Onroerendezaakbelasting (OZB)
De onroerendezaakbelasting (OZB) is onderdeel van de gemeentebelastingen die u elk jaar betaalt. De OZB bestaat uit twee soorten belasting:
- Eigenaar: U betaalt een eigenarenbelasting als u op 1 januari van het belastingjaar bij het Kadaster geregistreerd staat als eigenaar van een woning of een niet-woning.
- Gebruiker: U betaalt een gebruikersbelasting als u op 1 januari van het belastingjaar gebruiker/huurder bent van een onroerende zaak die geen woning is.
Hoe werkt het?
Gemeenten stellen jaarlijks voor zowel de eigenarenbelasting als de gebruikersbelasting het tarief in de vorm van een percentage van de WOZ-waarde vast. Dit percentage bepaalt de hoogte van de aanslag OZB.
Handig om te weten: de WOZ-waarde staat op uw aanslag
Zo kunt u zien welke WOZ-waarde SVHW gebruikt heeft om de OZB te berekenen. SVHW gaat uit van de situatie op 1 januari van het voorafgaande jaar. U kunt de WOZ-waarde van woningen opzoeken op het openbare WOZ-waardeloket. Voor vragen over de WOZ-waarde, het taxatieverslag en de tarieven kunt u terecht op de website van SVHW. Ga naar 'Mijn SVHW'en log in met uw DigiD.
Twijfelt u aan de juistheid van de WOZ-waarde?
- Check dan uw taxatieverslag.
- Zijn er aanpassingen nodig? Maak dan bezwaar via het digitale bezwaarformulier via Mijn SVHW op de website van SVHW of door SVHW een brief te sturen.
Wilt u meer weten over de WOZ-waarde? Kijk op www.svhw.nl/woz.
Wat zijn de kosten?
De OZB is altijd een percentage van de WOZ-waarde. U kunt de tarieven vinden op de website van de SVHW.
Wat als u de aanslag niet kunt betalen?
Heeft u een inkomen op bijstandsniveau en geen eigen vermogen? Dan kunt u kwijtschelding aanvragen voor de gemeentebelastingen. U kunt kwijtschelding aanvragen via de website van SVHW.