Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

Aardgasvrij

Aardgasvrij betekent dat je geen aardgas gebruikt om je woning te verwarmen, warm water op te wekken of te koken. Nederland wil in 2050 geen aardgas meer gebruiken.

De overstap naar aardgasvrij is een enorme klus. Ongeveer 22.000 woningen in Altena zijn nu nog aangesloten op het gasnet. Het is een uitdaging die we aangaan voor onszelf, en voor de generaties na ons. En de woningen zijn straks fijn en warm.

Hoe gaan we die overstap in Altena doen? De gemeente maakt een plan voor een nieuwe manier van verwarmen van onze woningen. Dat plan heet de Warmtevisie. In die visie staat hoe woningen van het aardgas af kunnen. En welke betaalbare en duurzame alternatieven er zijn. Eind 2021 stelde de gemeenteraad het plan vast. 

Een samenvatting van de Warmtevisie en het hele document

Op 28 oktober was er een online bijeenkomst over de warmtevisie. Lees ook de vragen en antwoorden.

Zelf aan de slag? Altenawoontslim.nl

Algemeen

Waarom aardgasvrij? 

Het gebruik van aardgas om onze huizen en andere gebouwen te verwarmen draagt bij aan klimaatverandering. Daarnaast zorgt het winnen van aardgas voor problemen in Groningen. Daarom stappen we over op schone, duurzame energie. De Nederlandse overheid heeft besloten om in 2050 geen aardgas meer te gebruiken voor koken en stoken. Een gemeente zonder aardgas past bij de plannen van Altena om in 2046 ‘CO2-neutraal’ te zijn. Dat betekent dat Altena dan een gebied is waar het energieverbruik per saldo niet tot uitstoot van CO2 leidt.

Wat is de rol van de gemeente? 

De gemeente heeft de taak om voor elke wijk een plan te maken om van het aardgas af te gaan. Dit doen we door op zoek te gaan naar de beste alternatieven voor de wijk. Daarbij werken we met veel partijen samen. Denk hierbij aan woningcorporaties, netbeheerders, huurders en huiseigenaren. Uiterlijk in december 2021 hebben we een plan waarin in grote lijnen staat hoe en wanneer Altena de komende 30 jaar verder aardgasvrij wordt. 

Waarom wordt het aardgasvrij maken van woningen per wijk onderzocht? 

Het beste alternatief voor aardgas kan per wijk verschillen. Dat heeft te maken met verschillen in typen woningen en hoe oud de woningen zijn. En met de beschikbaarheid van warmtebronnen. Buurtgenoten zijn vaak voordeliger uit wanneer er een gezamenlijk plan is om woningen aardgasvrij te maken.

Een andere reden waarom alternatieven voor aardgas per wijk worden onderzocht, is dat er soms handige combinaties mogelijk zijn met andere werkzaamheden in een wijk. Bijvoorbeeld het vervangen van riolering of het opknappen van straten. 

Wat zijn alternatieven voor aardgas?

De alternatieven voor aardgas zijn in 3 categorieën te verdelen:

  • Warmtenet: Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waardoor warm water stroomt. Dat warme water verwarmt je woning en zorgt dat er warm water uit de kraan stroomt. 
  • All Electric: All Electric is de verzamelnaam voor oplossingen waarbij warmte wordt geproduceerd met elektriciteit. Voor het opwekken van warmte wordt dan een warmtepomp gebruikt.
  • Groen gas: Groen gas is er in de vorm van biogas, synthetisch gas en waterstof. Er is nog weinig groen gas en het gas dat er is, wordt nu vooral gebruikt voor auto's en de industrie. 

Technisch

Waarom stappen we niet over op groen gas?

Groen gas is een mooi alternatief voor aardgas. Helaas is dat groene gas maar in kleine hoeveelheid beschikbaar en het gas dat beschikbaar is, wordt voornamelijk als brandstof gebruikt in de industrie of bij vervoersmiddelen. Ondanks de ontwikkelingen in de productie en het gebruik van groen gas, kunnen we niet wachten op een doorbraak. Daarvoor is de opgave om voor 2050 alle woningen aardgasvrij te hebben te groot. Het is dus belangrijk dat we nu al aan de slag gaan en tegelijk de nieuwste technieken blijven inzetten voor aardgasvrij wonen.

Waarom is isoleren belangrijk?

Isolatie is de eerste stap bij het verduurzamen van je woning. Met goede isolatie gaat weinig warmte verloren en heb je minder energie nodig om je huis te verwarmen. De temperatuur in huis blijft zo heel constant. In de winter blijft een goed geïsoleerd huis lekker warm en in de zomer juist koel. Bij sommige alternatieven voor aardgas is isolatie zelfs de belangrijkste voorwaarde. Zonder goede isolatie zijn die aanpassingen naar aardgasvrij wonen minder efficiënt.

Praktisch

Ik ga verbouwen. Waar kan ik rekening mee houden?

Je kunt tijdens de verbouwing de woning voorbereiden op aardgasvrij wonen of de woning al aardgasvrij maken. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je woning en elektrisch koken. Je kunt je laten adviseren over de mogelijkheden voor jouw woning door een energieadviseur.

Mijn cv-ketel moet vervangen worden. Wat kan ik het beste doen? 

Het is nu nog niet bekend wanneer welke wijk in Altena van het aardgas af gaat. Als je van plan bent je woning aan te passen naar aardgasvrij, kun je een cv-ketel huren. Daarnaast kun je kiezen voor een hybride systeem (deels duurzaam en deels op gas). Mocht je nog willen wachten met het aanpassen naar aardgasvrij, kies dan een moderne en zuinige ketel.

Moet ik elektrisch gaan koken als mijn woning aardgasvrij wordt? 

Ja, koken op gas kan dan niet meer. Je moet overstappen op elektrisch koken. Koken op inductie is het meest gekozen alternatief en heeft veel voordelen. Zo is inductie energiezuinig, een stuk veiliger dan koken op aardgas en is de inductiekookplaat veel eenvoudiger schoon te maken. Je kunt op ieder moment overstappen op inductie, ook als je huis nog niet volledig aardgasvrij gemaakt kan worden.

Wil je meer weten over hoe je jouw woning stap voor stap aardgasvrij kunt maken? Bekijk dan het stappenplan aardgasvrij wonen op de website van Milieu Centraal.

Meer informatie, tips en advies over aardgasvrij wonen: www.altenawoontslim.nl