Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

Praat met de raad

De gemeenteraad van Altena is er voor u en jou! De raad vertegenwoordigt de inwoners van Altena. Wat kan de raad voor u betekenen? En hoe zorgt u ervoor dat de raad u hoort? Dat leest u op deze pagina.

Wat kan de raad voor mij betekenen?

De gemeenteraad kan:

  • steun uitspreken en adviseren;
  • de haalbaarheid van uw idee of de omvang van het probleem laten onderzoeken;
  • het college oproepen om uw initiatief te ondersteunen;
  • het werk van het college van burgemeester en wethouders controleren;
  • met een besluit bepalen wat nodig is en maatregelen treffen;
  • u verbinden met verenigingen, organisaties of andere initiatieven.

Hoe kan ik in gesprek met de raad?

Er zijn verschillende manieren waarop u in gesprek kunt met de raad. Hieronder staat een aantal voorbeelden.

U stuurt een brief aan de raad

Iedereen kan een brief sturen aan de gemeenteraad. Brieven aan de raad zijn openbaar en staan op internet in het raadsinformatiesysteem. Wilt u niet dat uw brief openbaar wordt? Dan kunt u dit aangeven. De raadsgriffie neemt in ieder geval contact met u op. U kunt uw brief per post versturen of via e-mail:

Adres: Sportlaan 170, 4286 ET ALMKERK
E-mail: griffie@gemeentealtena.nl

U komt naar de Inloop

Heeft u een idee dat u met de raad wilt delen? Of ervaart u een probleem dat u de raad voor wilt leggen? Kom dan naar de Inloop. Deze vindt een keer in de vijf weken plaats, voorafgaand aan de Altenaronde.  

Hoe werkt de Inloop?

Als u naar de Inloop komt, bent u welkom op de locatie waar de raad die avond vergadert. Vaak is dit op een wisselende locatie in een van de dorpen of stad in Altena. Een medewerker van de griffie ontvangt u en geeft verdere uitleg.

U kunt daarna plaatsnemen op de tribune. De voorzitter van de gemeenteraad noemt uw naam wanneer u aan de beurt bent. Ook geeft de voorzitter aan hoeveel tijd u heeft om uw verhaal te vertellen. Het is mogelijk dat aanwezige raads- of burgerleden hierna reageren of vragen aan u stellen. Meestal zijn er ongeveer zeven raads- of burgerleden aanwezig.

U spreekt in bij de Altenaronde 

Wilt u uw mening delen over onderwerpen die op de agenda van de raad staan? Dan kunt u tijdens de Altenaronde inspreken. U krijgt dan de gelegenheid om de raad te laten weten wat uw standpunt is over het onderwerp. Ook kunt u aangeven waar u vindt dat de raad rekening mee moet houden. 

Hoe werkt het inspreken?

Als u komt inspreken, bent u welkom op de locatie waar de raad die avond de Altenaronde heeft. Vaak is dit op een wisselende locatie in een van de dorpen of stad in Altena. Een medewerker van de griffie ontvangt u en geeft verdere uitleg.

U kunt daarna plaatsnemen op de tribune. De voorzitter van de gemeenteraad noemt uw naam wanneer u aan de beurt bent. Ook geeft de voorzitter aan hoeveel tijd u heeft om uw verhaal te vertellen. Het is mogelijk dat aanwezige raads- of burgerleden hierna reageren of vragen aan u stellen. Meestal zijn er ongeveer zeven raads- of burgerleden aanwezig.

U nodigt de raad uit voor een werkbezoek

U kunt de raad uitnodigen voor een locatiebezoek. Om een goed beeld te krijgen van een onderwerp dat u wilt bespreken kan een bezoek heel verhelderend zijn.

U sluit aan bij een kernbezoek van de raad

De raad wil alle dorpen en de stad van Altena bezoeken. Zo  krijgt de raad een beeld van hoe de plaats er voor staat en wat er leeft. Daarnaast is het een manier voor inwoners en raadsleden om elkaar te ontmoeten. Elke maand bezoekt een afvaardiging van de gemeenteraad daarom een dorp of stad. Het opstellen van het programma gebeurt samen met een dorpsraad en/of andere inwoners.

U bent gast van de raad

De gemeenteraad nodigt u uit om een kijkje te nemen op het gemeentehuis. Als deelnemer aan 'Gast van de Raad' maakt u onder meer kennis met de raadsleden. U bezoekt een vergadering in de raadzaal en ontvangt een rondleiding door het gemeentehuis. Wij zorgen ook voor een eenvoudige maaltijd.

Hoe neem ik contact op met de raad?

Dat kan door contact op te nemen met de raadsgriffie via 0183 - 51 60 30 of griffie@gemeentealtena.nl. De griffie kan hierover met u meedenken en u adviseren. Idee├źn en tips voor de raad zijn ook altijd welkom!

Lokale politiek, iets voor mij?

Hoe werkt de lokale politiek eigenlijk? Wie neemt er in de gemeente de beslissingen? Zou u meer invloed willen uitoefenen in de gemeente Altena? Neem contact op met de griffie over de mogelijkheden via 0183 - 51 61 00 of griffie@gemeentealtena.nl.

Cursus

In mei en juni 2024 organiseren we de cursus Politiek Actief in Altena. Deelnemers krijgen in een aantal bijeenkomsten een kijkje achter de schermen van het politiek bestuur in Nederland. De focus ligt daarbij met name op de gemeente. U kunt zich alvast voor deze cursus aanmelden door te mailen naar griffie: griffie@gemeentealtena.nl.