OnS Altena

In de gemeente Altena is OnS Altena de toegang tot alle ondersteuning. Hier kunt u terecht voor hulpvragen over bijvoorbeeld hulp in het huishouden, maatschappelijke zorg, jeugdhulp of financiële hulp.
Ieder mens is anders, daarom maken we onze ondersteuning zo persoonlijk mogelijk. Samen bekijken we alle mogelijkheden om ervoor te zorgen dat u weer op eigen kracht verder kunt.
U staat bij OnS Altena als centraal, en uw eigen kracht voorop.
Heeft u een vraag voor OnS Altena?
Wilt u graag iemand spreken? Bel ons dan op 0183 - 51 60 60. U kunt uw vraag ook digitaal aan ons doorgeven. In het formulier geeft u aan waar u hulp of ondersteuning bij nodig heeft. Een van onze medewerkers neemt daarna contact met u op.
Wilt u zich aanmelden voor jeugdhulp? Gebruik hiervoor ons online formulier. U logt in met uw DigiD code.
Crisissituatie buiten onze openingstijden
Is er buiten onze openingstijden sprake van een crisissituatie? Lees hier wat het Meldpunt Crisiszorg West Brabant voor u kan betekenen.
Hoe werkt OnS Altena?
U bent op zoek naar hulp
Soms zit het even tegen, of u loopt al langer tegen problemen aan. U krijgt bijvoorbeeld uw huis niet meer schoon, u of uw kind kan ondersteuning gebruiken bij opvoeden of voor medische hulp. Of u heeft bijvoorbeeld moeite om financieel rond te komen of een te laag inkomen. Met deze vragen kunt u bij OnS Altena terecht. Samen met u zoeken we naar een passende oplossing.
Wat gebeurt er met uw vraag?
Na de melding nemen we contact met u op. Samen met u bespreken we welke stappen we samen zetten om uw hulpvraag op te lossen. Afhankelijk van uw informatie zoeken we samen naar een oplossing die bij uw situatie past. We maken een afspraak bij u voor een gesprek om een goed beeld te krijgen wat uw hulpvraag is en wat u zelf kunt doen en wat niet.
Samen maken we een plan
Van het gesprek en eventueel onderzoek maken we samen met u een ondersteuningsplan. Hierin staat wat de hulp is die u krijgt en wat u zelf kunt doen. Dat kan hulp aan huis zijn zoals thuiszorg, of een hulpmiddel zoals een looprek of rolstoel.
Als het ondersteuningsplan akkoord is, dan start uw hulp zo snel mogelijk.
Heeft u hulp nodig bij het stellen van uw vraag?
U hoeft niet alles alleen te doen bij uw hulpvraag. U kunt samen met iemand het gesprek met ons voeren. Iemand die u helpt bij het onder woorden brengen van uw hulpvraag. Dat kan een familielid zijn of een goede vriend(in). Via MEE Brabant Noord kunt u in contact komen met een onafhankelijke cliëntondersteuner. Dat is gratis. U kunt hen bereiken via 0416 – 67 55 00, servicebureau@meebn.nl of www.meeplus.nl.
U heeft een uitkering nodig
Heeft u geen werk of verdient u niet voldoende?. Dan kunt u een bijstandsuitkering aanvragen voor uw dagelijkse kosten en/of een IOAW-uitkering. Deze aanvragen kunt u digitaal indienen bij het UWV via www.werk.nl. U kunt inloggen met uw DigiD. Als u deze niet heeft, kunt u het Werkplein Hart van Brabant (076-750 35 00) bellen om u aan te melden. Bij het UWV registreert u zich als werkzoekende. Daarna belt u ons binnen 2 werkdagen op 0183 - 51 60 60. Wij maken dan een afspraak met u. Binnen 8 weken hoort u of u een bijstandsuitkering krijgt.
Jeugdhulp
Heeft u ondersteuning nodig bij het opvoeden of het begeleiden van uw kind? Onze jeugdconsulenten kunnen daarbij helpen.
Welke hulp kunnen wij geven?
Hulp bieden bij opvoeden en opgroeien kan op allerlei manieren. Soms is een luisterend oor of een advies voldoende. Soms is het nodig om intensiever te begeleiden, bijvoorbeeld als er meerdere problemen tegelijk spelen. Samen bekijken we de mogelijkheden om ervoor te zorgen dat u weer op eigen kracht verder kunt.
Bijvoorbeeld:
- We denken mee, geven advies over de kinderen en jongeren voor wie u zorgt of bij wie u betrokken bent.
- We bieden gezinnen jeugdhulp op maat. Dat kan variëren van enkele adviesgesprekken over een opstandige puber met grensoverschrijdend gedrag tot intensieve begeleiding van een gezin met meerdere problemen.
Het wijkteam werkt hierbij samen met bijvoorbeeld scholen, kinderopvang, peuterspeelzalen, huisartsen, het consultatiebureau en sportclubs.
Hoe kan ik mij aanmelden voor Jeugdhulp?
Wilt u zich aanmelden voor Jeugdhulp? Gebruik hiervoor ons online formulier. U logt in met uw DigiD code.
In het formulier vragen wij u om uw huidige situatie te beschrijven en wat u graag anders wilt. Wij nemen vervolgens contact met u op om een afspraak te plannen voor een kennismakingsgesprek. We maken samen met u een plan met daarin de doelen die u als gezin wilt bereiken.
We kijken samen wie uit de directe omgeving u daarbij zou kunnen helpen. Bijvoorbeeld familie, vrienden of buren.
Het kan ook zijn dat we samen besluiten om een andere deskundige mee te laten kijken naar uw vraag. Als blijkt dat specialistische hulp nodig is, dan krijgt u voor deze hulp een verwijsbrief. Dit heet een beschikking.
Ons uitgangspunt hierbij is 1 gezin, 1 plan, 1 regisseur. Samen met u zoeken we naar een oplossing voor uw vraag of probleem.
Toestemming gegevensgebruik
Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om. Wij leggen uw gegevens alleen vast als dat nodig is om hulp voor u te regelen. Een consulent van OnS Altena gebruikt uw gegevens en slaat die op in uw inwonerdossier.
Wilt u niet dat wij uw gegevens registreren of uitwisselen? Bel ons dan even op via 0183 51 60 60. We bespreken dan waarom u geen informatie wilt of kunt delen, maar wel ondersteuning vraagt.
Wilt u meer informatie over hoe wij met uw gegevens omgaan? Lees hiervoor onze privacyverklaring.
Andere regels financieel verantwoordelijke gemeente
Vanaf 1 januari is de gemeente waar de jeugdige is ingeschreven financieel verantwoordelijk. In juridische termen is dit een wijziging van het woonplaatsbeginsel. De woonplaats van de jeugdige is bepalend voor de aanwijzing van de verantwoordelijke gemeente. Lees meer over deze andere regels.
Wat als u een klacht heeft?
Bent u niet tevreden met onze dienstverlening? In onze klachtenregeling kunt u lezen welke mogelijkheden u heeft.
Jeugdconsulent bij de huisarts
Een jeugdconsulent is een medewerker van Gemeente Altena die werkt binnen OnS Altena. De jeugdconsulent geeft advies over psychische en sociale problemen bij jongeren en bij opvoedvragen. Net zoals de huisarts dat kan doen. Maar soms is het prettig als je met een deskundige kunt praten die wat meer tijd voor je heeft.
Ben je een jongere? Of ben je een ouder?
De jeugdconsulent biedt je een luisterend oor en helpt je graag verder bij zorgen over:
- welzijn thuis of op school;
- sociale contacten, bijvoorbeeld het hebben van verkeerde of helemaal geen vrienden;
- een game-, of een andere verslaving;
- concentratie en studeren;
- de ontwikkeling, vergeleken met andere jongeren;
- symptomen van ADHD, autisme, hoog sensitiviteit of hoogbegaafdheid;
- psychische welzijn.
De jeugdconsulent kijkt samen met de jongere of de ouder wat er nodig is om de zorgen weg te nemen en de problemen aan te pakken. Misschien zijn één of twee gesprekken voldoende. Maar het kan ook nodig zijn dat de jeugdconsulent mee kijkt welke hulp of ondersteuning nodig is. Dat kan iemand in de naaste omgeving zijn of iemand anders die gespecialiseerd is in het probleem.
De jeugdconsulent houdt spreekuren in de huisartsenpraktijk. Informeer daar gerust naar bij je huisarts. De jeugdconsulent is ook bereikbaar via OnS Altena, ons@gemeentealtena.nl of bel ons via 0183 - 51 60 60.
Werk en inkomen
Bent of wordt u werkloos, dan is het mogelijk om een uitkering aan te vragen. Wist u dat u een beroep kunt doen op schuldhulpverlening voor bepaalde schuldsituaties? Voor de mensen waarvan het inkomen op bijstandsniveau of net daarboven uitkomt, bestaat er de bijzondere bijstand voor kosten die niet uit het gewone inkomen betaald kunnen worden.
Uw aanvraag behandelen wij uiteraard zorgvuldig. Wel kan het zijn dat onze reactie iets langer duurt dan dat u van ons gewend bent. Door de coronamaatregelen is de bezetting op kantoor minder. Dit heeft gevolgen voor de verwerking van de schriftelijke post. Wij vragen uw begrip daarvoor.
- Uitkering aanvragen
- Aanvullende uitkering voor zelfstandigen aanvragen
- Extra's voor mensen met een laag inkomen
- "De eindjes aan elkaar knopen "
- Activiteitenfonds
- Energietoeslag
- Individuele inkomenstoeslag
- Individuele studietoeslag
- Bijzondere bijstand
- Collectieve zorgverzekering
- Ondersteuning bij geldproblemen
- Vroeg Eropaf Altena (hulp bij betalingsproblemen)
- Reïntegratie
Voorzieningen en ondersteuning
Op dit moment zijn de wachttijden voor het aanvragen van voorzieningen en ondersteuning langer dan u van ons gewend bent. Wij doen er alles aan om de wachttijden in te korten. Voor vragen kunt u bellen naar OnS Altena, 0183 – 51 60 60.
Onze consulenten zijn er om u te helpen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen en mee te doen in de samenleving. U kunt bij hen terecht voor aanvragen van voorzieningen en ondersteuning voor o.a. vervoer, hulp bij huishouding, hulpmiddelen en woningaanpassingen.
- Begeleiding
- Beschermd wonen
- Buurtgezinnen
- Clientondersteuning
- Dementievriendelijke gemeente
- Een luisterend oor
- Gehandicaptenparkeerkaart
- Gehandicaptenparkeerplaats
- Hulp bij het huishouden
- Mantelzorg
- Meldpunt Crisiszorg West-Brabant
- Persoonsgebonden budget
- Rolstoelvoorziening
- Vervoersvoorziening
- Vrijwilligersverzekering
- Wet langdurige Zorg (WLZ)
- Woonvoorzieningen
Brede Adviesraad Sociaal Domein
De gemeente heeft een Brede Adviesraad Sociaal Domein. Via deze adviesraad kunnen inwoners invloed uitoefenen op het sociaal-maatschappelijk beleid in de gemeente. Lees meer op de website van de Brede Adviesraad Sociaal Domein Altena.
Armoedepact
Armoede komt voor in Altena. Armoede zorgt voor veel problemen voor mensen en gezinnen met een laag inkomen. Vaak is het dan niet mogelijk om mee te doen in eigen dorp of omgeving. Om hier iets aan te doen is in Altena het Armoedepact opgericht.
Het doel van het Armoedepact is onderzoeken hoe om te gaan met armoede.
Het Armoedepact is opgericht door de gemeente en maatschappelijke organisaties in Altena. Samen kijken we hoe elke organisatie bij kan dragen aan het bespreekbaar maken van armoede.
Ideeën delen om meer inwoners met een minimuminkomen te bereiken
Ook proberen we ideeën te delen om meer inwoners met een minimuminkomen te bereiken met praktische hulp of met gemeentelijke minimaregelingen. Maar vooral luisteren naar de mensen en aansluiten bij hun behoeften is erg belangrijk. Zo werken we samen om concrete actie te ondernemen en praktische oplossingen te vinden waar mensen echt iets aan hebben.
Het Armoedepact komt ongeveer drie keer per jaar bij elkaar. Deelnemers kunnen zelf met een onderwerp komen en samenwerking zoeken met andere deelnemers.
Nieuwsbrief Armoedepact
Na elke bijeenkomst van het Armoedepact komt er een Nieuwsbrief uit. U kunt deze hier lezen.
Deelnemer worden?
Heeft u te maken met inwoners, collega’s, leden van uw vereniging, die van een minimuminkomen leven en wilt u weten of en hoe u kunt daar mee om kunt omgaan. Wilt u aansluiten; bent u geïnteresseerd in de Nieuwsbrief of heeft u behoefte aan meer informatie dan kunt u mailen naar Alina Kuiper team Samenleving, a.kuiper@gemeentealtena.nl.