Iets melden
Verlichting in uw straat kapot? Zwerfvuil? Een omgewaaide boom? Deze en andere meldingen en tips over uw buurt kunt u melden bij ons.
Waar wilt u iets over melden?
Afval
Mijn container
Waarschijnlijk heeft u een grijze container voor het restafval en een groene voor het groenafval. Afvalstoffendienst ‘s-Hertogenbosch verzorgt de afvalinzameling van deze containers in de gemeente Altena. Is uw container niet geleegd? Is uw container kapot of wilt u een andere container? Bel de Afvalstoffendienst via 0800 33 000 33 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur – 17.00 uur).
Container in een milieuparkje
Op verschillende locaties in de gemeente Altena zijn er milieuparkjes. Bijvoorbeeld bij de supermarkten. Bij een milieuparkje kunt u onder andere glas, blik en (meestal) textiel kwijt. Is een container vol? Is er afval naast de container geplaatst? Meld het ons!
Ik wil iets melden over een milieuparkje
Verzamelcontainers
Bij hoogbouw zijn vaak bovengrondse of ondergrondse containers geplaatst. Deze werken met een pasje of met een sleutel. Bent u uw pasje kwijt? Of gaat de container niet open? Geef het door aan ons!
Ik ben mijn sleutel of pasje van de verzamelcontainer kwijt
Ik wil iets melden over de verzamelcontainer
Zwerfafval
Afvalzakken naast de bak? Gedumpt vuil in het buitengebied? Meld het ons!
Ik wil iets melden over zwerfafval
Melden met DigiD
Heeft u uw DigiD code bij de hand? U kunt uw melding ook met uw DigiD code doen.
Dieren en ongedierte
Dieren
Een dier in nood? Bel 114 red een dier. Ligt er een dood dier op of langs de weg? Geef het aan ons door.
Ongedierte
Overlast van ratten of andere plaagdieren? Een wespennest bij u in de buurt? Als dit op gemeentegrond is geef het dan aan ons door. Is het op privé-terrein, dan is de eigenaar zelf verantwoordelijk. Neem dan contact op met een professioneel bestrijdingsbedrijf.
Gaat het om een bijennest of een zwerm bijen? Bel ons dan op 0183 - 51 61 00. Dan brengen we u in contact met één van de imkers uit onze omgeving.
Melden met DigiD
Heeft u uw DigiD code bij de hand? U kunt uw melding ook met uw DigiD code doen.
Onderhoud groen
Wij zijn verantwoordelijk voor het openbare groen. Dus ook voor het onderhoud van het openbare groen. Moet het gras nodig gemaaid worden? Heeft u last van overhangende takken? Of groeit er teveel onkruid tussen de tegels? Meld het ons!
Melden met DigiD
Heeft u uw DigiD code bij de hand? U kunt uw melding ook met uw DigiD code doen.
Onderhoud straten
Als gemeente zijn we ook verantwoordelijk voor het onderhoud aan straten. We zorgen dat de stoepen, fietspaden en straten er netjes en veilig bij liggen. Liggen de tegels los? Zitten er gaten in de weg? Laat het ons weten en gebruik ons meldingsformulier.
Bel ons als uw melding spoed heeft: 0183 - 51 61 00
Een melding heeft spoed als de situatie bijvoorbeeld gevaarlijk is. Zoals een omgewaaide boom op de weg.
Melden met DigiD
Heeft u uw DigiD code bij de hand? U kunt uw melding ook met uw DigiD code doen.
Overlast
Geluidsoverlast? Een hinderlijk geplaatste aanhangwagen? Geef het aan ons door via ons meldformulier.
Melden met DigiD
Heeft u uw DigiD code bij de hand? U kunt uw melding ook met uw DigiD code doen.
Riolering en wateroverlast
Heeft u last van een verstopt riool? Of blijft er water op straat staan? Bekijk de informatie hieronder en geef het dan door aan ons.
Mijn riool is verstopt
De huiseigenaar is verantwoordelijk voor de riolering binnen de perceelgrens. Als u huurder bent, neem dan contact op met de huiseigenaar of de woningbouwvereniging. U moet eerst (laten) bepalen of de verstopping op uw eigen terrein ligt of op gemeentegrond. Hiervoor moet u het ontstoppingsstuk (laten) opgraven. Het ontstoppingsstuk ligt meestal nabij de erfgrens van het perceel. De ligging van veel ontstoppingsstukken is bij ons bekend. Als het ontstoppingsstuk leeg is, zit de verstopping op uw eigen terrein. Staat het ontstoppingsstuk vol met water, dan ligt de oorzaak in het gemeentelijk riool. U kunt ons dan informeren via het meldingsformulier of bellen. Indien de verstopping op eigen terrein zit, kunt u contact opnemen met een loodgieter of ontstoppingsbedrijf. Sommige woningen, vooral in het buitengebied, zitten aangesloten op drukriolering. Als u een rode lamp op de besturingskast ziet branden, belt u dan direct met de gemeente. Wij controleren dan of de pomp in storing staat.
Er blijven plassen staan op straat bij de kolk
Kolken zijn de roosters in de weg of trottoirband die voor de afvoer van regenwater van de straat zorgen. Het kan zijn dat hier plassen blijven staan door bijvoorbeeld bladeren op het rooster. Met een hark of bezem kunt u de bladeren weg halen. Is dit niet de oplossing, meld het ons dan. Wij verzamelen de meldingen van verstopte kolken en laten deze dan ontstoppen. Daarnaast laten we twee keer per jaar de kolken leegzuigen. Brandgangen en de kolken daarin zijn vaak eigendom van de woningbouw of van de bewoners gezamenlijk. Wij onderhouden alleen de kolken op gemeentegrond. We kunnen u wel vertellen wie de eigenaar is van de grond.
Het stinkt in huis of op straat naar riool
Bij weinig gebruik kan het met water gevulde stankslot van een afvoer in huis droogvallen. Bijvoorbeeld een bad of wastafeltje dat weinig gebruikt wordt. Laat hier dan even water in lopen. Kijk ook naar de standleiding (ontluchtingspijp van de binnenhuisriolering). Vaak wordt een regenpijp als standleiding gebruikt. Komt de rioollucht uit de regenpijp, voorzie deze dan ook van een stankafsluiter. U kunt ook een loodgieter inschakelen. Deze kan voor u vaststellen wat het probleem is. Een rioollucht op straat kan ontstaan door het droogvallen van het stankslot van een straatkolk. Gooi een emmer water in de kolk en meld het ons als de stank nog niet weg gaat. Dan controleren we of het stankscherm nog in orde is.
Ik heb last van grondwater
Kelders en dergelijke bouwkundige constructies onder de grond, moeten waterdicht zijn. Wij zijn niet verplicht om er voor te zorgen dat er geen grondwater in uw kelder of kruipruimte staat. In eerste instantie bent u zelf verantwoordelijk voor de waterhuishouding op uw eigen terrein en het vochtvrij houden van uw woning. Als u last heeft van teveel of te weinig grondwater, kunt u dit wel melden bij ons. Wij bekijken dan of we in gemeentegrond iets moeten doen. Dit kan bijvoorbeeld het doorspuiten van bestaande gemeentelijke drainage zijn. Als u zelf een drainage aan wilt leggen en aan wilt sluiten op de rioolafvoer, moet u ons hiervoor om toestemming vragen.
Meer informatie
Wilt u meer weten over de werking van het riool? Kijk dan op www.riool.info.
Melden met DigiD
Heeft u uw DigiD code bij de hand? U kunt uw melding ook met uw DigiD code doen.
Verkeer en parkeren
Heeft u overlast door verkeer in uw straat ? Ziet u een gevaarlijke verkeerssituatie? Heeft u vragen over parkeren of parkeerontheffingen? Of mist er een verkeersbord of straatnaambord? Laat het ons weten!
Heeft u uw DigiD code bij de hand: Doe hier uw melding met uw DigiD code
Heeft u geen DigiD: Meld het hier.
Heeft uw melding spoed: Bel ons dan op 0183 – 51 61 00.
Verlichting
Brandt de lantaarnpaal niet of is hij beschadigd? Wilt u een ander probleem melden of een verzoek indienen over de straatverlichting? Geef het door aan Nobralux. Nobralux zorgt er namens de gemeente voor dat storingen aan de straatverlichting worden opgelost.
De meeste storingen zijn binnen een paar weken te verhelpen tijdens onderhoudsrondes. In de zomerperiode duurt dat wat langer.
Branden er meerdere lantaarnpalen in een straat of wijk niet? Dan kan het om een stroomstoring gaan. Het oplossen van een stroomstoring kan langer duren als netbeheerder Enexis met speciale meetapparatuur op zoek moet naar de precieze locatie van de storing.
Spoed buiten kantoortijden
Heeft u buiten kantoortijden een melding over de straatverlichting die niet kan wachten tot de volgende werkdag? Bel ons dan op 0183 - 51 61 00 (kies 1). Voorbeelden van storingen die niet tot de volgende werkdag kunnen wachten:
- Bedrading die zichtbaar is;
- Het luikje van de mast is weg;
- Een lichtmast die omgereden, omgewaaid of vernield is en daardoor gevaar oplevert voor de weggebruikers.
Actuele storingen stroomtoevoer
Er zijn op dit moment geen storingen.
Ik wil iets anders melden
Bent u het niet met ons eens?
Bent u ontevreden over het gedrag van een medewerker of bestuurder? Dan kunt u een klacht indienen. Bent u het niet eens met een besluit van de gemeente? Dan kunt u bezwaar maken tegen dit besluit.
Tevreden over onze dienstverlening?
Bent u juist wel tevreden over onze dienstverlening? Een compliment geven mag ook natuurlijk.
Wat als uw melding niet kan wachten?
Kan uw melding niet wachten tot morgen? Bel ons dan op 0183 - 51 61 00.
Iets verloren? Of iets gevonden?
Bent u iets verloren in de gemeente Altena? Of heeft u juist iets gevonden? Laat het ons weten.
Wit u iets melden over een gemeentelijk gebouw?
Maakt u of uw organisatie gebruik van een gemeentelijk gebouw en wilt u ons iets melden? Vul dan het meldingsformulier vastgoed in.
Ik wil echt iets anders melden
Wilt u ons iets laten weten en kunt u niet goed vinden waar u deze melding kunt doen? Gebruik dan ons algemene contactformulier. Dan zorgen wij dat uw melding op de juiste plaats komt.