Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

Ons gebied

Een korte omschrijving van onze 21 kernen

Almkerk

De heren van Altena bouwden aan de Alm, even buiten Almkerk, hun kasteel. Het kasteel is verdwenen maar de kasteelheuvel is nog duidelijk herkenbaar in het landschap. In het dorp woont een mix van forenzen en van oudsher in de regio aanwezige families. Het gemeentehuis van Altena is gevestigd in het centraal gelegen Almkerk.

Andel

Aan de Afgedamde Maas ligt Andel, met zijn karakteristieke 14e eeuwse Romboutstoren met bakstenen spits. In de ruïne van de Romboutskerk vindt u het graf van Jan Claesen, trompetter in het leger van de prins (Maurits). Andel kent vele monumentale huizen en boerderijen. En er is een fijn strandje.

Babyloniënbroek

Het dorp Babyloniënbroek, ook wel Broek genoemd, bestaat uit lintbebouwing, de Broeksestraat die overgaat in de Hillsestraat. Prachtige authentieke boerderijen worden afgewisseld met nieuwbouw. Een harmonieus geheel, midden in het open polderlandschap.

Drongelen

Aan de Bergsche Maas ligt Drongelen. Doordat het dorp in de Tweede Wereldoorlog grotendeels is verwoest, zien we er over het algemeen nieuwere woningbouw. Bij Drongelen is een veerpont over de Bergsche Maas, die de gemeente met Waalwijk verbindt.

Dussen

Dussen heeft al sinds 1331 een kasteel. In de Tweede Wereldoorlog werd het zwaar beschadigd. Na de restauratie was het lang in gebruik als gemeentehuis. Nu is Monumenten Fonds Brabant eigenaar. Het kasteel wordt gebruikt als trouwlocatie, theater, kantoor en ruimte voor feestelijke en zakelijke bijeenkomsten.

Eethen

Eethen ligt heel mooi in het open polderlandschap. Opvallende bezienswaardigheid is het oude gemeentehuis uit 1938, gebouwd volgens de Delftse stijl. Ook Eethen heeft heel veel schade geleden aan het eind van W.O.II.

Genderen

Op de zomerdijk bij Genderen langs de Bergsche Maas staat een schrikmolen uit 1917, die de Genderensche Uiterwaard bemaalde. Na jaren van verval, is de molen aan het begin van dit millennium mooi gerestaureerd. Gelukkig maar, want het gaat om de enig overgebleven windmotor van groot formaat in het zuiden van Nederland. Vermeld moet worden dat ook Genderen vrijwel geheel verwoest werd in 1944.

Giessen en Rijswijk

Giessen en Rijswijk liggen langs de kronkelende dijk van de Afgedamde Maas, die in alle jaargetijden, maar vooral in het voorjaar, een mooie route vormt. Fietsers kunnen van Rijswijk tot bij de Wilhelminasluis een schitterend vrijliggend fietspad door de uiterwaarden volgen. Op de tweede vrijdag en zaterdag van september wordt de Giessense Jaarmarkt gehouden, die elk jaar weer duizenden bezoekers trekt.

Hank

Hank is een relatief jong dorp en werd oorspronkelijk gebouwd als dijkdorp. Door verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog is Hank herbouwd als woonkern. Vanuit de Hankse jachthaven Vissershang kunt u per boot Nationaal Park De Biesbosch verkennen.

Meeuwen

In het dorp Meeuwen kunt u de grondzeiler uit 1790 ‘De Witte Molen’ bezoeken. De molen, de 3 kerkgebouwen en het zogenaamde Kasteeltje vormen interessante bezienswaardigheden voor bezoekers die graag een kijkje in het verleden willen nemen.

Nieuwendijk

Het dorp Nieuwendijk heeft erg geleden onder de watersnoodramp van 1953. Er zijn daarna veel woningbouwprojecten opgezet en gerealiseerd. Muziekliefhebbers zitten in Nieuwendijk goed, u kunt in de poptempel van Xinix regelmatig (lokaal) talent bewonderen.

Oudendijk

Oudendijk heeft kenmerkende lintbebouwing, langs een oude dijk die is opgeworpen na de Sint-Elisabethsvloed in 1421. Langs de Merwededijk bij Oudendijk ligt de Groesplaat, een afwisselend en rijk natuurgebied, waarin een wandelroute is uitgezet. Het gebied wordt beheerd door Brabants Landschap.

Sleeuwijk

Sleeuwijk is een ruim opgezet dorp waar veel forenzen wonen. We zien monumentale, oudere bebouwing langs de Rijksstraatweg en de dijk langs de Merwede. Het veer tussen Sleeuwijk en Gorinchem is een van de oudste van Nederland, al in 1327 was er sprake van. In 1811 stak de vrouw van Napoleon Bonaparte er over. Dat leverde mooie reclame op: het veer prees zich lang aan als ‘de kortste weg naar Parijs’.

Uitwijk en Waardhuizen

Uitwijk is door de tijd nagenoeg onaangetast gebleven. Er staan talloze fraaie boerderijen en huizen. De landelijke omgeving en de goede staat van de boerderijen en huizen geeft u het gevoel even terug te zijn in het verleden. Ook in het nabij gelegen Waardhuizen is het landelijke karakter mooi bewaard gebleven.

Uppel

Uppel heeft karakteristieke lintbebouwing langs de dijk, die fungeert als slaperdijk van de Biesbosch. Kenmerkend zijn de watertoren die een mooi oriëntatiepunt vormt voor het verkeer op de A27 en natuurlijk Fort Altena, een fort gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw, dat vandaag een fijne pleisterplaats is, een mooi start- of eindpunt van een ontdekkingstocht door het Land van Heusden en Altena.

Veen

Het dorp Veen staat bekend als het dorp van de handel. Een veerpont verbindt Veen met het aan de overkant van de Afgedamde Maas gelegen Gelderse Aalst. Veen kent prachtige monumentale panden. Bijvoorbeeld korenmolen De Hoop, langs de Afgedamde Maas. U kunt de molen bezoeken als de wieken draaien, vaak is dat op zaterdagmiddag.

Werkendam

Werkendam ligt gunstig aan de druk bevaren Merwede. We zien er een succesvolle maritieme sector, met bouw, reparatie en onderhoud van binnenvaartschepen. Maar ook baggerij en waterbouw zijn sterk vertegenwoordigd.  Het dorp is een ideaal startpunt voor fiets- en wandelliefhebbers die Nationaal Park De Biesbosch willen verkennen.

Vestingstad Woudrichem

Het visserijverleden van Woudrichem komt tot leven tijdens tal van activiteiten in de vesting, zoals bijvoorbeeld de Visserijdagen, of het Festival Weekend rond Hemelvaartsdag, met zijn beroemde kampioenschappen visbakken. Meer weten over de geschiedenis van de riviervisserij in Nederland? Dan is een bezoek aan het visserijmuseum (Kerkstraat 41) en aan de historische stadshaven een aanrader.

Wijk en Aalburg

Wijk en Aalburg is prachtig gelegen aan de Afgedamde Maas en het Heusdens Kanaal en is daarom zeer geschikt voor campingliefhebbers, watersporters en andere recreanten. De Heusdense brug is naast een verbindingsschakel tussen Wijk en Aalburg en Heusden ook een mooie bezienswaardigheid. En fijn dorp met goede voorzieningen.