Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

Oekraïne

De gemeente krijgt veel vragen van inwoners over de oorlog in Oekraïne. Bijvoorbeeld over de opvang van vluchtelingen bij iemand thuis of wat inwoners kunnen doen om te helpen. Op deze pagina vindt u antwoorden op de veelgestelde vragen over de sitiuatie in Oekraïne. 

Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via oekraine@gemeentealtena.nl. Via dit adres inventariseert de gemeente de vragen en de geboden hulp. We proberen de vragen waar mogelijk te beantwoorden.

Graag verwijzen wij u ook naar de website van Vluchtelingenwerk Nederland. Daar leest u de meest gestelde vragen over procedures, opvang en bijvoorbeeld het recht op zorg.

Ook kunt u veel informatie vinden op de website van de Rijksoverheid

Update december 2022

De regels voor opvang en leefgeld van vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland gaan veranderen. Dat gebeurt in twee stappen: vanaf 1 december 2022 en in februari 2023. De regels staan beschreven in de Regeling opvang ontheemden Oekraïne (RooO). 

Klik hier om de factsheet Nieuwe regels voor leefgeld en opvang voor vluchtelingen uit Oekraine (Nederlands) te bekijken
Klik hier om de factsheet in het Oekraïens te bekijken: Нові правила соціальної допомоги та розміщення

Op de website van de Rijksoverheid is altijd de meest actuele informatie te vinden met betrekking tot zaken als leefgeld en opvang. Ook kunt u op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de nodige informatie vinden.

Onderwerpen per thema