Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

Overlijden en begraven

Als iemand is overleden, doet u zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen 6 dagen na overlijden, aangifte bij de gemeente waar deze persoon is overleden. De begrafenisondernemer doet dit bijna altijd voor u. Hij of zij geeft dit online aan ons door. Wilt u liever zelf aangifte van overlijden doen? Maak dan een afspraak.

Voor online aangifte maakt u gebruik van eHerkenning niveau 2+.

Geef overlijden door

Wilt u als uitvaartondernemer een graf reserveren?

U kunt als uitvaartondernemer online een graf reserveren. Hier kunt u ook aanvullende gegevens voor de uitvaart doorgeven. U logt in met eHerkenning. 

Gebruikt u eHerkenning voor het eerst bij de gemeente Altena? Dan vragen we u ook om uw organisatie- en contactgegevens in te vullen. 

Heeft u geen eHerkenning maar wilt u toch een graf reserveren? DigiD logo Log dan in met uw DigiD code.

Hoe kan ik het grafrecht overschrijven?

Een rechthebbende is de persoon die beschikt over het grafrecht van een particulier graf. Deze persoon mag aangegeven wat er met het graf gebeurt. Bijvoorbeeld het verlengen van de periode van het grafrecht. Of het bijzetten van een overledene in het graf. Als rechthebbende bent u de contactpersoon voor de gemeente.

  • Bent u rechthebbende en wilt u de grafrechten over laten schrijven naar een andere persoon? Dan moet u een ondertekende verklaring toevoegen, waaruit blijkt dat de nieuwe rechthebbende het hiermee eens is. Vraag de nieuwe rechthebbende dit toestemmingsformulier  in te vullen. U geeft dit daarna online aan ons door.
  • Bent u de nieuwe rechthebbende en is de oude rechthebbende nog in leven? Dan moet de oude rechthebbende toestemming geven voor het overschrijven van de grafrechten. Gebruik hiervoor dit toestemmingsformulier . Daarna kunt u dit online aan ons doorgeven.
  • Is de oude rechthebbende overleden? Geef dan online aan ons door dat u de nieuwe rechthebbende bent.

Begraven in de Gemeente Altena

Op de pagina begraven in de gemeente Altena vindt u informatie over begraven op de gemeentelijke begraafplaatsen in Altena. Ook leest u meer over een aantal praktische zaken na een overlijden.

Handig om te weten

  • Was de gemeente van overlijden niet de woonplaats van de overledene? De gemeente geeft dit voor u door aan de gemeente waar de persoon woonde.
  • Vond het overlijden plaats in het buitenland? Dan moet u in dat land aangifte doen van overlijden. De begrafenisondernemer kan dat ook voor u doen. Meer hierover leest u op de website van de Rijksoverheid