Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

Identiteitskaart

U kunt uw identiteitskaart online aanvragen. Daarna maakt u een afspraak om uw aanvraag op het gemeentehuis in Almkerk af te ronden. Tijdens deze afspraak levert u een pasfoto in en zet u uw handtekening. Om een aanvraag online te kunnen doen, moet de aanvrager 12 jaar of ouder zijn en in het bezit zijn van DigiD. U betaalt direct via Ideal.

U kunt er ook voor kiezen om de gehele aanvraag van uw identiteitskaart op het gemeentehuis te doen. U maakt hiervoor een afspraak. U betaalt de identiteitskaart als u de aanvraag doet. Een aanvraag voor een kind jonger dan 12 jaar moet altijd op het gemeentehuis. Let op: voor een kind jonger dan 12 jaar moet u altijd een ingevuld toestemmingsformulier  (pdf) van alle ouders of personen die gezag hebben over het kind meebrengen.

Het voordeel van een online aanvraag is dat uw afspraak op het gemeentehuis sneller verloopt.

In verband met het coronavirus bezorgen we uw reisdocument kosteloos thuis, op uw werk of op een ander adres naar keuze. Bezorging kan door heel Nederland, behalve op de Waddeneilanden.

Heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? Lees dan of u in aanmerking komt voor een vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort.

Paspoort voor Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland

Sinds 1 oktober 2021 kunt u door de Brexit alleen nog met een paspoort naar het Verenigd Koninkrijk (VK) reizen. Onder het Verenigd Koninkrijk vallen Engeland, Schotland, Wales  en Noord-Ierland. Een identiteitskaart is voor deze landen niet meer geldig.

Woonde u op of vóór 31 december 2020 in het Verenigd Koninkrijk? Dan kunt u tot en met eind 2025 uw identiteitskaart gebruiken. U valt dan onder het Terugtrekkingsakkoord. U heeft hier wel een bewijs van nodig tijdens uw reis. Meer informatie hierover vindt u op gov.uk.

Komt u naar het gemeentehuis? Houd u dan ook hier aan de richtlijnen:

  • Desinfecteer uw handen bij binnenkomst
  • Houd minimaal 1,5 meter afstand
  • Kom niet als u last heeft van verkoudheid, hoesten of koorts
Identiteitskaart online aanvragenIdentiteitskaart aanvragen op het gemeentehuis

Wat neemt u mee?

Accordion item is uitgeklapt

Neem het volgende mee als u uw online aanvraag komt afronden of als u een identiteitskaart komt aanvragen op het gemeentehuis:

  • Uw huidige ID-kaart én paspoort, als u die hebt. Ook als deze verlopen zijn.
  • Een pasfoto in kleur. U heeft de pasfoto maximaal 6 maanden geleden laten maken. Ook voldoet de pasfoto aan de eisen van de overheid.
  • Doet u de aanvraag niet online? Dan moet u nog betalen. Betaal bij voorkeur contactloos.

Is de aanvrager jonger dan 12 jaar?

Neem dan ook het volgende mee:

  • Een geldig identiteitsbewijs, of een kopie daarvan, van alle ouders of personen die het gezag hebben over het kind. Vanaf 12 jaar mag iemand zelf een identiteitskaart aanvragen zonder toestemming van de ouders
  • Een ingevuld toestemmingsformulier  van alle ouders of personen die gezag hebben over het kind. Kan of wil één van de ouders geen toestemming geven? Dan kunt u vervangende toestemming vragen bij de Rechtbank.