Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

Verblijfsbelasting

Overnachten mensen bij u en betalen zij daarvoor? Dan betaalt u verblijfsbelasting aan de gemeente. Deze personen die bij u overnachten maken tijdens hun verblijf namelijk gebruik van de voorzieningen van onze gemeente. De verblijfsbelasting is een bijdrage aan de kosten van deze voorzieningen.

Hoe werkt het?

  • Wilt u overnachtingen tegen betaling gaan aanbieden? Dan laat u dit binnen 2 weken na de start weten aan het Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling (SVHW).
  • U houdt een nachtregister bij van de overnachtingen die plaatsvinden. In het nachtregister neemt u minimaal op: de naam van de gast, de woonplaats, het aantal personen en het aantal nachten.
  • U krijgt aan het begin van een kalenderjaar een aanslagbiljet voor het kalenderjaar daarvoor. Met dit aanslagbiljet doet u aangifte voor de toeristenbelasting. De verblijfsbelasting is van toepassing op alle overnachtingen van personen die niet in de gemeente Altena wonen. Het maakt niet uit of het verblijf zakelijk of recreatief is.

Wat zijn de kosten?

U betaalt per persoon per nacht. De tarieven voor de verblijfsbelasting kunt u vinden op de website van SVHW. U kunt deze kosten doorberekenen aan uw gasten.

Bekijk voor meer informatie de Verordening verblijfsbelasting Altena.