Groen
Onkruid op stoep of straat
Waar de gemeente de weg beheert, bestrijden we ook het onkruid. Dit gebeurt door het vegen van de goten, het borstelen van de weg of stoep of door het te bewerken met heet water of hete lucht. Er worden geen chemische middelen gebruikt, dat is beter voor het milieu. Wel groeit daardoor het onkruid sneller terug.
Wij stellen uw hulp op prijs als u af en toe de stoep veegt
Op schone verharding groeit minder onkruid, daarom is het fijn als u ook zelf af en toe de stoep of een parkeervak aanveegt. Wij stellen uw hulp zeer op prijs.
Aannemers voeren onkruidbeheersing uit
De gemeente laat de onkruidbeheersing in 2022 uitvoeren door Verheij uit Sliedrecht en Van de Bijl & Heierman uit Opheusden. De werkzaamheden worden aangekondigd door een tekstkar bij de ingang van een dorp. Zijn de machines bij u in de buurt bezig? Probeer de weg dan vrij te houden zodat het werk goed gedaan kan worden.
Laat het de gemeente weten als er een stukje is vergeten
We hebben een groot grondgebied in de gemeente Altena. Er kan wel eens een stukje vergeten worden. Dat kunt u melden via www.gemeentealtena.nl/melden. Wij doen ons best het onkruid zoveel mogelijk in toom te houden. Als de aannemer nog in een dorp bezig is wordt uw melding in dezelfde ronde opgelost. Is de melding later? Dan neemt de aannemer het mee in de volgende ronde.
Maaien
Gazons maaien
De gazons worden gemaaid op basis van beeldkwaliteit B oftewel basisniveau. Er wordt gemaaid als het gras te lang is, niet na een vaste periode. Er is daarom geen vast aantal maaibeurten per seizoen.
Stukken gras met bloembollen worden pas gemaaid als de bladeren van de bloembollen afgestorven zijn.
Gras rond bomen laten we staan
Dit is beter voor de biodiversiteit en zorgt voor minder beschadigingen aan de bomen. Gras rond obstakels zoals bankjes en palen wordt 6 keer per jaar met een bosmaaier gemaaid.
Bloemrijk gras
Op een aantal plaatsen in Altena ligt bloemrijk gras. Dit zijn vaak locaties die ook een functie hebben voor wateropvang en -afvoer. Het gras wordt hier 2 keer per jaar gemaaid. Het maaisel blijft enkele dagen liggen en wordt vervolgens afgevoerd. Er blijft weleens een deel van de vegetatie staan zodat er meer variatie in begroeiing ontstaat.
Ruw gras
Op een aantal plekken wordt 6 keer gemaaid waarbij het gras blijft liggen.
Laat het de gemeente weten als er een stukje vergeten is
We hebben een groot grondgebied in de gemeente Altena. Het kan voorkomen dat er een stukje vergeten wordt. Dat kunt u melden via www.gemeentealtena.nl/melden. Wij doen ons best het maaiwerk goed uit te voeren.
De gemeente Altena besteedt het maaiwerk uit aan aannemers.
Bermen beheren
In het buitengebied onderhoudt de gemeente Altena de bermen ecologisch om te zorgen dat er veel soorten begroeiing ontstaan.
Gefaseerd maaien: In brede bermen maaien we niet alles
We halen niet de hele vegetatie weg, maar we laten stukken staan. Op deze manier blijven na een maaibeurt voedsel- en schuilplekken over voor kleine dieren.
Hooilandbeheer: 2x per jaar maaien
Dit doen we bij de meeste bermen. We maaien in mei en september. Het maaisel blijft enkele dagen liggen zodat het zaad kan vallen. Daarna halen we het maaisel op.
Soms wordt gras meteen na het maaien weggehaald
In een kleiner deel van de bermen voeren we het gras na het maaien, in mei en augustus, direct af. Door het maaisel af te voeren verschraalt de bodem. Hierdoor kan de vegetatie op den duur soortenrijker worden.
Schraalgraslandbeheer: 1x per jaar maaien als de berm rijk is aan soorten begroeiing
Een klein aantal bermen heeft al voldoende soorten. We maaien daar 1 keer, vanaf medio augustus. Het maaisel laten we enkele dagen liggen voordat we het afvoeren. Voor de verkeersveiligheid maaien we in mei/juni wel een strook langs de weg.
Klepelen als bermen ongeschikt zijn voor ecologisch beheer
Niet alle bermen zijn geschikt om ecologisch te beheren. Dit zijn bermen die geen betere soortenrijkdom kunnen krijgen of waar het lastig is om te maaien . Deze bermen worden 2x per jaar geklepeld.
We houden in de gaten hoe de bermen zich ontwikkelen
Omdat het de bedoeling is om meer soorten begroeiing te laten ontstaan houden we de komende jaren de invloed van het anders maaien in de gaten.
Vanwege de verkeersveiligheid wordt er op sommige plekken 3x gemaaid
Vanaf medio mei maaien we de zichthoeken in het buitengebied voor de eerste keer. Zo hebben weggebruikers beter zicht bij kruisingen en afslagen. Het gras wordt na het maaien direct afgevoerd.
Lokale aannemers
Het maaien in het buitengebied gebeurt door lokale aannemers: Gebr. Tolenaars en BV Koek. In een deel van de gemeente wordt geëxperimenteerd met een andere verwerkingsmethode van het gemaaide gras (Bokashi) en met andere maaimethoden en -tijdstippen.
Soms is er maatwerk nodig voor agrariërs
Agrariërs hebben een bijzonder en beroepsmatig belang in het buitengebied. Bepaalde bloeiende planten kunnen problemen opleveren voor bijvoorbeeld vee of gewassen. Als het nodig is kan de gemeente maatwerk toepassen door plaatselijk extra te maaien. Ziet u een plek waar dit volgens u nodig is? Maak hier dan een melding van via www.gemeentealtena.nl/melden.
Wilt u de bermen niet zelf maaien
Voor het gewenste effect van ecologisch bermbeheer is het van belang dat er op het juiste moment gemaaid wordt. We kunnen ons voorstellen dat de natuurlijke aanblik van de bermen even wennen is. Desondanks verzoeken wij u om niet zelf de bermen te maaien, maar dit aan de aannemers van de gemeente over te laten. Bedankt voor uw medewerking.
Bladkorven
Wanneer worden de bladkorven geplaatst?
In oktober worden verspreid over heel Altena ongeveer 175 bladkorven geplaatst
Waar worden de bladkorven geplaatst?
De bladkorven staan op plekken waar grote bomen van de gemeente staan en waar veel blad vanaf valt.
Bladkorf vol, kapot, omgevallen?
U kunt een melding doen.
We gaan ervan uit dat de korven op een goede manier gebruikt worden
In de bladkorven mogen alleen bladeren. Er mogen geen takken of stronken in de bladkorf dan gaat de korf stuk tijdens het legen. We hangen een waarschuwingskaart aan de korf als er toch takken of stronken in liggen. Gebeurt dit vaker dan halen we de bladkorf weg.
Takken, snoeihout of ander groenafval kunt u in uw GFT-container doen, gratis naar het milieustation brengen of tegen een vergoeding door de Afvalstoffendienst laten ophalen. Bel voor een afspraak 0800 33 000 33.
We laten blad liggen als dat mogelijk is en we halen blad weg waar dat noodzakelijk is
Voor planten, bomen en heggen is het goed als er blad blijft liggen omdat de bladeren een extra laag op de grond maken. Een natuurlijke isolatie om planten, wortels en de grond te beschermen tegen vorst. Het is bovendien gratis compost. Dus daar waar het kan laten we het blad liggen.
Bladeren op een grasveld en gazon moeten wel weggehaald worden omdat het gras anders niet genoeg zuurstof krijgt en kan gaan rotten omdat het niet kan drogen. Dus daar ruimen we het blad wel op.
Waar staan de bladkorven?
Japanse Duizendknoop
De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) is een plant die zich snel uitbreidt. De plant verdringt andere planten en veroorzaakt schade aan wegen, funderingen, rioleringen en natuur. Lees hoe u de duizendknoop herkent, bestrijdt en voorkomt dat hij zich verder verspreidt.
Hoe herkent u de Japanse duizendknoop?
- 1 tot 3 meter hoog
- holle, rechtopstaande stengels met roodbruine vlekken
- eironde, ietwat leerachtige bladeren, zonder haren aan de onderkant
- lengte bladeren: 10 tot 15 cm lang
- kleine crème-witte, soms wit-roze bloemen van juli tot en met september.
Hoe kunt u duizendknoop bestrijden?
Heeft u duizendknoop in uw tuin? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. U kunt dit als volgt doen.
- Uitgraven
Dat werkt goed maar kan zwaar zijn omdat de wortels heel diep groeien. Laat op het milieustation weten dat het om duizendknoop gaat. - Stengels uittrekken
Trek ze er steeds zo ver mogelijk uit. Gooi stengels bij het restafval. Doe dat iedere paar weken. Hiermee put je de plant uit. - Niet zelf maaien (alle kleine restjes plant die achterblijven kunnen nieuwe groeiplaatsen maken)
Ziet u duizendknoop in de openbare ruimte?
Maak dan een melding.
De gemeente wil graag weten waar Japanse duizendknoop staat in de openbare ruimte. Zodoende krijgen we beter inzicht in hoe groot het probleem is in ons gebied en kunnen we straks een plan van aanpak maken. Daarin komt te staan op welke plekken we de duizendknoop gaan bestrijden en op welke manier, en welke plekken we voorlopig alleen in de gaten houden.