augustus. Praat mee over windenergie, zonne-energie en de toekomst van de regio West-Brabant en ga naar www.hetpon.nl/RES-west.

]]>
Homepage publicatie Nieuwsoverzicht
news-323 Fri, 26 Jun 2020 09:35:25 +0200 Altena Klimaatagenda: route naar minder CO2-uitstoot https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/altena-klimaatagenda-route-voor-minder-co2-uitstoot Met de Klimaatagenda geeft Altena de lokale energietransitie vorm. Klimaattafels

De Klimaatagenda is tot stand gekomen na gesprekken met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Tijdens 2 bijeenkomsten gingen zij met elkaar in gesprek over de energietransitie in Altena.

Uit de gesprekken kwam naar voren dat Altena een gemeente is die ‘wordt gekenmerkt door gemeenschapszin, waarbij het ecologische karakter van de gemeente voorop staat en waar veel mensen willen bijdragen om de gemeente op een goede manier door te geven aan toekomstige generaties.’

De deelnemers gaven aan dat zij het belangrijk vinden dat iedere inwoner mee kan praten, dat de energietransitie voor iedereen haalbaar en betaalbaar is en dat we met de acties in de Klimaatagenda zoveel mogelijk de lokale economie versterken.

Acties

De acties variëren van lagere leges bij het bouwen van een duurzaam huis, aanleg van klimaatbossen en acties voor zonnepanelen, tot energiecoaches die inwoners adviseren en kortingsacties op energiebesparende producten. Na de zomer gaat Altena aan de slag met de Transitievisie Warmte; een aanpak voor het aardgasvrij maken van huizen en gebouwen.

De acties in de Klimaatagenda zijn het resultaat van de gezamenlijke denkkracht van de deelnemers aan de Klimaattafels. Ook plannen waar de gemeente al mee was gestart of samenhangen met andere beleidsopgaven maken deel uit van de Klimaatagenda.

Klimaatagenda van iedereen

Wethouder Roland van Vugt:

“We hebben een prachtig eiland, en we gaan ervoor zorgen dat we dat op een verantwoorde wijze doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen. De energie rond de klimaattafels was geweldig en geeft aan dat het thema duurzaamheid leeft in Altena. De uitkomsten hebben we een plek gegeven in deze agenda verwoord in zo’n 40 acties. Hiermee zetten we forse stappen op weg naar een duurzaam Altena. De klimaatagenda heeft de ambitie van onze gemeenschap te zijn en niet alleen van de gemeente.”

De gemeenteraad bespreekt de Klimaatagenda nog. Het is nog niet duidelijk wanneer het onderwerp op de agenda staat.

 

]]>
Nieuwsoverzicht
news-313 Thu, 11 Jun 2020 11:47:32 +0200 Babyloniënbroek: doorgaande weg gesloten https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/babylonienbroek-doorgaande-weg-gesloten Van maandag 22 juni tot eind september is geen doorgaand verkeer mogelijk door Babyloniënbroek. Maandag 22 juni starten we met de renovatie van de Broeksestraat en Hillsestraat binnen de kern Babyloniënbroek. Vanwege de werkzaamheden is tot eind september door de kern Babyloniënbroek geen doorgaand verkeer mogelijk.

Werkzaamheden

Het asfalt, de bestratingen en delen van de wegfundering worden vervangen. Dit wordt in verschillende delen uitgevoerd. De aannemer start in de Broeksestraat, daarna wordt de Hillsestraat aangepakt.

Heeft u vragen over de wegwerkzaamheden?

Neem dan contact op met Henk Valkis via h.valkis@gemeentealtena.nl of via telefoonnummer 0183 - 51 67 38.

]]>
Werkzaamheden
news-299 Wed, 20 May 2020 08:22:00 +0200 Inzameling taxussnoeisel https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/inzameling-taxussnoeisel Vanaf 1 juni kunt u weer taxussnoeisel inleveren. Meer dan 15 kilo? Taxus Taxi haalt het gratis bij u op! Stichting Taxus Taxi is ook dit jaar weer actief om zoveel mogelijk taxussnoeisel in te zamelen in de strijd tegen kanker. De taxusnaalden bevatten namelijk dé basis grondstof voor chemotherapieën.

Meer dan 15 kilo snoeisel? Taxus Taxi haalt het gratis op!

Ook gemeente Altena doet weer mee met de jaarlijkse inzameling van taxussnoeisel. Dit jaar komt Taxus Taxi het snoeisel gratis voor de deur ophalen bij een minimale hoeveelheid van 15 kilo. Vanaf 1 juni kunt u een online afspraak maken via taxustaxi.nl/afspraak. De inzamelactie duurt tot ongeveer eind augustus.

Kleinere hoeveelheden zelf brengen

Ook kleinere hoeveelheden zijn van harte welkom. Die kunt u brengen bij de verschillende inzamelpunten. U kunt de inzamelpunten vinden via taxustaxi.nl/uitgiftepunten. Ook kunt u het taxussnoeisel zelf brengen naar de milieustations Giessen en Werkendam, tijdens de normale openingstijden.

Kwaliteit snoeisel is belangrijk

De kwaliteit van het snoeisel is erg belangrijk. Zo is de stof taxol met name aanwezig in de jonge scheuten (eenjarig snoeisel) van de taxushaag.  Hele struiken of oude takken van een taxushaag zijn niet te gebruiken. Alle knipvoorwaarden en instructievideo’s zijn terug te vinden via taxustaxi.nl/knipvoorwaarden.

Gratis materialen af te halen

Om de inzameling voor iedereen zo makkelijk mogelijk te maken biedt Taxus Taxi iedere donateur gratis tassen en zeilen aan. Deze materialen kunnen opgehaald worden bij verschillende uitgiftepunten, die online vermeld staan op taxustaxi.nl/uitgiftepunten. Ook bij de milieustations in Giessen en Werkendam kunt u deze materialen ophalen.

Meer informatie

Meer informatie over het inzamelen van taxussnoeisel en de stichting Taxus Taxi vindt u op taxustaxi.nl.

]]>
Nieuwsoverzicht
news-231 Tue, 21 Jan 2020 16:09:47 +0100 Kappen van slechte en dode bomen https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/kappen-van-slechte-en-dode-bomen Bomen die gekapt worden kunt u herkennen aan een geel kruis op de boom We zijn gestart met het kappen van bomen. Het gaat om bomen die ziek zijn, onveilig door takbreuk, en bomen die grote overlast veroorzaken. Bomen die gekapt worden kunt u herkennen aan een geel kruis op de boom. Lees hier welke bomen we waar kappen en wat de reden is.

Planten van nieuwe bomen

Voor alle gemeentelijke bomen die gekapt zijn, moet de gemeente nieuwe bomen terugplanten. Behalve als de bomen gekapt zijn om andere bomen meer groeiruimte te geven (dunnen). Soms kan de nieuwe boom niet precies op dezelfde plaats terugkomen. Bijvoorbeeld omdat er kabels en leidingen liggen of door onvoldoende groeiruimte boven de grond. In dat geval plant de gemeente de nieuwe boom in de buurt terug.

 

]]>
Werkzaamheden
news-178 Mon, 14 Oct 2019 15:12:58 +0200 Bladkorven https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/bladkorven Op verschillende locaties zijn weer bladkorven geplaatst. De bladkorven zijn gezet op locaties  waar gemeentelijke bomen staan die door bladval voor overlast zorgen. 

Spelregels bladkorf

Wilt u alleen bladafval in de bladkorf doen? Dan voorkomt u dat de korf verwijderd wordt als gevolg van verkeerd gebruik. Takken, stronken, groente- fruit- en tuinafval horen niet thuis in de bladkorf. Takken kunnen door de mazen van de korf steken, waardoor bij leegmaken de korf kapot gaat. Ook zijn takken en ander groenafval moeilijker te composteren en  dan is het verwerkingstarief hoger. Eigen tuinafval voert u daarom af via uw groene container of naar een milieustation.

De bladkorven worden één keer per week geleegd als ze voor meer dan de helft vol zijn. Als er door storm of vorst veel blad gevallen is, zamelen we extra in.

Blad opruimen door gemeente

Tijdens het dagelijks onderhoud wordt blad opgeruimd waar het gevaarlijke situaties kan opleveren voor het verkeer. Vooral voor fietsers kunnen bladhopen gevaarlijk zijn. Wilt u daarom ook geen blad op de weg vegen?

Medewerkers van de gemeente en MidZuid ruimen het overige blad op in drie grote rondes, vanaf begin november. Uitgangspunt is dat al het hinderlijke blad op gazons en wegen uiterlijk half december opgeruimd is. Tussen struiken blijft het blad gewoon liggen.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de heer Wilko Voerman via w.voerman@gemeentealtena.nl of bel naar 0183 – 51 69 00.

]]>
news-172 Fri, 11 Oct 2019 14:47:22 +0200 Problemen jeugdhulpaanbieder Juzt https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/problemen-jeugdhulpaanbieder-juzt In BN De Stem van 11 oktober heeft u kunnen lezen over de problemen bij jeugdhulpaanbieder Juzt en het zoeken naar oplossingen daarvoor. Ook kinderen uit gemeente Altena krijgen hulp van deze organisatie. Momenteel wordt hard gewerkt aan een oplossing. Wat daarbij voorop staat, is dat onze kinderen hoe dan ook de zorg blijven houden en krijgen die ze nodig hebben.

]]>
news-170 Wed, 09 Oct 2019 10:48:00 +0200 Gemeenteraad beveelt Egbert Lichtenberg aan als nieuwe burgemeester van Altena https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/gemeenteraad-beveelt-egbert-lichtenberg-aan-als-nieuwe-burgemeester-van-altena Aanbeveling bij Minister van Binnenlandse Zaken De gemeenteraad van Altena beveelt drs. E.B.A. (Egbert) Lichtenberg MCM bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan als burgemeester van Altena.

Dat maakte Theo Meijboom, voorzitter van de vertrouwenscommissie en plaatsvervangend raads-voorzitter op 8 oktober 2019 bekend tijdens een openbare raadsvergadering.

“Een nieuwe gemeente verdient een nieuwe burgemeester”. Onder dat motto ziet de gemeenteraad in Egbert Lichtenberg, de gevraagde burgervader die midden in de gemeenschap zal staan. Hij is integer, herkenbaar, stressbestendig, onafhankelijk, boven de partijen staand, verbindend en omgevings-bewust. Hij zal de bij een herindeling gevraagde inspiratie en vernieuwing meenemen.

Hij heeft oog voor de wijze waarop raad, college en organisatie samen werken en kan als een ‘spelverdeler’ anderen de ruimte geven om de rol te spelen die past of verwacht wordt.

Egbert Lichtenberg is momenteel algemeen directeur van de gemeenschappelijke regeling WAVA / MidZuid B.V., het sociaal werkbedrijf in West-Brabant. Daarnaast is hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad van Papendrecht.

De aanbeveling is het resultaat van een uitgebreide zoektocht, die het afgelopen voorjaar startte met het opstellen van een profielschets. Hierbij werden inwoners en maatschappelijke organisaties intensief betrokken. Met een enquête en in gesprekken met raadsleden konden zij aangeven aan welke eigenschappen de burgemeester van Altena moet voldoen. ‘Een burgemeester die midden in de samenleving staat, zichtbaar is en zich betrokken voelt bij de streek’ waren de belangrijkste uitkomsten.
In totaal solliciteerden 13 kandidaten. Egbert Lichtenberg  voldoet volgens de raad het beste aan het opgestelde profiel en daarmee aan de wensen van de inwoners.

Vervolg

De aanbeveling van de gemeenteraad wordt samen met een advies van de commissaris van de Koning gestuurd naar de minister van Binnenlandse Zaken. Omdat Altena een gemeente is met meer dan 50.000 inwoners, bespreekt de minister de voordracht in de ministerraad. Na instemming van de ministerraad draagt de minister de kandidaat voor bij de Koning. Na het Koninklijk Besluit wordt de kandidaat beëdigd door de commissaris van de Koning. Naar verwachting is de beëdiging op maandag 9 december tijdens een bijzondere raadsvergadering. Tot die tijd blijft Marcel Fränzel waarnemend burgemeester.

]]>
Gemeenteraad
news-95 Mon, 20 May 2019 16:43:26 +0200 Energie voor en door Altena https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/energie-voor-en-door-altena Altena kent veel groene inwoners, ondernemers en instellingen. Zoals de lokale energiecoöperatie Altena Nieuwe Energie. Het ene na het andere duurzame initiatief plopt uit de Altenase klei. De gemeente is blij met deze initiatieven. Wethouder duurzaamheid Roland van Vugt:

"We kunnen het niet alleen. De overgang naar een duurzamere samenleving moeten we met z’n allen maken."

Altena Nieuwe Energie – voorheen bekend als DEcAB - is zo’n initiatief. Vrijwilligers uit de gemeente hebben zich verenigd in een coöperatie om duurzame energie op te wekken. Winst maken ze niet, alles gaat naar lokale duurzaamheidsprojecten. Voorzitter Cees de Bas: "In Altena betalen we met alle huishoudens zo’n € 40 miljoen aan energie. Geld dat grotendeels naar buitenlandse bedrijven gaat. Dat kan anders. We kunnen onze eigen energie opwekken en daarmee weer nieuwe duurzame initiatieven opzetten."

Energie van de Boer

Een van de initiatieven van Altena Energie is Energie van de Boer. Een gezamenlijk zonnedak voor mensen die op hun eigen dak geen zonnepanelen kunnen of willen. Ook op ’t Rondeel in Woudrichem zijn plannen voor een gezamenlijk zonnedak. 

Grote zonnepanelenactie

Het volgende iniatief zit eraan te komen: Vanaf juni organiseert Altena Nieuwe Energie een zonnepanelenactie voor inwoners van Altena. Secretaris Ienze Koekkoek: “Door mensen bij elkaar te brengen kunnen we slim inkopen en wat doen aan de prijs. Het plaatsen gebeurt door lokale installateurs. We gaan ervoor zorgen dat de deelnemers er zo min mogelijk omkijken naar hebben."

 

]]>
Test hier je nieuws
news-89 Tue, 14 May 2019 14:50:00 +0200 OnS Altena https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/ons-altena Ondersteuning nodig? Samen bekijken we waar u precies behoefte aan heeft! OnS Altena, dat is de naam die gemeente Altena vanaf nu gebruikt om u de weg te wijzen naar onze consulenten, werkzaam bij Jeugdhulp, Werk en Inkomen, Voorzieningen en Ondersteuning.

Bel of mail OnS Altena
T: 0183 – 51 60 60
E: ons@gemeentealtena.nl

Belt u OnS Altena, dan krijgt u een consulent aan de telefoon. Deze consulent is het eerste aanspreekpunt en geeft u informatie, advies of helpt u met uw aanvraag.

Zo nodig schakelt de consulent een collega in, die in uw wijk werkt en u verder begeleidt.

We proberen onze ondersteuning zo persoonlijk mogelijk te maken. Ieder mens is tenslotte anders. Samen bekijken we alle mogelijkheden om ervoor te zorgen dat u weer op eigen kracht verder kunt.

Voor meer informatie kijk op www.gemeentealtena.nl/onsaltena.

]]>
Homepage publicatie
news-55 Tue, 26 Mar 2019 16:23:26 +0100 Verbreding A27 tussen Houten – Hooipolder https://www.gemeentealtena.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/verbreding-a27-tussen-houten-hooipolder De overeenkomsten voor het verleggen van kabels en leidingen langs de A27 zijn ondertekend. Dat betekent dat de netbeheerders kunnen starten met hun werkzaamheden. De verleggingen zijn nodig als  voorbereiding op de verbreding van de A27 tussen Houten en knooppunt Hooipolder. De eerste verleggingen vinden dit jaar al plaats.

Hinder beperken

De werkzaamheden van de diverse netbeheerders kunnen zo efficiënt mogelijk ingericht en gecombineerd worden, zodat omwonenden en bedrijven minder overlast ervaren. Per keer kun je immers één enkele nieuwe kabel verleggen, maar ook meerdere kabels en leidingen tegelijkertijd. Zo hoeft er bijvoorbeeld maar één keer een sleuf gemaakt te worden voor kabels en leidingen, of maar één keer een weg opengebroken te worden. Dat levert niet alleen een betere bereikbaarheid en leefbaarheid in de omgeving op. Het levert ook aanzienlijke tijd- en kostenbesparingen op.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over de wegverbreding van de A27 tussen Houten en knooppunt Hooipolder op:  www.rijkswaterstaat.nl/a27houtenhooipolder.

 

 

]]>
Werkzaamheden