Wat doet de gemeente zelf?

Gemeente Altena geeft graag het goede voorbeeld door zelf duurzaam te werken.

• Energiezuinig gemeentehuis

Het gemeentehuis is heel energiezuinig. Slimme lampen zorgen dat er geen overbodig licht brandt. Bodemenergie wordt gebruikt voor het verwarmen en koelen van het gebouw. De kozijnen zijn van 80% gerecycled aluminium. De bakstenen aan de buitenkant? Die zijn hol, waardoor minder materiaal nodig is. De stenen zijn niet gemetseld, maar op elkaar ‘geklikt’. Hierdoor kunnen de stenen later volledig hergebruikt worden.

• Verduurzamen gebouwen

Naast het gemeentehuis is de gemeente eigenaar van andere gebouwen. Bijvoorbeeld brandweerkazernes, scholen en dorpshuizen. We zijn bezig met een plan om deze te verduurzamen. Nieuwe gebouwen worden al zo duurzaam mogelijk gebouwd. Zo gebruiken de Multifunctionele Accommodaties (MFA’s) heel weinig gas. Verwarming en warm water komen van warmtepompen of zonneboilers. Op deze gebouwen liggen of komen zonnepanelen voor de verlichting en computers.

• Duurzaam inkopen

Bij het inkopen van producten en diensten letten we op duurzaamheid. Als Fairtrade gemeente zetten we ons samen met winkels, horeca, bedrijven en bewoners in voor eerlijke handel.

• Elektrisch vervoer

We hebben 3 elektrische auto’s. We maken plannen om onze vervoersmiddelen verder te verduurzamen, bijvoorbeeld de wagens van de buitendienst. We plaatsen laadpalen voor elektrische auto’s in de openbare ruimte.

• LED-straatverlichting

42 % van de straatverlichting in Altena is led.

• Samenwerken

Wewerken met iedereen samen die een goed duurzaam idee heeft en dat wil uitvoeren. Ook werken we samen met de lokale energiecoöperatie Altena Nieuwe Energie.

• Helpende hand

We ondersteunen inwoners en bedrijven met informatie en advies. Bijvoorbeeld via het energieloket www.altenawoontslim.nl.