Opvang
Gemeenten, veiligheidsregio’s en andere betrokken partijen werken samen met de Rijksoverheid om vluchtelingen uit Oekraïne veilige en humane opvang te bieden. De gemeente werkt samen met de Veiligheidsregio om de opvang van vluchtelingen in onze regio goed mogelijk te faciliteren.
Daarnaast zijn er ook een groot aantal inwoners in de gemeente die vluchtelingen in huis genomen hebben of dit nog willen doen, waarvoor onze dank.
Op deze pagina vindt u een groot aantal antwoorden op vragen met betrekking tot de opvang van vluchtelingen.
Ik wil vluchtelingen onderdak bieden. Hoe pak ik dat aan?
Voor algemene informatie en tips over de opvang van vluchtelingen in uw eigen huis kunt u terecht bij Vluchtelingenwerk Nederland en bij Take care BnB.
Valt de opvang u te zwaar, bijvoorbeeld mentaal of financieel?
Dan is het wellicht mogelijk dat de door u opgevangen vluchtelingen overgeplaatst kunnen worden naar de gemeentelijke opvang. U kunt via 06-51956598 contact opnemen met de opvanglocatie in Werkendam om te bespreken of het in uw situatie mogelijk is om de door u opgevangen vluchteling(en) over te plaatsen. U kunt ook een mail sturen naar oekraine@gemeentealtena.nl.
Zijn er opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne in Altena?
Op dit moment zijn er in de gemeente 2 locaties gereed voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het gaat om een gedeelte van het bedrijfspand van woningcorporatie Bazalt Wonen aan de Merwestraat/Lijnbaan in Werkendam en de voormalige slaapwinkel Swart in Rijswijk. In Werkendam kunnen 60 en in Rijswijk 30 mensen worden opgevangen.
Momenteel worden er in de locatie in Werkendam en Rijswijk Oekraïense vluchtelingen opgevangen. De locatie in Werkendam is volledig gevuld. De locatie in Rijswijk is op 27 juni jl. geopend, de eerste Oekraïeners verblijven hier momenteel.
Derde opvanglocatie in Wijk en Aalburg
Naast de opvanglocaties in Werkendam en Rijswijk is er ook gezocht naar een locatie in Wijk en Aalburg. Er komt in Wijk en Aalburg 1 opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen, deze zal gerealiseerd worden op Spieringen 27. Hier zal naar verwachting plaats zijn voor zo'n 60 vluchtelingen. Momenteel wordt er hard gewerkt om deze locatie gereed te krijgen.
Ik heb een opvangmogelijkheid buiten mijn eigen woning, mag dat?
U kunt vluchtelingen opvangen buiten uw eigen woning. Voor deze locatie moeten dan wel de benodigde vergunningen in orde zijn. Er wordt geen uitzondering gemaakt als het gaat om vergunningverlening.
Ik heb een huurwoning en wil vluchtelingen opvangen, mag dat?
Neem altijd eerst contact op met de verhuurder om afspraken hierover te maken.
Krijg ik een vergoeding als ik vluchtelingen opvang?
Nee, er is geen vergoeding beschikbaar voor particulieren die mensen thuis opvangen.
Heeft het opvangen van vluchtelingen invloed op mijn belastingen en toeslagen?
Als u een vluchteling onderdak biedt kan dat gevolgen hebben voor uw lokale en inkomstenbelasting. Dit hangt af van uw gezinsgrootte en de wijze van opvang.
De opvang van vluchtelingen heeft geen invloed op uw toeslagen. Raadpleeg de website van de Belastingdienst voor actuele informatie over dit onderwerp.
Moet de gemeente een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor ontheemden in de POO (particuliere opvang Oekraïners)?
De gemeente is verplicht een (collectieve) verzekering tegen de financiële gevolgen van wettelijke aansprakelijkheid af te (laten) sluiten ten behoeve van de ontheemde in de GOO (Gemeentelijke opvang Oekraïners) en de POO.
Enkele grote verzekeraars breiden WA-verzekering uit voor ontheemden in de POO:
- door uitbreiding van de WA-verzekering die ook geldt in de GOO
- of door uitbreiding van de vrijwilligersverzekering van de gemeente
Voor beide opties geldt dat eerst de (aansprakelijkheids)verzekering van het gastgezin wordt aangesproken (secundaire dekking). De meeste gemeenten zijn hiermee gedekt; afsluiten van een aparte WA-verzekering is daarom meestal niet nodig.
Heeft het opnemen van een vluchteling gevolgen op een uitkering van een bijstandsgerechtigde?
Personen die tijdelijk inwonen bij een bijstandsgerechtigde, tellen niet mee voor de kostendelersnorm. Zowel van de hoofdbewoner als van de persoon in kwestie moet het de intentie zijn om de situatie zo kort mogelijk te laten duren.
Kijk op de website van de Rijksoverheid voor actuele informatie over dit onderwerp
Hoe gaat de gemeente om met alleenstaande minderjarige Oekraïense vluchtelingen?
Alleenstaande minderjarige vluchtelingen zijn kinderen die zonder ouders of voogd in Nederland aankomen. Zij zijn extra kwetsbaar en verdienen daarom extra bescherming. Gemeenten melden deze kinderen bij het Nidos. Deze landelijke organisatie vraagt voogdij aan bij de rechtbank en zorgt voor praktische zaken en een veilige woonplek.
Meer informatie kunt u vinden op de website van Stichting Nidos.