Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

Omgevingsplan

Gaat u bouwen of verbouwen of wilt u een bedrijf aan huis beginnen? Raadpleeg dan het omgevingsplan. In het omgevingsplan staan alle regels voor de fysieke leefomgeving in de hele gemeente Altena. Denk aan regels over bouwen, gebruik van gebouwen, monumenten, water, natuur en milieu. Vanaf 1 januari 2024 zijn er geen bestemmingsplannen meer.

Waar kan ik het Omgevingsplan Altena bekijken?

U kunt alle regels en beleid die op een bepaalde locatie gelden bekijken via deze website van de overheid. U kunt documenten bekijken van de gemeente, maar ook van bijvoorbeeld de provincie.

Wat als mijn plan niet aan de regels voldoet?

Het is altijd mogelijk om uw plan met ons te bespreken. U dient dan een initiatiefplan in via een formulier. We beoordelen uw initiatiefplan globaal. De beoordeling van uw initiatiefplan is gratis en gaat onder andere over:

  • Wat zijn de mogelijkheden?
  • Hoe ziet het proces er voor uw initiatiefplan uit?
  • Wat heeft u nodig om een vergunning te kunnen aanvragen?
  • Van welke andere partijen is advies nodig? Denk bijvoorbeeld aan het waterschap of de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit.

Past uw plan inderdaad niet binnen de regels van het omgevingsplan? Dan kunnen we uw plan bespreken aan de Intake- en Omgevingstafel.

Heeft u nog geen concreet plan, maar wel een vraag? Stel uw vraag dan aan ons via het formulier Informatieverzoek leefomgeving. We doen ons best om binnen 5 werkdagen contact met u op te nemen. 

Waarom zijn er geen bestemmingsplannen meer?

Bij de Omgevingswet zijn er geen bestemmingsplannen meer. Alle bestemmingsplannen, gemeentelijke verordeningen en regels van het Rijk zijn vanaf 1 januari 2024 opgegaan in het Omgevingsplan Altena. Het idee is dat de regels overzichtelijker worden en beter vindbaar zijn. Daar werken we de komende jaren aan.

Zijn de regels in het Omgevingsplan anders dan in het bestemmingsplan?

Nee, de inhoud van de regels blijft na 1 januari 2024 gelijk. Ze staan namelijk in een tijdelijk omgevingsplan ‘van rechtswege’. Tot 2032 hebben we de tijd om een nieuw, samenhangend omgevingsplan te maken. Daarbij kan de inhoud van een aantal regels wél veranderen. We communiceren daar dan over.