Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

Buurtbeheer door bewoners

Wilt u (met uw buurt samen) zwerfafval opruimen of openbaar groen onderhouden? De gemeente kan u ondersteunen door u bijvoorbeeld materialen en gereedschap te lenen.

Klussenaanhanger

Voor korte acties, zoals bijvoorbeeld een opruimactie, kunt u gratis een klussenaanhanger lenen van de gemeente voor de duur van de actie. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van onkruid, het opruimen van zwerfvuil, het opschonen van een groenstrook, het rechtzetten van palen of het schoonmaken van bankjes of speeltoestellen.

We brengen de aanhanger bij u thuis of u haalt deze zelf op bij het milieustation. Na de opruimactie haalt de gemeente de klussenaanhanger weer op of u brengt deze zelf terug.

Klussenaanhanger lenen

ZwerfAfvalPakkers

Als ZwerfAfvalPakker (ZAPper) ruimt u vrijwillig zwerfafval in uw buurt. Meldt u zich aan als ZAPper? Dan krijgt u van de gemeente materialen in bruikleen. U krijgt een afvalgrijper, afvalhouder, handschoenen, een fluorescerend hesje en speciale afvalzakken. 

Aanmelden als ZAPper
  • Volle vuilniszakken? Meld het onze gebiedsbeheerders via gebiedsbeheerders@gemeentealtena.nl. Geeft u het adres en het aantal zakken door? Dan halen wij ze op. Ook krijgt u nieuwe als u die nodig heeft.
  • Zien waar andere ZAPpers actief zijn? Download dan gratis de Helemaal Groen-app. Hiermee maakt u uw opruimgebied zichtbaar voor anderen en zie je precies in welke gebieden nog niet wordt opgeruimd. 
  • U heeft de materialen en gereedschappen in bruikleen. Als u niet (meer) toekomt aan ZAPpen, gaan de materialen terug naar de gemeente.
  • ZAPpers zijn als vrijwilligers aanvullend verzekerd via de vrijwilligersverzekering van de gemeente Altena.