Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

Meldpunt discriminatie

Meld discriminatie bij discriminatie.nl. Discriminatie.nl bevordert gelijke behandeling en streeft naar een samenleving zonder uitsluiting die iedereen gelijke kansen biedt. Ook voor LHBTI’s.  Discriminatie.nl verhindert en verhelpt gevallen en gevoelens van discriminatie, zoekt samenwerking en deelt kennis.

In welke gevallen kan ik een melding doen bij discriminatie.nl?

Wie geconfronteerd wordt met discriminatie, kan bij discriminatie.nl terecht. Je bent bijvoorbeeld uitgescholden door een buurman of hebt een discriminerende leus gezien. Of je bent onbeschoft behandeld in een winkel, wordt geïntimideerd op je werk of geweigerd in een discotheek, en je vermoedt dat discriminatie daarbij een rol speelt.

Waarom zou ik een melding doen bij discriminatie.nl?

Als je het gevoel hebt dat je gediscrimineerd wordt of bent, kun je een melding doen bij discriminatie.nl. Samen gaan we dan met je na wat er precies is gebeurd. Zijn er getuigen? Handelt een medewerker van een bedrijf op eigen initiatief of is er mogelijk sprake van discriminerend beleid? Je krijgt vervolgens advies om de klacht aan te pakken. We bespreken wat jouw wensen zijn, welke juridische mogelijkheden er zijn en welke ondersteuning discriminatie.nl kan bieden. Discriminatie.nl zoekt waar mogelijk naar oplossingen via dialoog met de persoon of organisatie door wie je je gediscrimineerd voelt. Wanneer dit niet mogelijk of wenselijk is, kunnen andere stappen worden ondernomen, zoals het starten van een klachtenprocedure, het doen van nader onderzoek, het zoeken van publicitaire of politieke aandacht, of het in gang zetten van een juridische procedure. Zelfs als discriminatie melden niet direct iets bijdraagt aan jouw situatie, bijvoorbeeld omdat niet te achterhalen is wie jou discrimineerde, geeft een melding zicht op wat er speelt in de samenleving. Alle meldingen geven samen een signaal af aan een gemeente of de landelijke overheid, en kunnen antidiscriminatiebeleid positief beïnvloeden. Door een melding te doen kom je dus in ieder geval op voor gelijke behandeling.

En wat als het geen discriminatie is? Als uitgangspunt wordt de in Nederland geldende antidiscriminatie- en gelijke behandelingswetgeving gebruikt. Soms voel je je ongelijk behandeld, maar is dit geen discriminatie volgens de wet. Dan nog kan het een nare en onrechtvaardige ervaring zijn. In zo’n geval geeft discriminatie.nl advies over wat je kunt doen en verwijst je mogelijk door naar een andere organisatie die jou kan ondersteunen.

Hoe kan ik discriminatie.nl bereiken?

Bel 0800-0880 of bezoek de website (discriminatie.nl).