Regio doet dringende oproep aan ‘Den Haag’ om duidelijkheid over plannen A27

Lokale bereikbaarheid, leefbaarheid en economische ontwikkeling verder onder druk tussen Houten en Hooipolder

Gemeenten langs de A27 tussen Houten en Hooipolder maken zich samen met de drie provincies en twee waterschappen grote zorgen over de onduidelijkheid en het uitstel van de verbetering van de A27. In een brief aan minister en Tweede Kamer roepen zij op tot snelle duidelijkheid en actie.

Recent liet de minister van Infrastructuur en Waterstaat weten dat er extra faseringen komen van werkzaamheden, zonder een heldere planning mee te geven. Hieronder vallen ook uitstel van deelprojecten zoals het vervangen van de Houtensebrug en Keizersveerbrug. Dit leidt tot een langere doorlooptijd, meer hinder en blijvende knelpunten in de bereikbaarheid van de regio. Structurele files blijven langer bestaan, net als het sluipverkeer in kernen en op lokale wegen. Wethouder Hans Tanis van de gemeente Altena is voorzitter van de regionale samenwerking Slimme Aanpak A27: 

“We dreigen tot stilstand te komen zonder perspectief en heldere planning. We mogen als regio hiervan niet de dupe worden. Door extra fasering van werkzaamheden blijft de doorstroming langer beperkt en neemt de hinder voor weggebruikers toe. Daarnaast betekent de onzekerheid een groot risico op verslechteren van de bereikbaarheid, leefbaarheid en economische ontwikkeling in de regio.”

Bredere maatschappelijke gevolgen 

Verdere onzekerheid over de planning dreigt namelijk ook voor vertraging te zorgen van woningbouw, bedrijventerreinen en andere lokale ontwikkelingen langs de A27. Ook stagneert de verbetering van de openbaar vervoerverbindingen zoals de snelle busverbinding tussen Breda-Altena-Gorinchem-Utrecht (BRT).

Oproep voor financiële middelen en duidelijk tijdpad 

De gemeenten, provincies en waterschappen doen een dringende oproep aan de Tweede Kamer om de minister te bewegen om te komen tot extra financiële middelen voor het gehele project.

Daarnaast is de oproep een duidelijk tijdpad te geven voor alle werkzaamheden en de regio nadrukkelijk mee te nemen in de planning en fasering. Ook verzoekt de regio om op landelijk niveau afspraken te maken met navigatieproviders om sluipverkeer te beperken en extra geld beschikbaar te stellen voor maatregelen uit de Minder-Hinder-aanpak.
De brief is door wethouder Tanis namens dertien partijen ondertekend:

  • Gemeenten: Houten, Nieuwegein, Molenlanden, Vijfheerenlanden, Gorinchem, Altena, Geertruidenberg en Oosterhout;
  • Provincies: Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Brabant;
  • Waterschappen: Waterschap Rivierenland en Waterschap Brabantse Delta.

Een afschrift van deze brief (Lees voor) is tevens verzonden aan de demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Over de Slimme Aanpak A27 

In het project ‘Slimme Aanpak A27’ werken aanliggende gemeenten, het ministerie, provincies, waterschappen en Rijkswaterstaat aan het veilig, bereikbaar en leefbaar houden van de dorpen en steden tijdens de werkzaamheden. In hoofdlijnen gaat het om vier hoofdlijnen: het optimaal beschikbaar houden van de A27, stimuleren om anders te reizen en te werken, verkeersmanagement en monitoring om verkeer slim te sturen en lokale infrastructurele verbeteringen om overlast door sluipverkeer te beperken.