Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

Houtstook

Houtrook door stoken in houtkachel, haard of vuurkorf

Op deze pagina staat informatie en tips voor inwoners die stoken, én voor inwoners die overlast ervaren door houtrook.

Veel mensen vinden stoken van hout in een houtkachel, haard of vuurkorf gezellig. Toch geeft de houtrook bij veel inwoners ook overlast. Rook is slecht voor de gezondheid en de kwaliteit van de lucht. Vooral kinderen, ouderen, mensen met hart- en vaatziekten en mensen die problemen hebben met hun luchtwegen zijn hier extra gevoelig voor. Hout stoken heeft invloed op de gezondheid van zowel de stoker als die van buurtgenoten.

Gezondheidsklachten door houtrook, ook binnen bij het stoken

In huizen waar de open haard of houtkachel vaak aan is, zijn kinderen eerder verkouden en hebben vaker last van astma, bronchitis en longontsteking. Mensen met astma, COPD of hart- en vaatziekten zijn extra gevoelig voor de rook die vrijkomt bij het stoken. Zij hebben meer en eerder last van bijvoorbeeld hoesten, benauwdheid en slaapproblemen. Ook als de woning goed wordt geventileerd, komen er schadelijke deeltjes in de lucht. Als u stookt in huis, kan dit dus op korte of langere termijn tot gezondheidsklachten leiden.

Wat te doen bij overlast door houtrook?

Ervaart u overlast door rook? Bijvoorbeeld door een vuurkorf in de zomer of houtkachel in de winter? Probeer altijd eerst in gesprek te gaan met degene die de overlast veroorzaakt. Lukt dat niet, dan kunt u bij de gemeente een melding maken.

Meld overlast houtrook

Neem gerust contact met ons op

Heeft u vragen over het onderwerp overlast door houtrook? Neem dan contact op met team Veiligheid- Handhaving en Toezicht van de gemeente Altena via e-mailadres veiligheid@gemeentealtena.nl of via ons algemene telefoonnummer 0183 – 51 61 00.