Programma circulair voedselsysteem
De maaltijd van morgen: lokaal, duurzaam en gezond
Een bord met gezond eten, uit Altena, duurzaam geteeld/geproduceerd, zonder verspilling. Zo ziet het voedselsysteem in Altena er in 2046 uit.
Anders omgaan met grondstoffen
We willen dat Altena een gemeente is en blijft waar je goed kan wonen, werken en leven. Om dat in de toekomst zo te houden, moeten we anders omgaan met energie, grondstoffen en elkaar. Deze andere manier heet de ‘circulaire economie’. In zo’n economie hergebruiken we zoveel mogelijk grondstoffen, en is er weinig afval.
Circulair voedselsysteem in 2046
De circulaire economie gaat over bouwen, reizen, voedsel, spullen en industrie. Dat kunnen we niet allemaal tegelijk aanpakken. Daarom beginnen we in Altena met één thema, namelijk voedsel. Daarmee bedoelen we alle onderdelen van de voedselketen en alle betrokken partijen. Dus producenten, vervoerders, industrie, supermarkten, horeca, onderwijs, overheid en consumenten.
Altena heeft een grote en innovatieve landbouw- en agrofoodsector. Vele mooie bedrijven en initiatieven dragen bij aan duurzame voedselproductie en aan het beheer en de (be)leefbaarheid van ons platteland. Daar zijn we trots op. Samen met hen, en ook met inwoners, organisaties, ondernemers, onderwijs en andere overheden hebben we gewerkt aan een plan voor een circulair voedselsysteem in Altena.
Samenwerken
De transitie naar een circulair voedselsysteem raakt iedereen op verschillende manieren. Aan de ene kant gezond, lokaal en betaalbaar voedsel voor inwoners. Aan de andere kant het ontwikkelen van een circulaire bedrijfsvoering en nieuwe en duurzame verdienmodellen voor ondernemers. Dat vraagt ruimte voor experimenten, vertrouwen, kennis delen, en tijd.
Circulair denken en doen
De overgang naar een circulaire economie en circulair voedselsysteem is niet van de een op de andere dag gemaakt. We staan nog maar aan het begin. Daarom is het belangrijk dat overheid, inwoners, ondernemers, onderwijs en organisaties samenwerken en elkaar steunen. Zodat circulair denken en doen heel gewoon wordt in Altena.
Programma circulair voedselsysteem
In 2018 werd het Manifest ‘De kracht van Altena’ gepresenteerd. Dit initiatief ontstond vanuit ondernemers en onderwijs. Gemeente en belanghebbenden vonden elkaar om te komen tot het sluiten van voedselkringlopen in Altena. Kennisdeling en samenwerking tussen partijen stond hierbij centraal. Het programma circulair voedselsysteem dat gemeente Altena samen met de partners heeft ontwikkeld, is hiervan een verdere uitwerking. In het programma staan zeven doelen centraal. Dit initiatief ontstond vanuit ondernemers, onderwijs en organisatie.
Contact
Meer weten of vragen? We helpen je graag verder. Neem contact op met de programmamanager of wethouder Roland van Vugt.
Albertien Perdok, programmamanager circulair voedselsysteem
Mail: a.perdok@gemeentealtena.nl | Tel: 0183 51 67 09 | Volg Albertien op Linkedin.
Wethouder Roland van Vugt
Mail: r.vanvugt@gemeentealtena.nl | Tel: 0183 - 51 62 30 |
Met een kernteam van acht personen werken we aan de maaltijd van morgen. Klik hier voor een overzicht van het programmateam.
Downloads
Nieuwsbrieven
Nieuwsbrief - de maaltijd van morgen - september 2023
Nieuwsbrief - Nieuws uit het netwerk - juni 2023
Nieuwsbrief - de maaltijd van morgen - maart 2023
Nieuwsbrief - Wat ligt er op jouw bord in 2023 - december 2022
Nieuwsbrief - Op weg naar de maaltijd van morgen - november 2022
Nieuwsbrief - Op weg naar de maaltijd van morgen - oktober 2022
Nieuwsbrief - De maaltijd van morgen - september 2022
Nieuwsbrief - Meer nieuws uit het netwerk - juni 2022
Dutch Food Week Altena
Wil je weten hoe jouw maaltijd van morgen eruitziet?
Ook in 2023 organiseren we de Dutch Food Week Altena van 7 tot en met 14 oktober 2023.
Hieronder zie je het filmpje met een terugblik van Dutch Food Week Altena 2022
Innovatieprijs circulair denken en doen
Iedereen kan een circulair talent zijn. En dat talent stimuleren wij vanuit de gemeente Altena door het uitreiken van de innovatieprijs circulair denken en doen. De innovatieprijs circulair denken en doen wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de Dutch Food Week. De prijs is bedoeld als motivatie en waardering voor personen, bedrijven en organisaties voor hun inzet op het gebied van circulair denken en doen. Personen, bedrijven en organisaties maken kans op deze prijs doordat ze worden genomineerd via het webformulier op deze website.