Informatie voor vluchtelingen
Door de oorlog in Oekraïne ontvluchten veel inwoners naar buurlanden, maar ook naar Nederland. Het is logisch dat deze vluchtelingen vragen hebben wanneer ze hier aankomen. Op deze pagina vindt u daarom een overzicht van de meest gestelde vragen. Mist u een vraag? Neem dan contact met ons op via oekraine@gemeentealtena.nl. Via dit adres inventariseert de gemeente de vragen en de geboden hulp. We proberen de vragen waar mogelijk te beantwoorden.
Bewijs van verblijf bij IND (Sticker) + aanvragen reiskostenvergoeding
Valt u onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming en staat u ingeschreven bij de gemeente? Dan kunt u een afspraak maken om een bewijs van verblijf op te halen bij de IND.
De reiskosten van en naar de plaats van ontvangst van de sticker worden door de gemeente vergoed op basis van de aanvraag van de vluchteling. De aanvraag moet worden ingediend bij de gemeente waar u woont. Bent u in de gemeente Altena ingeschreven? Hieronder vindt u, in het Nederlands en het Oekraïens, hoe u de reiskostenvergoeding voor het ophalen van het rechtsbewijs (sticker) aan kunt vragen. Onvolledig of onjuist ingevulde aanvragen kunnen we helaas niet goedkeuren.
Klik hier om het document met informatie over het aanvragen van de reiskostenvergoeding te downloaden.
Kan een vluchteling uit Oekraïne zich inschrijven bij de gemeente?
Vluchtelingen uit Oekraïne die hun identiteit, herkomst of rechtmatig verblijf in Oekraïne kunnen aantonen, kunnen zich registreren in de gemeente waar zij opgevangen worden. Dit kan bijvoorbeeld met een paspoort, geboorteakte of verblijfspapieren. Door zich te registreren in de BRP, hebben zij recht op bepaalde voorzieningen in Nederland, zoals onderdak, levensonderhoud, medische zorg en onderwijs.
Mensen met de Oekraïense nationaliteit die in Altena (tijdelijk) worden opgevangen kunnen zich bij de gemeente op dat adres inschrijven. De gemeente moet daarbij de identiteit en nationaliteit kunnen vaststellen aan de hand van een paspoort of ander identiteitsbewijs. De inschrijving in de BRP zorgt ervoor dat de IND automatisch wordt geïnformeerd. Asiel aanvragen is de eerste 6 maanden nog nie nodig. Een afspraak maken voor de inschrijving kan met het online afspraakformulier. Alle personen die zich in laten schrijven in de BRP moeten aanwezig zijn bij de afspraak.
Deze regels kunnen wijzigen. Houd daarvoor de website van de IND in de gaten.
Hoe kan een Oekraïense vluchteling zonder papieren zich inschrijven?
Informatie hierover is te vinden op de website van de Rijksoverheid.
Hoe kan een Oekraïense vluchteling zich uitschrijven bij gemeente Altena?
Verblijft u als Oekraïner in de gemeente Altena en gaat u verhuizen? Dan moet u zich uitschrijven.
- Vertrekt u naar het buitenland? Dan dient u aangifte te doen van vertrek naar buitenland. U kunt hiervoor een afspraak maken in het gemeentehuis. Klik hier om een afspraak te maken met de gemeente Altena.
- Verhuist u naar een andere gemeente in Nederland? Dan dient u zich bij de desbetreffende gemeente in te schrijven. Als u zich ingeschreven heeft bij de andere gemeente, dan wordt u automatisch uitgeschreven bij de gemeente Altena.
- Verhuist u binnen gemeente Altena? Dan dient u aangifte te doen van verhuizing. U kunt hiervoor een afspraak maken in het gemeentehuis. Klik hier om een afspraak te maken met de gemeente Altena.
Is het rijbewijs van een Oekraïense vluchteling geldig in Nederland en andere Europese landen?
Ja, Oekraïense rijbewijzen van mensen die onder de Richtlijn Tijdelijke bescherming vallen zijn in de hele Europese Unie (EU) geldig. Dit geldt voor alle type rijbewijzen (A, B, C, D). Onder voorwaarde dat het rijbewijs niet verlopen is. Ook rijbewijzen in cyrillisch schrift zijn geldig.
Bent u uw rijbewijs kwijt of is het gestolen? Dan mag u op dit moment niet rijden. Nederland onderzoekt of deze mensen een tijdelijk rijbewijs kunnen krijgen. Daarvoor is het nodig dat de EU-landen toegang krijgen tot het Oekraïense rijbewijsregister. De Europese Commissie is hierover in gesprek met de autoriteiten in Oekraïne. Meer informatie over reizen binnen de EU voor vluchtelingen uit Oekraïne staat op de website van Europese Commissie.
Kunnen vluchtelingen een taalcursus volgen?
Bibliotheek Altena organiseert wekelijks een taalcafé in Werkendam en Woudrichem. Daar kunnen ook inwoners uit Oekraïne terecht om op een laagdrempelig manier kennis te maken met de Nederlandse taal. Kijk voor meer informatie op de website van Bibliotheek Altena.
Is de auto van een Oekraïense vluchteling verzekerd in Nederland?
Als de auto verzekerd is en een groene kaart heeft die geldig is, dan is de auto verzekerd, ook in Nederland. Als de auto geen buitenland dekking heeft of de groene kaart is verlopen, dan kan bijvoorbeeld via verzekeringsmaatschappij De Vereende een kort verblijf dekking voor 3 maanden worden aangevraagd.
Wellicht hebben andere verzekeringsmaatschappijen een vergelijkbare dekking.
Ben je op de vlucht? Wees alert!
Vanwege de oorlog in Oekraïne zijn vrouwen, kinderen en mannen op de vlucht. Zij zijn kwetsbaar om slachtoffer van mensenhandel en uitbuiting te worden. Veel mensen bieden hulp, maar helaas is niet iedereen te vertrouwen.
Lees in de folder waar vluchtelingen alert op moeten zijn. (Scroll door voor de Engelse of Oekrainse vertaling).
WhatsApp-hulplijn Rode Kruis
Mensen die vanuit Oekraïne naar Nederland gevlucht zijn, kunnen via een WhatsApp-hulplijn terecht bij het Rode Kruis: 06-48158053. Daar worden zij zowel in het Engels als Oekraïens geholpen.
Refugeehelp.com
RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten.
Klik hier om naar de website van Refugeehelp te gaan.
Klik hier om de informatiefolder over Refugeehelp in het Oekraïens te downloaden .
Kan een vluchteling een gratis simkaart aanvragen?
Ja dit kan, kijk voor meer informatie op de website van het Rode Kruis. Let op: er zijn voorwaarden verbonden aan de gratis simkaart.
Reizen Oekraïense vluchtelingen gratis met het openbaar vervoer?
Sinds 1 maart 2022 reizen Oekraïense vluchtelingen gratis met al het openbaar vervoer naar hun veilige opvangplek in Nederland. De Nederlandse ov-bedrijven besloten gezamenlijk om op deze manier hun solidariteit met de Oekraïners te tonen. Er wordt op grote schaal gebruik gemaakt van dit initiatief. Inmiddels zijn de procedures voor inreizen van grote groepen Oekraïners belegd bij decentrale overheden. Daarom geldt per 1 juni geen vrij reisrecht meer en dienen Oekraïense vluchtelingen in het bezit te zijn van een geldig vervoersbewijs*. In de treinen van NS geldt het vrij inreizen nog wel.
Meer informatie is te vinden op de website van Openbaar Vervoer Nederland.
Aan welke activiteiten kunnen Oekraïense vluchtelingen deelnemen?
Binnen de gemeente Altena zijn er een groot aantal activiteiten waaraan vluchtelingen deel kunnen nemen. We proberen deze pagina zo actueel mogelijk te houden. Mist u een activiteit of heeft u vragen? Dan kunt u contact met ons opnemen via oekraine@gemeentealtena.nl.
Datum | Activteit |
Elke woensdag (12.30 - 13.30 uur ) | Conditietraining voor volwassenen bij kozakken boys in Werkendam |
Elke vrijdag (19.30 - 21.00 uur) | Basketballen vanaf 12 jaar op basketbalveld naast het zwembad Werkina in Werkendam. Met instructie door basketbal vereniging Virtus. |
Zelfstandig voetballen bij voetbalvereniging GRC14 in Rijswijk | |
Elke woensdag (15.00 - 21.00 uur) | Tienerfriends van 12 tot ca 18 jaar chillen met Nederlandse jongeren. Locatie is een schip wat bij het bedrijf Dalm ligt, Hoef 12. Kijk voor meer informatie op www.tienerfriends.nl |
Zaterdagavond vanaf 20.00 uur | Activiteiten voor jongeren van 12 tot 18 jaar bij jongerencentrum De Pomp in Almkerk, Sportlaan 3a. In de zomervakantie elke zaterdagavond een activiteit. Zie voor meer informatie: www.depompalmkerk.nl |
Iedere zondag om 9.30 | Kerkdienst in Rijswijk (om en om in de Hervormde en Gereformeerde Kerk in Rijswijk), en na de dienst - ook als de dienst niet is bijgewoond - koffiedrinken in de kerk. |
Informatie over vuurwerk: in Oekraïens
Напевно, Ви вже встигли почути: приблизно в листопаді перші люди починають запускати феєрверки. Звичайно, цього робити не можна, тому з боку муніципалітету та поліції ми також намагаємося цьому запобігти. На жаль, нам не завжди це вдається. Цим листом ми хочемо поінформувати Вас про феєрверки та правила їх проведення.
У селищі Веен (село неподалік від міста Вейк-ен-Албург) впродовж грудня місяця регулярно підпалюють металобрухт авто. Це автомобілі, якими вже не користуються. При цьому варто знати, що під час підпалу автомобіля спрацьовує своєрідний сигнал тривоги. Цей сигнал тривоги можна чітко почути й у Вейк-ан-Албурзі. Крім того, з початком грудня феєрверки можуть запускатися і в інших селах, таких як Рейсвейк та Дуссен. Ми розуміємо, що такі хлопки/вибухи можуть викликати у Вас стрес і відчуття роздратування, оскільки вони починаються за чотири тижні до початку Новорічних свят. Тому даним листом повідомляємо, що ми з розумінням ставимося до Ваших почуттів і хотіли б максимально проінформувати та підтримати Вас у разі необхідності. На жаль, повністю запобігти таких випадків ми не можемо. Втім, добре знати, якщо в грудні Ви почуєте сирени або хлопки/вибухи то це лише від феєрверків або салютів, і, що нічого страшного не сталося.
Регламент від Центрального уряду
Зазвичай у Нідерландах під час Новорічних святкувань запускають феєрверки та салюти. Центральним урядом був розроблений чіткий регламент щодо забезпечення безпечного використання піротехнічних засобів. Цей регламент визначає, коли можна запускати та які саме феєрверки та салюти дозволено використовувати.
Є питання? Неодмінно звертайтесь!
Ми можемо собі уявити, що у Вас є запитання. Не соромтеся їх запитувати! написати нам на електронну пошту oekraine@gemeentealtena.nl. Ми постараємося Вам якомога краще відповісти на Ваше запитання. Крім того, ми також зосереджуємося на запобіжних та правоохоронних заходах, щоб забезпечити безпечний та приємний грудень для всіх мешканців муніципалітету Алтена.