Onderwijs en kinderopvang
Kinderen uit Oekraïne hebben recht op onderwijs in Nederland. Op deze pagina vindt u de meestgestelde vragen op het gebied van onderwijs en kinderopvang. Heeft u nog een andere vraag? Neem dan contact met ons op via oekraine@gemeentealtena.nl.
Is er onderwijs voor kinderen van gevluchte gezinnen?
Kinderen die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gekomen, hebben recht op onderwijs. Ouders kunnen hun kind(eren) voor groep 3 t/m 8 aanmelden bij een nieuwkomersschool. Voor hen worden 3 centrale plekken in de gemeente ingericht waar ze onderwijs krijgen; het Fundament in Genderen, Eben Haëzer in Woudrichem. Bij voldoende aanmeldingen zal ook bij Het Vlechtwerk in Werkendam een locatie ingericht worden. Aanmelden kan bij Marloes Hofstede via onderwijsoekraine@destroming.eu of 06-52021189.
Kinderen in groep 1 en 2 kunnen aangemeld worden op de dichtstbijzijnde reguliere basisschool.
Kinderen die de middelbare school bezoeken kunnen aangemeld worden bij de dichtstbijzijnde Internationale Schakelklas (Gorinchem, Waalwijk).
Heeft u specifieke vragen over onderwijs? Neem dan contact op via oekraine@gemeentealtena.nl.
Kunnen Oekraïense vluchtelingen gebruik maken van de kinderopvang? Ontvangen zij daarbij ook kinderopvangtoeslag?
Kinderen in de leeftijd 0-4 kunnen gebruik maken van kinderopvang. Ouders kunnen het kind aanmelden bij de dichtstbijzijnde kinderopvanglocatie. Voor aanmelding vragen we dat het kind ingeschreven is in de BRP. Wanneer het kind 2,5 jaar of ouder is, komt het in aanmerking voor extra dagdelen peuteropvang (VVE). Hiervoor kan een aanvraag ingediend worden bij het consultatiebureau. De kinderopvang kan hierbij helpen.
Oekraïense vluchtelingen hebben in de meeste gevallen geen recht op kinderopvangtoeslag. Voorwaarden hiervoor zijn namelijk dat beide ouders in Nederland wonen en voldoen aan de arbeidseis. Als dit niet het geval is, betaalt de gemeente een deel van de kosten van de kinderopvang. Er wordt aan ouders een inkomensafhankelijke bijdrage gevraagd. Wanneer ouders nog niets of weinig verdienen, zal dit een kleine bijdrage zijn van maximaal tien euro per maand. Extra dagdelen peuteropvang (VVE) worden volledig vergoed door de gemeente.
Door het Rijk wordt bekeken hoe de kinderopvang financieel meer toegankelijk gemaakt kan worden voor Oekraïense vluchtelingen die in Nederland gaan werken. Actuele informatie is te vinden op de website van de Rijksoverheid.
Update augustus 2022:
Het kabinet wil dat Oekraïense ontheemden, en alle ouders met een partner buiten de EU, aanspraak kunnen maken op kinderopvangtoeslag. Om dit mogelijk te maken gaat het kabinet de Wet kinderopvang wijzigen.
Werkende Oekraïense ontheemden (of andere ouders met een partner buiten de EU) kunnen nu al kinderopvangtoeslag aanvragen. Als zij voldoen aan de voorwaarden, worden er voorschotten verstrekt. De gezinnen kunnen met terugwerkende kracht vanaf 4 maart 2022 aanspraak maken op kinderopvangtoeslag.
Meer informatie is te vinden op de website van de Rijksoverheid.
Mogen Oekraïense vluchtelingen met ervaring in de kinderopvang werken in de opvang?
Ja, mits zij de juiste diploma('s) en een VOG kunnen tonen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid.
Hoe kunnen Oekraïense vluchtelingen een VOG aanvragen?
Er is een spoedprocedure afgesproken met Dienst Justis zodat Oekraïns onderwijspersoneel zo snel mogelijk de aanvraagprocedure voor een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kan doorlopen. Dit is nodig vanwege de grote toestroom van ontheemde kinderen uit Oekraïne: op verschillende plekken in het land worden nieuwkomersscholen uitgebreid of tijdelijke onderwijsvoorzieningen opgezet, onder andere met de inzet van Oekraïens onderwijspersoneel.
Kijk voor de procedure en meer informatie op de website van het ministerie van OCW