12 september 2023
Naamgeving Romboutsplein te Andel
Het plein bij de Romboutstoren in Andel wordt in de praktijk al vaak als zodanig aangeduid. Het verzoek van de dorpsraad te Andel om het plein te wijzigen in ‘Romboutsplein’ wordt ingewilligd. Deze naam past hier prima omdat het een karakter van een plein heeft, met een link naar de monumentale Romboutstoren aan dit plein.
Besluit:
De straatnaam voor het plein en de voortuin bij de Romboutstoren te Andel te wijzigen van Hoofdgraaf in Romboutsplein.
Gewijzigd vaststellen bestemmingsplan Wijksestraat 18 to Wijk en Aalburg
Het bestemmingsplan maakt de ontwikkeling van een kwekerij mogelijk met containervelden, een loods en een kas tegenover Wijksestraat 18 in Wijk en Aalburg. Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen. Er zijn twee zienswijzen ingediend. De provincie heeft 11 juli 2023 ontheffing verleend. van de interim omgevingsverordening. Het bestemmingsplan kan nu vastgesteld worden.
Besluit:
De gemeenteraad voor te stellen:
- De zienswijzen ontvankelijk en de zienswijzen gegrond te verklaren en de “Nota van zienswijzen bestemmingsplan Wijksestraat 18 to Wijk en Aalburg” met de daarin opgenomen wijzigingen, vast te stellen;
- Het bestemmingsplan “Wijksestraat 18 to Wijk en Aalburg” NL.IMRO.1959.BuiBP067Wijkseto18-GV01 gewijzigd vast te stellen;
- Gedeputeerde Staten van Provincie Noord-Brabant te verzoeken te verklaren geen bezwaar te hebben tegen het eerder bekend maken van de vaststelling van het bestemmingsplan als bedoeld in artikel 3.8 lid 4 Wet ruimtelijke ordening;
- Geen exploitatieplan overeenkomstig afdeling 6.4 Wet ruimtelijke ordening vast te stellen, omdat de kosten anderszins zijn verzekerd.
Naamgeving Woestenburg
Op het perceel van voormalige garage De Witte aan de Rijksstraatweg 162 in Sleeuwijk worden meerdere woningen gebouwd. De nieuwe straat krijgt de naam ‘Woestenburg’. Deze naam verwijst naar de Hoeve Woestenburg, een boerderij aan de Rijksstraatweg 160. De grond waarop het plan wordt gerealiseerd, hoorde in het verleden bij deze boerderij. De Historische Vereniging Werkendam en de Werken c.a. heeft deze naam voorgedragen.
Besluit:
Aan de aan te leggen straat ter ontsluiting van de te bouwen woningen in het plangebied van Rijksstraatweg 162 te Sleeuwijk de naam ‘Woestenburg’ toe te kennen.
Vaststellen bestemmingsplan Kern Sleeuwijk t.b.v. een hospice
Van 4 november tot en met 15 december 2022 heeft het ontwerp bestemmingsplan ‘Kern Sleeuwijk, Vlietstraat (ong.)’ voor 6 weken ter inzage gelegen. Dit bestemmingsplan maakt het mogelijk dat op de locatie van de voormalige sporthal een hospice wordt gebouwd. Naar aanleiding van de ingediende reacties is het bestemmingsplan aangevuld. Het bestemmingsplan kan nu worden vastgesteld.
Besluit:
- De gemeenteraad voor te stellen de zienswijzen deels gegrond te verklaren en de “Nota van zienswijzen Ontwerp bestemmingsplan “Kern Sleeuwijk, Vlietstraat (ong.)” vast te stellen.
- De gemeenteraad voor te stellen het bestemmingsplan “Kern Sleeuwijk, Vlietstraat (ong.)” (NL.IMRO.1959.SleBP112KSlhosp-VG01) gewijzigd vast te stellen.
- Geen exploitatieplan overeenkomstig afdeling 6.4 Wet ruimtelijke ordening vast te stellen omdat de kosten anderszins zijn verzekerd.
Vaststelling bestemmingsplan 'Kern Hank Buitendijk 78'
Initiatiefnemer wil 4 woningen realiseren op het perceel Buitendijk 78 in Hank. Hiervoor moet het bestemmingsplan aangepast worden. Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ontvangen.
Besluit:
Aan de gemeenteraad voor te stellen:
- Het bestemmingsplan ‘Kern Hank: Buitendijk 78 met planidentificatienummer NL.IMRO.1959.HanBP107Buitendijk78-VG01, zulks met inachtneming van de in de Nota ambtshalve wijzigingen aangegeven aanpassingen van de toelichting, vast te stellen.
- Geen exploitatieplan overeenkomstig afdeling 6.4 Wet ruimtelijke ordening, juncto artikel 6.2.1 en 6.2.1a van het Besluit ruimtelijke ordening vast te stellen, omdat de kosten anderszins zijn verzekerd.
Ontwerp wijzigingsplan Diebracht 1
Initiatiefnemer wil op zijn perceel aan de Diebracht 1 in Dussen een nieuwe loods realiseren en een zorgboerderij exploiteren. Om dit mogelijk te maken, is een wijziging van het bestemmingsplan nodig om het bouwvlak te vergroten. Het voorontwerp wijzigingsplan heeft ter inzage gelegen. De reacties zijn verwerkt in het ontwerp wijzigingsplan. Dit wordt nu ter inzage gelegd.
Besluit:
- De “Nota van inspraak en wettelijk vooroverleg voorontwerp wijzigingsplan Buitengebied Dussen: Diebracht 1” vast te stellen.
- Geen exploitatieplan vast te stellen, omdat de kosten anderszins via de anterieure overeenkomst zijn verzekerd.
- Op grond van het bepaalde in het Besluit milieueffectrapportage geen milieueffectrapport op te stellen, omdat op basis van de uitgevoerde vormvrije m.e.r. beoordeling geen belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu te verwachten zijn.
- Het ontwerp wijzigingsplan “Buitengebied Dussen: Diebracht 1” conform artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening in procedure te brengen door dit zes weken ter inzage te leggen.
Vaststellen bestemmingsplan Loswal 6, Dussen
Een initiatiefnemer wil aan de Loswal 6 in Dussen een loonwerkbedrijf hervestigen. Dit perceel heeft nu een agrarische bestemming.
Het ontwerpbestemmingsplan heeft zes weken ter inzage gelegen. Er zijn twee zienswijzen ingediend.
Besluit:
- De gemeenteraad voor te stellen de “Nota van zienswijzen” vast te stellen en de zienswijzen ontvankelijk en zienswijze 1 deels gegrond te verklaren en zienswijze 2 ongegrond te verklaren;
- De gemeenteraad voor te stellen het bestemmingsplan “Loswal 6, Dussen“, NL.IMRO.1959.BuiBP133Loswal6-VG01, vast te stellen;
- De gemeenteraad voor te stellen geen exploitatieplan overeenkomstig afdeling 6.4 Wet ruimtelijke ordening vast te stellen, omdat de kosten anderszins zijn verzekerd.
Criteria asielopvang
Altena wil naast de opvang van Oekraïners en de huisvesting van statushouders ook een bijdrage leveren aan de opvang van asielzoekers. Op basis van landelijke cijfers is bepaald dat de gemeente Altena tenminste 212 asielzoekers dient op te vangen voor de komende 3 tot 5 jaar. Om te komen tot de meest geschikte locatie(s) voor asielopvang zijn er criteria vastgesteld.
Besluit:
De gemeenteraad voor te stellen de criteria rondom asielopvang vast te stellen zoals opgenomen in de bijgaande notitie “Criteria asielopvang”.
Aanwijzing Lokale Omroep 2024 - 2028
Stichting RTV Altena heeft een aanvraag ingediend om de komende 5 jaar de lokale omroep voor Altena te mogen blijven. Het college ondersteunt deze aanvraag. Het is aan de gemeenteraad om hierover advies uit te brengen aan het Commissariaat voor de Media.
Besluit:
De gemeenteraad voor te stellen Stichting RTV Altena bij het Commissariaat van de Media voor te dragen voor de aanwijzing Lokale Omroep Altena voor de jaren 2024-2028.
Gewijzigd vaststellen bestemmingsplan "Schans 1b en Monnikenhoef 3, Werkendam”
De grondgebonden boerderij aan de Schans 1b verhuist naar de Monnikenhoef 3. Op de vrijkomende locatie komt nu een kleinschalig timmerbedrijf. Het bestemmingsplan wordt hierop aangepast. Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen. Er is één zienswijze ingediend.
Besluit:
De gemeenteraad voor te stellen:
- De “Nota van zienswijzen Ontwerp bestemmingsplan “Schans 1b en Monnikenhoef 3, Werkendam” ” vast te stellen en de zienswijze gegrond te verklaren;
- Het bestemmingsplan “Schans 1b en Monnikenhoef 3, Werkendam“ (NL.IMRO.1959.BuiBP090MH3Sch1b-VG01) gewijzigd vast te stellen;
- Gedeputeerde Staten van Provincie Noord-Brabant te verzoeken te verklaren geen bezwaar te hebben tegen het eerder bekend maken van de vaststelling van het bestemmingsplan als bedoeld in artikel 3.8 lid 4 Wet ruimtelijke ordening.
- Geen exploitatieplan overeenkomstig afdeling 6.4 Wet ruimtelijke ordening vast te stellen, omdat de kosten anderszins zijn verzekerd.
Ontwerp bestemmingsplan “Parapluplan Welstand”
In 2021 is het huidige welstandsbeleid vastgesteld. In het bestemmingsplan Dubbelbestemmingen en Gebiedsaanduidingen blijken echter nog (statische) verwijzingen te staan naar oude welstandsnota’s. Dit is niet in lijn met het huidige beleid van de gemeente. Met het voorliggende paraplubestemmingsplan worden deze onjuiste verwijzingen gerepareerd.
Besluit:
- Het bestemmingsplan “Parapluplan Welstand” niet in voorontwerp ter inzage te leggen;
- Het ontwerpbestemmingsplan “Parapluplan Welstand” conform artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening in procedure te brengen door dit zes weken ter inzage te leggen.
Huisvesting MidZuid
MidZuid voert voor de gemeenten Altena, Drimmelen, Geertruidenberg en Oosterhout de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en onderdelen van de Participatiewet uit. De huisvesting van MidZuid voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Het bestuur van MidZuid is voornemens om een nieuw pand te bouwen op de huidige locatie in Oosterhout. Voor de nadere uitwerking van dit plan wil het bestuur wil het graag horen hoe er in de gemeenteraad gedacht wordt over dit plan in samenhang met de basistaken die MidZuid uitvoert.
Besluit:
- De notitie “vaststellen basistaken MidZuid” vast te stellen, en daarmee de basistaken van MidZuid ten aanzien van de uitvoering van de Wsw en de Participatiewet te herbevestigen;
- Het voorgenomen besluit van het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling WAVA (MidZuid) betreffende de huisvesting van MidZuid en de onderliggende documenten te bekrachtigen;
- De gemeenteraad uit te nodigen voor het uiten van wensen en bedenkingen over het, in samenhang met de basistaken van MidZuid, voorgenomen besluit van het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling WAVA (MidZuid) betreffende de huisvesting van MidZuid middels bijgaande raadsinformatiebrief.
Gezond Actief Leven Akkoord gemeente Altena 2024-2026 en bestedingsplan GALA 2023
Altena wil een gemeente zijn waar de gezondheidsverschillen kleiner worden en waar een gezonde leefstijl steeds meer vanzelfsprekend wordt, en iedereen zich van waarde voelt. Dat vraagt om een leefomgeving waarin vitaal wonen, leren, werken, zorgen en recreëren de basis zijn. Met het plan van aanpak Gezond en Actief Leven zetten we goede stappen in die richting.
Besluit:
Het Plan van aanpak Gezond en Actief Leven Akkoord gemeente Altena 2024-2026 gericht op de uitvoering van het beleid uit bestaande programma’s en beleidskaders, gericht op vitaliteit en positieve gezondheid vast te stellen.
Benoeming leden Centraal stembureau Altena 2023-2026
Door een wijziging in de Kieswet moet de gemeente een nieuw centraal stembureau instellen. De leden van het hoofdstembureau nemen onder andere besluiten over de geldigheid van de kandidatenlijsten bij een gemeenteraadsverkiezing en voorziet in tussentijdse vacatures van de gemeenteraad.
Besluit:
De leden van het Centraal stembureau van de gemeente Altena te benoemen voor de periode 1 januari 2023 t/m 31 december 2026.
Beantwoording artikel 53 vragen van VVA over het lossen van vervuild slib in de Veense Put
Het college informeert de fractie van VVA dat er bij de gemeente geen klachten en aanwijzingen zijn dat het slib bij de Veense Put verontreinigd zou zijn. Rijkswaterstaat is eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van het slib.
Besluit:
De art. 53 vragen van Vrije Volkspartij Altena met betrekking tot het lossen van vervuilde slib in de Veense Put in Veen met bijgevoegde brief te beantwoorden.