Dementievriendelijke gemeente
Gemeente Altena is een Dementievriendelijke gemeente. In een Dementievriendelijke gemeente is aandacht voor de situatie waarin mensen met dementie én hun mantelzorgers verkeren. Inwoners en lokale partijen werken samen aan allerlei initiatieven die de levenskwaliteit van deze groep kwetsbare mensen vergroot. Zoals bijvoorbeeld bewustzijn creëren, kennis vergroten en ontmoetingen organiseren tussen mensen met en zonder dementie. Zo willen we uiteindelijk taboes doorbreken en bereiken dat mensen veilig thuis kunnen blijven wonen.
Bijeenkomsten ontmoetingscentrum dementie "De Hoofdzaak"
Ontmoetingscentrum "De Hoofdzaak" organiseert maandelijks een inloopmiddag. Deze is bedoeld voor mensen met dementie en met niet aangeboren hersenletsel en hun naasten.
De bijeenkomsten zijn in principe elke laatste donderdag van de maand, met uitzondering van feestdagen. De bijeenkomsten zijn van 15:00 tot 17:00 uur en worden gehouden in:
Zorgplein Maaswaarden, locatie Wijkestein
Azaleastraat 26
Wijk en Aalburg
De bijeenkomsten zijn in het Atrium, dat is direct bij binnenkomst rechts. Aanmelden is niet nodig. Loop gerust eens een keertje binnen!
Inspiratiebijeenkomst dementie op 11 april 2023
Gemeente Oosterhout en Altena hebben onderzoek gedaan naar een zinvolle daginvulling voor thuiswonende mensen met dementie. Tijdens een inspiratiebijeenkomst op 11 april 2023 in 't Uivernest, delen we de resultaten en aanbevelingen.
Logeerzorg
De gemeente Altena doet mee aan een pilot Logeerzorg voor mensen met dementie .
Er zijn vier logeerplekken beschikbaar in de regio West Brabant.
Logeerzorg kan bekostigd worden uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) of de Wet Langdurige Zorg (WLZ).
Meer informatie vindt u in de folder of kunt u vragen bij uw huisarts, de casemanager dementie en ONS Altena.
We zijn zelf het medicijn
De toename van dementie in Brabant stijgt harder dan in de rest van het land. Dat komt ook door de dubbele vergrijzing. Helaas is niet elk ziektegeval te voorkomen. Maar een belangrijk deel is dat wel. Je kunt zelf een belangrijke rol spelen om jouw lijf en hersenen gezond te houden. Daarmee maak je de kans op allerlei ernstige ziekten kleiner. En je wordt er helemaal gezonder van.
Drie leefstijladviezen centraal
- Blijf nieuwsgierig (heb een doel, een hobby, iets leren, een eigen tuintje)
- Eet gezond (veel groente en fruit, rook niet)
- Beweeg regelmatig (ga wandelen of zwemmen, blijf bezig)
Door deze 3 leefstijladviezen na te leven, zorg je voor een betere hersengezondheid.
Programma Alzheimercafe
De bijeenkomsten van het Alzheimercafé vinden plaats op de derde maandag van de maand van 19:30 - 21:30 uur (inloop vanaf 19:00 uur). De locatie is ’t Wapen van Emminckhoven, Brugdam 5, 4286 AX Almkerk.
Aanmelden is niet nodig. Loop gerust eens een keertje binnen!
Omgaan met iemand met dementie - Vijf tips
- Laat mensen met dementie in hun waarde en neem hen serieus.
Denk met hen mee. Wees belangstellend en ga zo veel mogelijk mee in hun beleving. Probeer niet te veel te corrigeren of tegen te spreken. Zo leg je de nadruk op wat iemand met dementie niet meer weet of kan. - Wees duidelijk.
Zorg dat je rustig praat en goed te verstaan bent. Praat niet te hard, niet te snel en in korte zinnen. Stel één vraag per keer. Wacht even totdat je reactie krijgt. Kijk of zij jou begrijpen. - Maak contact voordat je iets zegt of vraagt.
Maak oogcontact of leg voorzichtig even je hand op de arm van de persoon met dementie voordat je iets zegt. Vraag toestemming ("vind u het goed als...") voordat je handelt. Dat stelt gerust en zo laat je de regie bij de persoon met dementie. - Geef complimentjes!
Zo krijgt iemand het gevoel iets (nog) goed te kunnen en daardoor groeit de eigenwaarde. Meedoen en genieten is belangrijk voor mensen met dementie. Probeer niet te veel te corrigeren. - Geef ruimte voor emoties.
Mensen met dementie huilen snel of voelen zich opgejaagd. Die emoties mogen er gewoon zijn. Benoem gevoelens die je ziet of hoort: "Ik zie dat u blij/bang/verdrietig bent". Gedraag jezelf ook niet vrolijker dan je bent, dat voelt iemand met dementie meteen.
Handige links
Dementheek
De werkgroep dementievriendelijke gemeente heeft een collectie boeken samengesteld die over dementie gaat, voor personen met dementie. De collectie is zeker ook voor mensen in hun omgeving zoals mantelzorgers, kinderen en ook kleinkinderen.
Lees meer over de Dementheek.