Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

Ons gebied

Een korte omschrijving van onze 21 kernen

Almkerk

De heren van Altena bouwden aan de Alm, even buiten Almkerk, hun kasteel. Het kasteel is verdwenen maar de kasteelheuvel is nog duidelijk herkenbaar in het landschap. In het dorp woont een mix van forenzen en van oudsher in de regio aanwezige families. Het gemeentehuis van Altena is gevestigd in het centraal gelegen Almkerk.

Andel

Aan de Afgedamde Maas ligt ook Andel, met zijn karakteristieke 14e eeuwse Romboutstoren met bakstenen spits. In de ruïne van de Romboutskerk vindt u het graf van Jan Claesen, trompetter in het leger van de prins (Maurits), die werd vermoord door ‘een man te paard uit Breda’. Andel kent vele monumentale huizen en boerderijen. En er is een fijn strandje.

Babyloniënbroek

Het dorp Babyloniënbroek, ook wel Broek genoemd, bestaat uit slechts een aantal straten. Prachtige authentieke boerderijen worden afgewisseld met nieuwbouw. Een harmonieus geheel, midden in het open polderlandschap.

Drongelen

Aan de Bergsche Maas ligt Drongelen. Doordat het dorp in de Tweede Wereldoorlog grotendeels is verwoest, zien we er over het algemeen nieuwere woningbouw. Bij Drongelen is een veerpont over de Bergsche Maas, die de gemeente met Waalwijk verbindt.

Dussen

Dussen beschikt al sinds 1331 over een kasteel. Dat kasteel ging waarschijnlijk geheel op in een nieuw kasteel dat in 1387 door Arend van der Dussen werd gebouwd. In de Tweede Wereldoorlog werd het zwaar beschadigd. Na de restauratie was het lang in gebruik als gemeentehuis. Nu is Monumenten Fonds Brabant eigenaar. Het kasteel wordt gebruikt als trouwlocatie, theater, kantoor en ruimte voor feestelijke en zakelijke bijeenkomsten.

Eethen

Eethen ligt heel mooi in het open polderlandschap. Opvallende bezienswaardigheid is het oude gemeentehuis uit 1938,  gebouwd volgens de Delftse stijl. Ook Eethen heeft heel veel schade geleden aan het eind van W.O.II.

Genderen

Op de zomerdijk bij Genderen langs de Bergsche Maas staat een schrikmolen uit 1917, die de Genderensche Uiterwaard bemaalde. Na jaren van verval, is de molen aan het begin van dit millennium mooi gerestaureerd. Gelukkig maar, want het gaat om de enig overgebleven windmotor van groot formaat in het zuiden van Nederland. Vermeld moet worden dat ook Genderen vrijwel geheel verwoest werd in 1944.

Giessen en Rijswijk

Giessen en Rijswijk liggen langs de kronkelende dijk van de Afgedamde Maas, die in alle jaargetijden, maar vooral in het voorjaar, een mooie route vormt. Fietsers kunnen van Rijswijk tot bij de Wilhelminasluis een schitterend vrijliggend fietspad door de uiterwaarden volgen. Op de tweede vrijdag en zaterdag van september wordt de Giessense Jaarmarkt gehouden, die elk jaar weer duizenden bezoekers trekt.

Hank

Hank is een relatief jong dorp en werd oorspronkelijk gebouwd als dijkdorp. Door verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog is Hank herbouwd als woonkern. U kunt vanuit de haven Nationaal Park De Biesbosch per boot verkennen en dat maakt de haven zeer populair. Net zoals in Dussen wordt er in Hank carnaval gevierd.

Meeuwen

In het dorp Meeuwen kunt u de grondzeiler uit 1790 ‘De Witte Molen’ bezoeken. De molen, de 3 kerkgebouwen en het zogenaamde Kasteeltje vormen interessante bezienswaardigheden voor bezoekers die graag een kijkje in het verleden willen nemen.

Nieuwendijk

Het dorp Nieuwendijk heeft erg geleden onder de watersnoodramp van 1953. Hierdoor zijn er veel woningbouwprojecten opgezet en gerealiseerd. Muziekliefhebbers zitten in Nieuwendijk goed, u kunt namelijk in de poptempel van Xinix regelmatig (lokaal) talent bewonderen.

Oudendijk

Oudendijk heeft kenmerkende lintbebouwing, langs een oude dijk die is opgeworpen na de Sint-Elisabethsvloed in 1421. Langs de Merwededijk bij Oudendijk ligt de Groesplaat, een afwisselend en rijk natuurgebied, waarin een wandelroute is uitgezet. Het gebied wordt beheerd door Brabants Landschap.

Sleeuwijk

Sleeuwijk is een ruim opgezet dorp waar veel forenzen wonen. In 2018 zijn daar extra inwoners bijgekomen: zwaluwen en vleermuizen. Ze zijn in de zomer van 2018 losgelaten in natuurgebied De Griend om muggenoverlast tegen te gaan. Sleeuwijk is een muzikaal dorp, zo wordt het Fun For All Festival elk jaar georganiseerd en is Showkorps Wilhelmina zeer succesvol.

Uitwijk en Waardhuizen

Uitwijk is door de tijd nagenoeg onaangetast gebleven. Er staan talloze fraaie boerderijen en huizen. De landelijke omgeving en de goede staat van de boerderijen en huizen geeft u het gevoel even terug te zijn in het verleden. Ook in het nabij gelegen Waardhuizen is het landelijke karakter mooi bewaard gebleven.

Uppel

Uppel heeft karakteristieke lintbebouwing langs de dijk, die fungeert als slaperdijk van de Biesbosch. Kenmerkend zijn de watertoren die een mooi oriëntatiepunt vormt voor het verkeer op de A27 en natuurlijk Fort Altena, een fort gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw, dat vandaag een fijne pleisterplaats is, een mooi start- of eindpunt van een ontdekkingstocht door het Land van Heusden en Altena.

Veen

Het dorp Veen staat bekend als het dorp van de handel. Een veerpont verbindt Veen met het aan de overkant van de Afgedamde Maas gelegen Gelderse Aalst. Veen kent prachtige monumentale panden. Bijvoorbeeld korenmolen De Hoop, langs de Afgedamde Maas. U kunt de molen bezoeken als de wieken draaien, vaak is dat op zaterdagmiddag.

Werkendam

Werkendam is ideaal voor fiets- en wandelliefhebbers. U kunt vanuit hier de overtocht over het Steurgat maken met het Pontje Steur, of een stuk van De Biesbosch verkennen. Het rijke verleden van Werkendam wordt levend gehouden door de Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. Naast het informeren van inwoners en toeristen, organiseren zij ook evenementen.

Vestingstad Woudrichem

Het visserijverleden van Woudrichem komt tot leven tijdens tal van activiteiten in de vesting, zoals bijvoorbeeld de Visserijdagen, of het Festival Weekend rond Hemelvaartsdag, met zijn beroemde kampioenschappen visbakken. Meer weten over de geschiedenis van de riviervisserij in Nederland? Dan is een bezoek aan het visserijmuseum (Kerkstraat 41) en aan de historische stadshaven een aanrader.

Wijk en Aalburg

Wijk en Aalburg is prachtig gelegen aan de Afgedamde Maas en het Heusdens Kanaal en is daarom zeer geschikt voor campingliefhebbers, watersporters en andere recreanten. De Heusdense brug is naast een verbindingsschakel tussen Wijk en Aalburg en Heusden ook een mooie bezienswaardigheid. En fijn dorp met goede voorzieningen.