Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

Warmtevisie

De gemeente maakte een plan voor een nieuwe manier van verwarmen van onze woningen. Dit plan noemen we de Warmtevisie. In die visie staat hoe woningen van het aardgas af kunnen. En welke betaalbare en duurzame alternatieven er zijn. Eind 2021 stelde de gemeenteraad het plan vast.

Lees de hele Warmtevisie (PDF)

Duurzaam verwarmen: de plannen van Altena

Tot 2030 willen we 3000 huizen in Altena isoleren tot energielabel B, en aanpassen voor elekrisch koken. In de periode daarna moeten nog zo'n 12.000 woningen extra geisoleerd worden. Met isoleren besparen we energie en dus CO2-uitstoot. Bovendien is het nodig voor de volgende stap: verwarmen zonder gas. Dat kan namelijk alleen als een huis goed geïsoleerd is. In 2022 is onderzocht in welke buurten voldoende draagvlak is om met isoleren te beginnen.

Aardgasvrij na 2030

Het daadwerkelijk aardgasvrij maken van huizen gebeurt na 2030. Tot die willen we leren over technieken, organisatie en kosten. En ervaringen opdoen via een proef. In 2022 is onderzocht welke buurt interesse heeft in een proef met aardgasvrij.

Wat komt er in de plaats van aardgas?

Verwarming. Warm water. Koken. Veel mensen gebruiken daarvoor nu aardgas. Er zijn veel andere soorten energie in plaats van aardgas. Bijvoorbeeld energie uit zonnepanelen of wind. Uit water of aardwarmte. Of warmte die ontstaat bij bedrijven. En er bestaat duurzaam gas.

De ontwikkelingen staan niet stil. Misschien gebruiken we over 10 jaar een oplossing die er nu nog niet is. Elke 5 jaar bekijken we wat er op dat moment mogelijk is. In deze warmtevisie gaan we uit van 4 oplossingen die Altena kan gebruiken in plaats van aardgas:

  1. All-electric

    Als een huis volledig op elektriciteit draait, noemen we dat all-electric. Je kookt dan elektrisch, bijvoorbeeld op inductie. Voor warmte en warm water zorgt een installatie in huis zoals een warmtepomp of infraroodpanelen. Het is natuurlijk mooi als de elektriciteit op een duurzame manier opgewerkte wordt, bijvoorbeeld met zon of wind.
     
  2. Warmtenet 

    Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond. Door deze leidingen stroomt warm water afkomstig van bijvoorbeeld een bedrijf uit de buurt. Bijvoorbeeld restwarmte van HAK in Giessen of de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Sleeuwijk.
     
  3. Duurzaam gas

    In sommige buurten in Altena is zowel een warmtenet als all-electric geen oplossing. Bijvoorbeeld omdat de huizen afgelegen liggen of heel oud zijn. Dan is duurzaam gas een mogelijkheid, bijvoorbeeld van organisch restmateriaal als mest, slib en gft-afval. Of waterstofgas. In Nederland is op dit moment nog weinig duurzaam gas.
     
  4. Hybride

    Voor wijken zonder kansrijke oplossing: tijdelijke, hybride oplossingen. Er zijn wijken waar voorlopig nog geen passend alternatief voor aardgas mogelijk is. In die wijken zetten we in op tijdelijke oplossingen, zoals een hybride warmtepomp. De elektrische warmtepomp krijgt dan tijdens koude dagen ondersteuning van een gasgestookte cv-ketel. Daarmee verminderen we het gebruik van aardgas en zetten we al stappen in de goede richting.

Het beste duurzame alternatief voor aardgas verschilt per gebied en per woning. Voor dichtbebouwde delen van dorpen zijn elektrische oplossingen en warmtenetten geschikte alternatieven. Voor woningen in het buitengebied of historische gebouwen kan groen gas een goed alternatief zijn.

Stap voor stap

De overstap naar een andere manier van verwarmen, koken en douchen kan niet in een keer. Of voor iedereen tegelijk. We moeten wel nu aan de slag, anders lukt het niet voor 2050. We kijken per wijk en per dorp welke duurzame alternatieve warmteopties er zijn. In de Warmtevisie vertellen we hier op hoofdlijnen over. In buurtuitvoeringsplannen werken we dit uit. We doen dit samen met inwoners en andere betrokken partijen. 

Waarom doen we dit?

De aarde warmt op. Het klimaat verandert. We kunnen ervoor zorgen dat die opwarming minder snel gaat en het klimaat niet nóg sterker verandert. Hoe? Door veel minder CO2 uit te stoten. Dat kan door minder energie te gebruiken en woningen en gebouwen te isoleren. We gaan meer groene energie opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen. En we stoppen geleidelijk met het gebruiken van aardgas. In Nederland zijn daarover afspraken gemaakt in het Klimaatakkoord.

De overstap naar aardgasvrij is een enorme klus. Ongeveer 22.000 woningen in Altena zijn nu nog aangesloten op het gasnet. Het is een uitdaging die we aangaan voor onszelf, en voor de generaties na ons. En de woningen zijn straks fijn en warm.