Parkeerkaart voor gehandicapten
Met een gehandicaptenparkeerkaart kunt u parkeren op speciale plekken. Bijvoorbeeld dichtbij de winkels. Er zijn 2 soorten parkeerkaarten: bestuurder en passagier. U vraagt een bestuurderskaart aan als u zelf een auto bestuurt. De passagierskaart vraagt u aan als u voor uw vervoer afhankelijk bent van een bestuurder. U krijgt een medische keuring om te kijken of u aan de voorwaarden voor een gehandicaptenparkeerkaart voldoet.
Wat heb ik nodig om een parkeerkaart aan te vragen?
Bij uw aanvraag heeft u het volgende nodig:
- het ingevulde aanvraagformulier. U kunt een formulier aanvragen via 0183 - 51 60 60.
- uw geldige paspoort of identiteitskaart
- 2 pasfoto’s
- uw oude gehandicaptenparkeerkaart (als u die heeft)
Heeft u een bestuurders- of passagierskaart nodig?
Bestuurderskaart
U kunt de bestuurderskaart aanvragen als u ten minste een half jaar niet meer dan 100 meter zelfstandig kunt lopen met hulpmiddelen als een stok of krukken.
Op de bestuurderskaart staat een hoofdletter B.
De bestuurderskaart is persoonsgebonden. Dat betekent dat uw naam erop staat en de kaart alleen voor u bedoeld is. U hoeft dus geen eigen voertuig te hebben om de kaart aan te kunnen vragen. Er hoeft ook geen kenteken van uw voertuig op de kaart te staan. U moet wel een rijbewijs hebben.
Passagierskaart
Heeft u een handicap en kunt u zelf niet rijden? Dan kunt u een passagierskaart aanvragen. Met deze kaart kan uw chauffeur onder meer op een algemene gehandicaptenparkeerplaats parkeren. De kaart is persoonsgebonden. Dat betekent dat uw naam erop staat en de kaart alleen voor u bedoeld is. Er hoeft dus geen kenteken van een voertuig op de kaart te staan.
Op de passagierskaart staat een hoofdletter P. U kunt deze aanvragen als u ten minste een half jaar met hulpmiddelen, zoals een stok of krukken, niet meer dan 100 meter zelfstandig kunt lopen. En de hulp van de bestuurder continu nodig heeft bij vervoer van deur tot deur.
Kinderen kunnen ook in aanmerking komen voor de passagierskaart. Zij moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen.
Bestuurderskaart en parkeerkaart voor passagiers
U kunt een gecombineerde bestuurderskaart en passagierskaart aanvragen als:
- u blijvend van een rolstoel gebruik maakt;
- u andere aantoonbare ernstige lichamelijke beperkingen heeft waardoor u een gehandicaptenparkeerkaart nodig heeft.
Wat zijn de kosten?
U betaalt € 55,15 om een gehandicaptenparkeerkaart aan te vragen. Daar komen de kosten voor medisch advies bij. Deze kosten zijn € 195,45. Bij een verlenging is een nieuw medisch advies niet altijd nodig.
Wat zijn voorwaarden?
U kunt een gehandicaptenparkeerkaart krijgen als u aan de voorwaarden voldoet. U krijgt hiervoor een medische keuring. Bijvoorbeeld om vast te stellen dat u niet meer dan 100 meter zelfstandig kunt lopen door een aandoening of handicap.
De procedure om een gehandicaptenparkeerkaart te krijgen duurt ongeveer 4-6 weken. Op de website van de Rijksoverheid leest u meer over de voorwaarden.
Handig om te weten
- De informatie op deze pagina geldt ook als u uw gehandicaptenparkeerkaart wilt verlengen.
- De gehandicaptenparkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig. Als uw medische situatie verandert in die tijd, krijgt u ook opnieuw een medische keuring. Dit geldt ook als u al een bestuurderskaart heeft en bij de verlenging (ook) een passagierskaart aanvraagt.
- De kaart die u in Nederland krijgt, is een Europese gehandicaptenparkeerkaart. Hij is geldig in alle landen van de Europese Unie.
- Is uw gehandicaptenparkeerkaart kwijt of gestolen? Neem dan contact met ons op via 0183 - 51 60 60.