Werkendam Noord

Conceptgebiedsvisie Werkendam Noord

Gemeente Altena onderzoekt locaties voor woningbouw, een bedrijventerrein en een nieuwe ontsluitingsweg in Werkendam Noord.

Tijdens bijeenkomsten op 30 september en 3 oktober is het voorkeursscenario van het adviesbureau Buro SRO voor de conceptgebiedsvisie Werkendam Noord gepresenteerd. Daarna was er tot en met 18 oktober gelegenheid om te reageren op het gepresenteerde scenario. 

Inmiddels zijn alle reacties verwerkt en heeft het college van burgemeester en wethouders kennisgenomen van de analyse en het participatieverslag van SRO (Lees voor).

Wensen en bedenkingen

Het college heeft de onderzoeken en conclusies van SRO en de ontvangen reacties besproken en zorgvuldig doorgenomen. Omdat 2 van de 3 scenario’s op het gebied van wonen en bedrijventerrein zo dicht bij elkaar liggen, kiest het college voor een tussenstap door nu eerst wensen en bedenkingen bij de gemeenteraad op te halen.

Participatieverslag

Door het grote aantal reacties in dit traject, is het niet mogelijk alle reacties individueel te beantwoorden. Een samenvatting van de ingekomen reacties en de beoordeling daarvan door het adviesbureau Buro SRO (Lees voor) leest u hier. De samenvatting is nog niet bestuurlijk beoordeeld; het college hoort graag eerst de wensen en bedenkingen van de raad.

Vervolgproces

De verwachting is dat de gemeenteraad de wensen en bedenkingen in januari bespreekt in een Altenaronde en een Altenatafel. Tijdens de Altenaronde van 14 januari vormt de raad zich een beeld over de analyse van SRO en tijdens de Altenatafel van 21 januari gaan de raadsleden over de analyse in debat. 

De bijeenkomsten zijn alle twee openbaar. Bij de Altenaronde kan ook worden ingesproken. Meer informatie over deze verschillende rondes en de werkwijze van de gemeenteraad leest u op onze website bij gemeenteraad

Na het ophalen van wensen en bedenkingen zal het college met een voorstel komen richting de gemeenteraad. Wij verwachten dat de besluitvorming in het tweede kwartaal van 2025 plaatsvindt. 

Na vaststelling in de gemeenteraad werkt de gemeente de plannen verder uit. Woningbouw, bedrijventerrein en ontsluitingsweg zijn hierin afzonderlijke projecten. Daaruit volgt een traject waarin onder andere grond moet worden aangekocht en omgevingsplannen moeten worden aangepast. Dit duurt gemiddeld 7 jaar.

Visiekaart en onderzoeksrapport Buro SRO

Download hieronder de verschillende stukken van het adviesbureau zoals de concept visiekaart met voorkeursrichtingen van locaties en het complete (stedenbouwkundig) onderzoeksrapport.

Veelgestelde vragen

Algemeen

Waarom moeten er woningen en bedrijventerrein komen in Werkendam?

In de gemeentelijke Woonvisie (2021) heeft de gemeente een ambitie neergelegd om tot 2030 in totaal 3.000 woningen toe te voegen om aan de totale vraag in Altena te voldoen. In de regionale Woondeal (2023) is deze ambitie ook opgenomen. Werkendam is hierbij net als 6 andere kernen binnen de gemeente Altena aangewezen als kern waar vanwege de vraag, ligging en faciliteiten extra woningen gerealiseerd kunnen worden. Ook uit de provinciale behoeftecijfers van september 2023 blijkt dat de woningbehoefte voor de toekomst voor Altena en Werkendam groot is. Een woningaantal van 350 tot 2030 en een doelstelling van 400 voor de periode na 2030.

Er is in heel Altena een tekort aan bedrijfslocaties. In onze Bedrijventerreinenagenda hebben we de behoefte berekend per deelgebied (Noord, Oost, Zuid en West).

Waarom is gekozen voor Werkendam Noord en niet Werkendam Zuid?

De verschillende mogelijke locaties voor woningen bedrijventerrein zijn onderzocht. Het gebied ten zuiden van de Schans en de Dijkgraaf den Dekkerweg (Werkendam Zuid) is uitgesloten voor bebouwing vanwege de beschermde status van Unesco Wereld Erfgoed (de Hollandsche Waterlinie); daar mag dus niet gebouwd worden. Hierdoor is de enige optie om Werkendam verder uit te breiden naar de noordwestzijde.

De noordwestzijde van Werkendam is toch ook onderdeel van de Nieuwe Hollandsche Waterlinie en dus Wereld Erfgoed?

Dat klopt. Maar of er wel of geen mogelijkheden zijn in een erfgoedgebied hangt af van de kernkwaliteiten die op het gebied van toepassing zijn.

Aan de zuidkant ligt de aanvalskant van de Nieuwe Hollandsche Waterlinie. Hier liggen de kernkwaliteiten van het werelderfgoed die niet verstoord mogen worden (onder andere de inundatiegebieden en open schootsvelden van de forten). Aan de noordwestzijde van Werkendam ligt de verdedigingskant. Hier zijn geen open schootsvelden, schuilplaatsen of andere kernkwaliteit-objecten die op dezelfde wijze beschermd moeten worden. Aan deze zijde zijn daardoor nog ontwikkelingsmogelijkheden. Overigens moeten we sowieso rekening houden met waardevolle cultuurhistorische objecten/gebouwen en structuren.

Hoe ver zijn de plannen voor Werkendam Noord?

Er ligt op dit moment een conceptgebiedsvisie. Dit concept is opgesteld door adviesbureau SRO.
Het adviesbureau heeft verschillende scenario’s/locaties (verder) onderzocht en uitgewerkt. Samen met de input die is opgehaald in de bijeenkomsten met onder andere de klankbordgroep en inwoners heeft het adviesbureau een conceptvisiekaart opgesteld. Op deze kaart staan de locaties die volgens de resultaten van het onderzoek het meest geschikt zijn voor woningen, een bedrijventerrein en een nieuwe ontsluitingsweg.

Wat is de status van de conceptgebiedsvisie?

Het gaat om een conceptgebiedsvisie voor Werkendam Noord. De conceptvisie is op hoofdlijnen en geeft richting aan de locatie van de ontwikkelingen; deze versie is dus nog niet definitief.

Kan ik reageren op de conceptgebiedsvisie?

Wij zijn benieuwd wat u ervan vindt. U kunt reageren via de knop bovenaan deze pagina. Reageren kan van 1 t/m 18 oktober 2024.

Wat gebeurt er na de reactietermijn?

De reactietermijn is 1 tot en met 18 oktober 2024. Het adviesbureau verzamelt en analyseert alle reacties en verwerkt dit in een samenvattend verslag. Dit wordt samen met het onderzoeksrapport aangeboden aan het college van burgemeester en wethouder. Daarna zal het college een keuze maken om het vervolgens aan de gemeenteraad aan te bieden ter besluitvorming. 

Wanneer neemt de gemeente contact op met de eigenaren van gronden waar hoofdfuncties zijn ingetekend?

Als het college een besluit neemt over een voorkeursscenario worden voorafgaand aan het openbaar maken van dit besluit alle betrokken eigenaren geïnformeerd. Vervolgens moet de gemeenteraad nog een definitief besluit nemen. Ook daarover worden de eigenaren geïnformeerd.

Bedrijventerrein

Zijn er geen locaties voor ontwikkeling van een bedrijventerrein die veel sneller, makkelijker en beter zijn?

Alle mogelijke locaties hebben omgevingsfactoren die bijzondere aandacht vragen, overal moeten gronden verworven worden en overal is een aanpassing van het omgevingsplan vereist. Er zijn daardoor voor Werkendam geen andere locaties die sneller, makkelijker en beter gerealiseerd kunnen worden.

Ontsluitingsweg

Hoe wordt de ontsluitingsweg aangesloten op de Tol?

Wij hebben nog geen antwoord op die vraag; het is een punt van nadere uitwerking. Bekend is wel dat het niet mogelijk is een extra poot toe te voegen aan de rotonde die er nu ligt en ook blijft liggen in de plannen van het Rijk voor aanpassing van de A27.

Een nieuwe weg lost toch niets op als de flessenhals bij de Tol blijft bestaan?

Dit is inderdaad een punt van zorg, maar we kunnen hier als gemeente zelf niets aan veranderen. Dit ligt bij Rijkswaterstaat. Wij gaan hier natuurlijk over in gesprek, maar het zijn ingrijpende zaken die jarenlang kunnen duren. Binnen de huidige plannen van Rijkswaterstaat kan het niet meer worden meegenomen.

Wanneer komt er duidelijkheid over de exacte ligging van de ontsluitingsweg?

Als de gemeenteraad de conceptvisie over de ontsluitingsweg zonder wijzigingen vaststelt, is het tracé op hooflijnen bekend. Daarna kan de verdere uitwerking plaatsvinden. 

Overige vragen

Tot wanneer kan ik blijven boeren?

Als uw gronden nodig zijn voor de planontwikkeling worden na definitieve besluitvorming door de gemeenteraad ook de onderhandelingen gestart om de gronden aan te kopen. Het is lastig om in het algemeen aan te geven hoe lang dat duurt. Bij aankoop kunnen altijd afspraken gemaakt worden over voortgezet gebruik zolang de gronden nog niet nodig zijn. Er moet namelijk nog het nodige gebeuren voordat er een spade de grond in kan.

Hoe zit het met de waterhuishouding in het gebied?

De waterhuishouding in dit gebied is een belangrijk thema bij nieuwe ontwikkelingen. Dit zal dan ook nadrukkelijk worden meegenomen in de uitwerking van de plannen. Denk hierbij aan voldoende ophoging van het terrein, kruipruimteloos bouwen, meer waterberging en afvoermogelijkheden.

Hoe zit het met de supermarkt?

Aldi zoekt al lange tijd naar een nieuwe winkellocatie in Werkendam. In 2018 heeft het college van de voormalige gemeente Werkendam besloten in te stemmen met de verplaatsing van de Aldi, om deze supermarkt in Werkendam te behouden. Voorafgaand aan dit besluit tot verplaatsing zijn diverse locaties onderzocht. Omdat er zeer beperkt draagvlak was de locatie aan de Werkina heeft de gemeenteraad het college toen opgedragen de locatie omgeving ijsbaan/volkstuinderscomplex nabij de Lange Wiep te Werkendam nader te onderzoeken. Dat gebied behoort tot het plangebied van de conceptgebiedsvisie.

Omdat het niet wenselijk is om vooruit te lopen op mogelijke uitkomsten van de conceptvisie heeft Aldi medewerking gekregen voor een tijdelijke locatie bij de rotonde Dijkgraaf de Dekkerweg Grote Waardweg.

Wanneer is er meer duidelijkheid over Kozakken Boys?

Het is nog onbekend wanneer er duidelijkheid is over een eventuele verplaatsing van Kozakken Boys. Er hebben meerdere oriënterende gesprekken plaatsgevonden, maar er is nog geen besluit genomen. Het vraagt het nog het nodige verdiepende onderzoek, om alle relevante aspecten en kosten van een verplaatsing in beeld te brengen.

Moeten de ijsclub en de volkstuinen verplaatst worden?

Dit is afhankelijk van vele aspecten en hangt ook samen met de besluitvorming rondom Kozakken Boys. In het voorkeursscenario van adviesbureau SRO wordt de Lange Wiep doorgetrokken naar de nieuwe ontsluitingsweg. Dit scenario heeft gevolgen voor de IJsclub.