Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

Informatiepagina leefgeld voor Oekraïners

Nederlands    -   український      

Er is een landelijke regeling voor leefgeld voor vluchtelingen. Vooruitlopend op de landelijke regeling, start de gemeente Altena met het uitkeren van leefgeld. Zodra de vluchtelingen in de gemeente Altena zijn geregistreerd en een Nederlands bankrekeningnummer hebben kunnen zij een aanvraagformulier indienen.

Stuur de volgende bewijsstukken mee met deze aanvraag:
Zonder deze gegevens kunnen wij uw aanvraag niet behandelen:

  • een kopie/foto van een geldig legitimatiebewijs van u en uw eventuele partner.
  • kopie/foto van uw laatste afschrift van uw Nederlandse bankrekening of van uw bankpas waarop het leefgeld gestort moet worden. Op deze kopie/foto moet uw naam en rekeningnummer duidelijk leesbaar zijn.

De regels voor opvang en leefgeld veranderen in 2 stappen. In december 2022 en februari 2023 gaat de Rijksoverheid veranderingen doorvoeren. Deze zijn terug te vinden in de Regeling opvang ontheemden Oekraïne (RooO). Op de website van de Rijksoverheid zijn factsheets te vinden in het Nederlands, Oekraïens en Engels. 

Aanvraagformulier toelage voor Oekraïense vluchtelingen gemeente

U doet een aanvraag voor een toelage. De informatie op dit formulier gebruiken wij om uw recht op deze tijdelijke toelage vast te stellen. De toelage bestaat uit leefgeld voor eten en persoonlijke uitgaven. Als u in Particuliere Opvang verblijft, krijgt u ook woongeld. De hoogte van de toelage wordt vastgesteld op grond van uw persoonlijke omstandigheden.

Ieder persoon van 18 jaar of ouder dient een eigen aanvraagformulier in te vullen. Uw naam op uw aanvraagformulier Leefgeld moet overeenkomen met uw inschrijving Basisregistratie Personen (BRP).

Vul dit formulier daarom in met Nederlandse letters!

Stuur de volgende bewijsstukken mee met deze aanvraag:

Zonder deze gegevens kunnen wij uw aanvraag niet behandelen.

  • Een kopie/foto van een geldig legitimatiebewijs van u en uw eventuele partner.
  • Kopie/foto van uw laatste afschrift van uw Nederlandse bankrekening of van uw bankpas waarop het leefgeld gestort moet worden.
  • Op deze kopie/foto moet uw naam en rekeningnummer duidelijk leesbaar zijn.

Wanneer krijgen Oekraïense vluchtelingen geen leefgeld meer?

Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen geen leefgeld meer als zij:

  • uit de opvanglocatie vertrekken. Bijvoorbeeld als ze ergens anders woonruimte hebben gevonden.Let op: verhuisd een vluchteling naar een andere gemeente, dan ontvangt hij of zij daar leefgeld, mits voldaan is aan de voorwaarden met betrekking tot leefgeld. 
  • Betaald werk doen. Dit geldt ook voor kleine verdiensten, zoals een krantenwijk. De vluchteling meldt dit bij de gemeente. Als een meerderjarig gezinslid inkomsten heeft (werk of uitkering) dan wordt de toelage voor het hele gezin stopgezet. Is het inkomen minder dan de toelage die u krijgt? Dan komt u mogelijk nog in aanmerking voor een gedeeltelijke toelage.

Verandert er iets? Laat het ons weten!

Veranderingen in uw situatie kunnen gevolgen hebben voor uw recht op de toelage of de hoogte hiervan. Veranderingen zijn bijvoorbeeld:

  • Verhuizing;
  • Wijziging van uw gezinssamenstelling / kind wordt 18 jaar;
  • Werk;
  • Wijziging van telefoonnummer of emailadres

Geef veranderingen dan ook direct door. Dat kan door te mailen naar leefgeld@gemeentealtena.nl .

We kijken dan of uw toelage aangepast moet worden, of beëindigd.

Mogen gemeenten de extra toelagen aan het gastgezin uitbetalen?

Nee, gemeenten moeten de extra toelage (officieel: wooncomponent) uitbetalen aan de vluchtelingen die bij het gastgezin wonen. Vluchtelingen kunnen het geld gebruiken om bij te dragen aan de kosten van het gastgezin, maar dit is niet verplicht.

Krijgen gastgezinnen een vergoeding voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen?

Nee, gasthuishoudens ontvangen geen vergoeding van de overheid.

Meer informatie over leefgeld (Rijksoverheid)

Meer informatie over het leefgeld kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid.