Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

Wonen op een recreatieverblijf

Het is volgens de wet niet toegestaan permanent te wonen in een recreatieverblijf (bijvoorbeeld chalet, stacaravan of zomerhuisje). 

Er is sprake van permanente bewoning als het recreatieverblijf wordt gebruikt als hoofdverblijf. Dat wil zeggen, als het recreatiebedrijf het 'centrum van het sociale en maatschappelijke leven' van iemand is. Met andere woorden, als de dagelijkse activiteiten vanauit de recreatiewoning worden gepland en ondernomen. Meestal staat de bewoner ook op dit adres ingeschreven in de Basisregistratie personen (BRP).

Ook als u een deel van het jaar ergens anders woont, maar het recreatieverblijf de rest van het jaar als hoofdverblijf gebruikt, is sprake van permanente bewoning.

De gemeente heeft de plicht om u in laten schrijven op het adres waar u uw hoofdverblijf heeft. Acceptatie van een inschrijving in de BRP kan echter niet opgevat worden als toestemming voor permanente bewoning van een recreatiebedrijf. De wet BRP verplicht u om u in te schrijven op het adres waar u uw hoofdverblijf heeft, dus waar u het merendeel van uw tijd doorbrengt.