Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

Een gezonde voedselomgeving is als een broodtrommel

Blog #2 Dutch Food Week Altena - Gezonde levensstijl

Broodtrommel

Speciaal voor Dutch Food Week Altena schrijft programmamanager Albertien Perdok een aantal blogs. Zij gaat in op één van de thema’s van Dutch Food Week. In haar blog denkt ze na over de vraag: “Hoe zijn we in Altena bezig met dit thema?” Albertien wil de mooie voorbeelden laten zien uit onze streek en uit onze agrofood sector. Deze week gaat de blog over het thema ‘Gezonde levensstijl".

Hoe vaak denk jij aan eten?

Wist je dat iedereen ongeveer 200 voedselkeuzes per dag maakt? Die keuzes hebben invloed op jouw gezondheid. Als je meer of minder eet dan je nodig hebt, kun je over- of ondergewicht krijgen. Als je vaak ongezonde producten met bijvoorbeeld veel verzadigd vet of suiker eet, dan heb je meer kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Sporters volgen vaak een speciaal dieet omdat ze dan beter presteren. Jouw voedselkeuzes hebben niet alleen invloed op jou. Jouw keuzes hebben ook invloed op het milieu. Hoe zit dat? 

Bereken jouw eigen voedselafdruk

Voor het produceren van voedsel heb je veel nodig. Denk aan het werk van boeren en tuinders, voer voor landbouwdieren, meststoffen, water, grond, machines, fabrieken en arbeid om voedsel te verwerken en te verpakken en nog veel meer. De hoeveelheid grond die nodig is voor jouw voedingspatroon heet voedselafdruk. Bij veel Nederlanders is de voedselafdruk te groot. Per mens is op basis van een eerlijke verdeling 0,9 hectare landbouwgrond beschikbaar. Nederlanders hebben gemiddeld 1,6 ha nodig. Mijn voedselafdruk is met 1,1 ha te groot. En die van jou? Bereken het via deze website

Gezonder eten voor jezelf en voor het milieu

Je kunt je voedselafdruk op een aantal manieren verkleinen. Denk aan: niet te veel eten, minder vlees en zuivel, meer plantaardig (vegetarisch en vegan), minder bewerkt voedsel zoals snacks en snoep, minder alcohol en frisdrank, minder verpakkingen en meer lokaal en seizoensgebonden groente en fruit. Het goede nieuws is: dit voedingspatroon is ook goed voor jouw eigen gezondheid! Je slaat dus twee vliegen in één klap. Meer weten over lokaal voedsel? Lees mijn blog over de korte keten.

Er zijn twee manieren om mensen te helpen met het maken van gezonde voedselkeuzes. De eerste manier is via bewustwording. Denk aan campagnes over een gezond voedingspatroon of informatie geven over het verkleinen van je voedselafdruk. 

Gezonde voedselomgeving

De tweede manier is het zorgen voor een gezonde voedselomgeving. Met voedselomgeving bedoel ik dingen als de inrichting van een supermarkt of kantine en reclamefolders. Ik leg het graag uit aan de hand van een broodtrommel. Op de basisschool van mijn kinderen kan je geen eten en drinken kopen. Mijn kinderen eten wat ik in hun broodtrommel stop. Als ik gezonde producten in hun broodtrommel doe, eten ze gezond. Als ik ongezonde producten in hun broodtrommel stop, eten ze ongezond. Stel je voor dat een supermarkt of sportkantine een broodtrommel is. Als de supermarkt of kantine gevuld is met gezonde producten, eet je gezond. Als er alleen ongezonde producten zijn, eet je ongezond. 

Bananen

Altena wil één van de gezondste gemeenten van Nederland worden

De gemeente wil dat Altena in de top 10 van gezondste gemeenten komt. Daar werken we op verschillende manieren aan. We hebben aandacht voor bewustwording en voor een gezonde voedselomgeving. Hoe we dat doen? Bijvoorbeeld via het programma circulair voedselsysteem en het leefstijlakkoord. We werken aan informatieve campagnes en apps over gezond eten en het stimuleren van schoolfruit. Een ander voorbeeld is CHIEF, een samenwerking tussen HAK en Schouten. CHIEF wil dat mensen meer plantaardige voeding gaan eten. Dat doen ze door bewustwording bij de consument te vergroten en via onderzoek over gezondere winkels.

Een aantal wethouders van de grote steden wil graag dat gemeenten meer (wettelijke) invloed krijgen op het maken van een gezonde voedselomgeving. Dit is misschien ook interessant voor Altena. 

De positieve kracht van voedsel

Van 9 tot en met 16 oktober bruist het in Altena van de activiteiten rondom de positieve kracht van voedsel. Altena doet namelijk voor de eerste keer mee met de landelijke campagne Dutch Food Week. Dit jaar staan gezondheid, duurzaamheid en goed leven centraal. Hier maakt de gemeente Altena zich het hele jaar door hard voor, maar tijdens Dutch Food Week extra. Bekijk het complete programma van Dutch Food Week Altena!

Programma circulair voedselsysteem

Dutch Food Week Altena en een gezond voedingspatroon passen bij het streven van wethouders Matthijs van Oosten en Roland van Vugt om in 2046 een circulair voedselsysteem te realiseren. Altena heeft alles in huis om dat te bereiken: de vitale en mooie landelijke omgeving, de diversiteit van onze landbouw en voedselsector en de ondernemersmentaliteit van de inwoners. Lees hier verder voor meer informatie over het programma