Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

Klimaatadaptatie

Het klimaat verandert. We merken het steeds vaker door langere periodes met extreme hitte, periodes van droogte of juist hevige regenbuien waardoor de straten vol lopen. Meer groen en minder tegels helpt.

Tegels vervangen door groen

Een groene omgeving zorgt voor een betere luchtkwaliteit, zorgt voor minder hitte in de zomer en is goed voor vogels, vlinders en andere insecten. Daarnaast kan regenwater beter in de bodem wegzakken, waardoor er minder kans is op wateroverlast.

Groen werkt verkoelend en geeft schaduw, terwijl stenen juist extra opwarmen. Door meer groen kan regenwater beter wegstromen en opgevangen worden voor de droge periodes. De gemeente werkt eraan om ons gebied hierop aan te passen door het aanleggen van wateropvang, wadi's, halfverharding en groene daken. Ook inwoners kunnen meehelpen, door hun voor- en achtertuinen te vergroenen. 

Heeft u tips waar de de gemeente tegels weg kan halen? Laat het ons weten

Op de website van Natuurinclusief Altena vindt u inspiratie en tips om uw woonomgeving klimaatbestendiger te maken.

Subsidieregeling Samen vergroenen

De buurt vergroenen en aanpassen om de gevolgen van klimaatverandering te verminderen? Het waterschap heeft subsidie voor buren/straten, maar ook scholen en verenigingen, om hun omgeving beter bestand te maken tegen extreme weersomstandigheden. Ga voor de voorwaarden en aanvragen naar: www.waterschaprivierenland.nl/samenvergroenen