Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

Verhuizen naar het buitenland


Bent u binnen een periode van 1 jaar, 8 maanden of langer in het buitenland? Dan noemen wij dat een emigratie. De 8 maanden hoeven niet op elkaar aan te sluiten. Als u binnen 1 jaar 2 keer voor 4 maanden naar het buitenland gaat, is dat ook een emigratie. U schrijft zich bij een emigratie uit naar het buitenland. U doet dit maximaal 5 dagen voordat u naar het buitenland vertrekt.

U kunt uw emigratie online of tijdens een afspraak op het gemeentehuis doorgeven.

Geef uw emigratie door

Wat heeft u nodig?

U geeft uw verhuizing naar het buitenland digitaal aan ons door. Hiervoor logt u in met uw DigiD code. U heeft nodig:

  • de namen en geboortedata van gezinsleden die samen met u emigreren;
  • uw nieuwe adres;
  • de datum van emigratie.

Is het voor u niet mogelijk om digitaal uw verhuizing door te geven? Maak dan een afspraak om langs te komen op het gemeentehuis. Zorg dat u een geldig paspoort, identiteitskaar of rijbewijs bij u heeft.

Handig om te weten

  • Ligt uw vertrekdatum meer dan 5 dagen in de toekomst? Geef dan op een later moment uw vertrek door. Wij schrijven u uit vanaf de datum van uw emigratie. Ligt uw datum van vertrek in het verleden, dan hanteren we de datum van aangifte als vertrekdatum.
  • Wij geven uw vertrek ook door aan andere overheidsinstanties.
  • Heeft u geen eigen adres in het buitenland? Dan geeft u het adres door waar u verblijft. Bijvoorbeeld het adres van vrienden of familieleden bij wie u logeert of van het hotel waar u verblijft.
  • Gaat u op wereldreis? Geef dan het adres van uw eerste verblijfplaats door.
  • Bent u korter dan 8 maanden in het buitenland? Dan hoeft u dit niet te melden. Komt u na uw reis niet meer terug op uw adres in Nederland? Dan kunt u een briefadres aanvragen.

Boete bij verkeerde informatie

U vult uw aangifte van vertrek naar het buitenland naar waarheid in. Dat is verplicht. Verkeerde gegevens noteren is een overtreding. Dat staat in de wet Basisregistratie Personen, artikel 4.17. Als u expres verkeerde gegevens doorgeeft, kunt u een bestuurlijke boete krijgen van maximaal € 325,00.