Wat doet de gemeente zelf?

Gemeente Altena geeft graag het goede voorbeeld door zelf duurzaam te werken.

CO2-Prestatieladder

De CO2-uitstoot van de gemeentelijke organisatie monitoren wij met de CO2-Prestatieladder. We hebben doelstellingen vastgesteld en een plan van aanpak om onze CO2-uitstoot te verminderen. Dit staat beschreven in het CO2-beleidsplan (pdf).

Uitstoot

In 2019 stootte de gemeentelijke organisatie 919,6 ton CO2 uit. Dit was als volgt verdeeld (ton CO2):

• gas/warmte: 555,2 ton
  • brandstof wagenpark: 214,2
  • elektra: 56,3
  • zakelijk vervoer: 79,3
  • overig: 14,6

In 2020 wil gemeente Altena 91,96 ton (10%) minder CO2 uitstoten dan in 2019.

• Gas en brandstoffen: 9% reductie in 2020 ten opzichte van 2019
  • Elektra en zakelijke kilometers: 1% reductie in 2020 ten opzichte van 2019

We communiceren ieder half jaar onze CO2-cijfers.

Infographic oktober 2020  (pdf)

Meer informatie over de CO₂-Prestatieladder vindt u op de website van Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO).

• Energiezuinig gemeentehuis

Het gemeentehuis is heel energiezuinig. Slimme lampen zorgen dat er geen overbodig licht brandt. Bodemenergie wordt gebruikt voor het verwarmen en koelen van het gebouw. De kozijnen zijn van 80% gerecycled aluminium. De bakstenen aan de buitenkant? Die zijn hol, waardoor minder materiaal nodig is. De stenen zijn niet gemetseld, maar op elkaar ‘geklikt’. Hierdoor kunnen de stenen later volledig hergebruikt worden.

• Verduurzamen gebouwen

Naast het gemeentehuis is de gemeente eigenaar van andere gebouwen. Bijvoorbeeld brandweerkazernes, scholen en dorpshuizen. We zijn bezig met een plan om deze te verduurzamen. Nieuwe gebouwen worden al zo duurzaam mogelijk gebouwd. Zo gebruiken de Multifunctionele Accommodaties (MFA’s) heel weinig gas. Verwarming en warm water komen van warmtepompen of zonneboilers. Op deze gebouwen liggen of komen zonnepanelen voor de verlichting en computers.

• Duurzaam inkopen

Bij het inkopen van producten en diensten letten we op duurzaamheid. Als Fairtrade gemeente zetten we ons samen met winkels, horeca, bedrijven en bewoners in voor eerlijke handel.

• Elektrisch vervoer

We hebben 3 elektrische auto’s. We maken plannen om onze vervoersmiddelen verder te verduurzamen, bijvoorbeeld de wagens van de buitendienst. We plaatsen laadpalen voor elektrische auto’s in de openbare ruimte.

• LED-straatverlichting

65% van de straatverlichting in Altena is led.

• Samenwerken

Wewerken met iedereen samen die een goed duurzaam idee heeft en dat wil uitvoeren. Ook werken we samen met de lokale energiecoöperatie Altena Nieuwe Energie.

• Helpende hand

We ondersteunen inwoners en bedrijven met informatie en advies. Bijvoorbeeld via het energieloket www.altenawoontslim.nl.