Begeleiding
Begeleiding betekent dat u ondersteuning krijgt bij de algemene dingen in uw dagelijks leven. Bijvoorbeeld ondersteuning bij sociale contacten, omgaan met geld of het hebben van structuur. Lukt het u niet om zelf voor een zinvolle daginvulling te zorgen? Of om de dagelijkse dingen zelf te regelen? Dan kunt u een melding doen voor begeleiding en ondersteuning. U maakt daarvoor eerst een afspraak met één van onze consulenten. We kijken altijd eerst of u nog op een andere manier geholpen kunt worden. Is er geen andere oplossing? Alleen dan komt u in aanmerking voor begeleiding via de gemeente.
Hoe werkt het?
Wilt u weten waarmee we u kunnen ondersteunen? Maak dan een Wmo melding. Op basis hiervan maken we met u een afspraak.
Liever telefonisch? Bel voor een afspraak met één van onze consulenten 0183 - 51 60 60.
- U bespreekt tijdens de afspraak met de consulent wat uw probleem is. Samen met u kijken we welke oplossingen er zijn en welke hulp u nodig heeft. Het kan zijn dat begeleiding de oplossing is.
- De consulent heeft 6 weken de tijd om onderzoek te doen. U krijgt een verslag van de uitkomsten van het onderzoek en de oplossing die wij u willen bieden.
- Daarna kunt u eventueel een aanvraag voor begeleiding indienen. De consulent kan u hier meer over vertellen.
- Binnen 2 weken na de aanvraag ontvangt u ons besluit op uw aanvraag.
Belangrijk: er zijn 2 soorten begeleiding
- Individuele begeleiding. Deze begeleiding vindt meestal bij u thuis plaats. U krijgt dan bijvoorbeeld hulp om structuur in uw dag te brengen of om regie over uw eigen leven te houden. Maar de hulp kan ook heel praktisch zijn: samen voorbereiden op een sollicitatiegesprek of bespreken hoe u omgaat met uw geld.
- Groepsbegeleiding. Deze begeleiding noemen we ook wel dagbesteding.
Welke vorm van ondersteuning kiest u?
Als u een indicatie krijgt voor begeleiding, kunt u die begeleiding op 2 manieren krijgen:
- De gemeente regelt en betaalt de begeleiding voor u (Zorg in Natura). U krijgt dan hulp van één van de aanbieders met wie wij een contract hebben. De zorgaanbieder zorgt bijvoorbeeld voor vervangende begeleiding bij ziekte en vakantie.
- U krijgt een persoonsgebonden budget (PGB) en regelt en betaalt daarmee zelf de begeleiding. U zoekt zelf een begeleider en regelt zelf vervanging bij ziekte en vakantie.
U maakt deze keuze in het gesprek met de consulent.
Wat zijn de kosten?
U betaalt een eigen bijdrage voor de begeleiding. U betaalt maximaal € 19,00 per maand. Kijk voor meer informatie over de eigen bijdrage op de website van het CAK.