Naamgebruik
Als u trouwt of als u partnerschap laat registreren of gaat scheiden dan kunt u aangeven hoe overheidsorganisaties u in de toekomst aanschrijven:
- alleen uw eigen naam
- alleen de naam van uw partner
- de naam van uw partner gevolgd door uw eigen naam
- uw eigen naam gevolgd door de naam van uw partner
U kunt uw naamgebruik aanpassen in de gemeente waar u woont.
Wat heeft u nodig?
Als u de aanvraag online doet, hebt u uw DigiD nodig en verandert het gebruik van uw achternaam binnen 10 werkdagen. Als u aan de balie uw aanvraag doet, hebt u een geldig identiteitsbewijs nodig. Het gebruik van uw achternaam wordt dan direct aangepast in het BRP.
Wat zijn de kosten?
Er zijn geen kosten aan verbonden.
Hoe werkt het?
Uw naamgebruik wordt opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP). Hierdoor zijn ook andere overheidsinstanties op de hoogte van de door u gekozen achternaam. U moet zelf andere instellingen en bedrijven hierover informeren. Op uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs staat altijd uw eigen achternaam. U kunt wel de achternaam van uw partner op deze documenten laten vermelden.
Handig om te weten
U verandert alleen het gebruik van uw achternaam. Uw officiƫle achternaam (geslachtsnaam) blijft gelijk. Op officiƫle documenten, zoals paspoort en rijbewijs, staat altijd uw eigen achternaam, eventueel aangevuld met de achternaam van de partner.
Let op! Dit is niet hetzelfde als een wijziging van uw achternaam. Wilt u uw achternaam officieel wijzigen? Dan verandert de achternaam die u bij geboorte, erkenning of adoptie hebt gekregen. U kunt daarvoor een verzoek indienen bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie.
Wilt u uw voornaam wijzigen, dan moet u via een advocaat een officieel verzoek indienen bij de rechtbank. Na uitspraak van de rechtbank, wijzigt de gemeente uw voornaam in de basisregistratie personen (BRP).