6 december 2023
Straatnaam Uiver
Op de Buitendijk 78 in Hank komen vier woningen. De nieuwe straat krijgt de naam ‘Uiver’. Ook de parkeerplaats achter ‘t Uivernest krijgt de naam ‘Uiver’.
Besluit:
Aan de aan te leggen straat, ter ontsluiting van vier te bouwen woningen op het huidige perceel Buitendijk 78 in Hank, en het parkeerterrein achter MFA ’t Uivernest, de naam ‘Uiver’ toe te kennen.
Ontwerpbestemmingsplan Buitengebied Andel Bustransferium Hoge Maasdijk
Altena wil in Andel een bustransferium realiseren voor het leerlingenvervoer van en naar Curio Prinsentuin. Het terrein wordt ook gebruikt als vrachtwagenparkeerterrein. Hiervoor moet het bestemmingsplan worden aangepast. Het voorontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen. De reacties zijn verwerkt in het ontwerpbestemmingsplan. Dit wordt nu ter inzage gelegd.
Besluit:
- De “Nota van inspraak en wettelijk vooroverleg ontwerpbestemmingsplan Buitengebied Andel: Bustransferium Hoge Maasdijk” vast te stellen;
- Op grond van het bepaalde in het Besluit milieueffectrapportage (Besluit MER) geen milieueffectrapport op te stellen, omdat op basis van de uitgevoerde vormvrije m.e.r. beoordeling geen belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu te verwachten zijn.
- Het ontwerpbestemmingsplan “Buitengebied Andel: Bustransferium Hoge Maasdijk” conform artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening in procedure te brengen door dit zes weken ter inzage te leggen.
Wijziging gemeenschappelijke regeling Streekarchief Langstraat Heusden Altena
Altena werkt voor de uitvoering van een aantal gemeentelijke taken samen met andere gemeenten. Dit heet een gemeenschappelijke regeling. Omdat de Wet gemeenschappelijke regelingen over samenwerking is veranderd, wordt de gemeenschappelijke regeling Streekarchief Langstraat Heusden Altena aangepast.
Besluit:
De gemeenteraad voor te stellen geen zienswijze in te dienen op de wijziging van de gemeenschappelijke regeling Streekarchief Langstraat Heusden Altena.
Ontwerp bestemmingsplan Eindsestraat 1 Drongelen ter inzage
Aan de Eindestraat 1 in Drongelen staat een woning met een schuur. De schuur is in een zeer slechte staat, en zal gesloopt moeten worden. Dit bestemmingsplan maakt mogelijk dat de ruimte die vrij komt door het slopen van de schuur, gebruikt wordt om twee nieuwe woningen te bouwen.
Besluit:
- Voor het bestemmingsplan ‘Kern Drongelen: Eindsestraat ong.’ geen voorontwerp bestemmingsplan ter inzage te leggen.
- Het ontwerp bestemmingsplan “Kern Drongelen, Eindsestraat ong.” conform artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening in procedure te brengen door dit zes weken ter inzage te leggen.
- Dat er op grond van het bepaalde in het Besluit milieueffectrapportage geen milieueffectrapport hoeft te worden opgesteld, omdat er op basis van de uitgevoerde vormvrije m.e.r. beoordeling geen belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu te verwachten zijn.
- Het ontwerp besluit hogere grenswaarde wegverkeerslawaai op basis van de Wet Geluidhinder, voor twee woningen, in procedure brengen door dit tegelijkertijd ter inzage te leggen met het ontwerp bestemmingsplan.
Raadsinformatiebrief stand van zaken project integrale aanpak Veense Put
Deze RIB geeft enerzijds inzicht in wat er gebeurd is vanaf 5 juli 2023 en anderzijds een doorkijk naar het vervolgproces.
Besluit:
De gemeenteraad met de bijgaande raadsinformatiebrief te informeren over de ontwikkelingen rondom de Veense Put na de vaststelling van de kaders voor de gebiedsvisie en daarbij een doorkijk te geven naar het vervolgproces en de risico’s hierbij.
Ontwerpbestemmingsplan Vlasakker 2 Wijk en Aalburg
Met dit ontwerpbestemmingsplan wordt mogelijk gemaakt dat het appartementencomplex “Wijkerpoort” opgetopt mag worden met één laag waarbinnen maximaal 14 appartementen gerealiseerd worden.
Besluit:
- De “Nota van inspraak en vooroverleg voorontwerpbestemmingsplan “Kern Wijk en Aalburg: Vlasakker 2” vast te stellen.
- Dat er op grond van het bepaalde in het Besluit milieueffectrapportage geen milieueffectrapport hoeft te worden opgesteld, omdat er op basis van de uitgevoerde vormvrije m.e.r. beoordeling geen belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu te verwachten zijn.
- Het ontwerpbestemmingsplan “Kern Wijk en Aalburg: Vlasakker 2” (NL.IMRO.1959.WijBP104VlasakWij2-ON01) conform artikel 3.6 van de Wet ruimtelijke ordening in procedure te brengen door dit zes weken ter inzage te leggen.
Besluitvorming regioplan Integraal Zorg Akkoord (IZA) regioplan Integraal Zorgakkoord
Op basis van het Integraal Zorg Akkoord (IZA) werken gemeenten in de regio WestBrabant samen met zorgverzekeraars, zorgkantoor en zorgaanbieders om de gezondheid van inwoners te bevorderen en passende zorg te verlenen. Deze afspraken noemen we het regioplan. Gemeente Altena mandateert gemeente Breda om het regioplan te ondertekenen.
Besluit:
- Het college gaat akkoord met het aangaan van het IZAakkoord en verleent volmacht en mandaat aan wethouder S.R. Sheikkariem om op te treden als IZA wethouder namens het college en de gemeente, inzake het uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) voortvloeiende Regioplan IZA, inclusief onderliggende regionale begroting en de transformatieplannen IZA;
- De aangestelde IZA wethouder daarmee bevoegd is om namens het college respectievelijk de gemeente:
• Zitting te nemen in het regionaal bestuurlijk overleg IZA;
• In te stemmen met het definitieve Regioplan IZA, inclusief onderliggende regionale begroting en de transformatieplannen IZA;
• Toestemming te geven aan wethouder Boaz Adank van de gemeente Breda om, met gebruikmaking van het reeds daartoe aan hem verleende mandaat, namens het college van de gemeente Altena in te stemmen met het definitieve Regioplan IZA, inclusief onderliggende regionale begroting en de transformatieplannen IZA, alsmede dit Regioplan mede namens de gemeente te ondertekenen. - In de toekomst dit op te nemen in de toekomstige governance van de Baronie
Nota van uitgangspunten (gebieds)ontwikkeling onder de Omgevingswet
De Omgevingswet regelt alles voor de ruimte waarin we wonen en werken. Deze wet bundelt en maakt regels eenvoudiger. Met behulp van 1 digitaal loket wordt het makkelijker om ruimtelijke projecten te starten. Met de uitgangspunten in deze nota zorgen we ervoor dat we de toekomstige ontwikkelingen zo goed mogelijk faciliteren.
Besluit:
- De ‘Nota van uitgangspunten (gebieds)ontwikkeling’ vast te stellen.
- Bijgevoegde raadsinformatiebrief over de nota van uitgangspunten aan te bieden aan de raad.
Tarieven Huishoudelijke Ondersteuning gemeenten Altena, Drimmelen en Geertruidenberg 2024
Altena sluit voor huishoudelijke ondersteuning aan inwoners, contracten af met thuiszorgaanbieders. In de contracttarieven voor 2024 zijn een indexering en een verhoging van het ziekteverzuimpercentage opgenomen.
Besluit:
- Voor het tarief Wmo Huishoudelijke Ondersteuning (HO)2024 de contractueel overeengekomen indexering toe te passen.
- Het Vernet ziekteverzuimpercentage te hanteren.
- Op basis hiervan de indexering van het ziekteverzuimpercentage te verhogen van 6,44% naar 8,62% en dit bovenop de contractueel overeengekomen indexering te verdisconteren in het tarief HO 2024.
- Het tarief HO ADG-gemeenten 2024 vast te stellen op € 35,26.
Indexatie tarieven Wmo- begeleiding 2024 en voortzetten pilot logeerzorg
Per 1 januari 2024 vindt een jaarlijkse indexatie plaats op de tarieven voor Wmobegeleiding. Er wordt onderzocht of de manier van financieren nog geschikt is en of het tarief een reëel tarief is. Voor mensen met dementie blijft ‘planbare logeerzorg’ mogelijk om mantelzorgers te ontlasten.
Besluit:
- De tarieven voor Wmo-begeleiding met ingang van 1 januari 2024 met 6,49 % te verhogen.
- Een evaluatie en kostprijsonderzoek voor Wmo-begeleiding uit te laten voeren door HHM.
- De deelname aan de pilot logeerzorg in de doorontwikkelfase te continueren.
Onderhandelingsresultaat Cao SW en Cao Aan de slag
VNG, Cedris, vakbonden CNV en FNV hebben een overeenkomst gesloten over de Cao Sociale Werkvoorziening (SW) en Cao Aan de slag. Voor de groep werknemers die onder deze Cao’s vallen, betekent dit een verbetering van de arbeidsvoorwaarden.
Besluit:
- Het onderhandelingsresultaat Cao SW en Cao Aan de slag te ondersteunen.
- De financiële consequenties van dit onderhandelingsresultaat te verwerken in de eerste bestuursrapportage 2024.
Indexatie tarief ambulante jeugdhulp, pleegzorg en gezinshuiszorg 2024
De prijs die gemeente Altena betaalt voor ambulante jeugdhulp, pleegzorg en gezinshuiszorg gaat omhoog. Daarmee krijgen zorgaanbieders een reëel tarief. Met een reëel tarief kunnen zij zorg van goede kwaliteit leveren.
Besluit:
- De voorgestelde wijze van indexeren voor Ambulante Jeugdhulp en Gezinshuiszorg vast te stellen;
- Het compensatietarief gas, water en licht voor gezinshuizen per 01-01-2024 te laten vervallen;
- De tarieven uit Bijlage 1 van bijgevoegde memo per 01-01- 2024 voor Ambulante Jeugdhulp en Gezinshuiszorg vast te stellen;
- Het nog nader te bepalen tarief voor Pleegzorg, te bepalen op basis van het nog vast te stellen CPI, met een maximum bandbreedte tussen 4% en 7%; 5. Bij de VNG aandacht te vragen voor de consequenties van het volgen van de huidige OVA-index en mogelijkheden verkennen voor extra middelen vanuit het Rijk.